FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

metoda potencjałów węzłowych zadanie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Laboratories, Theory, Papers -> metoda potencjałów węzłowych zadanie
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 12 Sep 2011 15:17   

Mam problem z załączonym na obrazku zadaniem. Po rozwiązaniu układu równań otrzymuję wynik niezgodny z odpowiedzią zawartą w książce. Próbowałem też przyjąć za węzeł odniesienia węzeł 2, wyniki w tym wypadku są zbliżone do poprawnych lecz musiał bym niektóre błędnie zaokrąglać by były identyczne z książkowymi. Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie zadania i wskazanie błędów.
metoda potencjałów węzłowych zadanie metoda potencjałów węzłowych zadanie
Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 12 Sep 2011 16:08   

kopnął mnie prąd wrote:
Mam problem z załączonym na obrazku zadaniem. Po rozwiązaniu układu równań otrzymuję wynik niezgodny z odpowiedzią zawartą w książce. Próbowałem też przyjąć za węzeł odniesienia węzeł 2, wyniki w tym wypadku są zbliżone do poprawnych lecz musiał bym niektóre błędnie zaokrąglać by były identyczne z książkowymi. Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie zadania i wskazanie błędów.
A ja mam problem z zrozumieniem w/w Twoich chaotycznych i niespójnych zapisów ...
A z tego wynika tylko jeden logiczny wniosek: to są jakieś dyrdymały osobnika co ma mniej jak mierne pojęcie o zapisie mnemotechnicznym, czyli na podstawie schematu obwodu, równań dla MPW - Metody Potencjałów Węzłowych.
Back to top

kopnął mnie prąd
Poziom 3
Poziom 3

Post#3 Post from the author of the topic 12 Sep 2011 16:41   

Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie

Rozumiem ,że zapis jest odrobinę chaotyczny jednak nikt wcześniej nie miał do mnie o to pretensji przynajmniej na zajęciach wydaje mi się że niema w nim nic niezrozumiałego. Mimo wszystko dziękuję za uświadomienie mi że nie powinienem w ten sposób rozwiązywać zadań.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Sep 2011 16:41   

Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 12 Sep 2011 16:50   

kopnął mnie prąd wrote:
Rozumiem [spacja błędna],[spacja]że zapis jest odrobinę chaotyczny jednak nikt wcześniej nie miał do mnie o to pretensji przynajmniej na zajęciach wydaje mi się, że niema w nim nic niezrozumiałego. Mimo wszystko dziękuję za uświadomienie mi, że nie powinienem w ten sposób rozwiązywać zadań.
Zechciej zapamiętać, że to Ty masz przekonać sprawdzającego Twoje zadania, iż masz je poprawnie rozwiązane, a nie sprawdzający ma domyślać się, co to ma znaczyć i o co Tobie idzie ... :!: :idea:
Back to top

kopnął mnie prąd
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 Post from the author of the topic 12 Sep 2011 17:01   

Więc jeśli rozwiązanie zapiszę poprawnie mogę liczyć na jego sprawdzenie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Sep 2011 17:01   

Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 12 Sep 2011 17:02   

kopnął mnie prąd wrote:
Więc jeśli rozwiązanie zapiszę poprawnie mogę liczyć na jego sprawdzenie?
Tak ...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Sep 2011 17:02   

Back to top

kopnął mnie prąd
Poziom 3
Poziom 3

Post#7 Post from the author of the topic 12 Sep 2011 18:05   

Jeśli sprawdzanie układu równań jest kłopotliwe to wystarczyłaby mi odpowiedź czy ułożone równania dla potencjałów i prądów są prawidłowe wartości liczbowe nie są dla mnie aż tak bardzo istotne.
Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 12 Sep 2011 19:16   

kopnął mnie prąd wrote:
Jeśli sprawdzanie układu równań jest kłopotliwe to wystarczyłaby mi odpowiedź czy ułożone równania dla potencjałów i prądów są prawidłowe wartości liczbowe nie są dla mnie aż tak bardzo istotne.
Niestety, ale podane przybliżone wartości potencjałów węzłów znacznie odbiegają od wartości jakie ja sobie policzyłem dla sprawdzenia ... :!: :cry: ... formalnie, też nie rozumiem co znaczą u Ciebie parametry od G1 do G5, ponieważ nie są one wyspecyfikowane na schemacie ideowym, ani nie są podane jako dane wartości parametrów, ani też ich nie zdefiniowałeś ... :!: :idea:

Poza tym, to dlaczego zamieniłeś węzeł odniesienia? Przecież zasadą jest - jak nie ma innych przeciwwskazań - że za węzeł odniesienia obiera się ten węzeł do którego dochodzi największa liczba gałęzi, a więc w pierwszym podejściu było to przyjęte optymalnie.
Nie widzę też ważnego etapu obliczeń jakim jest podstawienie do wzorów wartości liczbowych parametrów, które są dane - co mam sprawdzać?

