FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Ile zapłaci energetyka za oddawanie prądu?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Ile zapłaci energetyka za oddawanie prądu?
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 19 Aug 2011 11:26   

Ile zapłaci energetyka za oddawanie prądu?

Może kiepsko szukam bo nie mogę znaleźć informacji na temat poruszony 'przy piwie'.
Zakładając, że jest się posiadaczem elektrowni wiatrowej/słonecznej z certyfikatem, koncesją czy innymi prawnymi zawiłościami to pytanie: ile można dostać za oddanie 1kWh?
Czy to będzie więcej czy mniej niż z 'gniazdka'?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Aug 2011 11:26   

Back to top

keseszel
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 19 Aug 2011 11:32   

Re: Ile zapłaci energetyka za oddawanie prądu

BOK udzieli ci rzeczowej informacji...
Back to top

DXFM
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 19 Aug 2011 11:50   

A, będę do nich szedł zawracać głowę, jeśli nie jestem w ogóle zainteresowany taką produkcją i nie znam całej otoczki? Chciałem się tylko dowiedzieć orientacyjnie w gronie osób związanych ściśle z tematem.
Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#4 19 Aug 2011 12:04   

Re: Ile zapłaci energetyka za oddawanie prądu?

Mniej więcej tyle, ile płacisz Ty. Ale jest jeszcze dodatek. To jest certyfikat "zielonej energii". Jest to papier zbywalny, dość wysoko ceniony, bo jest na niego duże zapotrzebowanie. Można go sprzedać w cenie zbliżonej do ceny energii. Czyli w sumie za "zieloną energię" można otrzymać dwa razy więcej niż za "normalną".
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Aug 2011 12:04   

Back to top

101pawel
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 20 Aug 2011 22:50   

retrofood wrote:
Mniej więcej tyle, ile płacisz Ty.

Jakbyś w tym miejscu skończył, to odpowiedz byłaby mniej więcej poprawna
retrofood wrote:
Ale jest jeszcze dodatek. To jest certyfikat "zielonej energii". Jest to papier zbywalny, dość wysoko ceniony, bo jest na niego duże zapotrzebowanie. Można go sprzedać w cenie zbliżonej do ceny energii. Czyli w sumie za "zieloną energię" można otrzymać dwa razy więcej niż za "normalną".

Jakby nie posiadał zielonego certyfikatu to byłby zobowiązany do wniesienia "opłaty zastępczej", w tym roku jest to 274,92 zł/MWh. Inaczej mówiąc na cenę energii elektrycznej składa się jej cena za 1 MWh + kara za nieposiadanie świadectwa pochodzenia (opłata zastępcza). Kolega ma zamiar produkować energię el. z OZE, więc dostanie świadectwa pochodzenia i tym samym nie zapłaci opłaty zastępczej. Będzie teoretycznie "do przodu" o 274,92 zł na każdej MWh w stosunku do producenta produkującego ee z węgla, ALE koszty produkcji tamtego są mniej więcej dwa razy niższe. Nie mówiąc już o kosztach inwestycji.
Back to top

Popieszczony
Poziom 6
Poziom 6

Post#6 20 Aug 2011 23:17   

DXFM wrote:
A, będę do nich szedł zawracać głowę, jeśli nie jestem w ogóle zainteresowany taką produkcją i nie znam całej otoczki?

Skoro nie jesteś zainteresowany, to lepiej "do nich" nie chodź... :D

Jeszcze (nie daj Boże) "Oni" przyjdą do Ciebie i Cię sprawdzą. :D

Wiadomo, że jesteś OK - nie neguję.
Jednak, tu jest Polska.
Kraj, w którym czasami nawet oddycha się ciężko.... :|

Pozdro
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Aug 2011 23:17   

Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#7 20 Aug 2011 23:29   

101pawel wrote:
retrofood wrote:
Mniej więcej tyle, ile płacisz Ty.

Jakbyś w tym miejscu skończył, to odpowiedz byłaby mniej więcej poprawna
retrofood wrote:
Ale jest jeszcze dodatek. To jest certyfikat "zielonej energii". Jest to papier zbywalny, dość wysoko ceniony, bo jest na niego duże zapotrzebowanie. Można go sprzedać w cenie zbliżonej do ceny energii. Czyli w sumie za "zieloną energię" można otrzymać dwa razy więcej niż za "normalną".

Jakby nie posiadał zielonego certyfikatu to byłby zobowiązany do wniesienia "opłaty zastępczej", w tym roku jest to 274,92 zł/MWh. Inaczej mówiąc na cenę energii elektrycznej składa się jej cena za 1 MWh + kara za nieposiadanie świadectwa pochodzenia (opłata zastępcza). Kolega ma zamiar produkować energię el. z OZE, więc dostanie świadectwa pochodzenia i tym samym nie zapłaci opłaty zastępczej. Będzie teoretycznie "do przodu" o 274,92 zł na każdej MWh w stosunku do producenta produkującego ee z węgla, ALE koszty produkcji tamtego są mniej więcej dwa razy niższe. Nie mówiąc już o kosztach inwestycji.

Wg mnie piszesz mniej więcej to samo, tylko spoglądając na wszystko z innej strony. Moja odpowiedź była tak precyzyjna, jak i postawione pytanie.
A o kosztach inwestycji mówiono tutaj tak wiele razy, że szkoda nawet powtarzać.
Hobby kosztuje.
Back to top

arkdom
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 21 Aug 2011 08:18   

101pawel wrote:
w stosunku do producenta produkującego ee z węgla, ALE koszty produkcji tamtego są mniej więcej dwa razy niższe. Nie mówiąc już o kosztach inwestycji

To węgiel jest tańszy od wiatru?
Myślę, że wypowiedź byłaby poprawna, gdyby nie drugie zdanie. To koszty inwestycyjne decydują o tym, że produkcja energii z wiatru jest droższa od np. węglowej.
Back to top

101pawel
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 21 Aug 2011 21:28   

arkdom wrote:
101pawel wrote:
w stosunku do producenta produkującego ee z węgla, ALE koszty produkcji tamtego są mniej więcej dwa razy niższe. Nie mówiąc już o kosztach inwestycji

To węgiel jest tańszy od wiatru?
Myślę, że wypowiedź byłaby poprawna, gdyby nie drugie zdanie. To koszty inwestycyjne decydują o tym, że produkcja energii z wiatru jest droższa od np. węglowej.

Myślę, że i pierwsze i drugie (moje) zdanie jest poprawne. Wychodząc od pytania
"To węgiel jest tańszy od wiatru?" niejako podważasz moje "ALE koszty produkcji tamtego są mniej więcej dwa razy niższe". Rozumowanie jest OK, dopóki ktoś nie zacznie dociekać co to są koszty produkcji . Podaję definicję:

Definicja kosztów:
1.Koszty to wartości zużycia składników majątku pracy ludzkiej i zakupionych usług oraz innych wydatków związanych z prowadzeniem działalności przez przedsiębiorstwo.
2. Koszty pieniężny wyraz nakładów ponoszonych w związku z działalnością gospodarczą.

I jeszcze do kompletu ich podział:

1. Koszty stałe, które są niezależne od wielkości produkcji, a ich przykładem może być amortyzacja, płace administracji, koszty konserwacji urządzeń.
2. Koszty zmienne, które wzrastają w miarę zwiększenia rozmiarów produkcji. Mogą to być płace pracowników zatrudnionych bezpośrednio przy produkcji lub wartość zużytych surowców materiałów.

Jak widać, wiatr i węgiel (surowce i materiały) to tylko jeden z wielu składników kosztów. Mimo, że wiatr jest "za darmo", to wysokie nakłady inwestycyjne (amortyzacja) są tym składnikiem który powoduje wysokie koszty produkcji energii z wiatru i generalnie z OZE.
Reasumując, mojego drugiego zdania mogłoby nie być, bo nakłady inwestycyjne zawierają się w pojęciu kosztów produkcji. Drugie zdanie nie przeczy pierwszemu, więc logicznie jest w porządku.
Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 21 Aug 2011 21:38   

Dyskusja odbiega od tematu. Proszę ją zakończyć.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Aug 2011 21:38   

Back to top

abber
Poziom 11
Poziom 11

Post#11 21 Aug 2011 22:09   

Więc określmy ile dokładnie wynosi stawka i jaka firma ma najwyższą ?
Back to top

DXFM
Poziom 15
Poziom 15

Post#12 Post from the author of the topic 21 Aug 2011 22:46   

Nie interesują mnie koszty produkcji. Ja chcę wiedzieć ile jakiś zakład energetyczny może dać za kWh 'ekologicznej' energii.
Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#13 21 Aug 2011 22:48   

DXFM wrote:
Nie interesują mnie koszty produkcji. Ja chcę wiedzieć ile jakiś zakład energetyczny może dać za kWh 'ekologicznej' energii.

Zgłoś się do zakładu energetycznego.
Temat zamykam.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Ile zapłaci energetyka za oddawanie prądu?
Page 1 of 1
Similar topics
Oswietlenie 12V - czy jest oszczędne, ile prądu to pobiera? (26)
Ile prądu pobierają wejścia analogowe 0..10V siłowników itp (1)
Ile prądu pobiera czujnik ruchu w trybie czuwania? (5)
Ile kosztuje utrzymanie prądu na działce letniskowej - Łódź (9)
ile pobierają prądu żarówki na 12V (6)
ile prądu bierze sterownik twoster ? (2)
Oddawanie energii do sieci przez silnik prądu stałego (19)
Oddawanie energii z ups do sieci (5)
Oddawanie energii z wiatraka/ogniwa słonecznego do sieci (33)
Amerykańska energetyka?... (34)

Page generation time: 0.097 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed