X

Komputer nie widzi CD-ROM

01 Sep 2011 16:21 TRTr3ndy
  • #1 01 Sep 2011 16:21
    Tr3ndy
    Level 6  
    Helpful post? (+4)
    Witam

    Otóż problem polega na tym, że od jakiegoś czasu komp nie widzi cd-rom.
    Podłączyłem już ww do innego komputera i działa, wymieniłem taśmę ale nic nie pomogło.

    Proszę o pomoc, za każdą dobrą radę z góry dziękuję.
  • #2 01 Sep 2011 16:28
    sanatarium
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    A bios widzi napęd?
  • #3 01 Sep 2011 16:37
    Tr3ndy
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    W zakładce BOOT

    Boot Device [tu mam twardziela]
    Boot Device [ATAPI CD-ROM]

    Nie wiem czy to oznacza, że widzi.
  • #4 01 Sep 2011 16:44
    Matuzalem
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Jeśli sprawa dotyczy tylko systemu, to zastosuj sie do tego: http://support.microsoft.com/kb/314060/pl (część dot. rejestru).
  • #5 01 Sep 2011 17:00
    Tr3ndy
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Po wykonaniu czynności, które opisane są na stronie microsoft nadal zmiany w sprzęcie nie zostały wykryte.
    Jeże w bioos jest zaznaczone ATAPI to oznacza, że widzi cd..?
    Jestem słaby w tych sprawach i nie wiem dokładnie gdzie to sprawdzić.
  • #6 01 Sep 2011 17:54
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis
    Helpful post? (0)
    W biosie napęd jest widoczny. Podaj model płyty głównej i jaki system operacyjny. Wejdź w bios i przywróć go do domyślnych ustawień komendą "setup default", następnie zatwierdź "save&exit setup".
  • #7 01 Sep 2011 20:14
    Tr3ndy
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Asus M4A88TD-V Evo/USB3
    System Win7 Ultimate

    Robiłem przywróć ustawienia w biosie, nadal brak :(

    Ciekawe podłączyłem z przodu do USB telefon i pokazała się ikona od stacji cd
    lecz gdy włożę płytę to pasek u góry zapełnia się ale danych nie odczytuje.
    Co jest grane?
  • #8 02 Sep 2011 07:50
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis
    Helpful post? (0)
    Spróbuj przywrócić system do ostatnich prawidłowych ustawień. Przeskanuj system antywirusem,antymalware,spyboot.
  • #9 02 Sep 2011 08:38
    zaq30
    Level 15  
    Helpful post? (+1)
    usuń wirtualne napędy, jeśli takowe posiadasz
  • #10 02 Sep 2011 08:45
    roofy_1
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Przede wszystkim na początek sprawdź ustawienia zworek na napędzie i ewentualnie na dysku i podłączenie do płyty głównej i potem ewentualnie konfiguracje i sterowniki
  • #11 02 Sep 2011 08:54
    zaq30
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    http://www.fixitpc.pl/topic/930-problemy-z-dvd-w-systemach-vistawindows-7/ może ten poradnik ci pomoże któryś z tych punktów opisuje twój problem
  • #12 02 Sep 2011 09:30
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis
    Helpful post? (0)
    roofy_1 wrote:
    Przede wszystkim na początek sprawdź ustawienia zworek na napędzie i ewentualnie na dysku i podłączenie do płyty głównej i potem ewentualnie konfiguracje i sterowniki

    Kolego gdyby zworki były źle ustawione to CD ROM nie był by widziany w biosie-a jest.
  • #13 02 Sep 2011 10:54
    zaq30
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    spróbuj przeinstalować sterowniki chipsetu
  • #14 02 Sep 2011 11:14
    roofy_1
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Quote:
    roofy_1 napisał:
    Przede wszystkim na początek sprawdź ustawienia zworek na napędzie i ewentualnie na dysku i podłączenie do płyty głównej i potem ewentualnie konfiguracje i sterowniki

    Kolego gdyby zworki były źle ustawione to CD ROM nie był by widziany w biosie-a jest.


    Zapewne tak jest. Ja natomiast miałem podobny problem CD-ROM był widoczny w biosie. Zmieniłem ustawienia na zworkach i pomogło. Nie wiem z czego to wynikało :)
  • #15 02 Sep 2011 11:28
    Matuzalem
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    1. Skąd pewność, że czytnik jest w BIOS-ie widoczny? - Opis podany w poscie nr 3 jej nie daje.
    2. Na tym poziomie prościej w/w wątpliwość zweryfikować poprzez użycie LiveCD. Czy płyta bootowalna ładuje swą zawartość?
    3. Zworki i kolejność na taśmie to jedno, ale - w sytuacji, gdy modele sprzętu nie są znane nawet nie bardzo wiadomo nie tylko jak, ale czy w ogóle należy je ustawiać.

    Może więc jednak Autor raczy uzupełnić informacje, okrasić je zrzutami z ekranów BIOS-u i zarządzania dyskami oraz managera urządzeń, a wtedy będzie można do sprawy wrócić, bez zbędnego bicia piany.
  • #16 02 Sep 2011 11:47
    Grubskee
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Zrób zdjęcie ekranu post. Czyli tych wypisów które pokazują sie po włączeniu komputera wtedy będziemy wiedzieć czy wykryło Ci napęd.
  • #17 02 Sep 2011 18:37
    Tr3ndy
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    W poniższy zdjęciu widać gdy mam podłączony coś z przodu do 2 wejść USB pojawia się ikona od CD. Pasek odczytu wędruje wolno do samego końca, ale nie odczytuje danych płyty CD. Pomocy :cry:

    Komputer nie widzi CD-ROM
  • #18 02 Sep 2011 20:20
    Grubskee
    Level 23  
    Helpful post? (+1)
    włóż płytę instalacyjną z windows i uruchom ponownie komputer w boot menu tam gdzie masz do wyboru hard drive i atapi cd-rom wybierz to drógie jeżeli wyświetli sie u góry napis ze naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z dysku cd wciśnij dowolny klawisz jeżeli instalator sie załaduje to znaczy ze sprzet działa tylko z systemem jest coś nie tak więc w tym momencie śmiało możesz na nowo wgrać windows bo nie ma co sie zbytnio trudzić i robić kłopoty.
  • #19 02 Sep 2011 22:12
    Tr3ndy
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Nie wiem czy wiesz ale mam brak CD_ROM :D
  • #20 02 Sep 2011 22:32
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (+1)
    Daj zrzuty z :
    -> Start -> wpisz w pole wyszukiwania: devmgmt.msc [enter] (rozwiń Stacje dysków CD-ROM/DVD)
    -> Start -> wpisz w pole wyszukiwania: diskmgmt.msc [enter]

    Z wcześniejszego zrzutu wynika, że jest dysk Seagate i jakieś dwa urządzenia USB a o Twoim cd-romie to ciężko coś więcej napisać bo nie wiadomo nic o modelu, jak podłączony itd.
  • #21 02 Sep 2011 22:57
    Tr3ndy
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Zdjęcia są zrobione jak mam podłączone urządzenia do usb. Jeśli nie są podłączone to niema ikony od CD...Podłączyłem inny CD-Rom do komputera i tez brak reakcji.


    Komputer nie widzi CD-ROM


    Komputer nie widzi CD-ROM
  • #22 02 Sep 2011 23:10
    Eidems
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    To jest Cd od pendriva, nie wiem jak w twoim przypadku, ale ja miałem jakiś soft. Nie wiem dlaczego też się tym sugerujesz. Jeżeli napęd został sprawdzony na innym komputerze i działa, coś jest z hardware/sotware. Moim zdaniem sprawdź zasilanie i kabel sygnałowy. Jeżeli są ok, sprawdź zworki, i spróbuj na innym napędzie. Jeżeli chcesz się upewnić czy to hardware czy sotware, uruchom linuxa z płyty tzw live CD, i zobacz czy wykrywa napęd jeżeli tak, to już sam sobie odpowiedziałeś na pytanie gdzie leży problem. Pozdrawiam
  • #23 02 Sep 2011 23:29
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Eidems wrote:
    uruchom linuxa z płyty tzw live CD, i zobacz czy wykrywa napęd

    Jak tego napedu cd-rom nie ma to jak ma uruchomić tego linuxa z płyty tzw live CD ?

    Tr3ndy:
    W ciemno pisze bo tego nie widzę i dalej nie napisałeś modelu tego napędu optycznego (nie mówimy tu o tym wynalazku SEMC USB CD-ROM Device)

    http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A88TDV_EVOUSB3
    Na Twojej płycie jest VIA Fire VT6330 PCI-Express Combo Controller - czyli dziwna kombinacja w jednym podpiętym do PCI-express układzie: 2-portowy kontroler FireWire + 1-kanałowy kontroler IDE.
    Jeśli ten tajemniczy CD-ROM jest PATA (podłączony szeroką taśmą) to być może jest 'nieobecny' przez to, że VT6330 jest wyłączony w BIOSie (po menedżerze urządzeń nie widać aby był kontroler IEEE1394 a IDE to nie wiem bo zwinięte są Kontrolery IDE ATA/ATAPI).
    Wejdź w BIOS / Advanced - 'Onboard Devices Configuration' i sprawdź czy VT6330 1394/IDE Controller jest na [Enabled]
  • #24 02 Sep 2011 23:42
    Tr3ndy
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    VT6330 1394/IDE jest na Enabled
    Serial Port1 Address jest ustawione na 3F8/IRQ4 tak ma być?

    CD-ROM LG GSA-4163B podłączony szeroką taśmą
  • #25 02 Sep 2011 23:57
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Serial Port1 (port szeregowy COM1) - masz ok, chociaż nie wiem po co pytasz.

    W menedżerze urządzeń IMHO powinno być (VT6330 - Enabled) jeszcze coś takiego: Kontrolery hosta magistrali IEEE 1394

    Brakuje CD-ROMu podpiętego do IDE, brakuje IEEE1394 -> VT6330 umarł ?

    Zrób Clear_CMOS a przedtem jeszcze raz daj zrzut menedżera urządzeń ale z rozwiniętym: [+] Kontrolery IDE ATA/ATAPI
  • #26 03 Sep 2011 00:07
    Tr3ndy
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    "Clear_CMOS" wyciągnąć baterie na chwile?

    Bo jeżeli chodzi o zworkę na płycie CLRTC miałem na Normal (default) i zrobiłem na chwile Clear RTC i bez zmian

    Komputer nie widzi CD-ROM
  • #27 03 Sep 2011 00:57
    Grubskee
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Tr3ndy wrote:
    Nie wiem czy wiesz ale mam brak CD_ROM :D
    Nie wiem czy wiesz ale miałeś zrobić zdjęcie ekranu POST bo dalej nie wiemy czy napędu nie wykrywa wcale czy tylko w systemie. Bo cały czas twierdzisz ze nie masz cd rom mając na myśli ikonę napędu której nie ma w windowsie.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Quote:
    Jak tego napedu cd-rom nie ma to jak ma uruchomić tego linuxa


    1. uruchamiasz komputer
    2. wciskasz F11 lub odpowiednio przypisany klawisz by wejść w boot menu.
    3. Wkładasz płytę z instalatorem windows lub jakiś inny program który bootuje z płyty.
    4. wybierasz BOOT DEVICE: ATAPI CD-ROM.

    Jeżeli ani instalator windows ani live cd np kaspersky rescue dísk nie botują to albo masz źle skonfigurowany bios albo zepsutą płytę główną etc.
  • #28 03 Sep 2011 01:07
    Eidems
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Mój błąd, miałem napisać coś innego:)
  • #29 03 Sep 2011 04:48
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Tr3ndy wrote:
    "Clear_CMOS" wyciągnąć baterie na chwile?

    Można i tak - komputer musi być w tym czasie odłączony od zasilania (pstryczek na zasilaczu na 0 lub wtyczka wyjęta)

    Zrób jeszcze tak:
    -> Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> PPM na Wiersz polecenia i Uruchom jako administrator i wpisz:
    set devmgr_show_nonpresent_devices=1 [Enter]
    exit [Enter]
    teraz PPM na Komputer - Właściwości - Menedżer urządzeń i w menu Widok wybierz 'Pokaż ukryte urządzenia'

    Wrzuć zrzut albo napisz czy pojawiła się na szaro sekcja z kontrolerami hosta magistrali IEEE 1394, z kolei w grupie kontrolerów IDE ATA/ATAPI dla każdego 'Standardowy podwójny kontroler PCI IDE' - podaj identyfikatory wystąpienia urządzenia - czyli PPM na każdy z nich -> Właściwości -> Szczegóły -> ...
    (ważne aby sprawdzić, które będzie miało szarą ikonke)

    PCI\VEN_1002&... <- ATI Technologies Inc. / Advanced Micro Devices, Inc.
    PCI\VEN_1106&... <- VIA Technologies Inc.
  • #30 03 Sep 2011 09:31
    Tr3ndy
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Komputer nie widzi CD-ROM

    Komputer nie widzi CD-ROM

    Przede wszystkim dziękuję za poświęcony czas :) głównie WojtasJD
    Zrobiłem jeszcze 2 zrzuty nie wiem czy coś z nich wynika. Ja się poddaje nie wieże, że sam coś zdziałam. Odpowiedź wyżej jest dla mnie zagadką :(
    Płyta nie Bootuje z ATAPI
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products