FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Teoria - cyfrowy paintball

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Laboratories, Theory, Papers -> Teoria - cyfrowy paintball
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 07 Aug 2011 02:26   

Teoria - cyfrowy paintball

Witam. Temat ten nie jest pytaniem jak zrobić, co potrzebuję itp, bo pytania są czysto teoretyczne, gdyż tak sobie ostatnio o czymś rozmyślam i zastanawiam się czy to wykonalne w domowych warunkach z gotowych urządzeń.

Każdy wie co to paintball - lecz czy było by coś takiego możliwe bez kulek? Chodzi mi o 2 kombinezony + 2 karabiny. Po wystrzale karabin musi wiedzieć czy był nacelowany na kombinezon. Może i to fantazja, ale na myśl przyszedł mi stary pegazus, do którego był pistolet i konsola wiedziała kiedy wycelowałem w kaczki na podstawie rozpoznania koloru (z tego co wyczytałem).

Więc tak teoretycznie dobrym rozwiązaniem byłby jakiś czujnik koloru (o ile by mógł działać na odległość np. kilku metrów) lub bardzo szybka kamera na karabinie, która rozpoznawała by kolor w centrum obrazu, np. czerwony, i kombinezon byłby też cały czerwony, lub jakiś odzień którego nie znajdzie w otoczeniu. Problemem by chyba mogły być oświetlenie..

Co do sterowania w prosty sposób to chociażby netbook w plecaku, gdyż komputery są coraz szybsze i coraz lżejsze, więc teoretycznie czemu nie?

A może jakiś inny sposób na rozpoznanie czy się celowało w przeciwnika?

A może nawet coś takiego już jest jako DIY lub w sprzedaży? Pamiętam że kiedyś w jakimś amerykańskim filmie widziałem coś jak salon gier, w którym biegało się i wirtualnie do siebie strzelało, ale nie wiem czy to fikcja czy jednak stara zabawka.

Co o tym sądzicie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Aug 2011 02:26   

Back to top

MirekCz
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 07 Aug 2011 10:02   

Re: Teoria - cyfrowy paintball

Przecież coś takiego istnieje od lat - pistolety "laserowe".
W pistolecie masz diodę LED i do tego kombinezony z czujnikami światła w kilku miejscach. Trafienie światłem w czujnik = trafienie w przeciwnika. Do tego trochę logiki i wszystko gra. Nie potrzeba nawet łączy bezprzewodowych, bo dane są zgrywane na koniec do komputera centralnego który zlicza punktację (w czasie gry tego nie widać).
Poszukaj na necie, jest wiele "placów gry" tego typu w polsce i można też kupić gotowe zestawy do tej gry (ale tanie to nie jest).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Aug 2011 10:02   

Back to top

Verona
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 Post from the author of the topic 07 Aug 2011 11:49   

Re: Teoria - cyfrowy paintball

Tak to jest to, i widać najnowsze systemy wyposażone w wifi to to czego szukałem, cena pewnie kosmiczna.

Dzięki
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Laboratories, Theory, Papers -> Teoria - cyfrowy paintball
Page 1 of 1
Similar topics
Aktywacja dzwiekiem silniczka 9V (magazynek Paintball) (5)
schemat paintball marker nagroda (6)
Elektroniczny paintball (lasertag) (23)

Page generation time: 0.12 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed