Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
adaosa
Level 8
Joined: 22 Sep 2008
Posts: 19
Post rating: 1
adaosa
Level 8
Post#1 19 Aug 2011 17:06  Topic author   

Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Witam.
Temat skierowany do znawców agregatów.
Jak w temacie agregat 3 fazowy brak napięcia na wyjściu t.z. włącznik główny nie zaskakuje tak jakby brakowało , nie ma napięcia podawanego do trafa które załącza jeden z 3 elektrowłączników. Załączam schemat:
Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu
Rzecz jest taka na T1 nie ma napięcia po uruchomieniu i włączeniu nawet nie chce zaskoczyć, były wymienione kondensatory C1 jest ich 6 szt. z czego jeden rozerwało
100n 1000V były takie 3 szt. i te trzy zostały zastąpione 220n 1000V.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
190_Wojciech
Level 20
Location: Poznań
Joined: 17 Apr 2008
Posts: 403
Helped: 13
Post rating: 13
190_Wojciech
Level 20
Post#2 19 Aug 2011 21:20    

Re: agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Primo - włącz miernik !
I sprawdź co podaje prądnica.
podejrzenie - brak wzbudzenia na prądnicy
"włącznik główny nie zaskakuje tak jakby brakowało " - brakowało czego ?

Helpful post? + 0
Back to top
adaosa
Level 8
Joined: 22 Sep 2008
Posts: 19
Post rating: 1
adaosa
Level 8
Post#3 19 Aug 2011 21:57  Topic author   

Re: agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


T1 = 0
T2 = 30
T3 = 30
F19 złącza 71-72 = 0 na tym elektromagnesie powinno pojawić się napięcie które po włączeniu hebla trzyma go w stanie włączenia.

Helpful post? + 0
Back to top
matekogon
Level 22
Location: Wadowice
Joined: 03 Oct 2004
Posts: 704
Helped: 34
Post rating: 162
matekogon
Level 22
Post#4 20 Aug 2011 10:35    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Kolego a czy na T4 masz napięcie?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adaosa
Level 8
Joined: 22 Sep 2008
Posts: 19
Post rating: 1
adaosa
Level 8
Post#5 22 Aug 2011 09:01  Topic author   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Skoro nie mam na T1 napięcia jak pisałem to również na T4 brak. Zastanawiam się nad mostkiem U1 i tu całe zasilanie na regulator napięcia i uzwojenie wzbudzające jeśli ja dobrze główkuję.

Helpful post? + 0
Back to top
matekogon
Level 22
Location: Wadowice
Joined: 03 Oct 2004
Posts: 704
Helped: 34
Post rating: 162
matekogon
Level 22
Post#6 22 Aug 2011 10:02    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Kolego a powiedz a gdzie mierzyłeś te wartości co podałeś T1,T2,T3 na wyjściu tych przekładników tzn L,K . Czy zaświecają ci się żarówki H2-H4. Mierzyłeś uzwojenia "stator altern"?

Helpful post? + 0
Back to top
adaosa
Level 8
Joined: 22 Sep 2008
Posts: 19
Post rating: 1
adaosa
Level 8
Post#7 22 Aug 2011 12:14  Topic author   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Napięcia mierzone na wejściu T1,T2,T3 jak i na wejściach Z,Z,B. Uzwojenia mają po 93 Ω , żarówki nie świecą. Żarówki na obrotach jałowych nie będą się świeciły dopiero po włączeniu hebla jeśli się nie mylę.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
matekogon
Level 22
Location: Wadowice
Joined: 03 Oct 2004
Posts: 704
Helped: 34
Post rating: 162
matekogon
Level 22
Post#8 22 Aug 2011 12:59    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Czy na listwie X8 na stykach F1 F2 masz jakieś napięcie

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adaosa
Level 8
Joined: 22 Sep 2008
Posts: 19
Post rating: 1
adaosa
Level 8
Post#9 22 Aug 2011 13:12  Topic author   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Właśnie nie ma żadnego napięcia na F1-F2 a powinno być.

Helpful post? + 0
Back to top
matekogon
Level 22
Location: Wadowice
Joined: 03 Oct 2004
Posts: 704
Helped: 34
Post rating: 162
matekogon
Level 22
Post#10 22 Aug 2011 13:40    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


A te baterie co tam masz są sprawne

Helpful post? + 0
Back to top
adaosa
Level 8
Joined: 22 Sep 2008
Posts: 19
Post rating: 1
adaosa
Level 8
Post#11 22 Aug 2011 13:49  Topic author   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Agregat odpalam za każdym razem bateryjki są sprawne na 100%, myślę o podaniu z zewnątrz napięcia 24V na mostek U1.

Helpful post? + 0
Back to top
adaosa
Level 8
Joined: 22 Sep 2008
Posts: 19
Post rating: 1
adaosa
Level 8
Post#12 22 Aug 2011 22:59  Topic author   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Dzisiaj już agregat przeszedł sam siebie zanikło napięcie za pozostałych T2 i T3 :cry:. Był elektryk pomiary porobił dostaliśmy się do regulatora E1 nawet schemat znalazłem co prawda w lekkich strzępach ale lepsze to niż nic. Po pomiarach wydaje się wszystko ok (a nie jest bo nie działa). Znajdzie się na forum kolega co zna takie urządzenia. Mi już ręce opadają.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
matekogon
Level 22
Location: Wadowice
Joined: 03 Oct 2004
Posts: 704
Helped: 34
Post rating: 162
matekogon
Level 22
Post#13 23 Aug 2011 09:04    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Kolego czy sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki. Czy F15 jest ok? jeśli podejrzewasz mostek to możesz zmierzyć czy przed mostkiem jest napięcie zmienne ale na pewno nie będzie bo masz go podłączonego do przekładnika prądowego który jest na przewodzie od prądnicy więc jak prądnice masz nie wzbudzoną to tam nic nie będzie. Jeszcze podaj jak doszło do usterki agregatu może szybciej znajdzie się rozwiązanie problemu

Helpful post? + 0
Back to top
adaosa
Level 8
Joined: 22 Sep 2008
Posts: 19
Post rating: 1
adaosa
Level 8
Post#14 23 Aug 2011 19:01  Topic author   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


F15 jest sprawny. Agregat postawiony jest na stacji paliw, przyjechałem do pracy i już kolega przede mną nie mógł załączyć przekładnika jakieś 10 min tak machał i nic.
Ja również nic nie zdziałałem pierwsze co to sprawdziłem wszystkie bezpieczniki. Co dla mnie dziwne dlaczego po jakimś czasie dwa kolejne uzwojenia nie podają napięcia
30V jak było do wczoraj.
Jedno co podejrzewam może uruchomił go pod obciążeniem, ale nic takiego mi nie przekazał.

Helpful post? + 0
Back to top
pixies
Level 2
Location: Warszawa
Joined: 09 Jan 2011
Posts: 3
pixies
Level 2
Post#15 16 Sep 2011 09:49    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


1. Sprawdż mostek gretza U1
2. podaj napiecie 12V (stałe, np z akumulatora) na układ wzbudzenia, zgodnie z biegunowością, mierząc przy tym napięcie wyjściowe.
3. sprawdż regulator napięcia AVR E1 - prawdopodobnie uszkodzony jeśli gragat został uruchomiony pod obciążeniem.

Helpful post? + 0
Back to top
kkknc
Level 38
Joined: 12 Nov 2009
Posts: 4628
Helped: 312
Post rating: 228
kkknc
Level 38
Post#16 22 Sep 2011 07:20    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


To stary czeski generator pisałem już o nim na forum wystarczy poszukać. Podaj na F1 + i na F2 - z jednego akumulatora 12V i powinien się wzbudzić, dla bezpieczeństwa zrób to dając w szereg zarówkę 21W. Napisz jaki efekt bedę na tej podstawie pisać dalej.

Helpful post? + 0
Back to top
ciekawestrony
Level 1
Location: Radzyń Podlaski
Joined: 02 Dec 2012
Posts: 1
ciekawestrony
Level 1
Post#17 02 Dec 2012 15:22    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Witam
Mam prośbę czy ktoś mógłby zamieścić schemat regulatora wzbudzenia R-059 do tego agregatu?

Helpful post? + 0
Back to top
adaosa
Level 8
Joined: 22 Sep 2008
Posts: 19
Post rating: 1
adaosa
Level 8
Post#18 03 Dec 2012 17:29  Topic author   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Jest to możliwe, ale schemat jest szczątkowy brakuje kawałka pergaminu :D
A co za tym idzie trzeba lecieć po płycie poszczególne element. Z braku czasu tematu jeszcze nie zamykam, może da się naprawić usterkę.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu
Page 1 of 1

Similar topics to agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu

Agregat prądotwórczy MR/GGT009- brak napięcia na wyjściu (14)
Agregat prądotwórczy brak napięcia na wyjściu Himoinsa HIW 100 (7)
Agregat prądotwórczy NuPower- brak napięcia (2)
agregat prądotwórczy BC 20X brak napięcia (1)
Agregat prądotwórczy HondaGX160 brak napięcia 230V (4)
Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V (23)
Agregat prądotwórczy 3 fazowy niskie napiecia (16)
Agregat prądotwórczy nupower 3 fazowy, zbyt mała moc (9)
Agregat AtlasCopco QAS-18 Brak napięcia na wyjściu. (14)
agregat prądotwórczy skoki napięcia (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.059 seconds