Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?
Autor
Wiadomość
Antare
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 16

Post#1 Post autora tematu 17 Sie 2011 19:09   

Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Cześć wszystkim.
Jeśli wybrałem zły dział to proszę o wyrozumiałość i przeniesienie do odpowiedniego.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale robione były telefonem.
Jak widać na zdjęciach problem mam z kompresorem, stary ale myślę że warto coś z nim zrobić. Problem w nim polega na tym że nie może nabić ciśnienia. Silnik chodzi dobrze, więc problem w sprężarce zapewne. Nie chcę jej naprawiać, bo nabijała tylko 6bar a mi jest potrzebne 8bar. Konstrukcja stara, więc na pewno nie obejdzie się bez poważnych przeróbek. Jaką sprężarkę kupić abym osiągnął odpowiednie dla mnie ciśnienie? nową, używaną? Dodam, że cena odgrywa tu wielką rolę. Jak taki silnik przerobić aby był na pasek(bo to chyba obowiązkowe)? Jeszcze coś potrzebuje do takich modyfikacji? Zdjęcia robiłem na szybko i nie szukałem żadnych tabliczek na nim, ale jeśli potrzebne są jakieś informacje to proszę pisać a ja poszukam.


Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?

Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?
Proszę zapoznać się z ogłoszeniami w dziale i dodać zdjęcia wg opisu!
[Akrzy]

Powrót do góry
   
kszumek
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 151
Miasto: Białystok

Post#2 17 Sie 2011 21:26   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Witam
to bardzo fajna sprężarka,
chyba lepiej ci wyjdzie ją naprawić
niż bawić się w przeróbki i wstawiać nie wiadomo co do tego silnika,
poszukaj pierścienie nie będą takie drogie do niej.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Sie 2011 21:26   





Powrót do góry
   
Antare
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 16

Post#3 Post autora tematu 18 Sie 2011 22:24   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Jak przerobić aby dawał 8bar? Bedę ją rozbierał i zobacze co tam w środku siedzi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sie 2011 22:24   





Powrót do góry
   
Savik
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 94
Miasto: Włoszczowa

Post#4 29 Sie 2011 22:53   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Sprawdź tabliczkę znamionową na sprężarce i powiedz, jaki ma zakres pracy jeżeli chodzi o ciśnienie. Być może nie jest przystosowana do pracy pod większym ciśnieniem, ale wydaję mi się, że do 8 bar powinna bez problemu dobić, wtedy tylko kwestia ustawienia na presostacie. Najlepiej jak znajdziesz tabliczkę to zrób wyraźne zdjęcie i wstaw tutaj.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sie 2011 22:53   





Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#5 31 Sie 2011 19:38   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Witam.
Cytat:
Nie chcę jej naprawiać, bo nabijała tylko 6bar a mi jest potrzebne 8bar

Napisz, czy mimo pracy cisnienie nie wzrastało, czy też wcześniej wyłączała.
I jakie ma ciśnienie na tablicy znamionowej.
Powrót do góry
   
Antare
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 16

Post#6 Post autora tematu 15 Wrz 2011 20:30   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


dobijała do 6bar i się wyłączała. Jeśli chodzi o tabliczkę to niby coś jest ale tak jakby farbą zalana i nic nie widac.
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#7 16 Wrz 2011 17:42   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Antare napisał:
dobijała do 6bar i się wyłączała. Jeśli chodzi o tabliczkę to niby coś jest ale tak jakby farbą zalana i nic nie widac.


Witam. Do sprawdzenia presostat; powinien mieć śruby(ę) do regulacji ciśnienia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Wrz 2011 17:42   





Powrót do góry
   
dizba
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 630
Miasto: Warszawa

Post#8 16 Wrz 2011 19:49   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Antare napisał:
dobijała do 6bar i się wyłączała.

Tak ma być. Miałem kiedyś taki kompresor. Można przestawić na 8 bar, ale będziesz co godzina naprawiał zaworki w głowicach.
Powrót do góry
   
shein48
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: częstochowa

Post#9 30 Wrz 2011 21:05   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Aktualnie przerabiam ten temat i przed chwilą apanowalem problem .Otóż po załączeniu kompresore dłonią przytykaj wloty tzn. na filtrach i wtedy wyczujesz która głowica nie pracuje, jeśli nie pracuje to jest uszkodzony zawór( są 2 pod górnymi pokrywami i ważne aby były właściwie obrócone) i to jest prawdopodobna przyczyna,bo u mnie tak było i teraz hula jak rakieta.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak zrobić kompresor do malowania? (5)
Kompresor bezolejowy NuAir vs. kompresor olejowy (4)
Czujnik indukcyjny będzie dawał ciągły sygnał? (9)
Stary radziecki kompresor, może mi ktoś udzielić ilnofmacji na jego temat? (2)
Jak przerobić migomat 3 fazowy aby spawał na 1 fazę!! (6)
Kompresor Senco - jak dokładnie regulować ciśnienie 0-2 bar ? (2)
jak przełożyć mostki na wzbudzeniu w agregacie ruskim żeby dawał większe napięci (2)
Jak podłączyć kompresor w domu? (5)
Jak podłączyć kompresor 3 fazowy (25)
Jak podłączyć kompresor? 5 stykowa wtyczka. (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS