FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Skaner nasłuchowy do częstotliwości policyjnej

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering What to buy? -> Skaner nasłuchowy do częstotliwości policyjnej
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 07 Sep 2011 15:38   

Skaner nasłuchowy do częstotliwości policyjnej

Witam.

Szukam w miarę taniego i dobrego skanera nasłuchowego do częstotliwości policyjnej. Tak do 250zł. Znalazłem coś takiego: O ten tutaj
Czy takie coś by się nadawało? Od razu mówię, że jestem w tym temacie zupełnie zielony i prosiłbym w miarę możliwości o proste wytłumaczenie mi na co zwrócić uwagę, na jakiej częstotliwości nadaje policja.

Regulamin pkt 3.1.18 .
Link nieaktywny/zablokowany. [SP5ANJ]
Back to top

kaliszanin
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 07 Sep 2011 16:00   

Re: Skaner nasłuchowy do częstotliwości policyjnej

Skaner się nadaje . http://radioscannerpolska.pl/index.html tu masz wszystkie częstotliwości jakie cię interesują . Policja pracuje w przedziale 172-174MHz więc musisz na to zwracać uwagę przy wyborze skanera ale teraz to chyba wszystkie mają to pasmo .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Sep 2011 16:00   

Back to top

kriss51
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 07 Sep 2011 16:42   

szokobon wrote:
Witam.

Szukam w miarę taniego i dobrego skanera nasłuchowego do częstotliwości policyjnej. Tak do 250zł. Znalazłem coś takiego...............
Czy takie coś by się nadawało? Od razu mówię, że jestem w tym temacie zupełnie zielony i prosiłbym w miarę możliwości o proste wytłumaczenie mi na co zwrócić uwagę, na jakiej częstotliwości nadaje policja.

Ten skaner który podałeś w linku jak najbardziej nadaje się do tego i innych celów, ale wytnij z postu link do aukcji, bo to jest zabronione.
Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#4 07 Sep 2011 18:31   

Witam.
kaliszanin wrote:
Policja pracuje w przedziale 172-174MHz więc musisz na to zwracać uwagę przy wyborze skanera ale teraz to chyba wszystkie mają to pasmo .

Podpowiedź nie do końca "spójna" . :cry:
Regulamin pkt 3.1.11 .

W dużych aglomeracjach miejskich, służby te nadają na zupełnie innych częstotliwościach a i również w innych emisjach (również cyfrowych). :!:

Pozdrawiam.
Back to top

mantoch
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 07 Sep 2011 20:50   

Niestety już nie dane mi było zobaczyć na co masz chrapkę, ale postaram się Ci pomóc.

Jeśli zamierzasz słuchać jedynie "niebieskich" to dobrym rozwiązaniem będzie Uniden UBC-69XLT-2.

Jeśli chciałbyś dodatkowo słuchać lotnictwa to warto pomyśleć nad Unidenem UBC-72XLT.

Gdybyś do tego chciał dołożyć odbiór CB to musiałbyś dopłacić do Unidena UBC-92XLT.

Po ściągnięciu z sieci instrukcji obsługi (wszystkie trzy są po polsku) dowiesz się, że wszystkie powyższe modele mają "dziury" w odbieranym paśmie i co chyba gorsze jest od luk mają PRZYPISANY krok strojenia do wybranego BandPlanu.

Jeżeli chcesz uniknąć przykrych niespodzianek związanych z brakiem możliwości wpisania częstotliwości spoza zakresu odbioru odbiornika i odstrojeniem wartości częstotliwości z powodu braku danego kroku strojenia proponuję coś z poniższych urządzeń.

Dobrze znany Icom IC-R5 (już go nie produkują), ewentualnie jego starszy brat Icom IC-R6. Możesz także poczytać o Yaesu VR-120 czy AOR AR MINI.

Wiem, wiem te z ostatniego akapitu są dwa/trzy razy droższe od Twojego budżetu, ale czasami warto kupić raz, a dobrze niż później nabywać lepsze modele, co sprawia, że finalnie wydajemy więcej.
Back to top

szokobon
Poziom 8
Poziom 8

Post#6 Post from the author of the topic 08 Sep 2011 17:45   

Skoro usunęli to chodziło mi o ten model Intek ar 109. Mój budżet jest słaby i raczej to, że radzicie mi trochę jeszcze uzbierać też rozumiem, ale jak coś mi się zamani to po prostu zapoznam się z opinią i kupuję coś w granicach mojego budżetu. Uniden UBC-69XLT-2 mi się podoba ale kosztuje trochę więcej niż posiadam, no chyba, że gdzieś jest po ok 250zł, ale nie znalazłem.
Back to top

kriss51
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 08 Sep 2011 17:59   

Mogę podpowiedzieć że w tej chwili można kupić na znanym portalu aukcyjnym nowy TRX czyli nadajnik i odbiornik za około 190zł na gwarancji. Jest wielkości paczki papierosów i pracuje od 136 do 174MHz oraz od 400 do 470MHz dodatkowo ma zwykłe radio FM. W tej chwili nie znam modelu, bo serwis aukcyjny w tej chwili jest padnięty. Podpowiem jeszcze że legalnie możesz rozmawiać z tego radia w paśmie 446MHz tj. PMR gdzie indziej tylko słuchać, a to czego chcesz słuchać usłyszysz na tym sprzęcie.

Ps.

Typ to UV-3R
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Sep 2011 17:59   

Back to top

mantoch
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 08 Sep 2011 20:14   

szokobon wrote:
...chodziło mi o ten model Intek ar 109...

Gotowe częstotliwości skanuje przyzwoicie. Ma problem ze skanowaniem wbudowanych zakresów, tj. AIR Band, VHF i FM, ale tym się nie przejmuj. Na początek Ci wystarczy. Uprzedzam, ze antena od razu do kosza się nadaje.
Back to top

lukasz_kamien
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 08 Sep 2011 21:33   

Jeśli masz możliwość to dołóż kilka złotych i kup sobie ICOM IC-R5. Możesz dowolnie wybierać sobie kroki strojenia i modulacje na każdym paśmie a nie jak np. w Unidenach, że masz przypisane kroki i nie możesz ich zmienić
Back to top

szokobon
Poziom 8
Poziom 8

Post#10 Post from the author of the topic 09 Sep 2011 11:36   

Czyli jakbym nie miał już wyboru to Intek ar 109 w sam raz spełni moje oczekiwania. Co z jego anteną jest nie tak? Icom ic-r5, trochę sporo musiałbym dołożyć.
Back to top

kriss51
Poziom 23
Poziom 23

Post#11 09 Sep 2011 12:00   

szokobon wrote:
Czyli jakbym nie miał już wyboru to Intek ar 109 w sam raz spełni moje oczekiwania. Co z jego anteną jest nie tak? Icom ic-r5, trochę sporo musiałbym dołożyć.

Oryginalna antena z ar ma mały zysk. Można zrobić jakiś dipol i postawić na dachu lub za oknem i będzie na pewno lepiej.
Back to top

luki85pwy
Poziom 7
Poziom 7

Post#12 17 Dec 2011 21:00   

Mam pytanie. Jak skaner ma możliwość nasłuchu pasma CB ale z modulacją FM to usłyszę coś? Bo chyba powinno być AM.
Back to top

Interesant
Poziom 20
Poziom 20

Post#13 18 Dec 2011 00:32   

...
Coś usłyszysz, ale ciężko będzie zrozumieć.
Back to top

szokobon
Poziom 8
Poziom 8

Post#14 Post from the author of the topic 20 Mar 2012 12:03   

Alinco DJ-X3, czy ten skaner jest w miarę dobry? Cały czas zastanawiam nad kupnem, żeby potem nie żałować zakupu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Mar 2012 12:03   

Back to top

mantoch
Poziom 18
Poziom 18

Post#15 20 Mar 2012 13:15   

Nie znam tego urządzenia. Nie widzę także żeby było dostępne w Polsce (na chwilę obecną tylko jedna aukcja).

Cena 499 zł wydaje się okazyjna tym bardziej, że:

- zmienna modulacja AM, WFM, NFM w całym zakresie,

- regulowany lub automatyczny skok skanowania 5/6.25/8.33/10/12.5/15/20/25/30/50/100kHz

- zasilanie z zewnętrznego zasilacza.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering What to buy? -> Skaner nasłuchowy do częstotliwości policyjnej
Page 1 of 1
Similar topics
Skaner nasłuchowy a pasma amatorskie (7)
Skaner nasłuchowy na pasmo lotnicze (2)
Skaner nasłuchowy ICOM r7000 (1)
Skaner nasłuchowy - 80 km od lotniska (23)
ALinco DJ-X3 Skaner Nasłuchowy (5)
Skaner częstotliwości - nasłuchowy, jaki wybrać? (4)
Skaner nasłuchowy do częstotliwości policji (3)
jaki kupic skaner nasłuchowy (4)
Jaki skaner nasłuchowy do 200zł? (6)
Skaner nasłuchowy Yupiteru MVT-7100 (2)

Page generation time: 0.123 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed