Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?
Author
Message
Antare
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 17 Aug 2011
Posts: 16

Post#1 Post from the author of the topic 17 Aug 2011 19:09   

Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Cześć wszystkim.
Jeśli wybrałem zły dział to proszę o wyrozumiałość i przeniesienie do odpowiedniego.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale robione były telefonem.
Jak widać na zdjęciach problem mam z kompresorem, stary ale myślę że warto coś z nim zrobić. Problem w nim polega na tym że nie może nabić ciśnienia. Silnik chodzi dobrze, więc problem w sprężarce zapewne. Nie chcę jej naprawiać, bo nabijała tylko 6bar a mi jest potrzebne 8bar. Konstrukcja stara, więc na pewno nie obejdzie się bez poważnych przeróbek. Jaką sprężarkę kupić abym osiągnął odpowiednie dla mnie ciśnienie? nową, używaną? Dodam, że cena odgrywa tu wielką rolę. Jak taki silnik przerobić aby był na pasek(bo to chyba obowiązkowe)? Jeszcze coś potrzebuje do takich modyfikacji? Zdjęcia robiłem na szybko i nie szukałem żadnych tabliczek na nim, ale jeśli potrzebne są jakieś informacje to proszę pisać a ja poszukam.


Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?

Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?
Proszę zapoznać się z ogłoszeniami w dziale i dodać zdjęcia wg opisu!
[Akrzy]

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Aug 2011 19:09   





Back to top
   
kszumek
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 21 Jul 2005
Posts: 152
Location: Białystok

Post#2 17 Aug 2011 21:26   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Witam
to bardzo fajna sprężarka,
chyba lepiej ci wyjdzie ją naprawić
niż bawić się w przeróbki i wstawiać nie wiadomo co do tego silnika,
poszukaj pierścienie nie będą takie drogie do niej.
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Antare
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 17 Aug 2011
Posts: 16

Post#3 Post from the author of the topic 18 Aug 2011 22:24   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Jak przerobić aby dawał 8bar? Bedę ją rozbierał i zobacze co tam w środku siedzi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Savik
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 04 Feb 2006
Posts: 122
Location: Włoszczowa

Post#4 29 Aug 2011 22:53   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Sprawdź tabliczkę znamionową na sprężarce i powiedz, jaki ma zakres pracy jeżeli chodzi o ciśnienie. Być może nie jest przystosowana do pracy pod większym ciśnieniem, ale wydaję mi się, że do 8 bar powinna bez problemu dobić, wtedy tylko kwestia ustawienia na presostacie. Najlepiej jak znajdziesz tabliczkę to zrób wyraźne zdjęcie i wstaw tutaj.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Aug 2011 22:53   





Back to top
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 741

Post#5 31 Aug 2011 19:38   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Witam.
Quote:
Nie chcę jej naprawiać, bo nabijała tylko 6bar a mi jest potrzebne 8bar

Napisz, czy mimo pracy cisnienie nie wzrastało, czy też wcześniej wyłączała.
I jakie ma ciśnienie na tablicy znamionowej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Aug 2011 19:38   





Back to top
   
Antare
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 17 Aug 2011
Posts: 16

Post#6 Post from the author of the topic 15 Sep 2011 20:30   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


dobijała do 6bar i się wyłączała. Jeśli chodzi o tabliczkę to niby coś jest ale tak jakby farbą zalana i nic nie widac.

Helpful message? + -

Back to top
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 741

Post#7 16 Sep 2011 17:42   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Antare wrote:
dobijała do 6bar i się wyłączała. Jeśli chodzi o tabliczkę to niby coś jest ale tak jakby farbą zalana i nic nie widac.


Witam. Do sprawdzenia presostat; powinien mieć śruby(ę) do regulacji ciśnienia.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sep 2011 17:42   





Back to top
   
dizba
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 26 Nov 2010
Posts: 659
Location: Warszawa

Post#8 16 Sep 2011 19:49   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Antare wrote:
dobijała do 6bar i się wyłączała.

Tak ma być. Miałem kiedyś taki kompresor. Można przestawić na 8 bar, ale będziesz co godzina naprawiał zaworki w głowicach.

Helpful message? + -

Back to top
   
shein48
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 05 Jul 2009
Posts: 36
Location: częstochowa

Post#9 30 Sep 2011 21:05   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Aktualnie przerabiam ten temat i przed chwilą apanowalem problem .Otóż po załączeniu kompresore dłonią przytykaj wloty tzn. na filtrach i wtedy wyczujesz która głowica nie pracuje, jeśli nie pracuje to jest uszkodzony zawór( są 2 pod górnymi pokrywami i ważne aby były właściwie obrócone) i to jest prawdopodobna przyczyna,bo u mnie tak było i teraz hula jak rakieta.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?
Page 1 of 1
Similar topics
jak przełożyć mostki na wzbudzeniu w agregacie ruskim żeby dawał większe napięci (3)
Kompresor Senco - jak dokładnie regulować ciśnienie 0-2 bar ? (2)
Jak przerobić stary kabel do CA5 CA6 na nowy z RJ na końcu? (4)
Jak przerobić migomat 3 fazowy aby spawał na 1 fazę!! (6)
Elektrozaczep rewersyjny. Jak go przerobić, aby działał odwrotnie? (9)
Jaki kompresor do kalandra (ciśnienie 6 bar, czas utrzymania ciśnienia do 24h) (2)
Stary radziecki kompresor, może mi ktoś udzielić ilnofmacji na jego temat? (2)
Czujnik indukcyjny będzie dawał ciągły sygnał? (9)
Kompresor bezolejowy NuAir vs. kompresor olejowy (4)
Kompresor eurotec - Kompresor eurotec nie che ruszyć gdy jest zimno (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl topic RSS feed