| Author |
tygrysisko Poziom 3

|
03 Sep 2011 14:06 Tyratron jak zamienić na tyrystor? |
|
|
|
Witam.
Mam uszkodzoną maszynę HF problem z tym, że uszkodzony jest tyratron p100 na załączonym schemacie.
Wiem, że tyratrony to współczesne tyrystory.
Tylko jakie elementy zamienić aby wszystko działało? Ta lampa to tyratron TQ1/2.
Dodam, że w nowszych modelach HF zamiast lampowych tyratronów były stosowane tyrystory TYN1012 tylko brak schematu.
Dzieki - pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Sep 2011 14:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

Joined: 16 May 2003 Posts: 5451 Location: Bytom, Górny Śląsk
|
04 Sep 2011 10:59 Re: Tyratron jak zamienić na tyrystor? |
|
|
|
| tygrysisko wrote: |
| Mam uszkodzoną maszynę HF |
Co rozumiesz przez "maszynę HF"?
| problem z tym, że uszkodzony jest tyratron p100 na załączonym schemacie. |
Reszty schematu nie pokażesz? Nie za bardzo widać czym steruje ten tyratron -przekaźnikiem?
Tylko jakie elementy zamienić aby wszystko działało? Ta lampa to tyratron TQ1/2.
Dodam, że w nowszych modelach HF zamiast lampowych tyratronów były stosowane tyrystory TYN1012 tylko brak schematu. |
W zgrzewarkach z kluczem ignitronowym jedyną zmianą było dołożenie dzielnika napięcia w obwodzie bramki. Ty masz jeszcze układ ujemnej polaryzacji siatki tyratronu, zbędny w przypadku tyrystora.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2011 10:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tygrysisko Poziom 3

|
04 Sep 2011 21:00 Re: Tyratron jak zamienić na tyrystor? |
|
|
|
Maszyna Hf to jest maszyna z generatorem wysokiej częstotliwości 27,12Mhz, a tak na polski to zgrzewarka.
Przyjacielu mój podaje kolejne schematy. Z tyratronu p 100 płynie prąd przez przekaźnik e104, ale elementem sterującym jest - jak na dołączonym schemacie generator z lampą p1.
Dodam że zamieniłem na zwykły tyrystor do 1kv to prąd nie płynął, ale taki sam tyrystor ale zwarty (anoda katoda)to na amperomierzu g1 prąd płynął, ale generator HF nie pracował ponieważ przekaźniki e104 i e103się nie załączyły - dlaczego?
Proszę pomóż co mam zrobić aby wcześniej wspomniany tyratron zamienić współczesnym tyrystorem i aby to działało.
Dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2011 21:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
serwis Poziom 24

|
04 Sep 2011 22:57 Re: Tyratron jak zamienić na tyrystor? |
|
|
|
W książce, w drugim wydaniu " Tyrystory i ich zastosowania" autorstwa Rajchert, Sitnik, Stępień jest opisywana "proteza" na tyrystorach, zastępująca tyratron- właśnie do sterowania zgrzewarką- tylko czy akurat HF, tego nie pamiętam.
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
05 Sep 2011 16:34 Re: Tyratron jak zamienić na tyrystor? |
|
|
|
Zanim zaczniesz wymieniać tyratron zainteresuj się tym
| Quote: |
| generator HF nie pracował ponieważ przekaźniki e104 i e103się nie załączyły - dlaczego? |
- przekaźnik e103 zadziała jeżeli będzie odpowiednia różnica napięć otrzymanych z układów prostowniczych n101 , n102
- przekaźnik e104 pracuje dokładnie na tych samych potencjałach jak e103 z tą różnica że jest sterowany z tyratronu
proponuje dokładnie dokonać pomiarów w układzie prostowników , ponadto zauważ że wyzwalanie tyratronu jest impulsowe zwieranie układu na stałe nie jest najlepszym pomysłem ponieważ poza włączaniem przekaźnika to napięcie polaryzuje siatkę P1 .
PS wykadruj te schematy jakoś porządnie bo teraz to ciężko cokolwiek analizować z takich fragmentów .
|
|
| Back to top |
|
 |
tygrysisko Poziom 3

|
05 Sep 2011 20:43 Re: Tyratron jak zamienić na tyrystor? |
|
|
|
Napięcia wszystkie są ok. Tylko ten tyratron jest walnięty, ponieważ jak był dobry to żarzył się tak na błękitno ale z czasem maszynę było coraz gorzej załączyć a tyratron coraz gorzej się załączał teraz w ogóle się nie żarzy. Dodam że napięcie żarzenia jest pozostałe również. Lampa sterująca p101 jest dobra. jeszcze raz dodam że w tych nowszych modelach HF KIEFELA było sterowanie generatora wysokiej częstotliwości już na tyrystorach TYN1012 tylko problem bo jak wspomniałem brak schematu a te tyrystory są razem z płytką zalane z resztą nawet jeśli dało by mi się skopiować bo piny wyprowadzenia płytki pasują idealnie do wspomnianego tyratronu, to problem może być też inny - różnica czasu. Maszyna uszkodzona z tyratronem lampowym chodź tego samego producenta jest z początku lat siedemdziesiątych a ta na tyrystorach z początku lat dziewięćdziesiątych i może coś nie grać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Sep 2011 20:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
05 Sep 2011 21:15 Re: Tyratron jak zamienić na tyrystor? |
|
|
|
| Quote: |
| Napięcia wszystkie są ok. |
Na podstawie czego tak twierdzisz skoro na schemacie masz podane tylko napięcia transformatora , to jakie napięcie masz w punktach L105.1 / L100.10 jeżeli twierdzisz że ok to dlaczego e103 nie działa ?
|
|
| Back to top |
|
 |
tygrysisko Poziom 3

|
30 Nov 2011 19:55 Re: Tyratron jak zamienić na tyrystor? |
|
|
|
Po wielu wzmaganiach i kilkugodzinnych kombinacjach zadzwoniłem do producenta maszyny do Niemiec z zapytaniem o taką lampę, o dziwo firma jeszcze istnieje, chodź maszyna jest z lat siedemdziesiątych to Niemcy poinformowali mnie że takiej lampy nie mają, ale na magazynie mają oryginalny zamiennik takiej lampy tq 1/2 zbudowanych na tyrystorach. Zamówiłem i przysłali mi kosztowało to 250 euro i rzeczywiście istnieje coś
takiego, wygląda to jak moduł zrobiony z tyrystorów i układów scalonych nie podam symboli ponieważ firma niemiecka zamazała symbole i nie da się odczytać. Piny i wyprowadzenia tego elementu pasują idealnie w miejsce lampy. Po regulacji f106 i zwiększeniu rezystancji nieco r102 maszyna zaczęła pracować poprawnie. I tu dla niemieckich firm i inżynierów ukłon - tyle lat firma istnieje i nawet mają półprzewodnikowe zamienniki starych lamp w polskich warunkach to nie było by to możliwe. Dzięki wszystkim za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |