Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu
Autor
Wiadomość
adaosa
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19

Post#1 Post autora tematu 19 Sie 2011 17:06   

Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Witam.
Temat skierowany do znawców agregatów.
Jak w temacie agregat 3 fazowy brak napięcia na wyjściu t.z. włącznik główny nie zaskakuje tak jakby brakowało , nie ma napięcia podawanego do trafa które załącza jeden z 3 elektrowłączników. Załączam schemat:
Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu
Rzecz jest taka na T1 nie ma napięcia po uruchomieniu i włączeniu nawet nie chce zaskoczyć, były wymienione kondensatory C1 jest ich 6 szt. z czego jeden rozerwało
100n 1000V były takie 3 szt. i te trzy zostały zastąpione 220n 1000V.
Powrót do góry
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 391
Miasto: Poznań

Post#2 19 Sie 2011 21:20   

Re: agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Primo - włącz miernik !
I sprawdź co podaje prądnica.
podejrzenie - brak wzbudzenia na prądnicy
"włącznik główny nie zaskakuje tak jakby brakowało " - brakowało czego ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sie 2011 21:20   





Powrót do góry
   
adaosa
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19

Post#3 Post autora tematu 19 Sie 2011 21:57   

Re: agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


T1 = 0
T2 = 30
T3 = 30
F19 złącza 71-72 = 0 na tym elektromagnesie powinno pojawić się napięcie które po włączeniu hebla trzyma go w stanie włączenia.
Powrót do góry
   
matekogon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 638
Miasto: Wadowice

Post#4 20 Sie 2011 10:35   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Kolego a czy na T4 masz napięcie?
Powrót do góry
   
adaosa
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19

Post#5 Post autora tematu 22 Sie 2011 09:01   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Skoro nie mam na T1 napięcia jak pisałem to również na T4 brak. Zastanawiam się nad mostkiem U1 i tu całe zasilanie na regulator napięcia i uzwojenie wzbudzające jeśli ja dobrze główkuję.
Powrót do góry
   
matekogon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 638
Miasto: Wadowice

Post#6 22 Sie 2011 10:02   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Kolego a powiedz a gdzie mierzyłeś te wartości co podałeś T1,T2,T3 na wyjściu tych przekładników tzn L,K . Czy zaświecają ci się żarówki H2-H4. Mierzyłeś uzwojenia "stator altern"?
Powrót do góry
   
adaosa
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19

Post#7 Post autora tematu 22 Sie 2011 12:14   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Napięcia mierzone na wejściu T1,T2,T3 jak i na wejściach Z,Z,B. Uzwojenia mają po 93 Ω , żarówki nie świecą. Żarówki na obrotach jałowych nie będą się świeciły dopiero po włączeniu hebla jeśli się nie mylę.
Powrót do góry
   
matekogon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 638
Miasto: Wadowice

Post#8 22 Sie 2011 12:59   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Czy na listwie X8 na stykach F1 F2 masz jakieś napięcie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2011 12:59   





Powrót do góry
   
adaosa
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19

Post#9 Post autora tematu 22 Sie 2011 13:12   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Właśnie nie ma żadnego napięcia na F1-F2 a powinno być.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2011 13:12   





Powrót do góry
   
matekogon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 638
Miasto: Wadowice

Post#10 22 Sie 2011 13:40   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


A te baterie co tam masz są sprawne
Powrót do góry
   
adaosa
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19

Post#11 Post autora tematu 22 Sie 2011 13:49   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Agregat odpalam za każdym razem bateryjki są sprawne na 100%, myślę o podaniu z zewnątrz napięcia 24V na mostek U1.
Powrót do góry
   
adaosa
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19

Post#12 Post autora tematu 22 Sie 2011 22:59   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Dzisiaj już agregat przeszedł sam siebie zanikło napięcie za pozostałych T2 i T3 :cry:. Był elektryk pomiary porobił dostaliśmy się do regulatora E1 nawet schemat znalazłem co prawda w lekkich strzępach ale lepsze to niż nic. Po pomiarach wydaje się wszystko ok (a nie jest bo nie działa). Znajdzie się na forum kolega co zna takie urządzenia. Mi już ręce opadają.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2011 22:59   





Powrót do góry
   
matekogon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 638
Miasto: Wadowice

Post#13 23 Sie 2011 09:04   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Kolego czy sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki. Czy F15 jest ok? jeśli podejrzewasz mostek to możesz zmierzyć czy przed mostkiem jest napięcie zmienne ale na pewno nie będzie bo masz go podłączonego do przekładnika prądowego który jest na przewodzie od prądnicy więc jak prądnice masz nie wzbudzoną to tam nic nie będzie. Jeszcze podaj jak doszło do usterki agregatu może szybciej znajdzie się rozwiązanie problemu
Powrót do góry
   
adaosa
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19

Post#14 Post autora tematu 23 Sie 2011 19:01   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


F15 jest sprawny. Agregat postawiony jest na stacji paliw, przyjechałem do pracy i już kolega przede mną nie mógł załączyć przekładnika jakieś 10 min tak machał i nic.
Ja również nic nie zdziałałem pierwsze co to sprawdziłem wszystkie bezpieczniki. Co dla mnie dziwne dlaczego po jakimś czasie dwa kolejne uzwojenia nie podają napięcia
30V jak było do wczoraj.
Jedno co podejrzewam może uruchomił go pod obciążeniem, ale nic takiego mi nie przekazał.
Powrót do góry
   
pixies
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 09 Sty 2011
Posty: 3
Miasto: Warszawa

Post#15 16 Wrz 2011 09:49   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


1. Sprawdż mostek gretza U1
2. podaj napiecie 12V (stałe, np z akumulatora) na układ wzbudzenia, zgodnie z biegunowością, mierząc przy tym napięcie wyjściowe.
3. sprawdż regulator napięcia AVR E1 - prawdopodobnie uszkodzony jeśli gragat został uruchomiony pod obciążeniem.
Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3319

Post#16 22 Wrz 2011 07:20   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


To stary czeski generator pisałem już o nim na forum wystarczy poszukać. Podaj na F1 + i na F2 - z jednego akumulatora 12V i powinien się wzbudzić, dla bezpieczeństwa zrób to dając w szereg zarówkę 21W. Napisz jaki efekt bedę na tej podstawie pisać dalej.
Powrót do góry
   
ciekawestrony
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1
Miasto: Radzyń Podlaski

Post#17 02 Gru 2012 16:22   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Witam
Mam prośbę czy ktoś mógłby zamieścić schemat regulatora wzbudzenia R-059 do tego agregatu?
Powrót do góry
   
adaosa
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19

Post#18 Post autora tematu 03 Gru 2012 18:29   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Jest to możliwe, ale schemat jest szczątkowy brakuje kawałka pergaminu :D
A co za tym idzie trzeba lecieć po płycie poszczególne element. Z braku czasu tematu jeszcze nie zamykam, może da się naprawić usterkę.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Agregat prądotwórczy nupower 3 fazowy, zbyt mała moc (9)
Agregat prądotwórczy 3 fazowy niskie napiecia (16)
Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V (23)
Agregat prądotwórczy HondaGX160 brak napięcia 230V (4)
agregat prądotwórczy BC 20X brak napięcia (1)
Agregat prądotwórczy NuPower- brak napięcia (2)
Agregat prądotwórczy brak napięcia na wyjściu Himoinsa HIW 100 (7)
Agregat prądotwórczy MR/GGT009- brak napięcia na wyjściu (14)
agregat prądotwórczy skoki napięcia (2)
Agregat Prądotwórczy - skoki napięcia (13)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS