Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



2 RAMy o róznych częstotliwościach


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->2 RAMy o róznych częstotliwościach Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Gustavo
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Łódź
Dołączył: 04 Kwi 2003
Posty: 368
Pomógł: 2
Gustavo
Poziom 17
Post#1 25 Lis 2004 09:57  Autor tematu   

2 RAMy o róznych częstotliwościach


Moja płyta głowna obssługuje pamieci RAM o czestotliwości do 266 MHz. Obecnie mam DDR 256MB 133 MHz. Czy mogę włożyć do drugiego banku pamięć 400MHz (bo takie teraz tylko widziałem w sklepie) ? Czy te 2 pamięcie będą współpracowac ? Płyta jest Intel 845EBG2

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bozio
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 611
Pomógł: 54
Ocena postów: 5
bozio
Poziom 19
Post#2 25 Lis 2004 10:17    

2 RAMy o róznych częstotliwościach


Witam. Jeśli chodzi o pamięci 400Mhz powiny chodzić lecz z częstotliwością taką jaką obsługuje płyta (266Mhz). Wydaje mi sie że Twoje stare DDR powinny być 266Mhz a ie jak napisałeś 133Mhz (tak chodzą są SDRAM`Y). Myśle najlepiej by było umówić sie ze sprzedającym że wrazie czego można zwrócić. Sugeruje kupić jakieś firmowe pamięci (bo na pewno nie kupisz takiej samej firmy jak stare) bedą większe szanse że to "pójdzie". Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mazzji
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Międzyrzec Podlaski
Dołączył: 03 Cze 2003
Posty: 233
Pomógł: 13
Ocena postów: 1
mazzji
Poziom 15
Post#3 25 Lis 2004 11:10    

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


daję 90% że zadziala dodatkowo polecam aktualizację biosu u mnie to zadzialalo. początkowo nie widzial wogole pamieci gdy je pomieszalem z nowym biosem chodzi poprawnie (plyta ECS K7S5A rev3,0)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Gustavo
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Łódź
Dołączył: 04 Kwi 2003
Posty: 368
Pomógł: 2
Gustavo
Poziom 17
Post#4 25 Lis 2004 11:17  Autor tematu   

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


bozio napisał:
Witam. Wydaje mi się że Twoje stare DDR powinny być 266Mhz a ie jak napisałeś 133Mhz (tak chodzą są SDRAM`Y). Myśle najlepiej by było umówić się ze sprzedającym że wrazie czego można zwrócić. Sugeruje kupić jakieś firmowe pamięci (bo na pewno nie kupisz takiej samej firmy jak stare) bedą większe szanse że to "pójdzie". Pozdrawiam.


To 133 MHZ to wyrzucił mi w raporcie Everest. Pamiec kupowałem 2 lata temu, więc małe szanse na wymianę

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 44326
Pomógł: 7960
Ocena postów: 506
Kolobos
Spec od komputerów
Post#5 25 Lis 2004 14:01    

2 RAMy o róznych częstotliwościach


Bo pewnie pokazuje tak samo jak bios, czyli 133Mhz, ale efektywne FSB wynosi 2x 133Mhz czyli 266Mhz :-)
Co do pamieci to na allegro bez problemu kupisz 266, a co do 400Mhz to powinno dzialac tyle ze na 266Mhz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Morpheus
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: DOLNY ŚLĄSK
Dołączył: 22 Lis 2004
Posty: 75
Pomógł: 3
Morpheus
Poziom 11
Post#6 27 Lis 2004 20:56    

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


Ja miałem z tym mały problem, komputer mi się wieszał gdy włożyłem 256 DDR 400MHz i stare 128 DDR 333MHz. Mam ECSa który obsługuje DDR 333MHz max. Koputer stracił całkowicie stabilność pracy, wieszał się co krok, nawet czasami nie ładował się Windows. Pozbyłem się starego ramu na Allegro za dość dobre pieniądze i problem z głowy ... ale zauważyłem, że to wszystko zależy od płyty głównej, biosu, bo u moich znajomych to funkcjonuje poprawnie. U mnie niestety nie działało ... a szkoda :( Sama pamięć 256 DDR 400MHz działa bez zarzutu ...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 44326
Pomógł: 7960
Ocena postów: 506
Kolobos
Spec od komputerów
Post#7 27 Lis 2004 21:10    

2 RAMy o róznych częstotliwościach


:arrow: Morpheus
A nie bylo czasem tak, ze po zamontowaniu tej 400Mhz jako pierwszej system ustawial z niej CAS itd (parametry ramu), a pewnie miala mniejszy niz ta 333Mhz i stad to zawieszanie sie komputera?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tummi
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Gdansk
Dołączył: 09 Paź 2004
Posty: 54
Pomógł: 1
Tummi
Poziom 10
Post#8 27 Lis 2004 21:32    

2 RAMy o róznych częstotliwościach


99.9% ze bedzie smigac. Problemy moga wystapic na plytach-wynalazkach, ale na Twojej bedzie spox.
Polecam Hynixy z serii D43 :D

T.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Morpheus
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: DOLNY ŚLĄSK
Dołączył: 22 Lis 2004
Posty: 75
Pomógł: 3
Morpheus
Poziom 11
Post#9 27 Lis 2004 22:56    

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


Niestety komputer gubił się w obie strony, choć przy 128 z przodu mniej ... miałem juz kłopoty z tą płytą główną i dawałem ją do serwisu. Możliwe, że to jest kolejna jej wada ( czyt. usterka ) ...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> 2 RAMy o róznych częstotliwościach
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Płyta i ramy czy ramy i cooler (3)
Ramy - Ramy zmniejszona ilosc (12)
Ram na różnych częstotliwościach (9)
restart kompa w róznych momentach (7)
losowe resety, w róznych sytuacjach (3)
Łączenie pamięci RAM o różnych częstotliwościach (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS