Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak zrobić wino z malin?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> HydePark -> Jak zrobić wino z malin?
Autor
Wiadomość
jump$
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 510
Miasto: Aalsmeer

Post#1 Post autora tematu 23 Sie 2011 21:00   

Jak zrobić wino z malin?


Czy ktoś z was takimi rzeczami się zajmuje? :D

Robiłem sok z malin, maliny zasypałem cukrem i podgrzałem, wycisnąłem sok i został miąższ z pestkami i resztką soku.

I jak z tych resztek miąższu robi się wino, tak od początku do końca?
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 23 Sie 2011 21:00   



Powrót do góry
   
robokop
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 16859
Miasto: Płońsk/Warszawa

Post#2 23 Sie 2011 21:04   

Re: Jak zrobić wino z malin?


http://www.google.com/search?q=domowy+wyr%C3%B3b+win&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
Tak samo jak z każdych innych owoców.
Powrót do góry
   
jump$
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 510
Miasto: Aalsmeer

Post#3 Post autora tematu 23 Sie 2011 21:58   

Re: Jak zrobić wino z malin?


A prościej? Nic ciekawego się nie dowiedziałem, ile wody i cukru, dawać drożdże, ile ma to stać?
Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5805
Miasto: Warszawa

Post#4 23 Sie 2011 23:12   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Ile, tego się dowiesz z konkretnych przepisów. Np:
http://alkohole-domowe.com/wino/wino_z_malin.html

wielkiej dokładności tu jednak nie trzeba.
Powrót do góry
   
telecaster1951
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 5600
Miasto: Fribourg, Łódź

Post#5 23 Sie 2011 23:45   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Chcesz najprościej jak się da ?
Na pięciolitrowy balon.
2 kilogramy malin
1-2 litry wody
1 - 1,5 kilograma cukru.
Maliny zasypujesz cukrem, rozgniatasz, zostawiasz na noc. Rano wlewasz do balonu. Cukier rozpuszczasz w wodzie i wlewasz do balonu, zakrywasz rurką. Czekasz 4 tygodnie. Zlewasz wino. Pestki i inne śmieci wywalasz. Do wina dosypujesz kilogram cukru i czekasz kolejne dwa tygodnie. Zlewasz znad osadu i wlewasz do butelki.
Przepis sprawdzony. Moja Babcia robi tak wino malinowe odkąd pamiętam. Żadnych drożdży, żadnego pirosiarczanu, żadnej chemii.
Moje wino, miesiąc temu zlane, dzisiaj na próbę otworzyłem jedną buteleczkę. Zawartość alkoholu, około 15 %. Półsłodkie.
:xrik napisał:

wielkiej dokładności tu jednak nie trzeba.

Dokładnie, proporcje dobiera się na oko... a bardziej to na język.
Powrót do góry
   
daavid117
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 11254
Miasto: Bdg

Post#6 24 Sie 2011 00:18   

Re: Jak zrobić wino z malin?


jump$ napisał:
A prościej? Nic ciekawego się nie dowiedziałem, ile wody i cukru, dawać drożdże, ile ma to stać?

Jak nie masz doświadczenia w robieniu wina to rób wedle przepisów i tyle. Stać ma tyle aż przestanie "pukać" i będziesz miał pewność, że proces fermentacji się zakończył - ewentualnie gasisz je spirytusem. Proporcje? Smakuj i dodawaj cukru później. Możesz uzyskać wino słodkie lub półsłodkie z malin.

@UP: 4 tygodnie? To wybitnie burzliwa fermentacja musi być. Ja za moim winem z ryżu 4 miesiące czekałem ostatnio...
Każde wino w zasadzie robi się tak samo, a najkrótszy przepis to 1410 ;).
Powrót do góry
   
telecaster1951
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 5600
Miasto: Fribourg, Łódź

Post#7 24 Sie 2011 00:21   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Wino malinowe fermentuje bardzo burzliwe. Po 4 tygodniach, żeby wino było półsłodkie, musiałem dodać ponad kilogram cukru, do 5 litrów wina.
Powrót do góry
   
Manif
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 31
Miasto: Tczew

Post#8 30 Sie 2011 08:47   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Na dzikich drożdżach dochodzisz do 15% alkoholu?
Mierzyłeś, czy podajesz 'na oko'?
Powrót do góry
   
daavid117
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 11254
Miasto: Bdg

Post#9 30 Sie 2011 10:46   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Manif napisał:
dochodzisz do 15% alkoholu?

To raczej nie jest większy problem. Ja, jak i mój kolega (bardziej doświadczony winiarz) z reguły osiągamy takie wyniki w konkretnych winach (jabłka, ryż).
Powrót do góry
   
telecaster1951
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 5600
Miasto: Fribourg, Łódź

Post#10 30 Sie 2011 13:52   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Manif napisał:
Na dzikich drożdżach dochodzisz do 15% alkoholu?
Mierzyłem.
Wino z malin jest specyficzne, wbrew opinią trudno zakazić brzeczkę, łatwo się klaruje i na dzikich drożdżach dochodzi do wysokiego stężenia alkoholu.
Z winogron, czy porzeczek, takie wyniki są nieosiągalne.
Powrót do góry
   
jump$
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 510
Miasto: Aalsmeer

Post#11 Post autora tematu 30 Sie 2011 21:59   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Wino np. malinowe z dodatkiem drożdży Zamoyskiego będzie miało 20-25% ? :)
Ja znalazłem przepis na wino z jabłek bez żadnych drożdzy, o mocy 18% albo volt jak kto woli.
Mój sąsiad robi wino z fioletowego winogrona ale zawsze przed zlaniem do butelek dodaje spirytus.
Powrót do góry
   
daavid117
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 11254
Miasto: Bdg

Post#12 30 Sie 2011 22:02   

Re: Jak zrobić wino z malin?


jump$ napisał:
przed zlaniem do butelek dodaje spirytus.

I zabija smak wina całkowicie. Alkohol wytworzony w procesie fermentacji ma zupełnie inny smak niż alkohol zawarty w spirytusie...
Powrót do góry
   
telecaster1951
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 5600
Miasto: Fribourg, Łódź

Post#13 30 Sie 2011 22:15   

Re: Jak zrobić wino z malin?


daavid117 napisał:
I zabija smak wina całkowicie. Alkohol wytworzony w procesie fermentacji ma zupełnie inny smak niż alkohol zawarty w spirytusie...
Nie koniecznie. Na przykład Porto, jest kupażowane ze spirytusem, dzięki czemu, posiada alkohol w stężeniu, przekraczającym 20%.

jump$ napisał:

Ja znalazłem przepis na wino z jabłek bez żadnych drożdzy, o mocy 18% albo volt jak kto woli.
Jest to możliwe. Wina, których fermentacja zachodzi, pod wpływem dzikich drożdży, często dochodzą do wysokich zawartości alkoholu, bez zakażeń i braków w bukiecie.
Obecna moda, na dodawanie drożdży, pożywek, pirosiarczanu i innych substancji, wynika z tego, że na rynku, pojawia się coraz więcej firm, zajmujących się dystrybucją sprzętu winiarskiego.
Jeszcze nigdy, nie zdarzyło mi się zakazić brzeczki, w winie malinowym czy jeżynowym, a robię je co roku, w tym roku, nie ma dużo jeżyn, więc nie dam rady. Drożdży, nigdy nie dodaję, a poziom alkoholu, zwykle przekracza 15%.
Powrót do góry
   
bimberboy32
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 311
Miasto: kielce

Post#14 31 Sie 2011 00:35   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Witam
telecaster1951 napisał:
Wina, których fermentacja zachodzi, pod wpływem dzikich drożdży, często dochodzą do wysokich zawartości alkoholu, bez zakażeń i braków w bukiecie

Tu się nie do końca zgodzę, ponieważ owszem wino z dodatkiem dzikich drożdży na owocach szybciej fermentuje, ale do pewnego stężenia alkoholu w nim, ok. 8-10 %, powyżej tego stężenia rozwój drożdży jest zahamowany i zostaje sporo nieprzetworzonego cukru. Takie wina są delikatne i słodkie.
Jeżeli dodasz drożdży szlachetnych, które są odporne na większe stężenia etanolu wino może mieć ponad 15 %obj. C2H5OH.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
telecaster1951
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 5600
Miasto: Fribourg, Łódź

Post#15 31 Sie 2011 14:25   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Moje wino, przerobiło cały cukier. Po 4 tygodniach, po ustaniu fermentacji, wino miało około 13 % alkoholu, w smaku było wytrawne. Chodziło mi o wino półsłodkie, więc do 5 litrów wina, po zlaniu znad osadu, dodałem kilogram cukru. Wino "popracowało" jeszcze tydzień, doszło do 15% i uzyskało smak półsłodki.
Jak mówię, Twój opis, jest prawdziwy, dla wina gronowego. Drożdże zawarte, w pestkach malin, są dużo bardziej odporne niż drożdże dzikie z winogron, porzeczek, agrestu i tym podobnych.
Obecnego smaku wina nie mogę podać, gdyż zostało zakorkowane, zalakowane i czeka aż zdam magistra ;)
Powrót do góry
   
Manif
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 31
Miasto: Tczew

Post#16 01 Wrz 2011 09:40   

Re: Jak zrobić wino z malin?


telecaster1951 napisał:
Manif napisał:
Na dzikich drożdżach dochodzisz do 15% alkoholu?
Mierzyłem.
Wino z malin jest specyficzne, wbrew opinią trudno zakazić brzeczkę, łatwo się klaruje i na dzikich drożdżach dochodzi do wysokiego stężenia alkoholu.
Z winogron, czy porzeczek, takie wyniki są nieosiągalne.

Dzięki za info, nigdy jeszcze nie robiłem z malin, tym bardziej na dzikich.
Może kiedyś się skuszę. :)

jump$ napisał:
Wino np. malinowe z dodatkiem drożdży Zamoyskiego będzie miało 20-25% ?

Kupując drożdże szlachetne masz zazwyczaj podaną ich maksymalną moc (tj. tolerancję na alkohol, powyżej której zostaje zahamowany ich rozwój). Łącząc drożdże szlachetne z dzikimi oczywiście nie sumujemy wyników, a możemy wręcz zaszkodzić (przed dodaniem drożdży szlachetnych zazwyczaj zabija się drożdże dzikie zalewając owoce wrzątkiem lub pirosiarczynem). Rzadko które drożdże są w stanie wyciągnąć 20% stężenia, być może podołałyby temu niektóre drożdże aktywne (np. bayanusy) ew. specjalne drożdże przygotowane pod bimber, pytanie tylko - po co?
Powrót do góry
   
telecaster1951
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 5600
Miasto: Fribourg, Łódź

Post#17 01 Wrz 2011 12:59   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Takie stężenia, to w zasadzie tylko z drożdży gorzelniczych się osiąga. Wina typu Porto, Malaga, które mają stężenie alkoholu w ilości 20-25 % są wzmacniane spirytusem.
Powrót do góry
   
bimberboy32
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 311
Miasto: kielce

Post#18 01 Wrz 2011 14:06   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Witam
Manif napisał:
zazwyczaj zabija się drożdże dzikie zalewając owoce wrzątkiem lub pirosiarczynem

Z tym drugim należałbym uważać, ponieważ większe np. nieuważne spożycie tego związku może być szkodliwe dla wątroby, i podczas niedokładnego domycia owoców może zepsuć smak naszego winka w postaci posmaku siarki. Według mnie najlepsze i wystarczające jest po prostu wymoczenie ich dwa razy we wrzątku.
Manif napisał:
specjalne drożdże przygotowane pod bimber

Tu się można spierać, ponieważ nie ma "specjalnych drożdży przygotowanych do bimbru", można jedynie wykorzystywać suszone, piekarnicze (wytwarzające w zacierze ok.5-7% etanolu), winne ok 18-19 %. Według mnie najlepszymi drożdżami do produkcji bimbru są po prostu drożdże gorzelniane przy których zacier może dochodzić do 20 %obj. w stosunku do krótkiego czasu fermentacji, ale odbiegam od tematu...Miało być o winie ;)
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
telecaster1951
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 5600
Miasto: Fribourg, Łódź

Post#19 01 Wrz 2011 14:16   

Re: Jak zrobić wino z malin?


bimberboy32 napisał:
Tu się można spierać, ponieważ nie ma "specjalnych drożdży przygotowanych do bimbru", można jedynie wykorzystywać suszone, piekarnicze (wytwarzające w zacierze ok.5-7% etanolu), winne ok 18-19 %. Według mnie najlepszymi drożdżami do produkcji bimbru są po prostu drożdże gorzelniane przy których zacier może dochodzić do 20 %obj. w stosunku do krótkiego czasu fermentacji,
Patrząc na Twój nikck, można odnieść wrażenie, że znasz się na rzeczy ;)
Powrót do góry
   
jump$
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 510
Miasto: Aalsmeer

Post#20 Post autora tematu 18 Wrz 2011 21:20   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Winko stoi już 4tyg. Jeszcze jest widoczna znikoma fermentacja. Zlewać już do butelek czy może odcedzić i dodać jeszcze cukru i postawić na 2tyg tak jak radzi telecaster1951
Cytat:
Czekasz 4 tygodnie. Zlewasz wino. Pestki i inne śmieci wywalasz. Do wina dosypujesz kilogram cukru i czekasz kolejne dwa tygodnie. Zlewasz znad osadu i wlewasz do butelki.

Powrót do góry
   
daavid117
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 11254
Miasto: Bdg

Post#21 18 Wrz 2011 21:25   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Teraz możesz posmakować by sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie.
Powrót do góry
   
telecaster1951
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 5600
Miasto: Fribourg, Łódź

Post#22 22 Wrz 2011 17:28   

Re: Jak zrobić wino z malin?


daavid117 napisał:
Ja za moim winem z ryżu
Według jakiego przepisu robiłeś ? I jakie wyszło ? Bo różane mi dochodzi w 5 litrowym balonie, a zdobyłem ostatnio 25 litrowy, więc myślę nad ryżowym.
Powrót do góry
   
daavid117
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 11254
Miasto: Bdg

Post#23 22 Wrz 2011 18:56   

Re: Jak zrobić wino z malin?


telecaster1951 napisał:
Według jakiego przepisu robiłeś ? I jakie wyszło ? Bo różane mi dochodzi w 5 litrowym balonie, a zdobyłem ostatnio 25 litrowy, więc myślę nad ryżowym.
Mam taką starą książeczkę z przepisami na alkohole. Jak ją znajdę (jestem po remoncie) to zamieszczę tutaj. Dla smaku (i dodatkowych drożdży) w tym przepisie dodaje się rodzynki. Wyszło mocne, słodkie i o bardzo charakterystycznym smaku.
Powrót do góry
   
telecaster1951
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 5600
Miasto: Fribourg, Łódź

Post#24 22 Wrz 2011 19:20   

Re: Jak zrobić wino z malin?


daavid117 napisał:
Mam taką starą książeczkę z przepisami na alkohole. Jak ją znajdę (jestem po remoncie) to zamieszczę tutaj. Dla smaku (i dodatkowych drożdży) w tym przepisie dodaje się rodzynki. Wyszło mocne, słodkie i o bardzo charakterystycznym smaku.
A robiłeś normalne wino, czy wermuta ?
Powrót do góry
   
daavid117
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 11254
Miasto: Bdg

Post#25 22 Wrz 2011 19:30   

Re: Jak zrobić wino z malin?


telecaster1951 napisał:
A robiłeś normalne wino, czy wermuta ?
Normalne.
Powrót do góry
   
jump$
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 510
Miasto: Aalsmeer

Post#26 Post autora tematu 29 Paź 2011 22:31   

Re: Jak zrobić wino z malin?


daavid117 napisał:
Mam taką starą książeczkę z przepisami na alkohole. Jak ją znajdę (jestem po remoncie) to zamieszczę tutaj.

Znalazłeś :?:
A co do wina to zrobiłem z drożdżami i bez drożdży.
Te bez drożdży jest może ciut słabsze ale o wiele smaczniejsze i niewali puzniej z pyska gorzelnią :D
Powrót do góry
   
daavid117
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 11254
Miasto: Bdg

Post#27 29 Paź 2011 22:38   

Re: Jak zrobić wino z malin?


jump$ napisał:
Znalazłeś :?:
A co do wina to zrobiłem z drożdżami i bez drożdży.
Te bez drożdży jest może ciut słabsze ale o wiele smaczniejsze i niewali puzniej z pyska gorzelnią :D
Na śmierć zapomniałem. Postaram się jutro poszukać.
Powrót do góry
   
morys126
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 60
Miasto: Stalowa Wola

Post#28 29 Paź 2011 23:13   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Nie znam się na winach ale kiedyś zrobiłem wino z przepisu z książki: Domowy Wyrób Win z lat siedemdziesiątych lub wcześniejszych. Było robione z żyta, rodzynek i dużej ilości kwasku cytrynowego i dodatkiem minerałów był fosforan amonu w ilości paru gramów na 10L wsadu. Zrobiłem to starannie i wcześniej była gotowa matka drożdżowa z rodzynek. Ciekawe proces fermentacji zakończył się nagle po dwóch tygodniach i drożdże były martwe. Moc wina była wielka i może związane to było z jego nie toksycznością i po wypiciu 0.5szklanki trzeba było się kontrolować. Mało tego z dawnych skórek od pomarańczy zrobiłem gęsty sok i zalałem to wino i wiadomo po paru miesiącach dojrzały aromaty wina i jeszcze ciekawsze jest to że wypić jedną butelkę to organizm od razu by zasnął i nie obudził się. Czy mała toksyczność wina połączona z dobrymi aromatami czyni za łatwo i za szybko przyswajalny alkohol i przez to organizm się szybko upija i mało tego na śmierć usypia... . Nie znam się na tym ale wiem że drożdże dostały wszystko co potrzebują do metabolizmu i dzięki temu nie szczają i nie srają do wina swoich smrodów i szybko młode giną od zawartości alkoholu. Jest ciekawostka czy ludzie stosują owoce nie za dojrzałe o większej zawartości witamin i kwasów spożywczych: młode jagody koloru śliwek, młode winogrona. I czy można dodawać do trochę mdłych malin kwasku cytrynowego lub młodych kwaśnych winogron, które można przechowywać w zamrażalniku. Na pewno drożdże przerabiają kwasy spożywcze i nie ma ich w winie. Może coś się komu z tej informacji przyda.
Powrót do góry
   
telecaster1951
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 5600
Miasto: Fribourg, Łódź

Post#29 29 Paź 2011 23:54   

Re: Jak zrobić wino z malin?


morys126 napisał:
dzięki temu nie szczają i nie srają do wina swoich smrodów i szybko młode giną od zawartości alkoholu.
Słucham ?
morys126 napisał:
Na pewno drożdże przerabiają kwasy spożywcze
Jak ? Na co ? Równanie reakcji Kolega umie podać ?
morys126 napisał:
Moc wina była wielka i może związane to było z jego nie toksycznością
Co Kolega ma na myśli ?
Czy moc była wielka, ja bym polemizował. Wątpię aby po dwu tygodniach fermentacji, było tak duże stężenie alkoholu. Zawsze, w przypadku młodego wina tak jest, że po wypiciu szklanki, czuje się alkohol. Ale wynika to z niedostatecznej fermentacji.
morys126 napisał:
Nie znam się na tym ale
No właśnie...
Powrót do góry
   
morys126
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 60
Miasto: Stalowa Wola

Post#30 30 Paź 2011 08:00   

Re: Jak zrobić wino z malin?


Prawdopodobnie wsad miał też dodatek cukru. Wino było wytrawne i mocne, bez smaku cukru i kwasu. Ten kwas był potrzebny dla drożdży w przemianach metabolicznych. W każdym razie drożdże miały co jeść i od razu przestały fermentować i to jest prawidłowa szybkość fermentacji, bo w innych przypadkach coś zakłóca komórkową przemianę materii grzybów.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> HydePark -> Jak zrobić wino z malin?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Jak zrobić wino z jabłek? (14)
nawadnianie malin,truskawek i sadu -modernizacja istniejącej instalacji (9)
Dobre wino słodkie, lub półsłodkie do 20 zł. Co polecacie? (59)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.137 seconds

elektroda.pl temat RSS