Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 04 Wrz 2011 16:04
    Robinson74

    Poziom 16  

    Witam,

    Mam pytanie związane z palnikiem piekarniki w kuchence gazowej Mastercook KG 1320B Plus. Otóż na podstawie pieczonych ciast podejrzewam, że nie osiąga on takiej temperatury jaka powinna być w poszczególnych położeniach pokrętła (1-8).

    Sądzę, że powinienem spróbować coś wyregulować. W instrukcji znalazłem taki opis:

    Kuchnia Mastercook KG 1320B Plus - słaby palnik piekarnika



    Rozumiem, że to co w drugiej pauzie nazwane jest "termoparą" to jest to samo co niżej nazwane jest "czujnikiem temperatury".
    Skąd wziąć taki czujnik temperatury, który wskaże mi temperatury powyżej 100 st. C?

    I jeszcze jedno pytanie. Domyślam się, że regulacja kurka palnika piekarnika znajduje się pod pokrętłem? I sądzę, że zwiększenie płomienia następuje przez przekręcenie regulacji zgodnie z ruchem wskazówek zegara?


    A może powinienem się jednak przyjrzeć regulacji palnika?


    Kuchnia Mastercook KG 1320B Plus - słaby palnik piekarnika

  • Pomocny post
    #2 04 Wrz 2011 23:27
    peter falk
    Specjalista AGD

    Robinson74 napisał:
    Rozumiem, że to co w drugiej pauzie nazwane jest "termoparą" to jest to samo co niżej nazwane jest "czujnikiem temperatury".
    Nie jest to to samo.
    Robinson74 napisał:
    Skąd wziąć taki czujnik temperatury, który wskaże mi temperatury powyżej 100 st. C?
    Każdy szanujący się multimetr ma sondę temperaturową do co najmniej 1200 °C i jest to właśnie wspomniana w instrukcji termopara.
    Robinson74 napisał:
    I sądzę, że zwiększenie płomienia następuje przez przekręcenie regulacji zgodnie z ruchem wskazówek zegara?

    Akurat odwrotnie.
    Robinson74 napisał:
    A może powinienem się jednak przyjrzeć regulacji palnika?

    Nie powinieneś.

  • #3 06 Wrz 2011 15:18
    Robinson74

    Poziom 16  

    Dzięki.
    Czy ktoś ma jeszcze jakieś podpowiedzi?

  • #4 17 Paź 2011 18:07
    Twin0r
    Poziom 2  

    Witam,
    poradziłeś sobie z tą kuchenką ?
    Znalazłem się w identycznej sytuacji i szukam rozwiązań tego problemu.


    Mod. ROBSON33
    Regulamin 3.1.13. (10.9, 15)
    Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .

  • #5 17 Paź 2011 22:44
    Robinson74

    Poziom 16  

    Przyznam się, że jeszcze się za to nie zabrałem, bo ta kuchnia jest w innej miejscowości.
    Ale proponuję skorzystać z powyższych rad i jeśli się za to zabierzesz, to poinformuj o wyniku.
    Pozdrawiam.

  • #6 19 Lis 2011 20:26
    mihalo
    Poziom 13  

    Witam, nie chciałbym zakładać nowego tematu, bo to krótkie pytanie odnośnie zasady działania pokrętła piekarnika. Nie mogłem do końca zrozumieć jej z instrukcji. Mianowicie, czy płomień gazu powinien się zwiększać w zakresie od 1 do 8? Może jednak działa to na zasadzie czujnika, który sam ogranicza płomień dla wybranego zakresu, tak aby nie przekroczyć danej temperatury?

    W mojej kuchence wielkość płomienia zmienia się jedynie od ikonki do jedynki a dalej już nic się nie dzieje, pomimo regulacji śrubokrętem przy gałce.

  • #7 19 Lis 2011 21:46
    peter falk
    Specjalista AGD

    mihalo napisał:
    czy płomień gazu powinien się zwiększać w zakresie od 1 do 8

    Przy zimnym piekarniku - tak
    mihalo napisał:
    Może jednak działa to na zasadzie czujnika, który sam ogranicza płomień dla wybranego zakresu, tak aby nie przekroczyć danej temperatury?

    Dokładnie.
    mihalo napisał:
    W mojej kuchence wielkość płomienia zmienia się jedynie od ikonki do jedynki, a dalej już nic się nie dzieje, pomimo regulacji śrubokrętem przy gałce.

    Zawór z kapilarą do wymiany.

  • #8 22 Mar 2012 08:16
    Robinson74

    Poziom 16  

    Kupiłem termometr do piekarnika i okazało się, że temperatura jest mniej więcej zgodna z ustawieniem pokrętła.
    Zatem problem z pieczeniem górnej powierzchni niektórych ciast wynika z braku obiegu powietrza, który jest standardem w piekarnikach elektrycznych, ale niestety nie występuje w piekarnikach gazowych.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty