Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



2 RAMy o róznych częstotliwościach


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->2 RAMy o róznych częstotliwościach Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii PenDrive
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Gustavo
Poziom 18
Miasto: Łódź
Dołączył: 04 Kwi 2003
Posty: 368
Pomógł: 2
Gustavo
Poziom 18
Post#1 25 Lis 2004 09:57  Autor tematu   

2 RAMy o róznych częstotliwościach


Moja płyta głowna obssługuje pamieci RAM o czestotliwości do 266 MHz. Obecnie mam DDR 256MB 133 MHz. Czy mogę włożyć do drugiego banku pamięć 400MHz (bo takie teraz tylko widziałem w sklepie) ? Czy te 2 pamięcie będą współpracowac ? Płyta jest Intel 845EBG2

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bozio
Poziom 22
Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 611
Pomógł: 54
Ocena postów: 6
bozio
Poziom 22
Post#2 25 Lis 2004 10:17    

2 RAMy o róznych częstotliwościach


Witam. Jeśli chodzi o pamięci 400Mhz powiny chodzić lecz z częstotliwością taką jaką obsługuje płyta (266Mhz). Wydaje mi sie że Twoje stare DDR powinny być 266Mhz a ie jak napisałeś 133Mhz (tak chodzą są SDRAM`Y). Myśle najlepiej by było umówić sie ze sprzedającym że wrazie czego można zwrócić. Sugeruje kupić jakieś firmowe pamięci (bo na pewno nie kupisz takiej samej firmy jak stare) bedą większe szanse że to "pójdzie". Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mazzji
Poziom 17
Miasto: Międzyrzec Podlaski
Dołączył: 03 Cze 2003
Posty: 233
Pomógł: 13
Ocena postów: 1
mazzji
Poziom 17
Post#3 25 Lis 2004 11:10    

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


daję 90% że zadziala dodatkowo polecam aktualizację biosu u mnie to zadzialalo. początkowo nie widzial wogole pamieci gdy je pomieszalem z nowym biosem chodzi poprawnie (plyta ECS K7S5A rev3,0)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Gustavo
Poziom 18
Miasto: Łódź
Dołączył: 04 Kwi 2003
Posty: 368
Pomógł: 2
Gustavo
Poziom 18
Post#4 25 Lis 2004 11:17  Autor tematu   

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


bozio napisał:
Witam. Wydaje mi się że Twoje stare DDR powinny być 266Mhz a ie jak napisałeś 133Mhz (tak chodzą są SDRAM`Y). Myśle najlepiej by było umówić się ze sprzedającym że wrazie czego można zwrócić. Sugeruje kupić jakieś firmowe pamięci (bo na pewno nie kupisz takiej samej firmy jak stare) bedą większe szanse że to "pójdzie". Pozdrawiam.


To 133 MHZ to wyrzucił mi w raporcie Everest. Pamiec kupowałem 2 lata temu, więc małe szanse na wymianę

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Kolobos
Spec od komputerów
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 46679
Pomógł: 8568
Ocena postów: 630
Kolobos
Spec od komputerów
Post#5 25 Lis 2004 14:01    

2 RAMy o róznych częstotliwościach


Bo pewnie pokazuje tak samo jak bios, czyli 133Mhz, ale efektywne FSB wynosi 2x 133Mhz czyli 266Mhz :-)
Co do pamieci to na allegro bez problemu kupisz 266, a co do 400Mhz to powinno dzialac tyle ze na 266Mhz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Morpheus
Poziom 13
Miasto: DOLNY ŚLĄSK
Dołączył: 22 Lis 2004
Posty: 75
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
Morpheus
Poziom 13
Post#6 27 Lis 2004 20:56    

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


Ja miałem z tym mały problem, komputer mi się wieszał gdy włożyłem 256 DDR 400MHz i stare 128 DDR 333MHz. Mam ECSa który obsługuje DDR 333MHz max. Koputer stracił całkowicie stabilność pracy, wieszał się co krok, nawet czasami nie ładował się Windows. Pozbyłem się starego ramu na Allegro za dość dobre pieniądze i problem z głowy ... ale zauważyłem, że to wszystko zależy od płyty głównej, biosu, bo u moich znajomych to funkcjonuje poprawnie. U mnie niestety nie działało ... a szkoda :( Sama pamięć 256 DDR 400MHz działa bez zarzutu ...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kolobos
Spec od komputerów
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 46679
Pomógł: 8568
Ocena postów: 630
Kolobos
Spec od komputerów
Post#7 27 Lis 2004 21:10    

2 RAMy o róznych częstotliwościach


:arrow: Morpheus
A nie bylo czasem tak, ze po zamontowaniu tej 400Mhz jako pierwszej system ustawial z niej CAS itd (parametry ramu), a pewnie miala mniejszy niz ta 333Mhz i stad to zawieszanie sie komputera?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Tummi
Poziom 12
Miasto: Gdansk
Dołączył: 09 Paź 2004
Posty: 54
Pomógł: 1
Tummi
Poziom 12
Post#8 27 Lis 2004 21:32    

2 RAMy o róznych częstotliwościach


99.9% ze bedzie smigac. Problemy moga wystapic na plytach-wynalazkach, ale na Twojej bedzie spox.
Polecam Hynixy z serii D43 :D

T.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Morpheus
Poziom 13
Miasto: DOLNY ŚLĄSK
Dołączył: 22 Lis 2004
Posty: 75
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
Morpheus
Poziom 13
Post#9 27 Lis 2004 22:56    

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


Niestety komputer gubił się w obie strony, choć przy 128 z przodu mniej ... miałem juz kłopoty z tą płytą główną i dawałem ją do serwisu. Możliwe, że to jest kolejna jej wada ( czyt. usterka ) ...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> 2 RAMy o róznych częstotliwościach
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Płyta i ramy czy ramy i cooler (3)
Ramy - Ramy zmniejszona ilosc (12)
Ram na różnych częstotliwościach (9)
restart kompa w róznych momentach (7)
losowe resety, w róznych sytuacjach (3)
Łączenie pamięci RAM o różnych częstotliwościach (4)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.109 seconds

elektroda.pl temat RSS