mahariasz Poziom 5

|
13 Aug 2011 21:32 Re: Dlaczego przetwornik tda1545a trzeszczy ? |
|
|
|
Witam !
Deszczowy weekend, wiec zabrałem się za wkomponowanie przetwornika tda1545a do odtwarzacza cd z beznadziejnie marnym fabrycznym dac i zaczęły się schody:
1. przetwornik 100% sprawny działa w innym cd
2. odtwarzacz 100% sprawny i działa
3. tda1545a podpinam pod servo MN66271RA -standard sie zgadza (Japanese formats) -4 druciki o długości ok 7cm
I teraz dlaczego przetwornik trzeszczy ?
Gra czysto i fajnie, ale w momentach cichszych w utworze trzeszczy. Podobnie, gdy utwór na początku zaczyna się cicho i stopniowo rośnie poziom dźwięku -trzeszczy. Gdy utwór, instrumenty grają normalnie nie ma , nie da się usłyszeć żadnych trzasków. Nawet jeśli jest to tylko jeden instrument, albo sam wokal. Jednym słowem, trzaski pojawiają się tylko wtedy, gdy są ciche fragmenty utworu na płycie. Same trzaski można porównać do silnych zniekształceń, czy syczenia.
Próbowałem wszystkiego, kombinacji z różnymi konfiguracjami rezystorów w połączeniu servo->dac, zmiana napięcia ref., zmiana nap zasilania, przy każdej zmianie identyczne zachowanie (trzaski). Poza jednym wyjątkiem: bez rezystorów w złączu eiaj, nie da się słuchać, bo trzaski są cały czas.
Może ktoś już rozwiązał podobny problem i chciałby się podzielić swą wiedzą ?
Szlag by to trafił. Już tyle czasu to męczę i za nic nie mogę zmusić go do prawidłowego działania....:(. Zazwyczaj sam do skutku szukam rozwiązania problemu, ale tym razem nie kumam co jest grane...pomocy !
Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:
ok rozwiązałem problem:
zmieniłem kondensator w sprzezeniu zwrotnym konwersji i/v
|
|