| Author |
MB@ Poziom 8

|
07 Sep 2011 01:40 Hitachi M 727 nie nagrywa fonii (odtwarza) |
|
|
|
Witam. Hitachi M 727 nie nagrywa fonii. Odtwarza poprzednio nagraną z nowym obrazem. Od pwenego czasu dźwięk odtwarzany był cichszy, ale jakoś nagrywał. Teraz już nie.
Czytałem już pokrewne posty. Obejrzałem kondensatory w okolicy LA 7297 - wyglądają na niewylane. Wygląda na to, że generator prądu podkładu i kasowania nie działa. Mam drugi taki sam sprzęt, z którego przekładam części aby ratować ten działający. Oprócz napraw mechaniki potrafię przelutować jakieś części. Niestety nie mogę przełożyć całej płyty, bo jak jest włożona to fiksuje mechanizm sterowania odtwarzaniem kasety - jakaś inna część jest uszkodzona. Czy ten generator jest zbudowany na płycie czy zlokalizowany oddzielnie, żebym go mógł przełożyć z tej uszkodzonej?
Co ewentualnie powinienem przelutować?
Pozdrawiam
MB@
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Sep 2011 01:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
radiogaga Poziom 21

|
07 Sep 2011 20:04 Re: Hitachi M 727 nie nagrywa fonii (odtwarza) |
|
|
|
Zacznij od wymiany elektrolitów zdecydowanie.Generator jest na płycie głównej.Schemat jest dostępny.
|
|
| Back to top |
|
 |
MB@ Poziom 8

|
13 Nov 2011 15:00 Re: Hitachi M 727 nie nagrywa fonii (odtwarza) |
|
|
|
Witam, trochę czasu zeszło zanim wziąłem się za ten magnetowid. Wymyśliłem, że zanim zacznę przekładać kondensatory z drugiej płyty, to ją zamienię i naprawię tę drugą usterkę, ta druga płyta jest w znacznie lepszym stanie, sądząc po przebarwieniach części i zanieczyszczeniach. Może ta druga ustaerka jest łatwiejsza do usunięcia niż wymiana kondensatorów na ślepo w pierwszej płycie? ?
Wada tej drugiej płyty jest taka: po włączeniu odtwarzania po paru sekundach następuje zatrzymanie odtwarzania, zwinięcie taśmy i wyłączenie magnetowidu. Ale przewija w obie strony bez problemu. Zaznaczam, że na tej pierwszej płycie, co nie nagrywa fonii, wszystkie funkcje mechaniczne działają, odtwarzanie też, więc to raczej coś w elektronice tej drugiej płyty.
Czy da się to naprawić przekładając coś albo regulując?
Pozdrawiam
MB@
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2011 15:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
radiogaga Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2011 17:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MB@ Poziom 8

|
15 Nov 2011 00:38 Re: Hitachi M 727 nie nagrywa fonii (odtwarza) |
|
|
|
Witam, wymieniłem kondensatory w okolicy LA 7297 (10 szt.) i pomogło. Pomoc skuteczna w tej sprawie.
Ale jest teraz kolejny problem. Jak wcześniej przełożyłem całą płytę z tego magnetowidu "na części" to ruszył w końcu jak go przykryłem pokrywą, ale w ogóle nie nagrywał ani nie odtwarzał kasety, więc z powrotem włożyłem starą płytę, na której zgodnie z poradą wymieniłem te elektrolity i nagrywa ok.
Ale obraz na tej płycie "na części" był piękny, a na tym co działa jest i był od pewnego czasu kiepski - brak ostrości, jakby lekko przesunięty - domyślam się, że należałoby znowu wymienić kondensatory, ale nie wiem gdzie. W dodatku pojawiły się jakieś mignięcia obrazu co ok 5 sek., pewnie coś nie kontaktuje dobrze po montażu.
Najchętniej wymieniłbym cały układ TV. Są tam dwie płytki umieszczone pionowo, jedna mała TRK i druga większa WYC P.W.B. Czy któraś z nich jest kompletnym tunerem TV ?
Pozdrawiam
MB@
|
|
| Back to top |
|
 |
radiogaga Poziom 21

|
15 Nov 2011 19:44 Re: Hitachi M 727 nie nagrywa fonii (odtwarza) |
|
|
|
Tuner składa się z dwóch "puszek",głowicy w.cz i wzmacniacza p.cz.Długa płytka odpowiada za luminancję i chrominancję.Na tej ostatniej jest szereg elektrolitów,równie złej jakości jak te w fonii.Zwróć uwagą na ich wygląd i ewentualne wycieki na nóżkach.Najlepiej wymienić wszystkie.Uważaj na ścieżki lutownicze ulegają korozji od płynu elektrolitycznego i łatwo pękają.
|
|
| Back to top |
|
 |
MB@ Poziom 8

|
15 Nov 2011 20:51 Re: Hitachi M 727 nie nagrywa fonii (odtwarza) |
|
|
|
Witam, na obrazie kontrolnym widać wyraźnie cień takich samych kwadratów, tylko słabe i znacznie przesunięte w prawo, jakby rozmazane. I kwadraty nie są idealnie białe, tylko żółtawe. Czy odpowiada za to tuner, czy raczej ta druga płytka?
A jeżeli chodzi o ścieżki, to już to przerabiałem. Musiałem w paru miejscach połączyć nóżki bocznymi kabelkami i zalać poxipolem, bo ścieżki odchodziły od płyty.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Nov 2011 20:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
radiogaga Poziom 21

|
16 Nov 2011 08:40 Re: Hitachi M 727 nie nagrywa fonii (odtwarza) |
|
|
|
Długa płytka do naprawy.Przejrzyj resztę również.
|
|
| Back to top |
|
 |
MB@ Poziom 8

|
11 Dec 2011 14:21 Re: Hitachi M 727 nie nagrywa fonii (odtwarza) |
|
|
|
No cóż, porady były skuteczne i wszystko działało 2 dni. Potem wróciło do stanu poprzedniego. A potem miałem awarię prądu w domu, w magnetowidzie padł bezpiecznik, a po wymianie okazało się, że przestał działać silnik.
Lubię od czasu do czasu coś naprawić, ale w sytuacji, kiedy sprzęt ma 21 lat i kiedy programy można sobie powtarzać z sieci, uznałem, że wystarczy tych napraw. Bardzo dziekuję za porady, pożytek dla mnie taki, że zdobyłem nowe doświadczenia i stałem się posiadaczem odsysarki do cyny.
|
|
| Back to top |
|
 |