Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak w miare prosty sposob skonfigurować nadajnik (antenę) do badania odporności


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jak w miare prosty sposob skonfigurować nadajnik (antenę) do badania odporności
Autor
Wiadomość
Bigfoot
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 985
Miasto: Poznan/Londyn

Post#1 Post autora tematu 02 Wrz 2011 10:11   

Jak w miare prosty sposob skonfigurować nadajnik (antenę) do badania odporności


Jak w miarę prosty sposób skonfigurowac nadajnik (antenę) do badania odporności na promieniowanie do 1GHz?
Projektuję układ, który okazuje się być mało odporny na promieniowanie elektromagnetyczne - był testowany w komorze bezodbiciowej w solidnym laboatorium EMC. Problem z laboratorium EMC jest taki, że jest drogie i mało wygodne - pomyślałem więc o skleceniu czegoś na wzór takiego mini-laboratorium własnym sposobem. Nie musze mieć oczywiście wszystkich jego udogodnień. Chcę po prostu plus-minus promieniującą antenę kierunkową o plus-minus znanym natżeniu pola (kilka V/m) i znanej częstotliwosci (kilka - kilkaset MHz). Nie jest problemem porządny generator sygnału - jego można wypożyczyć. Nie wiem jednak jak skombinować antenę kierunkowa i wzmacniacz do niej. Proszę o radę kogoś kto ma lepsze niż ja doświadczenie w tej sprawie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Wrz 2011 10:11   





Powrót do góry
   
nemo07
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 10 Maj 2005
Posty: 2372
Miasto: D'dorf

Post#2 02 Wrz 2011 13:13   

Re: Jak w miare prosty sposob skonfigurować nadajnik (antenę) do badania odporno


Bigfoot napisał:
... Problem z laboratorium EMC jest taki, że jest drogie i mało wygodne - pomyślałem więc o skleceniu czegoś na wzór takiego mini-laboratorium własnym sposobem. ...

Jednym slowem, lubisz piwo, a ze jest drogie, wpadles na pomysl zbudowania sobie mini-browaru, tak?
Ale browaru nie zbudujesz za kieszonkowe, ponadto brakuje Ci know-how, na co wskazuje zaprezentowany problem.
Do takich badan potrzebowalbys (zakladajac standard, do 3 V/m min., E-field tylko):
1.Komore bezechowa (RF) - nie mozesz prowadzic sweeps przy kilku V/m w otwartej przestrzeni.
2. Dwa lub trzy szerokopasmowe PA dla lacznego pasma 9 kHz - 1 GHz o mocach rzedu 100 - 200 W min.
3. Dwie lub trzy anteny dla pokrycia pasma (H, biconic, etc.) plus kable, przelaczniki (RF switch matrix).
4. Field-sensor (WB) lub miernik mocy RF z koplerami.
5. Generator (sweeper).
6. Sprzety lub srodki do kalibracji tego.
7. Wykwalifikowana obsluga (chodzi tu nie o bagatelne kwalifikacje, gdyz w gre wchodza nie tylko techniki pomiarow RF, ale rowniez doradztwo, analizy etc.)
Zrob sobie kosztorys i terminator tego przedsiewziecia.
Z racji praktyki, ktora w tym zakresie akurat posiadam, proponowalbym skupic sie na tym swoim enigmatycznym, "malo odpornym projekcie" i w nim poszukac slabych punktow, ktore przeprowadzone testy powinny byly przeciez pona wszelka watpliwosc wskazac. Ale jesli wyniki tych testow niewiele Ci mowia, to, obawiam sie, ze problem przerasta Twoje aktualne mozliwosci.

Googlaj: EMC susceptibility test 9 kHz - 1 GHz

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Wrz 2011 13:13   





Powrót do góry
   
TyPeczek
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 702
Miasto: Kraków

Post#3 02 Wrz 2011 13:41pomocny post - solucja   

Re: Jak w miare prosty sposob skonfigurować nadajnik (antenę) do badania odporno


Kolega wyżej chyba trochę przesadził. Komora bezodbiciowa i tak ostatecznie pochłania promieniowanie z anteny. Problem jest z tym na jakiej częstotliwości chcesz sprawdzać swój sprzęt. Jeśli już coś tam nadaje to takie narażanie nie ma sensu. Musisz to wcześniej sprawdzić. Problem jest właśnie z mocą. Prosty generator nie jest w stanie zasilić takiej anteny aby skutecznie narażała urządzenie parę metrów od niej. Rozwiązaniem tutaj może być zakłócenie urządzenia przez sieć sztuczną (wstrzyknięcie sygnału zakłócenia do przewodu). I to rozwiązanie bym polecał.
Jeśli dalej się upierasz przy antenie to musisz też zaopatrzyć się w miernik, który zbada pozim promieniowania w miejscu zainstalowania urządzenia badanego. Prosto się tego obliczyć nie da. Zależy to od ciśnienia i wilgotności powietrza.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Wrz 2011 13:41pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Bigfoot
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 985
Miasto: Poznan/Londyn

Post#4 Post autora tematu 02 Wrz 2011 14:19   

Re: Jak w miare prosty sposob skonfigurować nadajnik (antenę) do badania odporno


Kolego nemo07,

Trochę wiecej kultury i mniej niepotrzebnych złośclwości nikomu nie zaszkodzi.

Świetnie, że posiadasz praktykę i doświadczenie w tym zakresie - od takich właśnie osob oczekiwałbym porady. Tak, jestem laikiem w dzidzinie RF i stad moje zapytania i chęć rozwoju. Zostawmy więc Twoje złśliwości na boku i skupmy się na meritum.

Nie chce zbudowac akredytowanego laboratorium badania kompatybilnosci EMC, nie potrzebuje specjalnie do tego celow kalibrowanych urzadzen. Generator posiadam, komore bezechowa prawdopodobnie bede posiadal (mala bo mala ale zawsze 3x3x3m.) Mam troche wiecej niz kieszonkowe na to przedsiewziecie. Nie zamierzam siac w otwartej przestrzeni. O kosztorys wlasnie pytam w tym poscie a kwalifikacje i doswiadczenie chce zdobywac. Nad badanym urzadzeniem (jego poprawa) pracuje kilku inzynierow, modyfikacje sa wprowadzane. Bardzo wygodnym jest posiadac zrodlo zaklocenia, ktorym mozna na biezaco sprawdzac efektywnosc wprowadzonych zmian - stad moja mysl o pseudo-laboratorium.
Czestotliowsc 50 - 250Mhz, 12V/m. Chce zasymulowac warunki podobne a nie identyczne do tych w komorze EMC z prawdziwego zdarzenia. Mierniki mozna wypozyczyc.

TyPeczek,
Uklad jest odporny na zaklocenia przewodzone (przynajmniej na te wyagane przez standardowa dyrektywe UE w srodowiskach przemyslowych). Z chcecia uslysze jakie urzadzenia powinienem zdobyc by w najprostszy sposob zorganizowac antene.

Dzieki za pomoc,

BF
Powrót do góry
   
TyPeczek
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 702
Miasto: Kraków

Post#5 02 Wrz 2011 14:41   

Re: Jak w miare prosty sposob skonfigurować nadajnik (antenę) do badania odporno


Nie wiem o jakiej komorze piszesz, ale w zakresie od 30 MHz do 1 GHz wystarczy specjalna ekranująca tapeta na ściany
http://www.astat.com.pl/download.php?file=pliki/schaffner_katalog_komory-pomiarowe-i-kabiny-ekranowane.pdf
Oczywiście musisz na wszelkie przewody itp prowadzone do pomieszczenia założyć filtry EMC. To też koszt.
Jeśli chodzi o anteny, które ja znam do badań EMC to koszt kilka tysięcy € netto. Czy cię na to stać? Pewnie na zwykłej antenie telewizyjnej też jesteś w stanie zasymulować to zjawisko, skoro bez problemu odbierają częstotliwości w zakresie kilkuset MHz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Wrz 2011 14:41   





Powrót do góry
   
Bigfoot
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 985
Miasto: Poznan/Londyn

Post#6 Post autora tematu 02 Wrz 2011 14:48   

Re: Jak w miare prosty sposob skonfigurować nadajnik (antenę) do badania odporno


Komora o ktorej mysle to wlasnie cos niskokosztowego. Budzet, ktory moglbym przeznaczyc to 3-4 tysiace euro. Czy za taka kwote mozna cos sensownego zrobic?

BF
Powrót do góry
   
TyPeczek
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 702
Miasto: Kraków

Post#7 05 Wrz 2011 08:04pomocny post - solucja   

Re: Jak w miare prosty sposob skonfigurować nadajnik (antenę) do badania odporno


Bigfoot napisał:
Komora o ktorej mysle to wlasnie cos niskokosztowego. Budzet, ktory moglbym przeznaczyc to 3-4 tysiace euro. Czy za taka kwote mozna cos sensownego zrobic?

BF

Koszt uszczelnienia i ferrytów do komory bezodbiciowej to około 400 - 500 € za m². Do tego doliczyć należy koszt blachy stalowej, konstrukcji, drzwi, filtrów. Tych cen podać nie potrafię, ale nie są one małe. Dlatego też na własny użytek za tą sumę co podałeś możesz spokojnie obłożyć jakieś wolne pomieszczenie tapetą, dokupisz jakieś filtry EMC dla zasilania i sygnałów i na tym koszty się zamykają (zakładając że urządzenia pomiarowe posiadasz lub masz możliwość wypożyczyć). O dokładniejsze ceny musisz pytać importerów i producentów.
Powrót do góry
   
mefis1
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 53
Miasto: Gdańsk

Post#8 17 Wrz 2011 20:52   

Re: Jak w miare prosty sposob skonfigurować nadajnik (antenę) do badania odporno


Bigfoot napisał:
Komora o ktorej mysle to wlasnie cos niskokosztowego. Budzet, ktory moglbym przeznaczyc to 3-4 tysiace euro. Czy za taka kwote mozna cos sensownego zrobic?

BF
jak chcesz to zrobić tak by było zgodnie z prawem to ciężko się będzie zmieścić w kilku kawałkach euro.
Widziałem kiedyś ( publikacja) dwie spore anteny tubowe połączone ze sobą apertutrami. miedzy nie wkładano urządzenie do badania.do jednej anteny podączano generator, do drugiej obciążenie. ale to pewnie chodziło od 200-300 mhz.

Niektórzy, by robić badania EMC kupują kontenery metalowe, zaspawują je na maxa, izolują i mają komory... ale generatory i anteny są dalej potrzebne
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jak w miare prosty sposob skonfigurować nadajnik (antenę) do badania odporności
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak zrobić prosty nadajnik? (22)
Jak zbudować prosty nadajnik FM? (7)
Potrzebuje schemat do regulatora napiecia (prosty i w miare tani) (7)
prosty nadajnik na uC - Prosty nadajnik i odbiornik do uC. (1)
Prosty nadajnik/odbiornik (1)
Prosty nadajnik fm dostrajanie. (30)
Prosty radio odbiornik/nadajnik (3)
Prosty nadajnik oraz odbiornik IR (2)
FM - prosty nadajnik - potrzebny schemat (2)
Prosty nadajnik jednokanałowy, kodowany (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.139 seconds

elektroda.pl temat RSS