| Author |
KenyBDG Poziom 11

|
29 Aug 2011 20:23 DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
W końcu po długim oczekiwaniu odpalono DVB-T w trzeciewcu koło Bydgoszczy, no i chce to wykorzystac ale niestety w pokojach są telewizory LCD bez tunera DVB-T, nie chcę wymieniać we wszystkich pokojach TV bo jest to zbyt duży wydatek, nie chce też stawiać dodatkowych tunerów dvb-t z dodatkowym pilotem przy każdym z telewizorów. Znacie jakieś inne rozwiązanie, jeden centralny tuner lub coś podobnego?.
|
|
| Back to top |
|
 |
K3 Poziom 18

|
29 Aug 2011 20:39 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
A jak gość będzie sobie zmieniał kanały? Dzwoniąc do recepcji?
Jeśli ma być DVB-T, to tylko tuner zewnętrzny do każdego TV.
Przy "centralnym tunerze" i tak sygnał by szedł dotychczasowymi kablami w formie analogowej, więc zmiany na "cyfrową" TV by nie było...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Aug 2011 20:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5ANJ Poziom 25

|
29 Aug 2011 20:40 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
Witam.
Jedyne rozsądne rozwiązanie problemu, to :
- dekoder DVB-T w każdym pokoju
- kilka dekoderów (w ilości jak programów w MUX) i podłączenie ich poprzez "modulatory" do wspólnej sieci "kablowej" u Ciebie
Modulatory np. takie :
http://www.dipol.com.pl/oferta-tv-tv-sat-modulatory,4434.htm
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
29 Aug 2011 20:46 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
| wiwizxc wrote: |
| Te telewizory maja możliwość instalacji modułu MPEG 4-->MPEG 2 ?? jak tak to chyba najprostsze rozwiązanie tylko cena takiego modułu na razie to około 140zł ale powinny tanieć tak jak tunery. |
Telewizory to Funai lc5-d20bb, przeglądałem instrukcję i niestety nic nie znalałem na ten temat. Gdyby była taka możliwość to było by najlepiej
Z kolei rozwiązanie o który pisał SP5ANJ według mnie jest chyba najbardziej realne, powedzmy 10 tunerów po 100 zł + wspomniane modulatory, tylko teraz pytanie czy też 10 modulatorów czy mozna kupic 1 który obsłuży powiedzmy 10 tunerów
|
|
| Back to top |
|
 |
K3 Poziom 18

|
29 Aug 2011 20:54 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
Przy modulatorach kupujesz tylko tyle dekoderów, ile chcesz "nadawać" w wewnętrznej sieci. Aczkolwiek IMO jakość obrazu ucierpi.
To co kolega wiwizxc pisał, to tylko błędne teorie na temat zmiany samego kodowania, przy założeniu że TV jednak ma DVB-T, ale w innym standardzie. Twoje nie mają ani dekoderów, ani tym bardziej wejść na karty CI.
|
|
| Back to top |
|
 |
h jaworski Poziom 24

|
29 Aug 2011 20:55 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
Wszystko zależy od ilości tv bo problem w tym ze 1 program dekodowany = 1 tuner. Przy kilku tv taniej wyjdzie kupić kilka tunerów i jakoś je zabudować przy tv czy nawet w tv, wtedy może i nie trzeba by pilota do tv bo cała obsługa była by z pilota tunera oprócz włączenia tv i wyłączenia. Przy dużej ilości tv trzeba by kupić tyle tunerów ile chce się odbierać programów i podłączyć je do za pomocą modulatorów do sieci kablowej hotelu.
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
29 Aug 2011 20:59 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
| h jaworski wrote: |
| Wszystko zależy od ilości tv bo problem w tym ze 1 program dekodowany = 1 tuner. Przy kilku tv taniej wyjdzie kupić kilka tunerów i jakoś je zabudować przy tv czy nawet w tv, wtedy może i nie trzeba by pilota do tv bo cała obsługa była by z pilota tunera oprócz włączenia tv i wyłączenia. Przy dużej ilości tv trzeba by kupić tyle tunerów ile chce się odbierać programów i podłączyć je do za pomocą modulatorów do sieci kablowej hotelu. |
W takim razie zakupie powiedzmy 10 tunerów + 10 modulatorów tylko pytanie jakie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
K3 Poziom 18

|
29 Aug 2011 21:01 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
Napisz jeszcze ile jest TV. Bo przy kilkunastu , to nie ma sensu kombinować z modulatorami, tylko kupić same tunery dla każdego telewizora. No chyba, że bardzo nie chcesz mieć dwóch pilotów...
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
29 Aug 2011 21:02 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
17 Telewizorów
|
|
| Back to top |
|
 |
jimer Poziom 7

|
29 Aug 2011 21:04 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
Witam
Istnieją mini hedendy DVBT. Urządzenie takie ma np. 4 dekodery DVBT + 4 modulatory, co równa się temu że na wyjściu mamy 4 programy na dowolnie zaprogramowanych częstotliwościach. Zestawiając parę takich urządzeń możemy zwiększać ilość programów.
|
|
| Back to top |
|
 |
K3 Poziom 18

|
29 Aug 2011 21:18 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
To moim zdaniem przy 17 TV lepiej będzie kupić same tunery DVB-T. Mniej konfigurowania, ewentualna awaria uziemia tylko dany tuner, a nie całą sieć TV. Dodatkowo, przy tunerach z wyjściem HDMI mozna potem zamienić TV na zwykłe monitory (a monitor może sam się wyłączać przy braku sygnału).
Co do tunerów, to osobiście miałem do czynienia w pracy z jakimś starszym modelem AGK (w PL jako Media-Tech MT4160 bodajże). Na kilkanaście wszystkie działają, nie ma problemów z obsługą (praca po kilkanaście godzin dziennie). Zresztą, przy tunerach w pokoju zawsze możesz podmienić na sprawny z innego, wolnego pokoju.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Aug 2011 21:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
29 Aug 2011 21:32 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
no tak, jest to najprostsze rozwiązanie, ale niestety dodatkowy pilot no i problem z instalacją, ponieważ w każdym z pokojów telewizor jest podwieszony
|
|
| Back to top |
|
 |
wiwizxc Poziom 8

|
29 Aug 2011 21:39 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
Tym pilotem to się nie martw są piloty uniwersalne wiec Jeden by wystarczył. Tylko znając Polskę po paru wizytach zostaniesz bez pilotów (ewentualnie baterii) i dekoderów. Chyba ze będziesz miał je w jakimś osobnym pomieszczeniu a do tv tylko kable.
|
|
| Back to top |
|
 |
irekr Poziom 24

|
29 Aug 2011 21:44 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
Stacje czołowe DVB-T (odbiornik DVB-T "rozkładający" multipleks na sygnały analogowe) to najlepsze rozwiązanie, jest jednak dość drogie.
Instalowanie zewnętrznych dekoderów w pokojach jest jak widać u Ciebie mało realne.
Nie zostaje Ci nic innego jak postawić kilka dekoderów - nawet tych najtańszych - DVB-T z dołączonymi modulatorami i całość sygnałów wpakować do kablówki. Ustawiasz modulatory na "wolnych" kanałach - lub zakładasz modulatory S-bandu. Na początek masz do instalacji 7 "konwerterów", następne będziesz instalował dopiero za kilka miesięcy...
Rozwiązanie do zrobienia w warunkach "domowych"..
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
29 Aug 2011 21:51 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
| irekr wrote: |
Stacje czołowe DVB-T (odbiornik DVB-T "rozkładający" multipleks na sygnały analogowe) to najlepsze rozwiązanie, jest jednak dość drogie.
Instalowanie zewnętrznych dekoderów w pokojach jest jak widać u Ciebie mało realne.
Nie zostaje Ci nic innego jak postawić kilka dekoderów - nawet tych najtańszych - DVB-T z dołączonymi modulatorami i całość sygnałów wpakować do kablówki. Ustawiasz modulatory na "wolnych" kanałach - lub zakładasz modulatory S-bandu. Na początek masz do instalacji 7 "konwerterów", następne będziesz instalował dopiero za kilka miesięcy...
Rozwiązanie do zrobienia w warunkach "domowych".. |
Tak zrobie ponieważ telewizory nie bedą działały wiecznie, więc wymiana w ciagu kilku lat na pewno nastąpi, dodatkowo planowana jest rozbudowa o kolejne 17 pokoi wiec sukcesywnie bedzie mozna wymieniac na nowe TV, wiec zakupowanie stacji czolowej DVB-T moze stac sie bez sensu, z tego co widze na allegro najtansze tunery to około 150 zł. Problem to modulatory, tak naprawde nie wiem co wybrać http://www.dipol.com.pl/oferta-tv-tv-sat-modulatory,4434.htm
| Moderated by Pablo1964: |
| 3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Aug 2011 21:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
irekr Poziom 24

|
29 Aug 2011 22:04 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
Najtańszy modulator to 69 zł. Ale działa tylko na kanałach 21 do 69. I możesz użyć co drugi albo co trzeci kanał (modulatory są dwuwstegowe).
Masz do "obsadzenia" 8 kanałów czyli w samym modulatorze będzie 552 zł, ale do tego trzeba doliczyć układ sumowania. Trzeba będzie dać jakiś sumator, jakiś wzmacniacz i wpakować sygnał do kablówki.
Modulator "robiący" 8 kanałów za jednym zamachem kosztuje 942 zł.
Czasami lepiej jest wydać trochę więcej i nie mieć problemów przy uruchamianiu.
Jaki budżet?
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
29 Aug 2011 22:07 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
mysle ze te 942 zł będzie najlepszym rozwiązaniem, będę musiał się z tym przespać
|
|
| Back to top |
|
 |
peter falk Poziom 23

|
29 Aug 2011 22:23 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
| Masz do "obsadzenia" 8 kanałów czyli w samym modulatorze będzie 552 zł |
I za taką kwotę masz prawie 4 tunery DVB-T
| Modulator "robiący" 8 kanałów za jednym zamachem kosztuje 942 zł. |
a za tysiaka dodatkowo 6 tunerów :) - plus planowane do zakupu potrzebne 10 i masz wszystkie telewizory z głowy nic nie robiąc.
Ja bym w życiu takiego cyrku nie odstawiał z modulacją - skrośne , przemodulowanie, kłopoty z sumowaniem, wzajemna modulacja kanałów +/- podnośna p.cz w telewizorach - no istny cyrk, jakby nie patrzył.
To wszystko trzeba połaczyć, zestroić. Na tanich modulatorach bym się bał. A co dźwiękiem? Wszak w multipleksach jest stereo.
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
29 Aug 2011 22:30 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
a miało być tak pięknie. Myślę ze najlepiej to kupić nowe telewizory i po krzyku, no ale to wjdzie około 15k PLN. Metoda z modulatorem była o tyle lepsza ze mogę podłączyć dodatkowo satelite np. CNN dla gosci z zagranicy, coraz więcej ich w hotelu.
|
|
| Back to top |
|
 |
peter falk Poziom 23

|
29 Aug 2011 22:53 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
CNN to im podłącz na modulatorze i byle jakim za dwie dychy tunerze sat z MPEG-2 .
Za 17 tunerków DVB-T zapłacisz 2250 złotych , a w hurcie na pewno 30% mniej. Zadzwoń do Techni-sat w Obornikach Ślaskich. Przygotują Ci ofertę na bieżąco. Ja ostatnio do dużego pensjonatu w Puszczy Piskiej zakupiłem kilkadziesiąt takich: http://www.technisat.pl/indexe3eb.html?nav=Naziemne_DVB_T_,pl,65-15137 po 150 zeta . Dodatkowa zaleta: dźwięk AC-3 , przelotka sygnału antenowego i trzyletnia gwarancja producenta. Wszystkie działają :) .
|
|
| Back to top |
|
 |
irekr Poziom 24

|
30 Aug 2011 00:19 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
... Ale nadal masz dodatkowe skrzynki i dodatkowe piloty.....
Nikt nie mówił że wszystko jest bezproblemowe.
Jaki sprzęt się zainstaluje i jaki kupi to zawsze jest sprawa wyboru. Im tańszy tym bardziej absorbujący. Wybór należy zawsze do właściciela...
Jeżeli jest to mały pensjonat w którym przyjmuje się gości zagranicznych to trzeba niestety włączyć jakieś Das Erste, ZDF, RTL , Sky News , BBC World Service, CNN, i inne FTA z Astry i Hotbirda... A stawianie dwóch dekoderów (DVB-T i DVB-S) w pokojach to już przesada....
Krawiec kraje jak materiału staje...
podobno...
Niewątpliwie masz problem...
|
|
| Back to top |
|
 |
forestx Poziom 24

Joined: 23 Nov 2005 Posts: 4530 Location: Gdzieś na Podkarpaciu
|
30 Aug 2011 08:24 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
| trzeba niestety włączyć jakieś Das Erste, ZDF, RTL , Sky News , BBC World Service, CNN, i inne FTA z Astry i Hotbirda... |
- niestety - fakt, że te programy są FTA nie zezwala na rozprowadzanie ich w hotelach.
|
|
| Back to top |
|
 |
tata1 Poziom 16

|
30 Aug 2011 08:36 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
Witam
Ja również polecam rozwiązania z osobnym tunerem dla każdego TV, ale już wersja z HDMI (na przyszłość). Kanałów DVB-T będzie kilkanaście, na początku pewnie 15-17 (do 2013 roku) i tyle byś musiał mieć tunerów, by wpuścić sygnał w sieć hotelową. Dlatego lepiej będzie osobne tunery, a tunery kupisz już po 100zł sztuka
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
30 Aug 2011 08:49 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
| tata1 wrote: |
Witam
Ja również polecam rozwiązania z osobnym tunerem dla każdego TV, ale już wersja z HDMI (na przyszłość). Kanałów DVB-T będzie kilkanaście, na początku pewnie 15-17 (do 2013 roku) i tyle byś musiał mieć tunerów, by wpuścić sygnał w sieć hotelową. Dlatego lepiej będzie osobne tunery, a tunery kupisz już po 100zł sztuka |
HDMI jest niepotrzebne ponieważ telewizory o których pisałem nie posiadają takiego złącza. Postawienie dodatkowego pudełka obok tv to generowanie dodatkowych problemów dla obsługi, ponieważ nie wszyscy będą wiedzieli jak obsłużyć takie rozwiązanie, dla nas jest to dziecinnie proste ale dla 50% gości będzie to problem. Wiem ze rozwiązanie 8 tunerów + modulator jest ciut inwazyjne ale chyba najprostsze jeśli chodzi o użytkowników.
|
|
| Back to top |
|
 |
tata1 Poziom 16

|
30 Aug 2011 10:52 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
Z tą obsługą i tłumaczeniem gościom to racja, ale zauważ 8 tunerów to teraz, a potem jak ruszy MUX 3 i MUX1 (a to już za max 1,5 rtoku) to kanałów będzie więcej, i wzrosną koszty bo trzeba będzie więcej tunerów i więcej modulatorów. Więc skoro ma zwiększyć się ilość kanałów, jak i ilość pokoi to moim zdaniem taka ilość modulatorów może wzajemnie się zakłócać, a więc albo osobne tunery, albo jakieś profesjonalne rozwiązanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
30 Aug 2011 12:11 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
W hotelu jest przewidywana rozbudowa, w tym przypadku zostaną zakupione telewizory z DVB-T, jeśli chodzi o dodawanie nowych kanałów to nie będę tego robił maks 8-10 kanałów, to powinno wystarczyć ( tak jest w wiekszości hoteli w pl i za granica), znalazłem tez na stronie UPC iż oni mogą dostarczyć sygnał, jestem ciekaw ile to kosztuje :)
|
|
| Back to top |
|
 |
K3 Poziom 18

|
30 Aug 2011 12:22 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
| KenyBDG wrote: |
HDMI jest niepotrzebne ponieważ telewizory o których pisałem nie posiadają takiego złącza. Postawienie dodatkowego pudełka obok tv to generowanie dodatkowych problemów dla obsługi, ponieważ nie wszyscy będą wiedzieli jak obsłużyć takie rozwiązanie, dla nas jest to dziecinnie proste ale dla 50% gości będzie to problem. Wiem ze rozwiązanie 8 tunerów + modulator jest ciut inwazyjne ale chyba najprostsze jeśli chodzi o użytkowników. |
Ja pisałem o pomyśle podłączenia w przyszłości zwykłych monitorów poprzez owe HDMI, zamiast TV. Monitor zawsze w "standby", włącza się sam po wykryciu sygnału na wejściu HDMI. Wtedy pilot jest tylko jeden: od tunera DVB-T. Takie rozwiązanie obsługa niczym się nie różni od zwykłego telewizora.
|
|
| Back to top |
|
 |
mczapski Poziom 23

|
30 Aug 2011 13:33 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
Skoro mowa o hotelu to należy wziąć pod uwagę programy płatne. Niby nie muszą bć, ale skoro tu i ówdzie są to chyba jest w tym jakiś sens. A wówczas do odbiornika trzeba będzie dostarczyć sygnał cyfrowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
30 Aug 2011 14:28 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
| mczapski wrote: |
| Skoro mowa o hotelu to należy wziąć pod uwagę programy płatne. Niby nie muszą bć, ale skoro tu i ówdzie są to chyba jest w tym jakiś sens. A wówczas do odbiornika trzeba będzie dostarczyć sygnał cyfrowy. |
Może i masz racje ale to już kwestia na osobny wątek, podstawą jest odpalenie tv w dobrej jakości
Dodano po 4 [minuty]:
| K3 wrote: |
| KenyBDG wrote: |
HDMI jest niepotrzebne ponieważ telewizory o których pisałem nie posiadają takiego złącza. Postawienie dodatkowego pudełka obok tv to generowanie dodatkowych problemów dla obsługi, ponieważ nie wszyscy będą wiedzieli jak obsłużyć takie rozwiązanie, dla nas jest to dziecinnie proste ale dla 50% gości będzie to problem. Wiem ze rozwiązanie 8 tunerów + modulator jest ciut inwazyjne ale chyba najprostsze jeśli chodzi o użytkowników. |
Ja pisałem o pomyśle podłączenia w przyszłości zwykłych monitorów poprzez owe HDMI, zamiast TV. Monitor zawsze w "standby", włącza się sam po wykryciu sygnału na wejściu HDMI. Wtedy pilot jest tylko jeden: od tunera DVB-T. Takie rozwiązanie obsługa niczym się nie różni od zwykłego telewizora. |
Telewizory, które posiadam w tej chwili nie mają HDMI, więc część byłaby z rozwiązaniem, o którym mówisz a część na zasadzie dwa piloty.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Aug 2011 14:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
peter falk Poziom 23

|
30 Aug 2011 20:43 Re: DVB-T w hotelu na starych telewizorach |
|
|
|
| ... Ale nadal masz dodatkowe skrzynki i dodatkowe piloty..... |
Nie rób z ludzi idiotów :D .
Z ciekawości dzwoniłem dzisiaj do wspomnianego przeze mnie pensjonatu, jak się sprzęt sprawuje - kierowniczka powiedziała, że nikt nie narzeka :) . A jak jakiś się trafia im jełopa , to przechodzi krótki kurs obsługi i łapie w lot niuanse :) . Nie panikujmy na zapas!
A do krajowego sprzętu (odbiornika dvb-t) można jeszcze zamówić skrzynkę pilotów po pare złotych, na wymianę jak się który zawieruszy albo zepsuje.Nie wiem jak ta kwestia się ma do sprzętu zagranicznego albo z allegro :?
A kwestia auto restartu i resetu, i innego dziwactwa na stałe zamontowanych odbiorników DVB-T i i ich sygnałow zmodulowanych zsumowanych i wprowadzonych do jednego kabla ?
Za każdym zwiechem tunera albo brakiem prądu wzywać technika, ktróry takową choinkę z sumatorów, tunerów, wzmacniaczy i Bóg wie czego skonstruował gdzieś pod dachem?
Pomyślał ktoś o tym?
A jak się któryś modulator made in kitaj za jedyne 6 dych "rozchwieruta"? To co wtedy? Obraz na sąsiednich kanałach sKaCe (a jak z KC, to - wiadomo co mu trzeba ;) ) , i na nowo stroić wszystkie telewizory .
|
|
| Back to top |
|
 |