Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
adaosa
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19
Ocena postów: 1
adaosa
Poziom 6
Post#1 19 Sie 2011 17:06  Autor tematu   

Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Witam.
Temat skierowany do znawców agregatów.
Jak w temacie agregat 3 fazowy brak napięcia na wyjściu t.z. włącznik główny nie zaskakuje tak jakby brakowało , nie ma napięcia podawanego do trafa które załącza jeden z 3 elektrowłączników. Załączam schemat:
Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu
Rzecz jest taka na T1 nie ma napięcia po uruchomieniu i włączeniu nawet nie chce zaskoczyć, były wymienione kondensatory C1 jest ich 6 szt. z czego jeden rozerwało
100n 1000V były takie 3 szt. i te trzy zostały zastąpione 220n 1000V.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Poznań
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 403
Pomógł: 13
Ocena postów: 3
190_Wojciech
Poziom 17
Post#2 19 Sie 2011 21:20    

Re: agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Primo - włącz miernik !
I sprawdź co podaje prądnica.
podejrzenie - brak wzbudzenia na prądnicy
"włącznik główny nie zaskakuje tak jakby brakowało " - brakowało czego ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adaosa
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19
Ocena postów: 1
adaosa
Poziom 6
Post#3 19 Sie 2011 21:57  Autor tematu   

Re: agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


T1 = 0
T2 = 30
T3 = 30
F19 złącza 71-72 = 0 na tym elektromagnesie powinno pojawić się napięcie które po włączeniu hebla trzyma go w stanie włączenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
matekogon
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Wadowice
Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 689
Pomógł: 34
Ocena postów: 131
matekogon
Poziom 19
Post#4 20 Sie 2011 10:35    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Kolego a czy na T4 masz napięcie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adaosa
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19
Ocena postów: 1
adaosa
Poziom 6
Post#5 22 Sie 2011 09:01  Autor tematu   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Skoro nie mam na T1 napięcia jak pisałem to również na T4 brak. Zastanawiam się nad mostkiem U1 i tu całe zasilanie na regulator napięcia i uzwojenie wzbudzające jeśli ja dobrze główkuję.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
matekogon
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Wadowice
Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 689
Pomógł: 34
Ocena postów: 131
matekogon
Poziom 19
Post#6 22 Sie 2011 10:02    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Kolego a powiedz a gdzie mierzyłeś te wartości co podałeś T1,T2,T3 na wyjściu tych przekładników tzn L,K . Czy zaświecają ci się żarówki H2-H4. Mierzyłeś uzwojenia "stator altern"?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adaosa
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19
Ocena postów: 1
adaosa
Poziom 6
Post#7 22 Sie 2011 12:14  Autor tematu   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Napięcia mierzone na wejściu T1,T2,T3 jak i na wejściach Z,Z,B. Uzwojenia mają po 93 Ω , żarówki nie świecą. Żarówki na obrotach jałowych nie będą się świeciły dopiero po włączeniu hebla jeśli się nie mylę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
matekogon
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Wadowice
Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 689
Pomógł: 34
Ocena postów: 131
matekogon
Poziom 19
Post#8 22 Sie 2011 12:59    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Czy na listwie X8 na stykach F1 F2 masz jakieś napięcie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adaosa
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19
Ocena postów: 1
adaosa
Poziom 6
Post#9 22 Sie 2011 13:12  Autor tematu   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Właśnie nie ma żadnego napięcia na F1-F2 a powinno być.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
matekogon
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Wadowice
Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 689
Pomógł: 34
Ocena postów: 131
matekogon
Poziom 19
Post#10 22 Sie 2011 13:40    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


A te baterie co tam masz są sprawne

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adaosa
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19
Ocena postów: 1
adaosa
Poziom 6
Post#11 22 Sie 2011 13:49  Autor tematu   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Agregat odpalam za każdym razem bateryjki są sprawne na 100%, myślę o podaniu z zewnątrz napięcia 24V na mostek U1.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adaosa
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19
Ocena postów: 1
adaosa
Poziom 6
Post#12 22 Sie 2011 22:59  Autor tematu   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Dzisiaj już agregat przeszedł sam siebie zanikło napięcie za pozostałych T2 i T3 Crying or Very sad. Był elektryk pomiary porobił dostaliśmy się do regulatora E1 nawet schemat znalazłem co prawda w lekkich strzępach ale lepsze to niż nic. Po pomiarach wydaje się wszystko ok (a nie jest bo nie działa). Znajdzie się na forum kolega co zna takie urządzenia. Mi już ręce opadają.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
matekogon
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Wadowice
Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 689
Pomógł: 34
Ocena postów: 131
matekogon
Poziom 19
Post#13 23 Sie 2011 09:04    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Kolego czy sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki. Czy F15 jest ok? jeśli podejrzewasz mostek to możesz zmierzyć czy przed mostkiem jest napięcie zmienne ale na pewno nie będzie bo masz go podłączonego do przekładnika prądowego który jest na przewodzie od prądnicy więc jak prądnice masz nie wzbudzoną to tam nic nie będzie. Jeszcze podaj jak doszło do usterki agregatu może szybciej znajdzie się rozwiązanie problemu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adaosa
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19
Ocena postów: 1
adaosa
Poziom 6
Post#14 23 Sie 2011 19:01  Autor tematu   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


F15 jest sprawny. Agregat postawiony jest na stacji paliw, przyjechałem do pracy i już kolega przede mną nie mógł załączyć przekładnika jakieś 10 min tak machał i nic.
Ja również nic nie zdziałałem pierwsze co to sprawdziłem wszystkie bezpieczniki. Co dla mnie dziwne dlaczego po jakimś czasie dwa kolejne uzwojenia nie podają napięcia
30V jak było do wczoraj.
Jedno co podejrzewam może uruchomił go pod obciążeniem, ale nic takiego mi nie przekazał.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pixies
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Warszawa
Dołączył: 09 Sty 2011
Posty: 3
pixies
Poziom 2
Post#15 16 Wrz 2011 09:49    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


1. Sprawdż mostek gretza U1
2. podaj napiecie 12V (stałe, np z akumulatora) na układ wzbudzenia, zgodnie z biegunowością, mierząc przy tym napięcie wyjściowe.
3. sprawdż regulator napięcia AVR E1 - prawdopodobnie uszkodzony jeśli gragat został uruchomiony pod obciążeniem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kkknc
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3695
Pomógł: 267
Ocena postów: 115
kkknc
Poziom 23
Post#16 22 Wrz 2011 07:20    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


To stary czeski generator pisałem już o nim na forum wystarczy poszukać. Podaj na F1 + i na F2 - z jednego akumulatora 12V i powinien się wzbudzić, dla bezpieczeństwa zrób to dając w szereg zarówkę 21W. Napisz jaki efekt bedę na tej podstawie pisać dalej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ciekawestrony
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Radzyń Podlaski
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1
ciekawestrony
Poziom 1
Post#17 02 Gru 2012 15:22    

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Witam
Mam prośbę czy ktoś mógłby zamieścić schemat regulatora wzbudzenia R-059 do tego agregatu?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adaosa
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 19
Ocena postów: 1
adaosa
Poziom 6
Post#18 03 Gru 2012 17:29  Autor tematu   

Re: Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu


Jest to możliwe, ale schemat jest szczątkowy brakuje kawałka pergaminu Very Happy
A co za tym idzie trzeba lecieć po płycie poszczególne element. Z braku czasu tematu jeszcze nie zamykam, może da się naprawić usterkę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Agregat prądotwórczy MR/GGT009- brak napięcia na wyjściu (14)
Agregat prądotwórczy brak napięcia na wyjściu Himoinsa HIW 100 (7)
Agregat prądotwórczy NuPower- brak napięcia (2)
agregat prądotwórczy BC 20X brak napięcia (1)
Agregat prądotwórczy HondaGX160 brak napięcia 230V (4)
Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V (23)
Agregat prądotwórczy 3 fazowy niskie napiecia (16)
Agregat prądotwórczy nupower 3 fazowy, zbyt mała moc (9)
Agregat AtlasCopco QAS-18 Brak napięcia na wyjściu. (14)
agregat prądotwórczy skoki napięcia (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS