Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners ->Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
przepiura
Level 8
Joined: 22 Jan 2011
Posts: 29
przepiura
Level 8
Post#1 07 Aug 2011 16:53  Topic author   

Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Witam
mam pytanko jak skonfigurować lub gdzie to zrobić w ustaiweniach żeby router Netia spot wyszukiwał mi automatycznie adresy IP

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
czuker
Level 18
Location: Warszawa
Joined: 27 Oct 2002
Posts: 378
Helped: 22
czuker
Level 18
Post#2 07 Aug 2011 16:57    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Tobie czyli gdzie? Router pobierał adres dla interface'u WAN, czy serwował adresy IP urządzeniom w sieci LAN?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
przepiura
Level 8
Joined: 22 Jan 2011
Posts: 29
przepiura
Level 8
Post#3 07 Aug 2011 17:27  Topic author   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


konkretnie podłączyłem tuner satelitarny do routera netia spot włączyłem w tunerze DHCP ale router nie znajduje mi numeru IP

Helpful post? + 0
Back to top
czuker
Level 18
Location: Warszawa
Joined: 27 Oct 2002
Posts: 378
Helped: 22
czuker
Level 18
Post#4 07 Aug 2011 17:32    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


a konkretnie które urządzenie ma być serwerem DHCP a które klientem? jedno powinno poprosić o adres a drugie mu go zaserwować, które jest które u Ciebie? tuner ma mieć dostęp do internetu? już jakieś urządzenia pobierają adres IP z routera netii? co włączyłeś w tunerze - serwer DHCP czy klienta DHCP?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
przepiura
Level 8
Joined: 22 Jan 2011
Posts: 29
przepiura
Level 8
Post#5 07 Aug 2011 17:49  Topic author   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


aż taki dobry nie jestem ale ale tuner ma mieć dostęp do internetu w ustawieniach tunera włączyłem HDCP u mnie w domu na starym routerze chodza .a na neti spot nie....po prostu nieraz oglądam sobie telewizję

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
czuker
Level 18
Location: Warszawa
Joined: 27 Oct 2002
Posts: 378
Helped: 22
czuker
Level 18
Post#6 07 Aug 2011 17:56    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


strona 88 manuala http://www.netia.pl/files/ netia spot/instrukcja obslugi panelu konfiguracyjnego.pdf i dalsze, jeśli tuner ma mieć dostęp do internetu przez ten router. Na tunerze włączony klient DHCP

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
przepiura
Level 8
Joined: 22 Jan 2011
Posts: 29
przepiura
Level 8
Post#7 07 Aug 2011 18:09  Topic author   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


na tunerze mam włączony HDCP , a na tej stonie siedze już pół godziny i nie bardzo wiem gdzie co wpisac

Helpful post? + 0
Back to top
czuker
Level 18
Location: Warszawa
Joined: 27 Oct 2002
Posts: 378
Helped: 22
czuker
Level 18
Post#8 07 Aug 2011 18:38    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


czy jak się dostaniesz na swoje urządzenie widzisz coś podobnego jak na stronie 89 w punkcie 5.6.1 czyli LAN Bridge Serwer DHCP i zakres adresacji? Czy do tego natia spot masz już coś podłaczone po Eth (np PC) i tam jest DHCP i wszystko działą?

Helpful post? + 0
Back to top
przepiura
Level 8
Joined: 22 Jan 2011
Posts: 29
przepiura
Level 8
Post#9 07 Aug 2011 18:45  Topic author   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Tam jest opcja dystrybucja adresów IP i serwer IP podejrzewam że to trzeba włączyć ale nie wiem jak wypisaź te adresy

Helpful post? + 0
Back to top
czuker
Level 18
Location: Warszawa
Joined: 27 Oct 2002
Posts: 378
Helped: 22
czuker
Level 18
Post#10 07 Aug 2011 19:18    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


jeśli jest tam napisane Serwer DHCP to wg mnie już jest włączony. Czy masz podłaczony jakiś komputer do tego netia spot'a?

Helpful post? + 0
Back to top
przepiura
Level 8
Joined: 22 Jan 2011
Posts: 29
przepiura
Level 8
Post#11 07 Aug 2011 19:21  Topic author   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


tak właśnie piszę przez netię spot
tam jest WAN Ethernet -wyłączony i
LAN Bridge-Serwer HDCP

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cataractus
Level 14
Location: Poznań
Joined: 18 Sep 2007
Posts: 99
Helped: 10
Post rating: 3
cataractus
Level 14
Post#12 18 Oct 2011 20:19    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Z góry chciałbym przeprosić moderację za odgrzebywanie dwóch tematów takim samym postem. Google oba tematy wyświetla na pierwszej stronie dla zapytań związanych z problemami z routerem Netia Spot i podłączeniem komputera do portów Eth1-3, stąd odpowiedź w obu tematach, by ułatwić innym rozwiązanie tego problemu.

Jeżeli można korzystać z Spota po Wi-Fi, natomiast nie działają porty Eth1-3 należy zalogować się do routera przez Wi-Fi następującym loginem i hasłem (domyślne):
https://192.168.1.254 lub http://netiaspot.home
login: admin,
hasło: admin_netia

Następnie:
Strona główna -> Połączenie sieciowe -> Lan Bridge -> Bridging (mostkować) ->
dodajemy zaznaczenie przy LAN Hardware Ethernet Switch -> OK.

To powinno pomóc.

Infolinie męczyłem, niestety trafiłem chyba na niedouczonego konsultanta (pozdrawiam p. A. ;) ), który po 10 minutach rozmowy zdiagnozował uszkodzony router (sic!).

Dziękuję koledze czuker za linka do instrukcji panelu administracyjnego, pozwoliła szybko znaleźć rozwiązanie problemu.
Link dla zainteresowanych:
http://www.netia.pl/files/ netia spot/instrukcja obslugi panelu konfiguracyjnego.pdf

Wychodzi na to, że router podczas pierwszej konfiguracji przeprowadzonej przez Wi-Fi w sytuacji gdy nie znajdzie żadnego urządzenia na portach ethernet po prostu odcina switcha. :)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP
Page 1 of 1

Similar topics to netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP

Netia Spot - Wykorzystanie Netia Spot do łączenia z innym dostawcą niż Netia (2)
NETIA SPOT - Automatyczne zmienianie loginów i haseł do logowania u innego dosta (11)
netia spot - Czy netia spot będzie współpracować z internetem innego dostawcy (15)
Tp-link/Netia Spot - Brak internetu podczas podłączenia AP oraz Netia Spot (9)
Netia Spot - Nie mogę podłączyć dysku sieciowego Verbatim do Netia Spot (6)
Netia Spot + Pentagram P6331-4 - Połączenie Netia Spot z Pentagramem przez Wi-Fi (8)
Netia Spot - Netia Spot (NS) + tp link wr541g (TP) jak podlaczyć? (6)
Połączenie routera netia spot z dekoderem netia spot home (2)
netia-spot - Konfiguracja netia-spot podłączonego do innego routera (5)
Netia Spot - jaki dysk zewnętrzny do netia spot (11)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.144 seconds