Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP
Author
Message
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 22 Jan 2011
Posts: 27

Post#1 Post from the author of the topic 07 Aug 2011 16:53   

Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Witam
mam pytanko jak skonfigurować lub gdzie to zrobić w ustaiweniach żeby router Netia spot wyszukiwał mi automatycznie adresy IP

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Aug 2011 16:53   





Back to top
   
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 246
Location: Warszawa

Post#2 07 Aug 2011 16:57   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Tobie czyli gdzie? Router pobierał adres dla interface'u WAN, czy serwował adresy IP urządzeniom w sieci LAN?

Helpful message? + -

Back to top
   
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 22 Jan 2011
Posts: 27

Post#3 Post from the author of the topic 07 Aug 2011 17:27   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


konkretnie podłączyłem tuner satelitarny do routera netia spot włączyłem w tunerze DHCP ale router nie znajduje mi numeru IP

Helpful message? + -

Back to top
   
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 246
Location: Warszawa

Post#4 07 Aug 2011 17:32   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


a konkretnie które urządzenie ma być serwerem DHCP a które klientem? jedno powinno poprosić o adres a drugie mu go zaserwować, które jest które u Ciebie? tuner ma mieć dostęp do internetu? już jakieś urządzenia pobierają adres IP z routera netii? co włączyłeś w tunerze - serwer DHCP czy klienta DHCP?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Aug 2011 17:32   





Back to top
   
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 22 Jan 2011
Posts: 27

Post#5 Post from the author of the topic 07 Aug 2011 17:49   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


aż taki dobry nie jestem ale ale tuner ma mieć dostęp do internetu w ustawieniach tunera włączyłem HDCP u mnie w domu na starym routerze chodza .a na neti spot nie....po prostu nieraz oglądam sobie telewizję

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Aug 2011 17:49   





Back to top
   
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 246
Location: Warszawa

Post#6 07 Aug 2011 17:56   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


strona 88 manuala http://www.netia.pl/files/_netia_spot/instrukcja_obslugi_panelu_konfiguracyjnego.pdf i dalsze, jeśli tuner ma mieć dostęp do internetu przez ten router. Na tunerze włączony klient DHCP

Helpful message? + -

Back to top
   
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 22 Jan 2011
Posts: 27

Post#7 Post from the author of the topic 07 Aug 2011 18:09   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


na tunerze mam włączony HDCP , a na tej stonie siedze już pół godziny i nie bardzo wiem gdzie co wpisac

Helpful message? + -

Back to top
   
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 246
Location: Warszawa

Post#8 07 Aug 2011 18:38   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


czy jak się dostaniesz na swoje urządzenie widzisz coś podobnego jak na stronie 89 w punkcie 5.6.1 czyli LAN Bridge Serwer DHCP i zakres adresacji? Czy do tego natia spot masz już coś podłaczone po Eth (np PC) i tam jest DHCP i wszystko działą?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Aug 2011 18:38   





Back to top
   
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 22 Jan 2011
Posts: 27

Post#9 Post from the author of the topic 07 Aug 2011 18:45   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Tam jest opcja dystrybucja adresów IP i serwer IP podejrzewam że to trzeba włączyć ale nie wiem jak wypisaź te adresy

Helpful message? + -

Back to top
   
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 246
Location: Warszawa

Post#10 07 Aug 2011 19:18   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


jeśli jest tam napisane Serwer DHCP to wg mnie już jest włączony. Czy masz podłaczony jakiś komputer do tego netia spot'a?

Helpful message? + -

Back to top
   
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 22 Jan 2011
Posts: 27

Post#11 Post from the author of the topic 07 Aug 2011 19:21   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


tak właśnie piszę przez netię spot
tam jest WAN Ethernet -wyłączony i
LAN Bridge-Serwer HDCP

Helpful message? + -

Back to top
   
cataractus
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 18 Sep 2007
Posts: 99
Location: Poznań

Post#12 18 Oct 2011 20:19   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Z góry chciałbym przeprosić moderację za odgrzebywanie dwóch tematów takim samym postem. Google oba tematy wyświetla na pierwszej stronie dla zapytań związanych z problemami z routerem Netia Spot i podłączeniem komputera do portów Eth1-3, stąd odpowiedź w obu tematach, by ułatwić innym rozwiązanie tego problemu.

Jeżeli można korzystać z Spota po Wi-Fi, natomiast nie działają porty Eth1-3 należy zalogować się do routera przez Wi-Fi następującym loginem i hasłem (domyślne):
https://192.168.1.254 lub http://netiaspot.home
login: admin,
hasło: admin_netia

Następnie:
Strona główna -> Połączenie sieciowe -> Lan Bridge -> Bridging (mostkować) ->
dodajemy zaznaczenie przy LAN Hardware Ethernet Switch -> OK.

To powinno pomóc.

Infolinie męczyłem, niestety trafiłem chyba na niedouczonego konsultanta (pozdrawiam p. A. Wink ), który po 10 minutach rozmowy zdiagnozował uszkodzony router (sic!).

Dziękuję koledze czuker za linka do instrukcji panelu administracyjnego, pozwoliła szybko znaleźć rozwiązanie problemu.
Link dla zainteresowanych:
http://www.netia.pl/files/_netia_spot/instrukcja_obslugi_panelu_konfiguracyjnego.pdf

Wychodzi na to, że router podczas pierwszej konfiguracji przeprowadzonej przez Wi-Fi w sytuacji gdy nie znajdzie żadnego urządzenia na portach ethernet po prostu odcina switcha. Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP
Page 1 of 1
Similar topics
Netia Spot - Wykorzystanie Netia Spot do łączenia z innym dostawcą niż Netia (2)
NETIA SPOT - Automatyczne zmienianie loginów i haseł do logowania u innego dosta (11)
netia spot - Czy netia spot będzie współpracować z internetem innego dostawcy (15)
Tp-link/Netia Spot - Brak internetu podczas podłączenia AP oraz Netia Spot (9)
Netia Spot - Nie mogę podłączyć dysku sieciowego Verbatim do Netia Spot (6)
Netia Spot + Pentagram P6331-4 - Połączenie Netia Spot z Pentagramem przez Wi-Fi (8)
Netia Spot - Netia Spot (NS) + tp link wr541g (TP) jak podlaczyć? (6)
Połączenie routera netia spot z dekoderem netia spot home (2)
netia-spot - Konfiguracja netia-spot podłączonego do innego routera (5)
Netia Spot - jaki dysk zewnętrzny do netia spot (11)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl topic RSS feed