FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Dziwna grzałka Xytronic LF-1600

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Dziwna grzałka Xytronic LF-1600
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#31 23 Jan 2012 16:48   

Re: Dziwna grzałka Xytronic LF-1600

Dzwonił dzisiaj do mnie serwis i gwarancja nie została uwzględniona- grzałka musiała być uderzona, samo nic się nie zrobi (mam 2osoby które były podczas lutowania i mogą potwierdzić, że jednak cuda z produktami z Tajwanu są możliwe). Poza tym oni (BIALL) niby nie udzielają na nią gwarancji albo tylko 3miesiące (w karcie gwarancyjnej na element grzejny dają 6miesięcy).

Wymiana grzałki + przesyłka 65zł + 15,90zł + (23%Vat) + przesyłka do serwisu 24zł.

Rozmawiałem o tym, że grzałka jest niezgodna z tym co piszą że ma 80W, Pan zapewnił mnie, że grzałka jest tak zasilana, że ma 80W, a producent wsadza co chce.

Ogólnie NIE POLECAM. Lepiej dorzucić jakieś 150-200zł i kupić coś firmowego. Mam nadzieję, że osoby które się namyślają nad jej kupnem przeczytają to co tutaj pisze i przemyślą jeszcze raz swój zakup.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jan 2012 16:48   

Back to top

robik2
Poziom 14
Poziom 14

Post#32 23 Jan 2012 20:54   

Tak jak myślałem nici z wymiany gwarancyjnej ja niestety też kupiłem tą lutownicę w bIALL-u tylko że na razie działa bo używam jedynie od święta a gwarancja już mi minęła ... ale skoro i tak nie wymieniają to równie dobrze mogli by sprzedawać bez gwarancji. Przynajmniej wiadomo że jak padnie to trzeba kupić grzałkę a nie bawić się w wysyłanie do naprawy bo tylko koszta lecą. Jak mi pęknie to kupię grzałkę i przełożę uzwojenie tak aby grzałka dostawała znamionowe 24V a nie 32V (jest odczep na trafie).
Back to top

amigo76
Poziom 12
Poziom 12

Post#33 24 Jan 2012 02:41   

robik2 wrote:
Tak jak myślałem nici z wymiany gwarancyjnej ja niestety też kupiłem tą lutownicę w bIALL-u tylko że na razie działa bo używam jedynie od święta a gwarancja już mi minęła ... ale skoro i tak nie wymieniają to równie dobrze mogli by sprzedawać bez gwarancji. Przynajmniej wiadomo że jak padnie to trzeba kupić grzałkę a nie bawić się w wysyłanie do naprawy bo tylko koszta lecą. Jak mi pęknie to kupię grzałkę i przełożę uzwojenie tak aby grzałka dostawała znamionowe 24V a nie 32V (jest odczep na trafie).

A skoro już otworzyłeś swoją stacje to możesz podać dokładny opis jak połączyć przewody żeby uzyskać to niższe napięcie ?
Moja jest co prawda jeszcze do lipca'2012 na gwarancji ale chyba wolę zabezpieczyć przed spaleniem termopęsetę bo w tym przypadku grzałki będą jeszcze droższe niż do kolby ( o ile oczywiście wogóle będą do kupienia )a podejrzewam że sama stacja nie ulegnie do tego czasu uszkodzeniu.
Z tego co widzę na zdjeciach wtórne z trafa to ta 5 pinowa wtyczka z przewodami SZARY|SZARY|ŻÓŁTY|CZARNY|CZERWONY gdzie żółty przewód jest przecięty i połączony w jakiejś złączce, a na płytce widoczny jest nadruk 8V|0V|0V i nieczytelny pod rezystorem 2 (pewnie dalej 4V ?? ).
Back to top

robik2
Poziom 14
Poziom 14

Post#34 24 Jan 2012 07:40   

Nie pamiętam który to kabelek ale odczep 24V jest na pinie który na płytce głównej wisi w powietrzu po otwarciu wystarczy zmierzyć miernikiem łatwe do znalezienia.
Back to top

