FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaki prostownik do akumulatora samochodowego kupić

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro What to buy? -> Jaki prostownik do akumulatora samochodowego kupić
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#31 06 Feb 2012 11:22   

Re: Jaki prostownik do akumulatora samochodowego kupić

Przy zakupie prostownika patrzymy na "skuteczny prąd ładowania". Zazwyczaj prostownik 8A - skut. prąd ład. to ok 5A, 16A - skut. prąd ład. to ok 11A.
Jeżeli mamy w aucie akumulator 72Ah to nie kupujemy jakiegoś potwora 15 czy 20A! Zapomnieliście o głównej zasadzie eksploatacji akumulatorów. Akumulatory ładujemy prądem ok 10% pojemności akumulatora, czyli np aku 72Ah - prąd ładowania 7.2A. Im mniejszy prąd tym dłużej trwa ładowanie ale jest to zdrowsze dla akumulatora. Większy prąd, wiadomo naładuje szybciej ale akumulator dostaje ostro po du....
Back to top

gutmen66
Poziom 4
Poziom 4

Post#32 06 Feb 2012 11:35   

To się zgadza, ale przy tradycyjnym prostowniku, ale przy impulsowym wszystko dzieje się samo.
Back to top

kaputo
Poziom 16
Poziom 16

Post#33 06 Feb 2012 12:06   

Dla szukających prostownika automatycznego podam jeszcze jedną alternatywę.

http://www.tmspecial.pl/prostowniki-c-17_20.html

Mam z takich SmartCharge. Wygoda i pewność stosowania nie do przecenienia.

Oczywiście cenowo odbiega od ładowarki za 30 zł. Widziałem taką od środka. Składa się z transformatora, mostka graetz'a, dioda i przekaźnik jeżeli ma zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem akumulatora.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Feb 2012 12:06   

Back to top

spyra23
Poziom 9
Poziom 9

Post#34 07 Feb 2012 21:00   

Witam
Podłącze się, mam nadzieje ze nie złamie regulaminu: ))

Rozglądam sie za prostowniki z funkcja rozruchu, do samochodu osobowego w cenie max 300zł

Znalazłem takie urządzenie , które mnie zainteresowało ale nie wiem czy jest warte tej kasy i czy jest cokolwiek warte, oto link do aukcji:

http://allegro.pl/prostownik-6-12v-12a-rozruch-75a-start-nowy-p-fv-i2098265874.html

Mam nadzieje ze ktoś mi poleci lub odradzi ,po prostu konkretnej rady potrzebuje od kogoś kto se na tym zna.

Z gory dziękuje za odpowiedz:)
Back to top

unitra
Poziom 10
Poziom 10

Post#35 08 Feb 2012 04:55   

spyra23 wrote:
Witam
Podłącze się, mam nadzieje ze nie złamie regulaminu: ))

Rozglądam sie za prostowniki z funkcja rozruchu, do samochodu osobowego w cenie max 300zł
Mam nadzieje ze ktoś mi poleci lub odradzi ,po prostu konkretnej rady potrzebuje od kogoś kto se na tym zna.

Z gory dziękuje za odpowiedz:)

Mam poważne wątpliwości czy tym odpalisz cokolwiek poza motorynką. Nie nazwałbym tej ładowarki nawet urządzeniem wspomagającym rozruch a co dopiero rozruchowym. Transformator powinien ważyć z kilkanaście kilo a nie jak w tym prostowniku być wielkości pięści. Nie wiem czy wydusisz z niego więcej niż 10A. Do 300zł to kupisz i prostownik i akumulator rozruchowy. Warto zastanowić się nad akumulatorem żelowym nawet małej pojemności. Taki akumulator jako awaryjny rozruch wytrzyma ci ponad 10 lat.
Co do prostownika to radzę kupić mikroprocesorowy. Widziałem takie coś w lidlu za ok 70zł co wydaje mi się ceną okazyjną nawet jak na allegro.
Back to top

kaiel
Poziom 3
Poziom 3

Post#36 08 Feb 2012 12:15   

Zamówiłem tego YATO 8301 (150zl)
Dzisiaj powinienem go dostać .Jak wypróbuje to podziele sie wrażeniami.
Back to top

qusha
Poziom 3
Poziom 3

Post#37 10 Feb 2012 00:12   

Ja kupilem ten pierwszy ze zdjecia, polskiej prod, Bodan tylko 120zl na allegro. Produkt wart swojej ceny poniewaz tym prostownikiem szybko naladujesz wiekszosc akumulatorów obecnie stosowanych w motoryzacji. Płynna regulacja i shemat z tabela na obudowie moze kazdemu laikowi pomóc w poprawnym podłączeniu i ładowaniu konkretnej baterii czy to do skutera czy do wozka widłowego . Dodatkowo cicha praca, bezpieczenstwo(wbud. bezp.) małe zuzycie pradu w porównaniu do innych no i waga.
Jakie wady: delikatne róznice w natezeniu na wyjsciu(mierzyłem miernikiem Kemot) siegajace do1,5A. ale to nie przeszkadza mi wogóle. No i producent pisze ze mmozna ładować 15Amperami a w moim egzemplarzu było max 12. Ale nie posiadam ogromnych aku typu 180AH(ktore trzebaby troche dłuzej ładować) wiec mmnie ten problem nie dotyczy.
Back to top

wandaltm
Poziom 1
Poziom 1

Post#38 10 Feb 2012 02:27   

Witam witam wszystkich o późnej porze.

Proszę o poradę bo widzę, że większość o allegro się odbija, a linki już nieaktualne.

Muszę zakupić prostownik/zespół prostowników czy ładowarkę (różnie to nazywają) do ładowania 3 różnych aku ( 12V ) z osobówek, od :
- Centry Standard 44Ah 360A [ aktualnie 9,9V ]
- do mojego aku od VW diesla Centra Futura 72Ah i 720A ( model CA722 ), [ aktualnie 12,1V ]
-poprzez aku orginalny Toyoty ( nie pamiętam parametrów ale jakieś pośrednie w granicy 60h ).
Wszystkie są bezobsługowe, wyciągnąłem je i stoją w domu już 3 dzień czekają. Robią krótkie trasy ok 10 km po mieście.

Co potrzebuję ? Nie wiem czy jest różnica w nazwie, ale potrzebuje jakiegoś prostownika który :
* będzie wskazywał w jakim stopniu naładowania jest aku
* z pokrętłem A do czasem przyspieszenia ładowania, ale raczej aby go bezpiecznie ładował, raczej małym prądem,
* spokojnie podepnę na noc i nie muszę czuwać aby go wyłączyć,
* CENA 150 zł jest ok a do 200 zł dam jakoś radę

Nie chcę chińszczyzny, mój "stary ruski" dostał nóżek i już nie wrócił do mnie, znalazłem coś w ofercie polskiego producenta Stef Pol ( http://www.stef-pol.civ.pl/index.php?id=oferta ) model :
* zespoły prostownikowe EST-305 12V/15A , cena ok 150 zł, http://www.stef-pol.civ.pl/produkt.php?idproduktu=30
* ładowarki automatyczne akumulatorów EST-511 12V/6A cena ok 185 zł http://www.stef-pol.civ.pl/produkt.php?idproduktu=46
Jaka jest różnica pomiędzy "zespołem prostowników" a "ładowarki automatyczne" czy "impulsowe"

Oczytałem 3h na elektroda.pl ale nic nie mogłem pod siebie dopasować, poradzie coś, ktoś te w/w modele stosował lub coś innego ( sprawdzonego ) poleci ?