I na koniec - a wiem, że nie 'kochacie" ułamków zwyczajnych - wyniki obliczeń dla tego zadania oraz dla podanych tam wartości liczbowych parametrów można policzyć jako dokładne i właśnie podając je w postaci ułamka zwyczajnego (np. 1150/141, czy 682/141), a a dopiero potem dokonać koniecznego zaokrąglenia do liczby dziesiętnej ... :!: :idea:

Reasumując; zapraszam na kolejną poprawkę ... :idea: :D
Back to top

kopnął mnie prąd
Poziom 3
Poziom 3

Post#9 Post from the author of the topic 12 Sep 2011 20:44   

Mam nadzieje ,że tym razem policzyłem dobrze , a przykładowe ułamki zwykłe wskazują ,że nadzieja może nie być bezpodstawna:D
Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 12 Sep 2011 22:53helpful post - solution   

kopnął mnie prąd wrote:
Mam nadzieje [spacja zbędna],[spacja]że tym razem policzyłem dobrze [spacja zbędna], a przykładowe ułamki zwykłe wskazują [spacja zbędna],[spacja]że nadzieja może nie być bezpodstawna[spacja]:D
Sprawdzenie:
-(8•141+22)=-1150
-(4•141+122)=-686

I to są poprawne wartości potencjałów węzłów, ale - jak już o tym napisałem - należy zaokrąglić podawany końcowe wyniki do liczby dziesiętnej:
VA =-1150/141V=-8.15602836879433...V
VB =-686/141V=-4.86524822695035...V
Podobnie jak i wartości prądów gałęziowych, a dla których już nie policzyłem wartości liczbowych, lecz tylko sprawdziłem wypisane przez Ciebie wzory i które są poprawne.
Back to top

kopnął mnie prąd
Poziom 3
Poziom 3

Post#11 Post from the author of the topic 12 Sep 2011 23:18   

Dziękuję za pomoc i cierpliwość :D okazało się jednak ,że rozwiązania w książce są błędne i niepotrzebnie się nimi sugerowałem.
Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 12 Sep 2011 23:22   

kopnął mnie prąd wrote:
Dziękuję za pomoc i cierpliwość :D
Proszę ... :D

kopnął mnie prąd wrote:
okazało się jednak [spacja zbędna],[spacja]że rozwiązania w książce są błędne i niepotrzebnie się nimi sugerowałem.
A można wiedzieć co to za książka?
Back to top

kopnął mnie prąd
Poziom 3
Poziom 3

Post#13 Post from the author of the topic 13 Sep 2011 11:50   

Teoria obwodów elektrycznych Zadania Stanisław Bolkowski Wiesław Brociek Henryk Rawa wydanie 6 zmienione, zadanie 2.14. Książka moim zdaniem bardzo dobra, dlatego napisałem na forum gdy nie potrafiłem uzyskać wyniku takiego jaki był podany w odpowiedziach. :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Sep 2011 11:50   

Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#14 13 Sep 2011 12:58   

Nie mam aktualnie wglądu do tego podręcznika, a jak będę miał do niej dostęp to sprawdzę to dokładnie, ale jak pamiętam to w niej zdarzały się przesunięcia w oznaczeniach odpowiedzi ... :wink:
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Laboratories, Theory, Papers -> metoda potencjałów węzłowych zadanie
Page 1 of 1
Similar topics
Metoda Potencjałów Węzłowych - nie wychodzi (3)
Metoda potencjałów węzłowych - jak tu jest z E? (3)
Metoda potencjałów węzłowych sprawdzenie (1)
problem - metoda potencjałów węzłowych (3)
Metoda potencjałów węzłowych (3)
Metoda potencjałów węzłowych (1)
metoda potencjałów węzłowych (6)
Metoda potencjałów węzłowych (1)
Metoda potencjałów węzłowych - dobre równanie napisałem? (1)
Metoda potencjałów węzłowych - gdzie robię błąd? (1)

Page generation time: 0.136 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed