Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Antare
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 16

Antare
Poziom 6
Post#1 Post autora tematu 17 Sie 2011 19:09   

Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Cześć wszystkim.
Jeśli wybrałem zły dział to proszę o wyrozumiałość i przeniesienie do odpowiedniego.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale robione były telefonem.
Jak widać na zdjęciach problem mam z kompresorem, stary ale myślę że warto coś z nim zrobić. Problem w nim polega na tym że nie może nabić ciśnienia. Silnik chodzi dobrze, więc problem w sprężarce zapewne. Nie chcę jej naprawiać, bo nabijała tylko 6bar a mi jest potrzebne 8bar. Konstrukcja stara, więc na pewno nie obejdzie się bez poważnych przeróbek. Jaką sprężarkę kupić abym osiągnął odpowiednie dla mnie ciśnienie? nową, używaną? Dodam, że cena odgrywa tu wielką rolę. Jak taki silnik przerobić aby był na pasek(bo to chyba obowiązkowe)? Jeszcze coś potrzebuje do takich modyfikacji? Zdjęcia robiłem na szybko i nie szukałem żadnych tabliczek na nim, ale jeśli potrzebne są jakieś informacje to proszę pisać a ja poszukam.


Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?

Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?
Proszę zapoznać się z ogłoszeniami w dziale i dodać zdjęcia wg opisu!
[Akrzy]


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kszumek
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 153
Miasto: Białystok

kszumek
Poziom 14
Post#2 17 Sie 2011 21:26   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Witam
to bardzo fajna sprężarka,
chyba lepiej ci wyjdzie ją naprawić
niż bawić się w przeróbki i wstawiać nie wiadomo co do tego silnika,
poszukaj pierścienie nie będą takie drogie do niej.
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Antare
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 16

Antare
Poziom 6
Post#3 Post autora tematu 18 Sie 2011 22:24   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Jak przerobić aby dawał 8bar? Bedę ją rozbierał i zobacze co tam w środku siedzi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Savik
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 122
Miasto: Włoszczowa

Savik
Poziom 13
Post#4 29 Sie 2011 22:53   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Sprawdź tabliczkę znamionową na sprężarce i powiedz, jaki ma zakres pracy jeżeli chodzi o ciśnienie. Być może nie jest przystosowana do pracy pod większym ciśnieniem, ale wydaję mi się, że do 8 bar powinna bez problemu dobić, wtedy tylko kwestia ustawienia na presostacie. Najlepiej jak znajdziesz tabliczkę to zrób wyraźne zdjęcie i wstaw tutaj.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 741

wola
Poziom 19
Post#5 31 Sie 2011 19:38   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Witam.
Cytat:
Nie chcę jej naprawiać, bo nabijała tylko 6bar a mi jest potrzebne 8bar

Napisz, czy mimo pracy cisnienie nie wzrastało, czy też wcześniej wyłączała.
I jakie ma ciśnienie na tablicy znamionowej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Antare
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 16

Antare
Poziom 6
Post#6 Post autora tematu 15 Wrz 2011 20:30   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


dobijała do 6bar i się wyłączała. Jeśli chodzi o tabliczkę to niby coś jest ale tak jakby farbą zalana i nic nie widac.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 741

wola
Poziom 19
Post#7 16 Wrz 2011 17:42   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Antare napisał:
dobijała do 6bar i się wyłączała. Jeśli chodzi o tabliczkę to niby coś jest ale tak jakby farbą zalana i nic nie widac.


Witam. Do sprawdzenia presostat; powinien mieć śruby(ę) do regulacji ciśnienia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dizba
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 669
Miasto: Warszawa

dizba
Poziom 19
Post#8 16 Wrz 2011 19:49   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Antare napisał:
dobijała do 6bar i się wyłączała.

Tak ma być. Miałem kiedyś taki kompresor. Można przestawić na 8 bar, ale będziesz co godzina naprawiał zaworki w głowicach.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
shein48
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 36
Miasto: częstochowa

shein48
Poziom 9
Post#9 30 Wrz 2011 21:05   

Re: Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?


Aktualnie przerabiam ten temat i przed chwilą apanowalem problem .Otóż po załączeniu kompresore dłonią przytykaj wloty tzn. na filtrach i wtedy wyczujesz która głowica nie pracuje, jeśli nie pracuje to jest uszkodzony zawór( są 2 pod górnymi pokrywami i ważne aby były właściwie obrócone) i to jest prawdopodobna przyczyna,bo u mnie tak było i teraz hula jak rakieta.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Stary kompresor, jak przerobić aby dawał większe ciśnienie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak przełożyć mostki na wzbudzeniu w agregacie ruskim żeby dawał większe napięci (3)
Kompresor Senco - jak dokładnie regulować ciśnienie 0-2 bar ? (2)
Jak przerobić stary kabel do CA5 CA6 na nowy z RJ na końcu? (4)
Jak przerobić migomat 3 fazowy aby spawał na 1 fazę!! (6)
Elektrozaczep rewersyjny. Jak go przerobić, aby działał odwrotnie? (9)
Jaki kompresor do kalandra (ciśnienie 6 bar, czas utrzymania ciśnienia do 24h) (2)
Stary radziecki kompresor, może mi ktoś udzielić ilnofmacji na jego temat? (2)
Czujnik indukcyjny będzie dawał ciągły sygnał? (9)
Kompresor bezolejowy NuAir vs. kompresor olejowy (4)
Kompresor eurotec - Kompresor eurotec nie che ruszyć gdy jest zimno (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.038 seconds

elektroda.pl temat RSS