FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Elektrolit do HHO, regulator EFIE czy MAP

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Elektrolit do HHO, regulator EFIE czy MAP
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#61 19 Jan 2012 13:49   

Re: Elektrolit do HHO, regulator EFIE czy MAP

CarMikolaj: sugeruję założenie oddzielnego watku dotyczącego magnetyzerów, albowiem niniejszy temat dotyczy czegoś zupełnie innego.
Uczestników tego wątku proszę o zaprzestanie dyskusji o magnetyzerach.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Jan 2012 13:49   

Back to top

CarMikolaj
Poziom 6
Poziom 6

Post#62 19 Jan 2012 15:35   

jankolo prosze nie sugeruj, ze dyskutowalismy o magnetyzerach. tylko wymienialismy sie informacjami.

Uwazam ze temat zasilacza PWM i magnetyzer mozna polaczyc w jeden projekt.

Zasilanie do celi mozna podac przez cewke nawinieta na przewod paliwowy. Oczywiscie nie jest to typowy magnetyzer. Wiec nazywam go cewka pomocnicza. Moja cewka pomocnicza nie ma nic wspolnego z magnetyzerami. Zostala zaprojektowana w innym celu a mianowicie do jonizacji powietrza doprowadzonego do silnika. Jednak teraz mysle o dwoch, jedna do paliwa a druga do powietrza - z HHO oczywiscie.

Problem z radiatorem juz rozwiazany. Tranzystor bedzie mi grzal wode w celi. Przytwierdze go do elektrody - i zalatwione.

Znikam na jakis czas zeby zmontowac te zabawke.
Back to top

kybernetes
Poziom 22
Poziom 22

Post#63 19 Jan 2012 18:47   

CarMikolaj wrote:
kybernetes stosuje maly tranzystor MOSFET typu N oznaczenie: FQP33N10.

Ten tranzystor nie nadaje się do sterowania za pomocą 5 V. Będzie się grzał nawet w warunkach statycznych. Zastosuj inny tranzystor albo dołóż wzmacniacz sygnału sterującego.

Możesz tam użyć np. takiego tranzystora: http://www.tme.eu/pl/details/irlb3034pbf/tranzystory-z-kanalem-n-tht/international-rectifier/#
Natomiast dla wersji niskobudżetowej można zastosować: http://www.tme.eu/pl/details/irl540npbf/tranzystory-z-kanalem-n-tht/international-rectifier/#
Back to top

Artur k.
Poziom 26
Poziom 26

Post#64 20 Jan 2012 00:11   

:arrow: CarMikolaj
Skoro jesteś taki mądry i podważasz porady innych, to po co pytasz o cokolwiek?

Nie wysterujesz poprawnie mosfeta dużej mocy z TTL i koniec. Tu nie chodzi tylko o napięcie, ale także i o prąd. Pewnie zaraz napiszesz, że mosfety sterowane są napięciem - tak, owszem, ale mają coś takiego jak pojemność bramki, którą trzeba przeładować. Pojemność jak każda inna - ładowana jest prądem, a im wyższa częstotliwość, tym wyższy prąd jest potrzebny do przeładowania pojemności bramki tranzystora.
CMOS też Ci nie pomoże, bo co z tego, że będzie wyższe napięcie, jak prąd nadal za niski.
Albo naucz się porządnie podstaw, albo zakończ tę jałową dyskusję i nie twórz na nowo elektroniki...
Back to top

CarMikolaj
Poziom 6
Poziom 6

Post#65 20 Feb 2012 15:00   

do Artur k. : przyjacielu, zupełnie na marginesie chcę skłonić ciebie do przeprosin, które mi się należą. Dlaczego? Otóż jak zapewne czytałeś nie sam osobiście wymyśliłem pogląd, że mogę sygnałem TTL sterować MosFetem, więc zdradzę ci, że jednym źródłem był mój kolega z pracy a drugim internet. A ponieważ nie widzę powodu, by wierzyć komuś z forum bardziej niż osobie z którą pracuję to dlatego napisałem, że jednak spróbuję. Jednak, masz rację, że przy dużej częstotliwości może nie starczyć mocy układowi sterującemu. Cóż więc mam odpowiedzieć na twój dosyć zaczepny ton? Otóż nie jestem TAKI mądry i nie podważałem porad innych a jedynie zaznaczyłem, że różne porady różnie mówią.

A teraz do rzeczy: nie za bardzo da się użyć blachy użytej do budowy elektrolizera jako radiator, przyczyną jest brak miejsca w większości modeli dostępnych w internecie a sam nie zbuduję, bo już kupiłem jeden.

a powiedzcie koledzy, skoro wiedzę posiadacie, czy TL594 zrobi co trzeba?
Back to top

Artur k.
Poziom 26
Poziom 26

Post#66 20 Feb 2012 23:30   

Nie bardzo rozumiem za co miałbym przepraszać, dlatego też przepraszał nie będę.
Problem jest zupełnie inny, niż Tobie i Twoim doradcom się wydaje. Najwyraźniej każdy z nich nie bardzo wie co mówi i o czym mówi.
Rzecz w tym, że da się z powodzeniem wysterować mosfeta sygnałem TTL, ale nie tego mosfeta, którego Ty masz. Przy napięciu Ugs=5V, to nawet producent charakterystyk nie podaje, bo nie wiadomo dokładnie jak się konkretny egzemplarz tego tranzystora zachowa.

Masz doradców obok siebie, to po co zadajesz pytania na forum i trujesz, żeby ktoś Ci cokolwiek obliczał i doradzał? Jak ktoś Ci odradza, to Ty i tak będziesz próbował, bo masz większe zaufanie do ludzi, których masz obok siebie - więc po co zawracasz tu głowę?
Napisałem Ci prawdę i jeszcze mam za to przepraszać?

CarMikolaj wrote:
czy TL594 zrobi co trzeba?

A co miałby zrobić? To do czego został zaprojektowany z pewnością zrobi. To do czego Ty chciałbyś go użyć - tego nikt nie wie.
Przedstaw schemat, opisz jak to ma działać, to zobaczymy czy zadziała.
Back to top

kybernetes
Poziom 22
Poziom 22

Post#67 21 Feb 2012 22:04   

CarMikołaj, rozumiem Twoje wątpliwości jednak wydaje mi się, że trochę jakby mierzysz siły na zamiary. Aby eksperymentować trzeba wiedzieć co się robi i jakie to będzie miało skutki. Jeśli brak Ci wiedzy w temacie to dlaczego nie zastosujesz gotowca? Tyle w internecie jest opisów regulatorów PWM, wystarczy poskładać z części wg. sprawdzonego schematu i mieć pewność, że zadziała od razu. Ba, są nawet zestawy do samodzielnego montażu a nawet gotowe poskładane płytki, tylko kupić, przykręcić radiator i jazda.
Back to top

mareknowaczek
Poziom 4
Poziom 4

Post#68 07 Mar 2012 23:32   

Mam pytanie w jakiej proporcji zrobic elektrolit z wodorotlenku potasu ile trzeba go dodac do 1 litra wody destylowanej.
Gdyby ktoś doradził będę wdzięczny.
Back to top

kybernetes
Poziom 22
Poziom 22

Post#69 08 Mar 2012 00:26   

mareknowaczek wrote:
Mam pytanie w jakiej proporcji zrobic elektrolit z wodorotlenku potasu ile trzeba go dodac do 1 litra wody destylowanej.

Im więcej (do pewnej granicy) KOH tym elektrolit lepszy ale wymaga uważniejszej obsługi (uzupełnianie wody np.). Optymalne stężenie to ok 20%. Zamiast drogiego KOH można użyć tańszego NaOH (soda żrąca, soda kaustyczna).
Back to top

mareknowaczek
Poziom 4
Poziom 4

Post#70 08 Mar 2012 01:17   

Dzięki za podpowiedz mam już wodorotlenek potasu w opakowaniu 1 kilograma.Aby uzyskać stężenie ok 20% ile go dosypać ??
Back to top

kybernetes
Poziom 22
Poziom 22

Post#71 08 Mar 2012 01:44   

Zasady obliczania stężeń roztworów: http://www.chemia.dami.pl/liceum/liceum9/roztwory4.htm
Back to top

mareknowaczek
Poziom 4
Poziom 4

Post#72 08 Mar 2012 21:56   

Witam ponownie.Dzięki za informacje elektrolit dorobiony.Mam kolejne czy gęstość elektrolitu jest odpowiedzialna za wielkośc natężenia prądu?
Zrobiłem roztwór ok 18% (sprawdziłem dodatkowo gęstośc) i albo jest ,,mocny,, lub coś spartoliłem w budowie generatora.Bardzo zmienia mi się wartość natężenia od 25 do 53A. Gaz produkuje tyle że spalił się bezpiecznik.
Jakieś rady? Z góry dziękuję.
Back to top

Artur k.
Poziom 26
Poziom 26

Post#73 08 Mar 2012 22:10   

mareknowaczek wrote:
Jakieś rady?

Tak. Daj sobie spokój, to oszustwo!
Back to top

kybernetes
Poziom 22
Poziom 22

Post#74 08 Mar 2012 23:03   

Artur k. wrote:
Tak. Daj sobie spokój, to oszustwo!

I tak sobie nie da a lepiej samemu zrobić za parę złotych aby sprawdzić niż kupić na allegro ze "jedyne trzy tysiące" i przekonać się, że pieniądze poszły w błoto.

mareknowaczek wrote:
Mam kolejne czy gęstość elektrolitu jest odpowiedzialna za wielkośc natężenia prądu?

Tak, im większe stężenie elektrolitu tym mniejsze straty na jego rezystancji i tym więcej wodoru uzyskasz z jednostki energii elektrycznej, która zasilisz elektrolizer.

mareknowaczek wrote:
Gaz produkuje tyle że spalił się bezpiecznik. Jakieś rady?

Jeżeli elektrolizer pobiera zbyt wielki prąd to zwiększ liczbę cel w szeregu. Możesz również zwiększyć odległość elektrod. Możesz też zastosować prosty stabilizator impulsowy.
Wahania prądu o ile nie są spowodowane wahaniami napięcia w sieci pokładowej pojazdu, mogą być skutkiem pienienia się elektrolitu.
Back to top

mareknowaczek
Poziom 4
Poziom 4

Post#75 09 Mar 2012 00:27   

Do kolegi Artur k.
Może i to oszustwo,jestem jak niewierny Tomasz.Zapewne się przekonam.

Do kolegi kybernetes
Wartość z alternatora stała na biegu jałowym 45A,na wyższych obrotach dochodzi do 69A,alternator 70ah
Elektrolizer z 9 płyt pierwsza(-),3neutralne,(+),3neutralne i (-)
Zrobione z blachy 1mm 316L
Izolacja z gumy 1mm
Otwory w płytkach fi 6,może zbyt małe bo tak jak pisałeś elektrolit sie pieni.

Pomyślałem aby dodać po jednej neutralnej i powiększyć otwory do 10mm.
Wielkość płyt to 10x10 cm.

Eksperymentuje z mniejszym bo może zrobił bym większy z 21 płyt 30x30 do ciężarówki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2012 00:27   

Back to top

kybernetes
Poziom 22
Poziom 22

Post#76 09 Mar 2012 00:47   

Mareknowaczek, proponuję:
- zwiększyć odległość miedzy płytami do 5 mm, co ograniczy niestabilność spowodowaną pienieniem się elektrolitu.
- zastosować, zamiast czterech, sześć cel w szeregu co zmniejszy starty na grzanie elektrolitu a jednocześnie ograniczy pobór prądu przez elektrolizer.
- zastosować separator piany/zbiornik wyrównawczy, pełniący jednocześnie funkcje chłodnicy elektrolitu.
- zapewnić możliwie małe opory w obiegu elektrolitu.
Back to top

