Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłaczenie mixera do laptopa


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Podłaczenie mixera do laptopa
Autor
Wiadomość
rado.
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 14
Miasto: Olsztyn

Post#1 Post autora tematu 22 Sie 2011 16:08   

Podłaczenie mixera do laptopa


Witam.
Mam problem z podłączeniem mixera do laptopa z zintegrowana karta dzwiekową.

mixer wyglada tak:

Podłaczenie mixera do laptopa

a w laptopie mam tylko 2 wejscia na glosniki i na mikrofon
Podłaczenie mixera do laptopa

dokladnie chodzi mi o to zebym mogl nagrywac w komputerze mikrofon i muzyke z mixera...
Powrót do góry
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 1367
Miasto: 3miasto

Post#2 22 Sie 2011 16:18   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


Dwa wejścia ale standardowo kilka funkcji do wyboru/ustawienia we właściwościach sterownika dźwięku. Na przyszłośc podaj model i system. (Np. wejście mic jako sub lub aux in).
Istnieją mixery z np. midi, fire wire, optical.
Jeżeli ustawisz wejście mic jako line IN to mikrofon podłączysz do miksera na kolejnym kanale.
Powrót do góry
   
rado.
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 14
Miasto: Olsztyn

Post#3 Post autora tematu 22 Sie 2011 16:54   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


Windows 7
mixer :
Podłaczenie mixera do laptopa
taki nie znam sie

karta dzwiekowa Realtek HD Audio
tak to wyglada w ustawieniach
Podłaczenie mixera do laptopa

mozesz mi powiedziec jak to dokladnie podlaczyc jestem zielony w tych sprawach
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2011 16:54   





Powrót do góry
   
trigel
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Sie 2011
Posty: 5
Miasto: Strzebielino

Post#4 22 Sie 2011 17:19pomocny post - solucja   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


Jeśli dobrze zrozumiałem to komputer ma tylko nagrywać to co wychodzi z miksera ?

Ja bym po prostu podłączył kablem czincz->miniJack wyjście miksera do komputerowego wejścia mikrofonowego. Ustawił minimalną głośność na mikserze i powoli zwiększał do optimum (żeby nie zjarać wejścia na kompie). Zalecam też znaczne zmniejszenie głośności na wejściu komputera żeby zredukować szumu (który nasz komputer sam wytwarza) oraz pozwoli to zmniejszyć zniekształcenia :)

U mnie to działa doskonale - na laptopie gdzie mam uniwersale wejście stereo (chodź podpisane jako mikrofon)

Jeśli jednak chcesz to samo puszczać na jakiś wzmacniacz to przypadkiem możesz łapać spore zakłócenia od wzmacniacza.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2011 17:19pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
rado.
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 14
Miasto: Olsztyn

Post#5 Post autora tematu 22 Sie 2011 17:28   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


jeszcze chodzi mi o to zeby muzyka z komputera szla do mixera i z tamtad wchodzila juz z mikrofonem gdyz w mixerze nie mam zadnego odtwarzacza

Dodano po 2 [minuty]:

a chodzi mi zeby to nagrac muzyke z mikrofonem na żywo a w karcie dzwiekowej musze wybrac co ma sie nagrywac nie moge jednoczesnie Stereo Mix i mikrofon.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2011 17:28   





Powrót do góry
   
trigel
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Sie 2011
Posty: 5
Miasto: Strzebielino

Post#6 22 Sie 2011 17:48pomocny post - solucja   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


Komputer to podłączasz prosto: z wyjścia też kablem czincz - miniJack pod któreś z wejść na mikserze (ważne żeby nie mikrofonowe, ani 'phono' ) i działasz na tym wejściu.

Mikrofon podłączasz w odpowiednie wejście na mikserze - masz dość nie wyraźne zdjęcie, ale tam chyba po lewej stronie jest wejście na mikrofon ( MIC )

AD 2.
Muzyka wychodzi z komputera -> dostaje ją mikser -> miksujesz mikrofon -> muzyka +mikrofon wychodzi z miksera -> idzie do komputera -> i masz wszystko na wejściu (jednym)
Tak to wygląda w teorii.
Powrót do góry
   
rado.
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 14
Miasto: Olsztyn

Post#7 Post autora tematu 22 Sie 2011 17:57   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


dziękuje ! o to mi chodziło :)
zapraszam na moje audycje w radiu rwm.wolnekonopie.pl
Powrót do góry
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 1367
Miasto: 3miasto

Post#8 22 Sie 2011 19:17pomocny post - solucja   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


Nie sądziłem że chodzi o totalną łopatologię - sorki za streszczenie :) .
Ten screen pokazuje właściwości audio a chodziło o wybór menadżera realtek (HD) gdzie zmieniasz przeznaczenie gniazd (jack). Jeżeli możesz zmień mic na line in - unikniesz "przesterów" i kłopotów z aplikacjami korzystającymi z tych ustawień.
Powrót do góry
   
rado.
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 14
Miasto: Olsztyn

Post#9 Post autora tematu 22 Sie 2011 20:31   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


a zna ktos moze jakis sposob zeby nagrywac przy mojej karcie dzwiekowej jednoczesnie muzyke i mikrofon ? bez urzycia mixera
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2011 20:31   





Powrót do góry
   
trigel
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Sie 2011
Posty: 5
Miasto: Strzebielino

Post#10 22 Sie 2011 21:28pomocny post - solucja   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


Jeśli w Dźwięk -> Odtwarzanie -> masz opcję Mikrofon to wystarczy od-wyciszyć i podgłaśniać wtedy kiedy masz zamiar mówić (mikrofon podłączony do kompa zazwyczaj dość głośno szumi), dzięki temu mikrofon też będzie leciał przez głośniki.

I wtedy spróbuj nagrać z tego Stereo Mix.

U mnie to się sprawdza. Ale ja mam na pewno inną kartę dźwiękową niż Ty (chodź też mam realtek HD) i działam na win XP...
Powrót do góry
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 1367
Miasto: 3miasto

Post#11 22 Sie 2011 22:24pomocny post - solucja   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


:)
Virtual DJ na przykład - nagrywanie, strumieniowanie łącznie z video - wszystko na dedykowany lokalny serwer www. Obsługa zewnętrznych urządzeń i 2 kart.
Winamp z shoutcast i każdy inny - wystarczy pomyśleć. Nie potrzeba miksera .
Powrót do góry
   
19szpadyzor82
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 10 Gru 2012
Posty: 6
Miasto: katowice

Post#12 19 Gru 2012 16:08   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


Panowie jak podłączyć mixer mikrofonowy do laptopa ? Mam mikrofon akg percepcion 120 i 2 laptopy , ale żaden z nich nie ma fire wire ani pcmcia a nie chcę połączyć mixer z laptopem zwykłym chinczem bo to strasznie zaniży mi to dźwięk i wyjdzie mi na to jak bym nagrywał mikrofonem za 200zł .
Są jakieś mixery ,które podłącza się tylko przez usb ,chodzi mi o dźwięk nie o zasilanie.
Powrót do góry
   
Qiubiac
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 359
Miasto: Łódź

Post#13 23 Gru 2012 11:58   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


Jak ktoś się zaczyna bawić z dźwiękiem powinien mieć na uwadze zakup jakiejś konkretniejszej karty dźwiękowej ... np E-mu 0404 na USB ..

A kombinacje przy użyciu wejście mikrofonowego czy wyjścia głośnikowego, wpłyną jedynie negatywnie na dźwięk... :cry:
Powrót do góry
   
19szpadyzor82
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 10 Gru 2012
Posty: 6
Miasto: katowice

Post#14 27 Gru 2012 11:36   

Re: Podłaczenie mixera do laptopa


Kupiłem m-audio fast track plus ten mikrofon pojemnościowy.Dobre połączenie ?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Podłaczenie mixera do laptopa
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie Mixera do laptopa "pilne" (7)
Podłaczenie głośników do tv i laptopa (2)
Podłaczenie TV do Laptopa, dźwięk 5.1 (3)
Podłączenie mixera do laptopa. (4)
Podłączenie laptopa do mixera (3)
Podłaczenie laptopa z HDMI do telewizora analogowego (1)
Podłaczenie laptopa(toshiba) do tv(samsung 40es6570) (4)
Podłaczenie i konfiguracja tv cyfrowej do laptopa xps l502x z kartą tv (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS