Verona Poziom 19

|
07 Aug 2011 02:26 Teoria - cyfrowy paintball |
|
|
|
Witam. Temat ten nie jest pytaniem jak zrobić, co potrzebuję itp, bo pytania są czysto teoretyczne, gdyż tak sobie ostatnio o czymś rozmyślam i zastanawiam się czy to wykonalne w domowych warunkach z gotowych urządzeń.
Każdy wie co to paintball - lecz czy było by coś takiego możliwe bez kulek? Chodzi mi o 2 kombinezony + 2 karabiny. Po wystrzale karabin musi wiedzieć czy był nacelowany na kombinezon. Może i to fantazja, ale na myśl przyszedł mi stary pegazus, do którego był pistolet i konsola wiedziała kiedy wycelowałem w kaczki na podstawie rozpoznania koloru (z tego co wyczytałem).
Więc tak teoretycznie dobrym rozwiązaniem byłby jakiś czujnik koloru (o ile by mógł działać na odległość np. kilku metrów) lub bardzo szybka kamera na karabinie, która rozpoznawała by kolor w centrum obrazu, np. czerwony, i kombinezon byłby też cały czerwony, lub jakiś odzień którego nie znajdzie w otoczeniu. Problemem by chyba mogły być oświetlenie..
Co do sterowania w prosty sposób to chociażby netbook w plecaku, gdyż komputery są coraz szybsze i coraz lżejsze, więc teoretycznie czemu nie?
A może jakiś inny sposób na rozpoznanie czy się celowało w przeciwnika?
A może nawet coś takiego już jest jako DIY lub w sprzedaży? Pamiętam że kiedyś w jakimś amerykańskim filmie widziałem coś jak salon gier, w którym biegało się i wirtualnie do siebie strzelało, ale nie wiem czy to fikcja czy jednak stara zabawka.
Co o tym sądzicie?
|
|