Witam, prezentowany odtwarzacz powstał z chęci posłuchania czegoś innego niż stacje radiowe, gdyż navi MFD poza czytaniem map z płyty nie potrafi odtwarzać muzyki, nawet płyt audio.
Jakiś czas temu w promocji zakupiłem odtwarzacz DVD (Emperor Basic 5 z wejściem USB). Jego wnętrzności posłużyły do zabudowy w aucie. Płyta główna odtwarzacza jest mniejsza niż paczka papierosów, więc tym łatwiej było to upchnąć w szufladzie na kubki (mechanizm szuflady został usunięty). Pozostała kwestia zasilania i sterowania. Do zasilania odtwarzacza potrzebne są trzy napięcia +5V, +/-12V. Zacznijmy od +5V - popularne stabilizatory liniowe 7805 się tutaj nie nadają, wydziela się w nich zbyt duża moc strat w postaci ciepła, dlatego wybór padł na TS2576. To stabilizator impulsowy step down, jego schemat aplikacyjny jest prosty; do poprawnej pracy wymaga dławika, diody i paru kondensatorów. Kolejnym etapem jest budowa zasilacza +/-12V. Tutaj wykorzystany został układzik Maxim MAX253. Współpracuje on z odpowiednim trafkiem (u mnie został wykorzystany mały rdzeń z karkasem z odzysku). Uzwojenie wtórne musi mieć nieco ponad dwa razy więcej zwojów, bo z +5 robimy 2x12. Do sterowania całością można używać pilota, ale wolałem mieć przyciski na froncie. Do wysyłania komend użyłem oryginalnego pilota, w którym dioda IR została usunięta. To samo stało się z odbiornikiem podczerwieni, po spięciu przewodem nie chciało to działać - trzeba było jeszcze "wyciąć" nośną (u mnie dioda LED czerwona + 47nf równolegle). Od tej pory działa to po kabelku. Pozostaje jeszcze kwestia szuflady płyt. Założeniem było, że ma to działać tylko z pendrive'a. Po odłączeniu szuflady odtwarzacz zgłasza błąd, trzeba wstawić zworkę widoczną na foto.
Zdaję sobie sprawę, że konstrukcja nie jest ani odkrywcza, ani ambitna, ale jest to chyba najtańszy sposób odtwarzania muzyki i filmów w MFD (odtwarza MP3, MP4, DIVX, DVD).
Sygnał gali niepodłączony ;-)
Koszt:
-odtwarzacz Manty w promocji - 85zł
-kabel mini din -30zł
-TS2576 oraz MAX253 - dokładnie nie pamiętam, ale chyba zależy od sklepu.
Resztę drobiazgów miałem.
Świetny pomysł tylko powinieneś wstawić zdjęcia po złożeniu wszystkiego do kupy bo tak to wygląda nie estetycznie a żeby zobaczyć urządzenie w pełnej krasie trzeba zaglądać na youtube.
Pomysł z pilotem trochę do niczego. Tracisz na funkcjonalności. Mogłeś dokupić 2 pilota i mieć i sterowanie i bezprzewodowe i z panelu.
PS-Co to za "antenka" z miedzianego drutu koło portu usb ?
PS2 - mogłeś się pokusić i montaż odtwarzacza płyt np w schowku - wówczas nie ma problemu z koniecznością zgrywania na USB filmu z DC pożyczonej od znajomego.
Dzięki Panowie za komentarze. Z tym pilotem to racja ale część tych wodotrysków jakie oferuje Manta po prostu nie była mi potrzebna.
Quote:
PS-Co to za "antenka" z miedzianego drutu koło portu usb ?
To nie jest antenka tylko taki patent na wychłodzenie elementu (diody) :-)
Zauważyłem że parę elementów (procek i te dwie diody) w Mancie mocno się grzeją a że w aucie czasem może być piekarnik to lepiej dmuchać na zimne a raczej gorące :-)
Quote:
PS2 - mogłeś się pokusić i montaż odtwarzacza płyt np w schowku - wówczas nie ma problemu z koniecznością zgrywania na USB filmu z DC pożyczonej od znajomego.
W zasadzie odtwarzanie z płyty nie wchodzi w grę bo zawias twardy, podczas jazdy dość mocno trzepie :-)
W zasadzie odtwarzanie z płyty nie wchodzi w grę bo zawias twardy, podczas jazdy dość mocno trzepie :-)
No ale na postoju czekając na żonę zawsze można by było sprawdzić nowo zakupiony film albo muzykę. Zawsze lepiej mieć troszkę za dużo niż za mało a nuż się przyda :)[/quote]
Nigdy nie powinno się dawać kondensatora blisko źródła ciepła a tym bardziej tak jak jest w tym przypadku wręcz położony na stabilizatorze (o ile mnie oko nie myli). Jeśli ten stabilizator się nie grzeje to OK, ale zapewne się grzeje bo radiator po nic nie jest ;p Kondensator przy źródle ciepła, po nagrzaniu do temp. wyższej niż znamionowa zazwyczaj ulega zniszczeniu - maleje pojemność lub może się wysuszyć, a wtedy wiadomo co się może stać z resztą urządzenia. Poleciłbym ci go przewrócić na drugą stronę albo inaczej ułożyć :)
No ale na postoju czekając na żonę zawsze można by było sprawdzić nowo zakupiony film albo muzykę
Jeżeli o żonie mowa to aktualnie jestem na etapie poszukiwania nowej kandydatki
(oferty prosze kierować na maila - foto mile widziane), poprzednia ze mną nie wytrzymała, jeżeli to czyta w co wątpie to ją pozdrawiam.
Quote:
Nigdy nie powinno się dawać kondensatora blisko źródła ciepła a tym bardziej tak jak jest w tym przypadku wręcz położony na stabilizatorze (o ile mnie oko nie myli). Jeśli ten stabilizator się nie grzeje to OK, ale zapewne się grzeje bo radiator po nic nie jest ;p Kondensator przy źródle ciepła, po nagrzaniu do temp. wyższej niż znamionowa zazwyczaj ulega zniszczeniu - maleje pojemność lub może się wysuszyć, a wtedy wiadomo co się może stać z resztą urządzenia. Poleciłbym ci go przewrócić na drugą stronę albo inaczej ułożyć :)
To cenna uwaga, w prawdzie wydziela sie tam bardzo mało ciepła a radiator dodałem tak w razie w, ale go odegne w drugą strone
Nawet jeśli wydziela mało ciepła zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć. Chyba że faktycznie nie było by go gdzie tam odgiąć to niech już tak jest ale z tego co widzę na fotkach to ma jeszcze trochę miejsca :)
Staram się dawać takie porady ponieważ ja już miałem kilka takich przypadków (na własnej skórze gdzie kondensatory przez temperaturę odgrywały główną rolę w niszczeniu sprzętu. Jeśli uważasz za stosowne kliknij pomógł :)
A co ze wstrząsami? Nie przerywa muzyki jak jedziesz po dołkach?
Zdanie zaczynamy z wielkiej litery.
Regulamin:
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
[Djpopak;)]
Czemu by miało przerywać muzykę ? Przecież muzyka jest odtwarzana z usb - pendrive nie z żadnej płyty a z tego co wiem w pendrive niezbyt mają wstrząsy do działania ;p Jak jest dobrze ubite / poskręcane porządnie to nie powinno być problemów nawet podczas jazdy po tradycyjnej polskiej drodze czyli dziurawej :D
Wydaje mi się że ten ekran cały czas współpracuje z radiem/navi więc po włączeniu muzyki z pendrive na ekranie będzie wyświetlany po prostu menu odtwarzania muzyki z tego DVD. chociaż mogę się mylić :)
Chodziło mi o użycie takiego odtwarzacza całkowicie bez ekranu. Czy można włączyć odtwarzanie, "przewijanie" itp. podstawowe operacje bez włączonego ekranu/patrzenia na ekran. Mam na myśli wykorzystanie takiego urządzenia bez wyświetlacza, tylko z podstawowymi klawiszami sterowania, po prostu jako duży mp3 player.
Oczywiście, że można :) Tylko potrzebne jest wejście aux w radiu bądź podpięcie się pod AM. W większości odtwarzaczy DVD jest wyprowadzone wyjście na wzmacniacz (2x Cinch) wtedy do tego wyjścia podłączamy AUX z radia i wszystko działa na tej samej zasadzie tyle że bez ekranu. Odtwarzacz będzie działał tak jak normalnie w TV tylko bez TV :) (Bardziej łopatologicznie tego wytłumaczyć nie potrafię) :P
To ja się przyczepię ;o) bo trochę mało szczegółów technicznych
Konkretnie chodzi mi o to jakie sygnały wykorzystałeś do przesyłania wizji i fonii
Jaki sygnał wejściowy Video obsługuje ta nawigacja.
Zagmatwałem może ale chyba zrozumiesz .
Pomysł dla samochodziarzy gadżeciaży PRZEDNI .Brawo (nie będę się wdawał w szczegóły jakości wykonania - jak działa to super).
Pozdrawiam
Navigacja wymaga podania oddzielnie każdego koloru czyli RGB + sync. Dokładnie takie sygnały można znaleść w złączu EURO SCART DVD wiec nie trzeba żadnych adapterópw po 300 zeta. Problem może pojawić sie kiedy chcemy podłączyć kamere cofania i mieć obraz w kolorze, wtedy ratuje nas taki adapter który w sumie można złożyć samemu. Pozwole sobie w tym miejscu podać link do forum passata w którym jeden z kolegów bardzo pięknie poskładał taki właśnie adapter:
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=5708 Co do jakości wykonania to wiele z fabrycznych rozwiązań nie grzeszy jakością .. zresztą każdy ma inne podejście do tematu
Witam, kolego czy mógłbyś napisać jak zrobiłeś kabelek scart->minidin
bo ja coś namieszałem i zamiast obrazu mam czarno zielony ekran w poziome pasy, ale przy włączaniu pojawia się na chwile falujące logo
z góry dzięki pozdrawiam
zauwaz że musisz podłączyc pin "6" do +12V zeby wymusić prace w trybie PAL
natomiast jeśli chodzi o pin "7" to lepiej zostawić go w spokoju a navi przełączać w menu do trybu video. Reszte to
pin 4 - sync
pin 8 - R
pin 9 - G
pin 10 - B
pin 2 - audio in LEWY
pin 3 - adio in PRAWY
pin 1 i 5 to masa sygnałowa dla audio i video, u mnie te piny sa razem połączone
cały czas mowimy o gnieździe mini din w navi
podłącz sobie najpierw kolory, mase i sync. i zapodaj +12 na pin 6
napisz jak Ci poszło
witam, podłącz 19 pin scart z 4 pin navi , pozatym martwia mnie te pionowe pasy, coś niedobrego dzieje sie z zasilaniem. Z czego zasilasz tą navi? Jakie masz DVD, zasilasz je z ori zasilacza czy juz masz jakiś zmodowany?
Pozdrawiam.
pozatym jak tak patrze to chyba namieszałeś z kolorami, spojz na tą rozpiske:
Witam
tak jak na to patrze to masz racje pomieszałem niby R z B, ale robiłem to według rozpiski z forum passata, również ten pin 20, był tam wymieniony, co prawda trochę mi on nie pasował ale jak ktoś według tego robił i mu działało to też tak zrobiłem, ale nic jutro wezmę się i spróbuje przerobić kabelek i podpiąć, a narazie wracając do zasilań to radio jest podpięte normalnie do kostek iso, a dvd to nie jest tylko tuner dvbt i narazie zasilałem go z 220v z gniazdka
DVBT no prosze, dobry pomysł, szkoda ze w moich okolicach ciezko o sygnał ale jak juz bedzie to tez o tym pomysle, fajny bajer oglądać wiadomości stojąc w korku :-)
co do pinu nr 20 to nie miało to za bardzo prawa działać bo to nie jest TV gdzie trzeba "wprowadzić" synchronizacje tylko tuner gdzie synchronizacja "wychodzi"
(patrz rozpiska - 19 composite video output) tak czy inaczej powodzenia w modach
Pozdrawiam.
witam i dzisiaj dalszy dzień zabawy, niestety pomimo naprawienia synchronizacji dalej jest gdzieś lipa, próbowałem na telewizorze i działa a w aucie już nie, nie wiem czemu, jeżeli chodzi o piny RGB to były dobrze podpięte
Nie wiem gdzie szukać przyczyny juz, widać ze na początku pojawia sie jakies logo albo ja źle widze i wygląda ono zupełnie normalnie. Może podłącz jakiekolwiek DVD do swojego kabelka i zobacz co bedzie bo już zgłupiałem, to poprostu musi banglać