| Author |
kopnął mnie prąd Poziom 3

|
12 Sep 2011 15:17 metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
Mam problem z załączonym na obrazku zadaniem. Po rozwiązaniu układu równań otrzymuję wynik niezgodny z odpowiedzią zawartą w książce. Próbowałem też przyjąć za węzeł odniesienia węzeł 2, wyniki w tym wypadku są zbliżone do poprawnych lecz musiał bym niektóre błędnie zaokrąglać by były identyczne z książkowymi. Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie zadania i wskazanie błędów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
12 Sep 2011 16:08 metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
| kopnął mnie prąd wrote: |
Mam problem z załączonym na obrazku zadaniem. Po rozwiązaniu układu równań otrzymuję wynik niezgodny z odpowiedzią zawartą w książce. Próbowałem też przyjąć za węzeł odniesienia węzeł 2, wyniki w tym wypadku są zbliżone do poprawnych lecz musiał bym niektóre błędnie zaokrąglać by były identyczne z książkowymi. Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie zadania i wskazanie błędów.
 |
A ja mam problem z zrozumieniem w/w Twoich chaotycznych i niespójnych zapisów ...
A z tego wynika tylko jeden logiczny wniosek: to są jakieś dyrdymały osobnika co ma mniej jak mierne pojęcie o zapisie mnemotechnicznym, czyli na podstawie schematu obwodu, równań dla MPW - Metody Potencjałów Węzłowych.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
12 Sep 2011 16:41 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
Rozumiem ,że zapis jest odrobinę chaotyczny jednak nikt wcześniej nie miał do mnie o to pretensji przynajmniej na zajęciach wydaje mi się że niema w nim nic niezrozumiałego. Mimo wszystko dziękuję za uświadomienie mi że nie powinienem w ten sposób rozwiązywać zadań.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Sep 2011 16:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
12 Sep 2011 16:50 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
| Rozumiem [spacja błędna],[spacja]że zapis jest odrobinę chaotyczny jednak nikt wcześniej nie miał do mnie o to pretensji przynajmniej na zajęciach wydaje mi się, że niema w nim nic niezrozumiałego. Mimo wszystko dziękuję za uświadomienie mi, że nie powinienem w ten sposób rozwiązywać zadań. |
Zechciej zapamiętać, że to Ty masz przekonać sprawdzającego Twoje zadania, iż masz je poprawnie rozwiązane, a nie sprawdzający ma domyślać się, co to ma znaczyć i o co Tobie idzie ... :!: :idea:
|
|
| Back to top |
|
 |

|
12 Sep 2011 17:01 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
Więc jeśli rozwiązanie zapiszę poprawnie mogę liczyć na jego sprawdzenie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Sep 2011 17:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
12 Sep 2011 17:02 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
| Więc jeśli rozwiązanie zapiszę poprawnie mogę liczyć na jego sprawdzenie? |
Tak ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Sep 2011 17:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
12 Sep 2011 18:05 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
Jeśli sprawdzanie układu równań jest kłopotliwe to wystarczyłaby mi odpowiedź czy ułożone równania dla potencjałów i prądów są prawidłowe wartości liczbowe nie są dla mnie aż tak bardzo istotne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
12 Sep 2011 19:16 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
Jeśli sprawdzanie układu równań jest kłopotliwe to wystarczyłaby mi odpowiedź czy ułożone równania dla potencjałów i prądów są prawidłowe wartości liczbowe nie są dla mnie aż tak bardzo istotne.
 |
Niestety, ale podane przybliżone wartości potencjałów węzłów znacznie odbiegają od wartości jakie ja sobie policzyłem dla sprawdzenia ... :!: :cry: ... formalnie, też nie rozumiem co znaczą u Ciebie parametry od G1 do G5, ponieważ nie są one wyspecyfikowane na schemacie ideowym, ani nie są podane jako dane wartości parametrów, ani też ich nie zdefiniowałeś ... :!: :idea:
Poza tym, to dlaczego zamieniłeś węzeł odniesienia? Przecież zasadą jest - jak nie ma innych przeciwwskazań - że za węzeł odniesienia obiera się ten węzeł do którego dochodzi największa liczba gałęzi, a więc w pierwszym podejściu było to przyjęte optymalnie.
Nie widzę też ważnego etapu obliczeń jakim jest podstawienie do wzorów wartości liczbowych parametrów, które są dane - co mam sprawdzać?
I na koniec - a wiem, że nie 'kochacie" ułamków zwyczajnych - wyniki obliczeń dla tego zadania oraz dla podanych tam wartości liczbowych parametrów można policzyć jako dokładne i właśnie podając je w postaci ułamka zwyczajnego (np. 1150/141, czy 682/141), a a dopiero potem dokonać koniecznego zaokrąglenia do liczby dziesiętnej ... :!: :idea:
Reasumując; zapraszam na kolejną poprawkę ... :idea: :D
|
|
| Back to top |
|
 |

|
12 Sep 2011 20:44 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
Mam nadzieje ,że tym razem policzyłem dobrze , a przykładowe ułamki zwykłe wskazują ,że nadzieja może nie być bezpodstawna:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
12 Sep 2011 22:53 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
Mam nadzieje [spacja zbędna],[spacja]że tym razem policzyłem dobrze [spacja zbędna], a przykładowe ułamki zwykłe wskazują [spacja zbędna],[spacja]że nadzieja może nie być bezpodstawna[spacja]:D |
Sprawdzenie:
-(8•141+22)=-1150
-(4•141+122)=-686
I to są poprawne wartości potencjałów węzłów, ale - jak już o tym napisałem - należy zaokrąglić podawany końcowe wyniki do liczby dziesiętnej:
VA =-1150/141V=-8.15602836879433...V
VB =-686/141V=-4.86524822695035...V
Podobnie jak i wartości prądów gałęziowych, a dla których już nie policzyłem wartości liczbowych, lecz tylko sprawdziłem wypisane przez Ciebie wzory i które są poprawne.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
12 Sep 2011 23:18 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
Dziękuję za pomoc i cierpliwość :D okazało się jednak ,że rozwiązania w książce są błędne i niepotrzebnie się nimi sugerowałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
12 Sep 2011 23:22 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
| Dziękuję za pomoc i cierpliwość :D |
Proszę ... :D
| okazało się jednak [spacja zbędna],[spacja]że rozwiązania w książce są błędne i niepotrzebnie się nimi sugerowałem. |
A można wiedzieć co to za książka?
|
|
| Back to top |
|
 |

|
13 Sep 2011 11:50 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
Teoria obwodów elektrycznych Zadania Stanisław Bolkowski Wiesław Brociek Henryk Rawa wydanie 6 zmienione, zadanie 2.14. Książka moim zdaniem bardzo dobra, dlatego napisałem na forum gdy nie potrafiłem uzyskać wyniku takiego jaki był podany w odpowiedziach. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Sep 2011 11:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
13 Sep 2011 12:58 Re: metoda potencjałów węzłowych zadanie |
|
|
|
Nie mam aktualnie wglądu do tego podręcznika, a jak będę miał do niej dostęp to sprawdzę to dokładnie, ale jak pamiętam to w niej zdarzały się przesunięcia w oznaczeniach odpowiedzi ... :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |