Radio samochodowe Opel 202B.Brak dźwięku,słychać buczenie w głośnikach.
Radio samochodowe Opel 202B.Brak dźwięku,słychać buczenie w głośnikach. Radio ma wymontowany odtwarzacz kaset jest zrobiony mostek wiec działało. Nie naprawiał bym go , ale to jedyne radio na którym odbiera mi eska i Rmf max. Niema dźwięku i buczy ale znajduje stacje. Były przepalone 2 ścieżki od masy które szły do głośników ale zrobiłem mostki i przez jakiś czas działało. Przed awarią ekranik zaczął przygasać jak pod głosiłem jakby gdzieś było zwarcie. I po minucie zanikł dźwięk i pojawiło się buczenie. Radio grzeje się w dwóch miejscach Wszystko jest na foto . Wyświetla się VF. Proszę o porady i wskazówki co ewentualnie wymienić . :|
Re: Radio samochodowe Opel 202B.Brak dźwięku,słychać buczenie w głośnikach.
Układ, który się grzeje to końcówka mocy. To ona przywiera mocno napięcie. Końcówka jest do wymiany. Ale czy tylko ona to się okaże. możliwe, że gdzieś prowadząc mostek masy zrobiłeś błąd. Przyjrzyj się starannie naprawianemu miejscu. Postaraj się, żeby luty nie były zbyt duże, nie ma co przesadzać z cyną. między ścieżkami sprawdź czy nie ma możliwości przebicia (np. przez nadpaloną, zwęgloną płytkę). Przejedź czymś ostrym między ścieżkami, żeby usunąć takie ewentualne miejsca.
Ok ale z kąd wziąć taką końcówkę mocy. Chyba sam zepsułem te radio bo jeden mostek wlutowałem źle przed awarią i robił zwarcie dlatego przygasał ekran. Teraz jest na swoim miejscu. Pewnie dlatego końcówka się uszkodziła. A może da się jakąś mocniejszą wlutować . Obecna to (TDA 2005). odp
Załóż TDA 2005. Nie powinieneś mieć problemu z dostaniem. U ciebie widzę jedną kość więc lepiej wybierz wersję TDA 2005S, wersja stereo (TDA 2005M jest dedykowany do pracy w układzie mostkowym).
Ok zmieniłem końcówkę mocy . Nowa się nie grzeje ale nadal słychać buczenie teraz działa zwiększanie głośności czekam na dalsze pomysły . Nadal na ekranie pali się (VF) przed awarią tego nie było. Jeżeli wiecie co jest jeszcze do wymiany pokażcie na zdjęciach z góry dzięki.
9izik9 wrote:
Ok zmieniłem końcówkę mocy . Nowa się nie grzeje ale nadal słychać buczenie teraz działa zwiększanie głośności czekam na dalsze pomysły . Nadal na ekranie pali się (VF) przed awarią tego nie było. Jeżeli wiecie co jest jeszcze do wymiany pokażcie na zdjęciach z góry dzięki.
VF włącza się i wyłącza z klawiatury za pomocą klawisza VF, Zaznaczyłem go na zdjęciu na czerwono.
Zrób dobre zdjęcie płytki w okolicach wymienionej końcówki mocy.
Wprowadziłem Cię w błąd. Komunikatu VF /Verkehrsfunk/ nie da się wyłączyć klawiszem VF. Po wciśnięciu tego klawisza radio powinno przełączyć zakres na UKF z możliwością odsłuchu komunikatów drogowych dla kierowców nadawanych w programach radiowych. W praktyce po przełączeniu na VF radio pika co kilka sekund i skanuje zakres szukając odpowiedniej stacji. Aby wyłączyć VF trzeba po prostu zmienić zakres czyli wcisnąć AS lub U/M. Pytanie jest następujące: skąd u Ciebie na wyświetlaczu jednocześnie jest wyświetlany komunikat VF i AS? Tego nie da się wymusić nawet jednoczesnym wciśnięciem obu tych guzików na panelu. Procesor informuje, że radio gra na dwóch, różnych podzakresach jednocześnie. Wydaje mi się, że w tym kierunku trzeba szukać usterki. Na zdjęciach widać, że radyjko jest po przejściach. Nie był zalany panel albo złącze panel- radio?
Radio nie było zalane. To wszystko stało się po spaleniu końcówki mocy. Mostek który wlutowałem wcześniej był w złym miejscu i robił zwarcie tak jakby złączyć + i - w głośnikach. Przez to spaliła się końcówka mocy i strasznie się grzała pewnie po spaleniu podawała inne napięcia i uszkodziła inne elementy radia tylko nie wiem jakie. Nowa się nie grzeje czyli git. Jakieś pomysły ?
Nie samo buczenie jest problemem. Wyświetla że ma stacje na każdej fali dodana fotka. Coś jest jeszcze uszkodzone. Klawiatura działa . Tu niema żadnego radia i tak na każdej fali . Szukałem ale nie znalazłem sygnału.
Po zmianie końcówki nadal słychać buczenie tylko ciche . AM działa. Klawiatura dobra końcówka też. Radio nie przetwarza napięcia na sygnał audio . Czytałem w podobnym temacie ze może to być wina <Scalaka> ale niewiem jak to wygląda i gdzie jest wlutowane . Dołączam filmik.
Radio zasilane z prostownika własnego wykonania. Działa na nim już rok i nie było problemów . Pod akumulatorem nie słychać buczenia ale nadal niema dźwięku (cisza) . Po prostu nie przetwarza stałego napięcia na sygnał dźwiękowy albo sygnał jest tylko nie przechodzi dalej ale szukałem i nic nie znalazłem . Przypominam końcówka była spalona mogła podawać większe napięcia na inne elementy radia i coś uszkodzić . Możliwe że dawała napięcie w inne strony dokładniej w stronę sygnału dźwiękowego sam nie wiem jak opisać co mam na myśli. Na pewno powodowała zwarcie bo strasznie się grzała .