Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Pozostały sprzęt detektywistyczny
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Antare
Poziom 8
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 16
Antare
Poziom 8
Post#1 17 Sie 2011 19:09  Autor tematu   

Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Cześć wszystkim.
Jeśli wybrałem zły dział to proszę o wyrozumiałość i przeniesienie do odpowiedniego.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale robione były telefonem.
Jak widać na zdjęciach problem mam z kompresorem, stary ale myślę że warto coś z nim zrobić. Problem w nim polega na tym że nie może nabić ciśnienia. Silnik chodzi dobrze, więc problem w sprężarce zapewne. Nie chcę jej naprawiać, bo nabijała tylko 6bar a mi jest potrzebne 8bar. Konstrukcja stara, więc na pewno nie obejdzie się bez poważnych przeróbek. Jaką sprężarkę kupić abym osiągnął odpowiednie dla mnie ciśnienie? nową, używaną? Dodam, że cena odgrywa tu wielką rolę. Jak taki silnik przerobić aby był na pasek(bo to chyba obowiązkowe)? Jeszcze coś potrzebuje do takich modyfikacji? Zdjęcia robiłem na szybko i nie szukałem żadnych tabliczek na nim, ale jeśli potrzebne są jakieś informacje to proszę pisać a ja poszukam.


Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?

Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?
Proszę zapoznać się z ogłoszeniami w dziale i dodać zdjęcia wg opisu!
[Akrzy]


Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kszumek
Poziom 14
Miasto: Białystok
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 155
Pomógł: 8
Ocena postów: 1
kszumek
Poziom 14
Post#2 17 Sie 2011 21:26    

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Witam
to bardzo fajna sprężarka,
chyba lepiej ci wyjdzie ją naprawić
niż bawić się w przeróbki i wstawiać nie wiadomo co do tego silnika,
poszukaj pierścienie nie będą takie drogie do niej.
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Antare
Poziom 8
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 16
Antare
Poziom 8
Post#3 18 Sie 2011 22:24  Autor tematu   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Jak przerobić aby dawał 8bar? Bedę ją rozbierał i zobacze co tam w środku siedzi.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Savik
Poziom 13
Miasto: Włoszczowa
Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 122
Ocena postów: 15
Savik
Poziom 13
Post#4 29 Sie 2011 22:53    

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Sprawdź tabliczkę znamionową na sprężarce i powiedz, jaki ma zakres pracy jeżeli chodzi o ciśnienie. Być może nie jest przystosowana do pracy pod większym ciśnieniem, ale wydaję mi się, że do 8 bar powinna bez problemu dobić, wtedy tylko kwestia ustawienia na presostacie. Najlepiej jak znajdziesz tabliczkę to zrób wyraźne zdjęcie i wstaw tutaj.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wola
Poziom 26
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 745
Pomógł: 63
Ocena postów: 12
wola
Poziom 26
Post#5 31 Sie 2011 19:38    

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Witam.
Cytat:
Nie chcę jej naprawiać, bo nabijała tylko 6bar a mi jest potrzebne 8bar

Napisz, czy mimo pracy cisnienie nie wzrastało, czy też wcześniej wyłączała.
I jakie ma ciśnienie na tablicy znamionowej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Antare
Poziom 8
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 16
Antare
Poziom 8
Post#6 15 Wrz 2011 20:30  Autor tematu   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


dobijała do 6bar i się wyłączała. Jeśli chodzi o tabliczkę to niby coś jest ale tak jakby farbą zalana i nic nie widac.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wola
Poziom 26
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 745
Pomógł: 63
Ocena postów: 12
wola
Poziom 26
Post#7 16 Wrz 2011 17:42    

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Antare napisał:
dobijała do 6bar i się wyłączała. Jeśli chodzi o tabliczkę to niby coś jest ale tak jakby farbą zalana i nic nie widac.


Witam. Do sprawdzenia presostat; powinien mieć śruby(ę) do regulacji ciśnienia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
dizba
Poziom 27
Miasto: Warszawa
Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 727
Pomógł: 120
Ocena postów: 49
dizba
Poziom 27
Post#8 16 Wrz 2011 19:49    

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Antare napisał:
dobijała do 6bar i się wyłączała.

Tak ma być. Miałem kiedyś taki kompresor. Można przestawić na 8 bar, ale będziesz co godzina naprawiał zaworki w głowicach.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
shein48
Poziom 9
Miasto: częstochowa
Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 37
shein48
Poziom 9
Post#9 30 Wrz 2011 21:05    

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Aktualnie przerabiam ten temat i przed chwilą apanowalem problem .Otóż po załączeniu kompresore dłonią przytykaj wloty tzn. na filtrach i wtedy wyczujesz która głowica nie pracuje, jeśli nie pracuje to jest uszkodzony zawór( są 2 pod górnymi pokrywami i ważne aby były właściwie obrócone) i to jest prawdopodobna przyczyna,bo u mnie tak było i teraz hula jak rakieta.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak przełożyć mostki na wzbudzeniu w agregacie ruskim żeby dawał większe napięci (3)
Kompresor Senco - jak dokładnie regulować ciśnienie 0-2 bar ? (2)
Jak przerobić stary kabel do CA5 CA6 na nowy z RJ na końcu? (4)
Jak przerobić migomat 3 fazowy aby spawał na 1 fazę!! (6)
Elektrozaczep rewersyjny. Jak go przerobić, aby działał odwrotnie? (9)
Jaki kompresor do kalandra (ciśnienie 6 bar, czas utrzymania ciśnienia do 24h) (2)
Stary radziecki kompresor, może mi ktoś udzielić ilnofmacji na jego temat? (2)
Czujnik indukcyjny będzie dawał ciągły sygnał? (9)
Kompresor bezolejowy NuAir vs. kompresor olejowy (4)
Kompresor eurotec - Kompresor eurotec nie che ruszyć gdy jest zimno (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 4.021 seconds

elektroda.pl temat RSS