Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący ->Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27

przepiura
Poziom 8
Post#1 07 Sie 2011 16:53  Autor tematu   

Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Witam
mam pytanko jak skonfigurować lub gdzie to zrobić w ustaiweniach żeby router Netia spot wyszukiwał mi automatycznie adresy IP

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 250
Miasto: Warszawa

czuker
Poziom 15
Post#2 07 Sie 2011 16:57    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Tobie czyli gdzie? Router pobierał adres dla interface'u WAN, czy serwował adresy IP urządzeniom w sieci LAN?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27

przepiura
Poziom 8
Post#3 07 Sie 2011 17:27  Autor tematu   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


konkretnie podłączyłem tuner satelitarny do routera netia spot włączyłem w tunerze DHCP ale router nie znajduje mi numeru IP

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 250
Miasto: Warszawa

czuker
Poziom 15
Post#4 07 Sie 2011 17:32    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


a konkretnie które urządzenie ma być serwerem DHCP a które klientem? jedno powinno poprosić o adres a drugie mu go zaserwować, które jest które u Ciebie? tuner ma mieć dostęp do internetu? już jakieś urządzenia pobierają adres IP z routera netii? co włączyłeś w tunerze - serwer DHCP czy klienta DHCP?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27

przepiura
Poziom 8
Post#5 07 Sie 2011 17:49  Autor tematu   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


aż taki dobry nie jestem ale ale tuner ma mieć dostęp do internetu w ustawieniach tunera włączyłem HDCP u mnie w domu na starym routerze chodza .a na neti spot nie....po prostu nieraz oglądam sobie telewizję

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 250
Miasto: Warszawa

czuker
Poziom 15
Post#6 07 Sie 2011 17:56    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


strona 88 manuala http://www.netia.pl/files/_netia_spot/instrukcja_obslugi_panelu_konfiguracyjnego.pdf i dalsze, jeśli tuner ma mieć dostęp do internetu przez ten router. Na tunerze włączony klient DHCP

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27

przepiura
Poziom 8
Post#7 07 Sie 2011 18:09  Autor tematu   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


na tunerze mam włączony HDCP , a na tej stonie siedze już pół godziny i nie bardzo wiem gdzie co wpisac

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 250
Miasto: Warszawa

czuker
Poziom 15
Post#8 07 Sie 2011 18:38    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


czy jak się dostaniesz na swoje urządzenie widzisz coś podobnego jak na stronie 89 w punkcie 5.6.1 czyli LAN Bridge Serwer DHCP i zakres adresacji? Czy do tego natia spot masz już coś podłaczone po Eth (np PC) i tam jest DHCP i wszystko działą?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27

przepiura
Poziom 8
Post#9 07 Sie 2011 18:45  Autor tematu   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Tam jest opcja dystrybucja adresów IP i serwer IP podejrzewam że to trzeba włączyć ale nie wiem jak wypisaź te adresy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 250
Miasto: Warszawa

czuker
Poziom 15
Post#10 07 Sie 2011 19:18    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


jeśli jest tam napisane Serwer DHCP to wg mnie już jest włączony. Czy masz podłaczony jakiś komputer do tego netia spot'a?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
przepiura
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27

przepiura
Poziom 8
Post#11 07 Sie 2011 19:21  Autor tematu   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


tak właśnie piszę przez netię spot
tam jest WAN Ethernet -wyłączony i
LAN Bridge-Serwer HDCP

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
cataractus
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 99
Miasto: Poznań

cataractus
Poziom 12
Post#12 18 Paź 2011 20:19    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Z góry chciałbym przeprosić moderację za odgrzebywanie dwóch tematów takim samym postem. Google oba tematy wyświetla na pierwszej stronie dla zapytań związanych z problemami z routerem Netia Spot i podłączeniem komputera do portów Eth1-3, stąd odpowiedź w obu tematach, by ułatwić innym rozwiązanie tego problemu.

Jeżeli można korzystać z Spota po Wi-Fi, natomiast nie działają porty Eth1-3 należy zalogować się do routera przez Wi-Fi następującym loginem i hasłem (domyślne):
https://192.168.1.254 lub http://netiaspot.home
login: admin,
hasło: admin_netia

Następnie:
Strona główna -> Połączenie sieciowe -> Lan Bridge -> Bridging (mostkować) ->
dodajemy zaznaczenie przy LAN Hardware Ethernet Switch -> OK.

To powinno pomóc.

Infolinie męczyłem, niestety trafiłem chyba na niedouczonego konsultanta (pozdrawiam p. A. Wink ), który po 10 minutach rozmowy zdiagnozował uszkodzony router (sic!).

Dziękuję koledze czuker za linka do instrukcji panelu administracyjnego, pozwoliła szybko znaleźć rozwiązanie problemu.
Link dla zainteresowanych:
http://www.netia.pl/files/_netia_spot/instrukcja_obslugi_panelu_konfiguracyjnego.pdf

Wychodzi na to, że router podczas pierwszej konfiguracji przeprowadzonej przez Wi-Fi w sytuacji gdy nie znajdzie żadnego urządzenia na portach ethernet po prostu odcina switcha. Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Netia Spot - Wykorzystanie Netia Spot do łączenia z innym dostawcą niż Netia (2)
NETIA SPOT - Automatyczne zmienianie loginów i haseł do logowania u innego dosta (11)
netia spot - Czy netia spot będzie współpracować z internetem innego dostawcy (15)
Tp-link/Netia Spot - Brak internetu podczas podłączenia AP oraz Netia Spot (9)
Netia Spot - Nie mogę podłączyć dysku sieciowego Verbatim do Netia Spot (6)
Netia Spot + Pentagram P6331-4 - Połączenie Netia Spot z Pentagramem przez Wi-Fi (8)
Netia Spot - Netia Spot (NS) + tp link wr541g (TP) jak podlaczyć? (6)
Połączenie routera netia spot z dekoderem netia spot home (2)
netia-spot - Konfiguracja netia-spot podłączonego do innego routera (5)
Netia Spot - jaki dysk zewnętrzny do netia spot (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.044 seconds

elektroda.pl temat RSS