Dzięki
Back to top

unitra
Poziom 10
Poziom 10

Post#39 11 Feb 2012 02:11   

Chyba jednak nie czytałeś postów powyżej. Wszystko jest opisane. Jesli szukasz bezobsługowego prostownika to tylko mikroprocesorowy z funkcją konserwacji/odsiarczania. Naładuje nawet akumulator 72Ah.
Prostowniki z podanych linków to dzisiaj archaistyczne konstrukcje a nazwa zespół prostowników to termin z epoki.
Mikroprocesorowe oparte są na przetwornicach, są lekkie i wydajne prądowo. Automatycznie dobierają prąd i zmniejszają go gdy akumulator jest już naładowany.
Miejscem produkcji się nie sugeruj bo wszystko teraz robione jest w Chinach nawet jak napisane jest inaczej. Przykładowe ładowarki tego typu opisane są powyżej i w innych podobnych tematach.
Back to top

gutmen66
Poziom 4
Poziom 4

Post#40 15 Feb 2012 18:56   

Kupiłem ten; YATO 6/12V 8A YT-8301.
Ładowałem akumulator w aucie użytkowanym an krótkich trasach, autko odpalało bez problemowo. Po podłączeniu prostownika ładowanie rozpoczęło się od zapalenia diody wskazującej 70%, po około 4-5 minutach zaświeciła się dioda 90%, dioda full zaświeciła się po 1 godz. 30 min. Prostownik przełączył się w stan czuwania, utrzymując napięcie na AK 13,7-13,9V. Podczas ładowanie napięcie utrzymywało się na poziomie 14,4V. Jestem zadowolony z prostownika i nie żałuję wydanej kasy.
Back to top

kaiel
Poziom 3
Poziom 3

Post#41 16 Feb 2012 19:02   

Mój prostownik Yato yt-8301 działał dwa dni .
Przestał działać podczas drugiego ładowania, szkoda...
Dobrze ,że ze zwrotem nie miałem problemu.

Dodano po 5 [godziny] 4 [minuty]:

zamówiłem już następną ładowarkę: CEMONT ICHARGER 9.0
mam nadzieję ,że na tej się nie zawiodę
firma chyba lepsza, no i trochę droższa
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Feb 2012 19:02   

Back to top

dawid198805
Poziom 5
Poziom 5

Post#42 03 Mar 2012 21:31   

Witam. Co powiecie o tej ładowarce do akumulatorów http://centra.com.pl/nasze-produkty/exide/prostowniki-exide/exide-12-4.html ? Miał ktoś taką? Warto ją kupić? Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam :)
Back to top

kaiel
Poziom 3
Poziom 3

Post#43 04 Mar 2012 22:06   

Na twoim miejscu wybrałbym model wyżej 12/7, ma większy prąd ładowania.
No chyba że masz mały akumulator albo nie zależy ci na szybkości ładowania.
Ciekawe w jakiej jest cenie ,czy w zbliżonej do boscha c3 ?
ma dosyć zwartą budowę więc może się grzać (ale to trzeba sprawdzić samemu).

Cemont który zakupiłem spisuje się dobrze . Ma wbudowany wiatraczek . Solidną obudowę i grubsze przewody niż Yato , jest zdecydowanie lepiej wykonany no i nadal działa.Prąd ładowania 6A (9 RMS).
Też jest chiński ;)
Back to top

gutmen66
Poziom 4
Poziom 4

Post#44 05 Mar 2012 11:06   

Mój prostownik Yato yt-8301 spisuje się dobrze, ładowałem kilka akumulatorów i jak narazie jest ok.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Mar 2012 11:06   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro What to buy? -> Jaki prostownik do akumulatora samochodowego kupić
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Jaki prostownik do akumulatorów 170ah (8)
Zasilanie pilota Somfy do bram z akumulatora samochodowego (10)
Odsiarczanie akumulatora. Prostownik samochodowy. (7)
Prostownik do akumulatora (26)
Jaki kupić prostownik do akumulatorów 12V 55Ah i 75Ah (4)
Jaki kupc prostownik do akumulatora? (4)
jaki prostownik do akumulatora? (8)
Prostownik do akumulatora samochodowego (3)
Jaki typ czujnika w kanale warsztatu samochodowego. (2)
Jaki wybrać porządny prostownik do samochodu (7)

Page generation time: 0.153 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed