Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



2 RAMy o róznych częstotliwościach


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->2 RAMy o róznych częstotliwościach Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Gustavo
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 04 Kwi 2003
Posty: 368
Miasto: Łódź

Gustavo
Poziom 17
Post#1 Post autora tematu 25 Lis 2004 09:57   

2 RAMy o róznych częstotliwościach


Moja płyta głowna obssługuje pamieci RAM o czestotliwości do 266 MHz. Obecnie mam DDR 256MB 133 MHz. Czy mogę włożyć do drugiego banku pamięć 400MHz (bo takie teraz tylko widziałem w sklepie) ? Czy te 2 pamięcie będą współpracowac ? Płyta jest Intel 845EBG2

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
bozio
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 611

bozio
Poziom 19
Post#2 25 Lis 2004 10:17   

2 RAMy o róznych częstotliwościach


Witam. Jeśli chodzi o pamięci 400Mhz powiny chodzić lecz z częstotliwością taką jaką obsługuje płyta (266Mhz). Wydaje mi sie że Twoje stare DDR powinny być 266Mhz a ie jak napisałeś 133Mhz (tak chodzą są SDRAM`Y). Myśle najlepiej by było umówić sie ze sprzedającym że wrazie czego można zwrócić. Sugeruje kupić jakieś firmowe pamięci (bo na pewno nie kupisz takiej samej firmy jak stare) bedą większe szanse że to "pójdzie". Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mazzji
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 03 Cze 2003
Posty: 233
Miasto: Międzyrzec Podlaski

mazzji
Poziom 15
Post#3 25 Lis 2004 11:10   

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


daję 90% że zadziala dodatkowo polecam aktualizację biosu u mnie to zadzialalo. początkowo nie widzial wogole pamieci gdy je pomieszalem z nowym biosem chodzi poprawnie (plyta ECS K7S5A rev3,0)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Gustavo
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 04 Kwi 2003
Posty: 368
Miasto: Łódź

Gustavo
Poziom 17
Post#4 Post autora tematu 25 Lis 2004 11:17   

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


bozio napisał:
Witam. Wydaje mi się że Twoje stare DDR powinny być 266Mhz a ie jak napisałeś 133Mhz (tak chodzą są SDRAM`Y). Myśle najlepiej by było umówić się ze sprzedającym że wrazie czego można zwrócić. Sugeruje kupić jakieś firmowe pamięci (bo na pewno nie kupisz takiej samej firmy jak stare) bedą większe szanse że to "pójdzie". Pozdrawiam.


To 133 MHZ to wyrzucił mi w raporcie Everest. Pamiec kupowałem 2 lata temu, więc małe szanse na wymianę

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 43544
Miasto: Warszawa

Kolobos
Spec od komputerów
Post#5 25 Lis 2004 14:01   

2 RAMy o róznych częstotliwościach


Bo pewnie pokazuje tak samo jak bios, czyli 133Mhz, ale efektywne FSB wynosi 2x 133Mhz czyli 266Mhz Smile
Co do pamieci to na allegro bez problemu kupisz 266, a co do 400Mhz to powinno dzialac tyle ze na 266Mhz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Morpheus
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Lis 2004
Posty: 75
Miasto: DOLNY ŚLĄSK

Morpheus
Poziom 11
Post#6 27 Lis 2004 20:56   

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


Ja miałem z tym mały problem, komputer mi się wieszał gdy włożyłem 256 DDR 400MHz i stare 128 DDR 333MHz. Mam ECSa który obsługuje DDR 333MHz max. Koputer stracił całkowicie stabilność pracy, wieszał się co krok, nawet czasami nie ładował się Windows. Pozbyłem się starego ramu na Allegro za dość dobre pieniądze i problem z głowy ... ale zauważyłem, że to wszystko zależy od płyty głównej, biosu, bo u moich znajomych to funkcjonuje poprawnie. U mnie niestety nie działało ... a szkoda Sad Sama pamięć 256 DDR 400MHz działa bez zarzutu ...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 43544
Miasto: Warszawa

Kolobos
Spec od komputerów
Post#7 27 Lis 2004 21:10   

2 RAMy o róznych częstotliwościach


Arrow Morpheus
A nie bylo czasem tak, ze po zamontowaniu tej 400Mhz jako pierwszej system ustawial z niej CAS itd (parametry ramu), a pewnie miala mniejszy niz ta 333Mhz i stad to zawieszanie sie komputera?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Tummi
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Paź 2004
Posty: 54
Miasto: Gdansk

Tummi
Poziom 10
Post#8 27 Lis 2004 21:32   

2 RAMy o róznych częstotliwościach


99.9% ze bedzie smigac. Problemy moga wystapic na plytach-wynalazkach, ale na Twojej bedzie spox.
Polecam Hynixy z serii D43 Very Happy

T.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Morpheus
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Lis 2004
Posty: 75
Miasto: DOLNY ŚLĄSK

Morpheus
Poziom 11
Post#9 27 Lis 2004 22:56   

Re: 2 RAMy o róznych częstotliwościach


Niestety komputer gubił się w obie strony, choć przy 128 z przodu mniej ... miałem juz kłopoty z tą płytą główną i dawałem ją do serwisu. Możliwe, że to jest kolejna jej wada ( czyt. usterka ) ...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> 2 RAMy o róznych częstotliwościach
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Płyta i ramy czy ramy i cooler (3)
Ramy - Ramy zmniejszona ilosc (12)
Ram na różnych częstotliwościach (9)
restart kompa w róznych momentach (7)
losowe resety, w róznych sytuacjach (3)
Łączenie pamięci RAM o różnych częstotliwościach (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS