Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący ->Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Telefony VoIP
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
przepiura
Poziom 8
Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27
przepiura
Poziom 8
Post#1 07 Sie 2011 16:53  Autor tematu   

Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Witam
mam pytanko jak skonfigurować lub gdzie to zrobić w ustaiweniach żeby router Netia spot wyszukiwał mi automatycznie adresy IP

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
czuker
Poziom 17
Miasto: Warszawa
Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 336
Pomógł: 19
czuker
Poziom 17
Post#2 07 Sie 2011 16:57    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Tobie czyli gdzie? Router pobierał adres dla interface'u WAN, czy serwował adresy IP urządzeniom w sieci LAN?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
przepiura
Poziom 8
Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27
przepiura
Poziom 8
Post#3 07 Sie 2011 17:27  Autor tematu   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


konkretnie podłączyłem tuner satelitarny do routera netia spot włączyłem w tunerze DHCP ale router nie znajduje mi numeru IP

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
czuker
Poziom 17
Miasto: Warszawa
Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 336
Pomógł: 19
czuker
Poziom 17
Post#4 07 Sie 2011 17:32    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


a konkretnie które urządzenie ma być serwerem DHCP a które klientem? jedno powinno poprosić o adres a drugie mu go zaserwować, które jest które u Ciebie? tuner ma mieć dostęp do internetu? już jakieś urządzenia pobierają adres IP z routera netii? co włączyłeś w tunerze - serwer DHCP czy klienta DHCP?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
przepiura
Poziom 8
Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27
przepiura
Poziom 8
Post#5 07 Sie 2011 17:49  Autor tematu   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


aż taki dobry nie jestem ale ale tuner ma mieć dostęp do internetu w ustawieniach tunera włączyłem HDCP u mnie w domu na starym routerze chodza .a na neti spot nie....po prostu nieraz oglądam sobie telewizję

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
czuker
Poziom 17
Miasto: Warszawa
Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 336
Pomógł: 19
czuker
Poziom 17
Post#6 07 Sie 2011 17:56    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


strona 88 manuala http://www.netia.pl/files/ netia spot/instrukcja obslugi panelu konfiguracyjnego.pdf i dalsze, jeśli tuner ma mieć dostęp do internetu przez ten router. Na tunerze włączony klient DHCP

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
przepiura
Poziom 8
Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27
przepiura
Poziom 8
Post#7 07 Sie 2011 18:09  Autor tematu   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


na tunerze mam włączony HDCP , a na tej stonie siedze już pół godziny i nie bardzo wiem gdzie co wpisac

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
czuker
Poziom 17
Miasto: Warszawa
Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 336
Pomógł: 19
czuker
Poziom 17
Post#8 07 Sie 2011 18:38    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


czy jak się dostaniesz na swoje urządzenie widzisz coś podobnego jak na stronie 89 w punkcie 5.6.1 czyli LAN Bridge Serwer DHCP i zakres adresacji? Czy do tego natia spot masz już coś podłaczone po Eth (np PC) i tam jest DHCP i wszystko działą?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
przepiura
Poziom 8
Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27
przepiura
Poziom 8
Post#9 07 Sie 2011 18:45  Autor tematu   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Tam jest opcja dystrybucja adresów IP i serwer IP podejrzewam że to trzeba włączyć ale nie wiem jak wypisaź te adresy

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
czuker
Poziom 17
Miasto: Warszawa
Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 336
Pomógł: 19
czuker
Poziom 17
Post#10 07 Sie 2011 19:18    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


jeśli jest tam napisane Serwer DHCP to wg mnie już jest włączony. Czy masz podłaczony jakiś komputer do tego netia spot'a?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
przepiura
Poziom 8
Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27
przepiura
Poziom 8
Post#11 07 Sie 2011 19:21  Autor tematu   

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


tak właśnie piszę przez netię spot
tam jest WAN Ethernet -wyłączony i
LAN Bridge-Serwer HDCP

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
cataractus
Poziom 14
Miasto: Poznań
Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 99
Pomógł: 10
Ocena postów: 3
cataractus
Poziom 14
Post#12 18 Paź 2011 20:19    

Re: Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP


Z góry chciałbym przeprosić moderację za odgrzebywanie dwóch tematów takim samym postem. Google oba tematy wyświetla na pierwszej stronie dla zapytań związanych z problemami z routerem Netia Spot i podłączeniem komputera do portów Eth1-3, stąd odpowiedź w obu tematach, by ułatwić innym rozwiązanie tego problemu.

Jeżeli można korzystać z Spota po Wi-Fi, natomiast nie działają porty Eth1-3 należy zalogować się do routera przez Wi-Fi następującym loginem i hasłem (domyślne):
https://192.168.1.254 lub http://netiaspot.home
login: admin,
hasło: admin_netia

Następnie:
Strona główna -> Połączenie sieciowe -> Lan Bridge -> Bridging (mostkować) ->
dodajemy zaznaczenie przy LAN Hardware Ethernet Switch -> OK.

To powinno pomóc.

Infolinie męczyłem, niestety trafiłem chyba na niedouczonego konsultanta (pozdrawiam p. A. ;) ), który po 10 minutach rozmowy zdiagnozował uszkodzony router (sic!).

Dziękuję koledze czuker za linka do instrukcji panelu administracyjnego, pozwoliła szybko znaleźć rozwiązanie problemu.
Link dla zainteresowanych:
http://www.netia.pl/files/ netia spot/instrukcja obslugi panelu konfiguracyjnego.pdf

Wychodzi na to, że router podczas pierwszej konfiguracji przeprowadzonej przez Wi-Fi w sytuacji gdy nie znajdzie żadnego urządzenia na portach ethernet po prostu odcina switcha. :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Netia spot automatyczne wyszukiwanie numeru IP
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Netia Spot - Wykorzystanie Netia Spot do łączenia z innym dostawcą niż Netia (2)
NETIA SPOT - Automatyczne zmienianie loginów i haseł do logowania u innego dosta (11)
netia spot - Czy netia spot będzie współpracować z internetem innego dostawcy (15)
Tp-link/Netia Spot - Brak internetu podczas podłączenia AP oraz Netia Spot (9)
Netia Spot - Nie mogę podłączyć dysku sieciowego Verbatim do Netia Spot (6)
Netia Spot + Pentagram P6331-4 - Połączenie Netia Spot z Pentagramem przez Wi-Fi (8)
Netia Spot - Netia Spot (NS) + tp link wr541g (TP) jak podlaczyć? (6)
Połączenie routera netia spot z dekoderem netia spot home (2)
netia-spot - Konfiguracja netia-spot podłączonego do innego routera (5)
Netia Spot - jaki dysk zewnętrzny do netia spot (11)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.145 seconds

elektroda.pl temat RSS