mareknowaczek
Poziom 4
Poziom 4

Post#77 10 Mar 2012 18:57   

Kybernetes dzięki za pomoc.
Większość Twoich rad zastosowana
-sześć cel w szeregu
-większe otwory do swobodnego obiegu elektrolitu
-roztwór elektrolitu 26% (około)
Po uruchomieniu elektrolizera natężenie 23-25A
Na tyle ile to możliwe gaz zmierzony 09l słoik po ogórkach w 34sekundy.
Zbiornik w ,,cytrynie,, C-15 zatankowany do pełna.Co prawda przejechane ma już ponad 500 tys kilometrów ale sprawia wrażenie żywszej z elektrolizerem.Pojeździmy zobaczymy czy to oszustwo i ściema jak mówi kolega Artur k.
Do tej pory zużycie poliwa(ON) 6l/100 km w cyklu mieszanym.Przy następnym tankowaniu wyjdzie szydło z worka.
Jeśli ktoś będzie chętny poznać wyniki proszę dać znać na forum podzielę się wynikami.
Dla kolegi kybernetes WIELKIE DZIĘKI za pomoc techniczną.Pozdrawiam.
Back to top

Artur k.
Poziom 26
Poziom 26

Post#78 10 Mar 2012 21:28   

mareknowaczek wrote:
Jeśli ktoś będzie chętny poznać wyniki proszę dać znać na forum podzielę się wynikami.

Ja jestem chętny zbadać pojazd na hamowni. Podjadę do Torunia, ze mną będzie jeszcze jeden Kolega z Krakowa. Podjedziemy, wspólnie znajdziemy w internecie najbliższą hamownię, pojedziemy tam, dokonamy pomiarów i oficjalnie w imieniu forum elektroda uznamy wyniki pomiarów.
Ja jestem administratorem forum, mam jakiś autorytet, Kolega z Krakowa jest użytkownikiem ze sporym stażem, możesz wybrać dowolne osoby ze społeczności forum jako trzecią, czwartą, piątą wchodzącą w skład "komisji".
Wiążące są badania na niezależnej hamowni, z ogłoszenia.

Co Ty na to?
Back to top

mareknowaczek
Poziom 4
Poziom 4

Post#79 14 Mar 2012 00:51   

Witam
Jak będzie co sprawdzać to chętnie się wybiorę na hamownie.
Póki co to nie wiem co z tego wyjdzie ,,cytryna,, jeździ i poczekam do tankowania to będzie jakieś rozeznanie.
Pisałem zresztą że ,,cytryna C-15,, jest tylko testowana w sensie jakichkolwiek efektów,spala zaledwie 6l/100 więc nie mam jakiegoś specjalnego,, ciśnienia oszczędnościowego,, w tym wypadku.
Docelowo chciałbym zastosowac do ,,wywrotki,, i w tym wypadku przy zużyciu paliwa 45-50 l/100 jest to warte zachodu.
Póki co z elektrolizerem 24V same kłopoty amperaż KOSMICZNY
Blacha 1mm - 316L
- 6Neutr + 6N - 6N + 6N -
Przełożone uszczelką gumową 1 mm, przy 12V natężenie 24-28 A i gazu produkuje ok 3l na minutę i nie jest to jakiś wynik rewelacyjny.Po podaniu napięcia 24V elektrolizer to jak tornado ale kłopot bo amperaż wzrósł ( X 10 ) i nie sposób tego opanować.
Zastanawiam się gdzie tkwi błąd że przy 24V tak się dzieje.
Mam nadzieję że ktoś mi pomoże swoją wiedzą uporać się z tym problemem i podpowie jakich dokonać zmian.
Czuje się zaproszony przez kolegę Artura k. na hamownię najbliżej pewno do Bydgoszczy.
Chetnie się dowiem co w poczciwym MAN- ie pozostalo z mocy fabrycznej.
Pozdrawiam i proszę o pomoc techniczną.Może kolega kybernetes kolejny raz podzieli się swoją wiedzą.
Back to top

kybernetes
Poziom 22
Poziom 22

Post#80 14 Mar 2012 02:12   

Mareknowaczek, jeżeli w instalacji 12V stosujesz sześć cel w szeregu to w instalacji 24V musisz tych cel dać dwa razy więcej aby uzyskać podobne obciążenie celi - to wynika z praw rządzących zjawiskami elektrycznymi.
Back to top

mareknowaczek
Poziom 4
Poziom 4

Post#81 15 Mar 2012 00:50   

Kybernetes kolejny raz wielkie dzięki za pomoc.
13 cel w szeregu, na wodzie destylowanej 5A przy 24V.Dla Ciebie to zapewne normalny wynik dla mnie mile zaskoczenie .W poprzednim podłączeniu zasugerowałem się 2 akumulatorami 12V w łączeniu równoległym.
Teraz muszę uporać się ze szczelnością elektrolizera bo przecieka.Zastanawiam się nad wspomożeniem uszczelek silikonem,jednak mam obawy czy nie zajdzie jakaś reakcja (silikon-elektrolit).Jak uszczelnię sprawdzę możliwości elektrolizera pod kątem ilości gazu.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
Back to top

flgmnft
Poziom 8
Poziom 8

Post#82 15 Mar 2012 23:12   

Witam,
Odnośnie regulatora PWM, można śmiało zastosować układ oparty na popularnym timerze n555. Jest tego multum w internecie. Obecnie używam dwóch tranzystorów IRL3803. Są to N mos'y. Nie grzeją sie w zasadzie. Miałem wcześniej jeden IRFP054N, grzał sie strasznie. Musiałem zastosować wentylator. A z tymi dwoma jest ok, nawet chyba zlikwiduje wentylator. Problem tylko mam z grzaniem się elektrolitu. W przyszłym tygodniu będę montował całość w samochodzie, narazie testuje na biurku. Układu nie puszczałem na dłużej niż parenaście minut. Nie chce żeby się zagotował. Wygląda to tak: Słoik wysoki na ok 25cm, elektrody z nierdzewki 8cm na 20cm grubości 3mm. Odległość miedzy nimi to ok 5mm. Co zrobić żeby się to mniej grzało
Back to top

kybernetes
Poziom 22
Poziom 22

Post#83 16 Mar 2012 01:42   

Grzać się musi. Sprawność procesu elektrolizy to, przy dobrym jego wykonaniu i regulacji, jakieś 50-60%, reszta energii zamieniana jest w ciepło. Przykładowo dla napięcia 14 V i 30 A będzie to ok. 200 W ciepła. Inna sprawa to zła regulacja elektrolizera - każdy nadmiar napięcia ponad napięcie rozkładowe (specyficzne dla konkretnego elektrolizera, temperatury i elektrolitu, przec. 1,9-2,1 V na celę) będzie zamieniany w dodatkowe ciepło. Regulacja elektrolizera polega na doborze liczby cel i (ewentualnie) precyzyjnej regulacji podawanego na nie napięcia. To ostatnie wymaga niestety wysokosprawnego zasilacza impulsowego step-down dużej mocy. Uprzedzając wątpliwości napiszę od razu, że regulator PWM reguluje jedynie prąd (a tym samym wydajność elektrolizera) także nie przyczynia się do poprawy sprawności elektrolizera.

Z grzaniem można walczyć chłodząc elektrolizer nadmuchem powietrza lub chłodząc elektrolit. Do tego ostatniego konieczny jest system obiegu elektrolitu i chłodnica albo duży zbiornik wyrównawczy pełniący jej funkcję.
Back to top

dhoine
Poziom 6
Poziom 6

Post#84 21 Mar 2012 23:39   

Witam.

Cieszę się, że spotykam wypowiedzi praktyków na temat HHO w samochodzie.
Wraz z kolegą (który mnie wyprzedza w konstruowaniu), będziemy również praktycznie testowali elektrolizator H2O. Kolega z pracy ma już poskładaną suchą celę.

Ja w tej chwili jestem na etapie przygotowania do trasowania blaszek gr. 0,8mm 316L (cena zadecydowała o kupnie tej blachy, arkusz 2000x1000, jutro odbieram od dostawcy).
Przyjąłem gęstość prądu 100mA/cm2. Prąd maksymalny 50A. To dyktuje powierzchnię roboczą kształtek. Zakupiliśmy gumę o grubości 3mm.
Wersja próbna będzie miała 8 cel przełączanych celowo na przekaźniku w zakresie 6,7,8. Prąd maksymalny dobiorę doświadczalnie stężeniem elektrolitu na bazie KOH.
Sądzę, że za dwa tygodnie będę w stanie uruchomić ją w warsztacie.

Czekam z niecierpliwością na wyniki litrażowania C-15.

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Mar 2012 23:39   

Back to top

flgmnft
Poziom 8
Poziom 8

Post#85 22 Mar 2012 07:41   

Dziś mam zamiar jeśli mi nic nie wyskoczy zamontować wszystko do samochodu. Jest to zwykła mokra cela dwie blachy z nierdzewki 8x20cm. Regulator PWM jak wyżej. Wczoraj zmontowałem całą elektrykę, dziś wsadzam resztę. Narazię zrobiłem tzw prowizorkę, bo nie jestem do końca przekonany czy da to jakiś efekt. Tzn jeśli spalanie spadnie o co najmniej litr wtedy będę się bawił w suchą cele.
Back to top

flgmnft
Poziom 8
Poziom 8

Post#86 22 Mar 2012 13:59   

No i założone, za miesiąc napiszę, jak wygląda spalanie. Może wcześniej. Gdyż zazwyczaj jeden bak mi wystarcza na miesiąc.
Back to top

mareknowaczek
Poziom 4
Poziom 4

Post#87 23 Mar 2012 00:08   

C-15 nadal testowana z różnymi kłopotami które systematycznie usuwam.
Większy elektrolizer uszczelniony natężenie na elektrolicie 32-33A.Trochę się grzeje,to jeszcze nie kłopot.Kłopot że ,,gazu,, mało bo 2 litry w minutę a jak na rozmiary 30x30 cm to chyba trochę mało. Co można poprawić dla uzyskania więcej gazu?
Pozdrawiam i życzę wytrwałości .
Back to top

piotr2706
Poziom 5
Poziom 5

Post#88 23 Mar 2012 09:14   

Maciejhst wrote:
Oświecam.

Produkcja gazu jest zależna kilku parametrów:

JESTEM OSOBĄ, KTÓRA RUSZYŁA TYŁEK SPRZED KOMPUTERA I TO ZBUDOWAŁA A NIE TYLKO KRYTYKUJE INNYCH.
JEŻELI MASZ KONSTRUKTYWNE PYTANIE PRAKTYCZNE CHĘTNIE ODPOWIEM, NA INNE POSTY NIE BĘDĘ ODPOWIADAM

Witaj kolego,mam zamiar w moim mondeo 1,8 tdi zamontować hho i w związku z tym mam pytanie:gdzie wpiąłeś się z wężem podającym gaz ? czy w filtr powietrza,czy w rurę przed filtrem.Z tego co zauważyłem różne źródła różnie podają.
Back to top

flgmnft
Poziom 8
Poziom 8

Post#89 23 Mar 2012 09:37   

Witam, wczoraj założyłem. Wpiąłem się zaraz za filtrem powietrza. Mam Mazde 323f 2.0 Ditd To jest chyba jedyne miejsce gdzie w klekotach występuje jakiekolwiek ssanie.
Back to top

piotr2706
Poziom 5
Poziom 5

Post#90 23 Mar 2012 09:43   

flgmnft wrote:
Witam, wczoraj założyłem. Wpiąłem się zaraz za filtrem powietrza. Mam Mazde 323f 2.0 Ditd To jest chyba jedyne miejsce gdzie w klekotach występuje jakiekolwiek ssanie.

I co,i co ? jakie efekty ? Rozumiem że po jednym dniu zbyt dużo testów nie było,ale coś na początek możesz opisać.Jaki zestaw,ja mam zamiar kupić ten
http://allegro.pl/generator-hho-lpg-diesel-ehho-pl-meyera-do-2-8l-i2201743102.html
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Elektrolit do HHO, regulator EFIE czy MAP
Page 3 of 5 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Page generation time: 0.186 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed