Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci WiFi ->Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
maro_82
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Poznan
Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 7
maro_82
Poziom 3
Post#1 20 Sie 2011 13:26  Autor tematu   

Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN


Witam,

zakupiłem router TL-WR340G i mam podobny kłopot jak forumowiczka MarciaJG z wątku http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1952729&highlight=
, przy konfiguracji mam dokładnie ten sam komunikat na temat sieci WAN, czyli:
1. Proszę sprawdzić typ i parametry połączenia WAN.
2. Proszę sprawdzić połączenie sieciowe i spróbować ponownie.

Tworzę nowy temat ponieważ nie udało mi się wyczytać rozwiązania problemu z treści cytowanego wątku, aczkolwiek jestem mało zaznajomiony z tematami sieci.

Mój zrzut z ipconfiga przy działającym połączeniu internetowym na poporzednim routerze D-Link:

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : mar
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : icpnet.pl

Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:

Sufiks DNS konkretnego połączenia : icpnet.pl
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Marvell Yukon 88E8001/8003/8010 PCI Gigabit Ethernet Controller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-14-85-8D-1E-C9
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.105
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 62.21.99.95
192.168.0.1

Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 18 lipca 2011 19:09:58
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 25 lipca 2011 19:09:58

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, bo nie mam pojęcia dlaczego po podpięciu nowego routera połączenia z internetem nie ma

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19627
Pomógł: 2009
Ocena postów: 293
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#2 20 Sie 2011 13:46    

Re: Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN


Spróbuj zmienić LAN IP (_lan_ nie wan) w routerze na 192.168.0.1

Jak nie pomoże to podłącz neta do komputer bez żadnego routera, następnie daj zrzut "ipconfig /all"

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
maro_82
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Poznan
Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 7
maro_82
Poziom 3
Post#3 20 Sie 2011 17:48  Autor tematu   

Re: Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN


Ok, wybrałem opcję statycznego adresu IP, wpisałem podany przez Ciebie adres oraz maskę podsieci, i faktycznie pomogło o tyle, że router dało się do końca skonfigurować kreatorem krok po kroku, już bez błędu. Ale ostatecznie nadal nie ma połączenia z internetem, nie bardzo wiem czego jeszcze może brakować, może jakichś zmian we właściwościach połączenia sieciowego?

Z kolei również nie mogę uzyskać połączenia z internetem z pominięciem routera, czyli skrętką z modemu bezpośrednio do komputera. Stąd póki co nie wrzucę też szczegółów z ipconfig/all.

Czy w tej sytuacji jest jakiś standardowa procedura postępowania/sprawdzania co jest nie tak?

Pozdrowienia i z góry dziękuję za poświęcany czas!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19627
Pomógł: 2009
Ocena postów: 293
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#4 20 Sie 2011 23:34Pomocny post    

Re: Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN


Dawaj "ipconfig /all" bez routera.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
maro_82
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Poznan
Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 7
maro_82
Poziom 3
Post#5 21 Sie 2011 22:53  Autor tematu   

Re: Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN


Poniżej ipconfig -all bez routera:

Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : mar
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Marvell Yukon 88E8001/8003/8010 PCI Gigabit Ethernet Controller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-14-85-8D-1E-C9
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.172.233
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19627
Pomógł: 2009
Ocena postów: 293
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#6 21 Sie 2011 23:02    

Re: Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN


Podłącz tak bez routera aby był internet. następnie daj zrzuty

ping www.onet.pl
ipconfig /all

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gallus [pl]
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Zbąszynek
Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 1142
Pomógł: 177
Ocena postów: 5
gallus [pl]
Poziom 21
Post#7 21 Sie 2011 23:06Pomocny post    

Re: Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN


A jakie miałeś ustawione adresy na kompie kiedy podłączony był do niego modem i działał net? Adresy były ustawione ręcznie czy z dhcp?
Od jakiego dostawcy ten internet? ||edit już widzę icpnet.pl
PS Mogłeś kupić modem z routerem + wifi.... ;)

:EDiT:
http://www.inea.pl/strefa_abonenta/faq/internet/czy_lacze_internetowe_inea_mozna_wspoldzielic_w_sieci_lokalnej/ napisał:
Czy łącze internetowe Inea można współdzielić w sieci lokalnej?

Tak, istnieje taka możliwość, lecz wyłącznie w obrębie Lokalu, w którym świadczona jest Usługa. Ponadto każdy z komputerów i innych urządzeń korzystających z połączenia z Internetem powinno zostać zarejestrowane. Za każdy dodatkowy terminal pobierana jest opłata zgodna z Cennikiem.

Czyżby filtrowanie mac?

http://www.inea.pl/strefa_abonenta/faq/internet/czy_istnieje_mozliwosc_podlaczenia_drugiego_komputera/ napisał:
Czy istnieje możliwość podłączenia drugiego komputera?

Tak, istnieje taka możliwość. W każdej chwili można samodzielnie dokonać aktywacji drugiego komputera podłączonego przez kartę sieciową lub port USB. Wystarczy zalogować się na stronie https://eboa.inea.pl/ i zgłosić adres fizyczny nowego komputera. Tutaj znajduje się szczegółowy opis tej czynności. Modemy oferowane przez Inea umożliwiają podłączenie najwyżej dwóch koputerów (interfejs USB oraz Ethernet). Istnieje jednak możliwość podłączenia większej ilości komputerów za pośrednictwem stosownych urządzeń (hub, switch) lub utworzenia sieci bezprzewodowej. Opłaty abonamentowe za dodatkowe Terminale pobierane będą zgodnie z Cennikiem.

http://www.inea.pl/strefa_abonenta/faq/internet/czy_istnieje_mozliwosc_korzystania_z_internetu_inea_bezprzewodowo/ napisał:
Czy istnieje możliwość korzystania z Internetu Inea bezprzewodowo?

Tak, istnieje taka możliwość, lecz w związku z tym, że oferowane przez Inea modemy nie umożliwiają takiego sposobu połączenia, konieczny jest zakup stosownego urządzenia (router bezprzewodowy, punkt dostępowy). Po zainstalowaniu takiego urządzenia należy zarówno to urządzenie jak i karty bezprzewodowe zarejestrować jako dodatkowe Terminale abonenckie na stronie https://eboa.inea.pl/ Opłaty abonamentowe za dodatkowe Terminale pobierane będą zgodnie z Cennikiem.


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
maro_82
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Poznan
Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 7
maro_82
Poziom 3
Post#8 24 Sie 2011 23:05  Autor tematu   

Re: Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN


Tak, rzeczywiście, to może być też po prostu kwestia zarejestrowania tego numeru MAC routera na EBOA w inei. Akurat nie ja podpisywałem umowę i pech sprawił że nie mam loginu i hasła do EBOA, więc rozwiązanie tej sprawy może potrwać jeszcze kilka dni.

Pisze o tym dlatego, że wobec tego ten wątek będzie musiał jeszcze "powisieć" na forum jako niezakończony, ale jeśli to jest jakiś kłopot, to możemy sprawę na tym etapie zamknąć? Chociaż nie wiem czy na tym forum jest coś takiego jak status danego tematu, w sensie otwarty/zamknięty...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kukaszr
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Poznań
Dołączył: 28 Sie 2011
Posty: 1
kukaszr
Poziom 1
Post#9 28 Sie 2011 16:29    

Re: Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN


Witam, mianowicie mam również taki sam problem.

Takie łopatologiczne pytanie, mianowicie:
rejestruje adres mac routera, następnie wykupuje dodatkowy adres mac na komputer który chce by był podłaczony do sieci (bo to będzie dodatkowy terminal abonencki)?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Konfiguracja routera TL-WR340G; połączenie WAN
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Konfiguracja Netgear DGN1000 + TPLink TL-WR340G - nie działa WAN (2)
TP WR340G - Konfiguracja routera. (42)
TL-WR340G - Konfiguracja routera (7)
Konfiguracja routera D-link ustawienia WAN (6)
Konfiguracja Routera TP-LINK WR340G ! ! ! (8)
Konfiguracja routera tp-link wr340G (16)
Konfiguracja routera Tp-Link WR340G (10)
Konfiguracja Routera Tp-link WR340G (23)
Konfiguracja portu WAN routera z modemem DSL z TP (4)
Połączenie routera z WAN. Brak dostępu do internetu. (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.119 seconds

elektroda.pl temat RSS