| Author |
simpo Poziom 16

|
23 Nov 2004 23:02 Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Witam! Chcialbym zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami, jednak nie mam zupelnie pojecia od czego...
Nie mam tez bladego pojecia ogolnie o elektronice, ale wiem dosc duzo i znam sie, jak mi sie przynajmniej wydaje, na programowaniu.
Jakie ksiazki kupic ? Jaki sprzet ? Od czego zaczac ? I przede wszystkim ile taki "start" moze kosztowac ?
simpo
Ale najpierw zacznij od poczytania REGULAMINU forum
j.
|
|
| Back to top |
|
 |
macias21 Poziom 13

|
23 Nov 2004 23:12 Re: Jak zaczac |
|
|
|
Ja tez dopiero zaczynam ta fascynujaca przygode ;-).
Zlozylem sobie plytke z AT89S52(cena ok 9zl).Posiada mozliwosc programowania w systemie czyli nie potrzebujesz zkomplilowanego programatora,wystarczy kabelek pod LPT (ewentualnie buforek 74hc244,dioda 1n4148,rezystor 100k i masz STK200)program ktorym programuje to ISPprogrammer a programy pisze w C(RAID lub Keil).
Wrzucilem sobie do tego wyswietlacz 7segmentowy i max232 aby mozna bylo nawiazac komunikacje z kompem przez com.
Ksiazka od jakiej zaczalem to :Programowanie mikrokontrolerow rodziny 8x51 w jezyku C"Majewskiego.
Oczywiscie wybor jezyka nalezy do ciebie.W necie jest bardzo duzo informacji na ten temat wystarczy tylko chciec a i ludzie na forum bardzo pomoga :-).Mi pomogli zaczac i bardzo sie w to wciagnalem chociaz jeszcze bardzo ale to bardzo duzo nauki mjnie czeka:-)!Wszystko dla cierpliwych!
|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
23 Nov 2004 23:39 Re: Jak zaczac |
|
|
|
Dzieeeki wielkie za szybka odpowiedz... Tylko jeszcze kilka pytanek :D
1) Moge gdzies dostac schemat tej twojej "magicznej plytki" , bo jak pisalem dla mnie to na razie wszystko czarna magia...
2) C - Raid lub Keil, o co chodzi bo dla mnie zawsze istnial C i C++ ??
|
|
| Back to top |
|
 |
macias21 Poziom 13

|
24 Nov 2004 00:16 Re: Jak zaczac |
|
|
|
Przesle ci chematy w zrobione w protelu.
Uklad zmontowalem na plytce uniwersalnej i to bym najwiekszy wydatek bo rzedu 15zl ;-).
Raid czy Keil to kompilatory jezyka wysokiego rzedu(w tym przypadku C) na jezyk assembler.
| Filename: |
PROTEL pliki.rar |
 Download |
| Contents: |
AT89S52+wysw.SCHDOC
, AT89S52.SCHDOC
, AT89S52+....SCHDOC
, AT89S52+...~SCHDOC
, AT89S52+...~SCHDOC
, AT89S52+....SCHDOC
, mikrokon....PRJPCB
See all... |
| Filesize: |
76.58 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
24 Nov 2004 00:44 Re: Jak zaczac |
|
|
|
Dzieeeki wielkie po raz drugi :D
Protel sie sciaga, a ja zbieram soft...
Czyli zeby zaczac musze sciagnac Protela bo z tego co widze to bez niego ani rusz.
Co jeszcze musze zassac zeby zaczac ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Nov 2004 00:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tasza Poziom 8

|
24 Nov 2004 16:12 Re: Jak zaczac |
|
|
|
a jakbyś sie przypadkiem skusił na procesorki AVR to:
programator na jednej kostce 74125
http://freefm.pluton.one.pl/mike/avr/programowanie.html
zrobiłam w/g tego schematu - działa jak złoto!
generalnie:
90S2313, MAX232 + garść drobnicy + płytka uniwersalna
i masz radochę!
co do oprogramowania, jak już znasz C to może:
WinAVR - free narządka (kompilator C, make, etc..)
programator z pierwszego linka obsługuje bardzo ładnie
sofcik pt. AvrDude, można go podpiąć do makefile-a i z linii poleceń
kompilować i programowac kość
dość dobra książka o avr:
"Mikrokontrolery AVR w praktyce" wyd. BTC
mogę Ci podesłać trochę "sampli" kodu w C
i schemat "startowy" na początek
ale czy '51 czy AVR to jak chcesz, propagandy (chyba) nie robię :wink:
anyway: miłej zabawy!
tasza
|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
24 Nov 2004 17:15 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
No wlasnie i jeszcze dwie sprawy... Po pierwsze z tego co widze na forum to wiekszosc ludzi zajmujacych sie tym sprzetem dzieli sie na dwie grupy zwolennikow AVR'ow i 51-ek, co przypomina mi troche odwieczny spor Linux <-> Windows :D.
A i jeszcze jedno w sumie mam teraz tylko laptopa i nie mam "duzego" com'a, czy jesli bede chcial uzywac "przejsciowki" z duzego na malego to nie bede mial zadnych problemow z ukladami (pierwszym ukladem :)) ? Czy moze lepiej w moim przypadku dzialac od poczatku tylko na LPT, bo widzialem kilka ukladow na nim i wiem ze jest to tez mozliwe...
Pozdrawiam i dalej prosze o pomoc...
simpo
PS. Przepraszam za braki w znajomosci regulaminu %) juz doczytalem...
|
|
| Back to top |
|
 |
tasza Poziom 8

|
24 Nov 2004 18:06 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
| simpo wrote: |
(...) wiekszosc ludzi zajmujacych się tym sprzetem dzieli się na dwie grupy zwolennikow AVR'ow i 51-ek, co przypomina mi troche odwieczny spor Linux <-> Windows :D.
... |
to trochę nie tak, może niezbyt szczęśliwie napisałam...
Kolega Macias21 napisał o '51, ja o avr tak dla równowagi.
a tak szczerze mówiąc to najlepiej spróbować
coś porobić i na jednym i na drugim w miarę czasu i chęci, nie?
winda i linux to są alternatywy, tak jak avr i 51,
wybór powinien zależeć od konkretnych potrzeb
a nie od ideologii... (mody?)
a co do "dużego" com-a, jeżeli przejściówka zapewni Ci połączenie wszystkich niezbędnych sygnałów (to sobie możesz sprawdzić omomierzem) to problemów nie będzie
a w ostateczności możesz zrobić swoją - koszt ~3zł bo to 2 wtyki i parę kabelków raptem...
pzdr.
tasza
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Nov 2004 18:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
24 Nov 2004 18:55 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Siedzielm pol dnia w internecie i postanowilem zaczac od AVR'ow, bo wydaje mi sie ze jakos wiecej ludzi chyba tego uzywa, a poza tym podobno sa zblizone do Pic'ow co sie moze w przyszlosci przydac.
Teraz tak, zalozmy ze zdecydowalem sie juz ostatecznie na AVRy jaki model konkretnie kupic na poczatek. Bo szczerze mowiac probowalem to jakos porownac ogladajac ich specyfikacje i strony w stylu "AVR vs 51" i szczerze mowiac mam wrazenie ze za malo wiem, aby samemu cos wybrac.
Wiem ze wiekszasc tych mikrokontrolerow dziala na napiecia w zakresie 4,5-6 V i na tym sie moja wiedza konczy :( Moze ktos powiedziec mi konkretnie co kupic, aby moc sie troche "pobawic" i potem ewentualnie na cos "madrzejszego" i drozszego sie potem przerzucic. A i jeszcze, aby programator ze strony http://freefm.pluton.one.pl/mike/avr/programowanie.html lub jakis inny dzialal dla tej "pierwszej" kostki.
I jeszcze jedno, co niektorym moze wydac sie juz zupelnym banalem, ale dla mnie to, prosze mi wierzyc, wspomniana w poprzednim poscie "czarna magia". Moze ktos mi poslac schemat ukladu z kilkoma diodami i jakims przelacznikiem, ktory dzialalby w nastepujacy sposob.
Diody maja byc podlaczone do kilku wyjsc, a przelacznik do wejscia. Ma to byc jedna plytka, do ktorej podlaczam jedynie zasilanie.
Chodzi mi o to zeby miec taki "ekstremalny" starter kit i zaczac zabawe w stylu: po przelaczaniu przelacznika zapal diode nr 1 , po przelaczeniu przelacznika tylko w przypadku gdy dioda 1 swieci zapal diode 2 itd.
A i jeszcze jedno, czy na wspomnianym schemacie "DB25 conektor" to LPT czy COM ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Nov 2004 18:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tasza Poziom 8

|
24 Nov 2004 19:39 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
| Moze ktos powiedziec mi konkretnie co kupic, aby moc się troche "pobawic" i potem ewentualnie na cos "madrzejszego" i drozszego się potem przerzucic. A i jeszcze, aby programator ze strony http://freefm.pluton.one.pl/mike/avr/programowanie.html lub jakis inny dzialal dla tej "pierwszej" kostki. |
no to jak avr to polecam na początek 90S2313 (~10zł?)
można na upartego 90S1200, ale na to, to sobie w C nie popiszesz....
programałkę z linka tresowałam na tym właśnie procku 90s2313 (ech, początki), potem na 90S8515 i teraz właśnie na ATmega8515...
| A i jeszcze jedno, czy na wspomnianym schemacie "DB25 conektor" to LPT czy COM ?? |
to jest LPT, stanowczo tak się upieram
schemat jutro na mojej stronce, linka dostaniesz...
uff, spadam...
natasza
|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
24 Nov 2004 20:43 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Poslucham Cie dalej i w jutro "skocze" kupic tego 90S2313. :D
Zna ktos jakis program do symulacji wspomnianego ukladu i oczywiscie z obsluga C ?? Probowalem miedzy innymi: AVR Studio 2.2X i VMLAB'a ale jakos nie udalo mi sie ich zmusic do dzialania... :( VMLAB nie pozwala mi zrobic nic oprocz otwierania i zamykania plikow, a AVR Studio chyba nie potrafi symulowac.
simpo
PS. Czym rozni sie ATiny313 od 90S2313, czy to nie sa przypadkiem te same uklady ??
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
24 Nov 2004 23:58 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Poslucham Cie dalej i w jutro "skocze" kupic tego 90S2313. :D
Zna ktos jakis program do symulacji wspomnianego ukladu i oczywiscie z obsluga C ?? Probowalem miedzy innymi: AVR Studio 2.2X i VMLAB'a ale jakos nie udalo mi się ich zmusic do dzialania... :( VMLAB nie pozwala mi zrobic nic oprocz otwierania i zamykania plikow, a AVR Studio chyba nie potrafi symulowac.
simpo
PS. Czym rozni się ATiny313 od 90S2313, czy to nie sa przypadkiem te same uklady ?? |
1. Ja używam najnowsze AVRStudio 4.10, ale do symulacji w asm(kurs tutaj z przykładowym sterowaniem diodami itp... jest też tu tekst o tym ja zacząć przygodę w bascomie, polecane książki... ;)), jak jest w temacie C, nie wiem, gdzieś czytałem że tandem AVRStudio3.... + AVRgcc da się odpalić.
2. ATiny2313 (chyba o niego Tobie to chodziło) to nowocześniejszy układ od 90S2313, ma możliwość podłączenia szybszych kwarców(20 MHz) i więcej możliwości(debugWire, USI - z tego możesz zrobić UART, I²C, Microwire, możliwość pracy bez kwarcu - wewnętrzny generator RC), ale trzeba sobie trochę doczytać, bo nie wkleję tutaj not katalogowych... ;) Oba układy można zasilać od 2.7V(w przypadku AT90S2313 w wersji na 4MHz), a ATiny w wersji niskonapieciowej nawet 1.8V. Przykładowe proste programiki powinny ruszyć bez komplikacji na ATiny...
Pozdrawiam, LightI
|
|
| Back to top |
|
 |
tasza Poziom 8

|
25 Nov 2004 09:29 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
obiecanki cacanki.....
schemat:
wersja protel
http://www.bienata.republika.pl/temp/quick.sch
wersja akrobatyczna:
http://www.bienata.republika.pl/temp/quick.pdf
(aj, późno było, jeden(?) babolek jest: C3 ma być odwrotnie, + do pin 2 max-a :? )
złącze do ISP jest pinowo-zorientowane na programator z postów powyżej...
tzw. "oprogramowanie":
http://www.bienata.republika.pl/temp/quick.zip
make clean - sprzątanko
make all - rekompilacja
make burn - programowanie kostki (zakładając że masz zainstalowane avrdude)
tego mniej więcej się należy spodziewać na konsoli po wykonaniu w/w poleceń:
http://www.bienata.republika.pl/temp/console_log.txt
rocket-science toto nie jest ale: zależnie czy guzik jest wciśnięty czy nie, świeci jednym albo drugim ledem, na terminal ( 9600,8,N,1 ) wypisuje czym aktualnie świeci, dramat.... :crazyeyes:
a żeby nie było że schemat jest lipa to:
http://www.bienata.republika.pl/temp/quick.jpg :P
a tak z innej beczki:
pamiętacie takie led-y?
naszej firmy CEMI "Semiconductors" :)
http://www.bienata.republika.pl/temp/ledy.jpg
miłego dnia 4 all, ja idę szukać kawy
Natasza
|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
25 Nov 2004 10:46 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Witam,
Po raz kolejny jestem bardzo wdzieczny, przyznam sie ze umieszczejac tego posta na forum nie spodziewalem sie otrzymania, az takiej pomocy, powoli zaczynam miec wyrzuty sumienia. ;)
A tak juz zupelnie powaznie to z pewnych przyczyn rozpoczecie zabawy bede musial przelozyc na przyszly tydzien :'(. W miedzyczasie pozostaje mi tylko zabawa w VMLAB i nauka assemblera (postanowilem zaczac od niego, bo porownywalem programy w C i Asm, i wydaje mi sie ze poznajac Asm mozna lepiej poznac sam uklad co na moim etapie "wiedzy" jest bardzo dobre).
Odnosnie materialow ktore mi tasza podeslal to mam pytanie
Jak w/g mnie wynika ze schematu wynika ze schematu http://www.bienata.republika.pl/temp/quick.pdf cala lewa czesc, czyli wszystko co "wisi" na PD0 u PD1 to obsluga interfejsu max323, ktory jest niepotrzebny do dzialania reszty, a jedynie zostal dodany do "rozbudowania" tego "starter kita", bo przeciez programator sie i tak do "ISP Terminala" podlacza ?
simpo
PS.
| Quote: |
| rocket-science toto nie jest ale: zależnie czy guzik jest wciśnięty czy nie, świeci jednym albo drugim ledem, na terminal ( 9600,8,N,1 ) wypisuje czym aktualnie świeci, dramat.... |
Dla ciebie moze dramat, ale jak mi sie to uda posladac i faktycznie mi cos takiego sie wypisze to wierz mi chyba sie ze szczescia poplacze... ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
tasza Poziom 8

|
25 Nov 2004 10:54 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Jak w/g mnie wynika ze schematu wynika ze schematu http://www.bienata.republika.pl/temp/quick.pdf cala lewa czesc, czyli wszystko co "wisi" na PD0 u PD1 to obsluga interfejsu max323, ktory jest niepotrzebny do dzialania reszty, a jedynie zostal dodany do "rozbudowania" tego "starter kita", bo przeciez programator się i tak do "ISP Terminala" podlacza ?
simpo |
dokładnie tak, max232 to "gadżet", możesz go pominąć pokojnie
softu nie musisz modyfikować bo on tylko nadaje, więc może nadawać w próżnię....
baw się dobrze! :turn-l:
pzdr.
natasza
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
25 Nov 2004 17:39 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
| tasza wrote: |
obiecanki cacanki.....
|
A kto cośkolwiek obiecywał, co i komu ? ;)
To też schemat :
Tutaj program, i do każdej linijki jest objaśnienie (tasza, w moim tekscie są linki, tylko inaczej oswojone :))
a tak z innej beczki:
pamiętacie takie led-y?
naszej firmy CEMI "Semiconductors" :)
 |
Jak najbardziej(oznaczenie takiej obudowy to CO08/09, produkowane w tej obudowie "modele" to CQYP32A/B-40A/B i CQYP15/16[CO09], oraz fototranzystory BPYP24 i BPXP28[CO09]), mam całe pudełko z produktami tej firmy (UC<Y>, UL, BD, BC) ;)
Pozdrawiam, LightHouser
|
|
| Back to top |
|
 |
tasza Poziom 8

|
25 Nov 2004 18:05 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
| LightHouser wrote: |
| obiecanki cacanki..... |
A kto cośkolwiek obiecywał, co i komu ? ;) |
napisałam, że schemat będzie więc jest, a czy to obiecywanie?
zależy jak się na to zapatrywać, próbuje być słowna, tyle.
i dalej nie filozofuje...
| LightHouser wrote: |
(tasza, w moim tekscie są linki, tylko inaczej oswojone :))
|
specjalnie nie wstawiłam obrazków na stronkę,
po co tyle grafiki ciągnąć,
jak ktoś będzie chciał to url-a kliknie i sobie obejrzy,
ale OK,
uwagę biorę do serca i poprawię się na przyszłość...
a ledy fajne, nie?
tylko coś marnie świecą,
no ale to jakby nie patrzeć historia....
pozdrawiam
Natasza
-------
simpo
coś o gotowaniu
http://www.bienata.republika.pl/avr/GCCAVRInlAsmCB.pdf
ale może się Wam przyda....
miłego
Natasza
____
Uzywaj ZMIEN!
tom
|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
04 Dec 2004 02:20 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Witam!
No, wiec poskladalem podany przez tashe uklad i niestety taki wynik:
avr-gcc -g -Wall -O2 -mmcu=at90s2313 -c -o quick.o quick.c
avr-gcc -g -Wall -O2 -mmcu=at90s2313 -Wl,-Map,quick.map -o quick.elf quick.o
avr-objdump -h -S quick.elf > quick.lst
avr-objcopy -j .text -j .data -O ihex quick.elf quick.hex
avr-objcopy -j .text -j .data -O binary quick.elf quick.bin
C:\Documents and Settings\simpo\Pulpit\quick>make burn
c:/avrdude/bin/avrdude -p 2313 -c pony-stk200 -U flash:w:"quick.hex":i
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
Reading | ################################################## | 100% -0.00s
avrdude: Device signature = 0xffffff
avrdude: Yikes! Invalid device signature.
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.
avrdude done. Thank you.
make: *** [burn] Error 1 |
Ma ktos jakies pomysly, dodan ze na zakupionym przeze mnie uC pisze "AT90S2313-10PI", a po uruchomieniu terminalu (w avrdude znalazlem taka opcje) dziala polecenie "part" wiec przypuszczam, ze zarowno uklad jak i wspomniana kostka sa dobre...
Prosze o pomoc,
simpo
PS.
Siedzialem jszcze troche i wydaje mi sie ze mam problemy z zapisem np. program PonyProg odczytuje zawartosc ukladu, ale podczas proby zapisu (nawet tego samego co odczytal) wyskakuje "Error -21"
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
04 Dec 2004 17:43 Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
"Chip erase" ?
Pzdr, LightI
|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
04 Dec 2004 17:48 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Robilem wielokrotnie nic nie daje :(
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
04 Dec 2004 18:18 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
NOT KNOWN (FF,FF,FF)
Zmienialem samego uC, wszystkie elementy na plytkach, mierzylem wszystko kilka razy probowalem mase programow i zawsze to samo :(
Nawet na innym kompie probowalem.... :(
simpo
PS.
Caly uklad programatora i plytki jest powyzej w jednym z postow Tash'y
|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
04 Dec 2004 23:19 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Witam!
Udalo mi sie w koncu z niewielka ;) pomoca uruchmic caly uklad, dziala faktycznie "jak zloto" :D . Serdecznie dziekuje wszystkim za pomoc...
Pozdrawiam,
simpo
|
|
| Back to top |
|
 |
LuznyTomasz Poziom 15

|
06 Dec 2004 16:54 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Podczas zapisu programu do pamięci Flash procesora 90S2313 przy użyciu PonyProg wyskakuje mi błąd 21 "Write error - 21". Co to jest za błąd i gdzie można znaleźć opisy błędów w tym programie?
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
06 Dec 2004 19:40 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Co bywa częsta przyczyną ? Brak porządnego zasilania - układ buforujący powinien byc zasilany z układu programowanego, a ten z własnego zasilacza stabilizowanego +5V, ewentualnie, jak jest układ przystosowany - to z 3,3V. Dla doświadczonego elektronika jest to tak oczywiste, ze nawet sie o tym nie myśli... druga rzecz, często lubimy sobie kliknąć na "Lock Bits", czyli zablokować zapis procesora, wtedy jedyne, co pozostaje to "chip erase". No i najważniejsza sprawa, producenci po coś w końcu piszą instrukcje obsługi i dokumentacje techniczną, najcześciej dostepną na ich stronach internetowych, google też po cos wymyślono...
Pozdrawiam, LightHouser
|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
06 Dec 2004 22:09 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Witam!
Ja mialem identyczny problem i tez znikl po zmianie sposobu zasilania programatora i ukladu. Programator zasilany jest z LPT, a reszta ukladu z zasilacza komputerowego.
Po tych zmianiach wszystko dziala jak powinno.
A co do:
google też po cos wymyślono...
|
to zgadzam sie, ale nie do konca.
Ja spedzilem dokladnie 6h na google, szukajac pomocy i dopiero w akcie ostatecznej desperacji ;) udalo mi sie drapnac "jakiegos speca" na GG ;) i dzieki niemu rozwiazalem problem "-21".
Pozdrawiam,
simpo
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
06 Dec 2004 22:57 Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
google są przydatne w wyszukiwaniu dokumentacji producenta(miałem na myśli lock i fuse bits), a po pewnym, dość krótkim czasie takie kwestie, jak stabilne zasilanie, jak już wyżej zauważyłem, wydają się zbyt oczywiste, by o tym wspominać, praktycznie to jakby dyskutować o konieczności jedzenia odpowiednio dobranych produktów żywnościowych o konkretnej zawartości witamin i mikroelementów... ;)
Pozdr, LightI
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Dec 2004 22:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
simpo Poziom 16

|
06 Dec 2004 23:15 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
VETO !!!
Kazdy kiedys "jakos" zaczynal, co dla ciebie starego wyjadacza (jak przypuszczam) jest oczywiste dla kogos kto z elektronika spotyka sie po raz pierwszy nie musi wcale takie byc.... :P ;)
Pozdrawiam,
simpo
|
|
| Back to top |
|
 |
LuznyTomasz Poziom 15

|
07 Dec 2004 00:24 Re: Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
Ech...brak słów...wyjadaczem nie jestem.
Moja płytka (k-300 z nowego elektronika) ma połączone zasilanie z lpt z napięciem podawanym z "porządnego" zasilacza. Płytka zawiera układ buforujący 74HC244. Problem w tym że po podłączeniu lpt napięcie zasilające wynosi 2,5 V a to chyba trochę malo.
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
07 Dec 2004 00:34 Jak zaczac "zabawe" z mikrokontrolerami ... |
|
|
|
LuznyTomaszu, odczep zasilanie od LPT, zasil tego 74HC244 (koniecznie HC, 20pin) z układu testowego (+5V) może być przez jakiś wyłącznik i daj na linie sygnałowe przy LPT po rezystorku 1k.
:arrow: simpo : Miałem na mysli, to, że za jakiś czas, sam bedziesz takim wyjadaczem ;).
P.S. Ostatnio zabrałem się za modyfikację tego programatora :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1035441#1035441
Pozdrawiam, LightHouser
|
|
| Back to top |
|
 |