amigo76
Poziom 12
Poziom 12

Post#35 24 Jan 2012 18:36   

Otworzyłem moje "chińskie cudo" - nie wiem jak inne egzemplarze ale mój jest oplombowany w taki sposób że można go otworzyć "nie przerywając snu" -plomby są pomiędzy spodem obudowy a bokami a do otwarcia wystarczy wykręcić jeden wkręt z tyłu obudowy i schodzi cała góra :) ale do rzeczy. Napiecie z trafa podawane jest na 5 pinowy wtyk i tak - przewody szare - 8V do zasilania sterownika, pozostałe 3 to uzwojenie do zasilania grzałki - zgadzam się z kolegą robik że ma ono odczep ale jest jedno "ale". Pomiędzy przewodami żółtym i czerwonym mamy 32,5V, odczep to przewód czarny ale umieszczony jest on w takim miejscy że dzieli napięcia na 20V pomiędzy żółtym a czarnym i 12V pomiędzy czerwonym a czarnym tak więc prosta przeróbka polegająca na zamianie miejscami czarnego z czerwonym nic nie da bo skoro napięcie bez obciążenia wynosi 32,5V po obciążeniu grzałką kolby spada do 26,5V ( tak jest przynajmniej w moim egzemplarzu ) czyli wynosi 0,81 napięcia jałowego, to po wpięciu 20V pod obciążeniem otrzymamy 16,2V co na pewno nie będzie wystarczające do prawidłowej pracy kolby. Ale swoją drogą to czy na pewno zbyt wysokie napięcie jest przyczyną pękania grzałek ?? W końcu skoro pod obciążeniem na trafie mamy 26,5V a grzałka niby jest na napięcie 24V to przekraczamy je o 10% a nie o 35% gdyby brać pod uwagę parametry "drukowane" czyli napięcie stacji 32V a grzałki 24V.
Jedynym sposobem obniżenia napięcia będzie chyba odwinięcie kilku zwojów z trafa, tylko czy to na pewno w tym tkwi problem ??
Back to top

robik2
Poziom 14
Poziom 14

Post#36 24 Jan 2012 21:33   

Przyznam się bez bicia że napięcia mierzyłem bez grzałki i na szybko. Dopóki działa nic nie będę robił poczekam aż pęknie :) Możliwe że to tylko wadliwa partia była ... może akurat kontener dla Polski zerwał się i spadł z kilku metrów na ziemię w porcie.
Back to top

serwis
Poziom 24
Poziom 24

Post#37 24 Jan 2012 21:40   

saturator wrote:
grzałka na której widniał napis ( 24V/60W)
Czegoś tu nie rozumiem na kolbie napisane jest 32V/80W nawet nie wiem jak o to zopatyć . ale czy to powinno tak być ?

Tak powinno być.
Proponuję sprawdzić na innych stacjach, czy to zespolonych czy też solo.

Np. ZD912 posiada lutownicę z grzałką 24V/60W, a jest zasilana napięciem 31V i osiąga prawie 80W mocy chwilowej. Dzięki takiemu zasilaniu następuje bardzo szybkie rozgrzewanie. Ponadto, gdy w danej chwili jest większe zapotrzebowanie na ciepło, to elektronika daje na grzałkę dłuższe impulsy, przez co chwilowa moc jest znacznie większa. Grzałki cermetowe wytrzymują taką operację bez szkody.

A w chwili "odpoczynku" stacja dostaje tylko tyle "chlebka", żeby utrzymać temperaturę w gotowości.
Back to top

beniup
Poziom 9
Poziom 9

Post#38 27 Feb 2012 20:49   

Zdarzyła się komuś jeszcze pęknięta grzałka czy to były dwa wyjatki?
Może wypowiedzą się jeszcze jacyś posiadacze kolb 108 ESD?
Bo wolałbym się upewnić, że te dwa 'wyjątki' nie są jedynymi posiadaczami tej stacji na forum zanim sam zainwestuję w LF-1680...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Feb 2012 20:49   

Back to top

amigo76
Poziom 12
Poziom 12

Post#39 05 Mar 2012 02:00   

Tak jak pisałem wcześniej od lipca 2011 posiadam LF-1680, generalnie kupiłem ten sprzęt z uwagi na termopęsetę - do lutowania od kilkunastu lat używam ELWIKa i polecam ten sprzęt - kosztuje tyle co "lepszy" chińczyk a jest na pewno dużo lepszy ( np. super giętki kabel, prawdziwe 60 czy 80 wat w grzałce). Termopęsety używam regularnie kilka razy w tygodniu - chciałoby się częściej ale niestety tylko tyle zleceń :(. Moja kolba 108 ESD ma w sobie grzałkę opisaną 24V60W, ale nawet przy założeniu że ma te 60 a nie 80 wat jak napisano w danych stacji, grzeje duzo słabiej od 60 watowego ELWIKa ( testowane na elektrolitach z płyt głównych ), kabel też nie grzeszy giętkością ale przynajmniej moja sztuka działa ( odpukać w niemalowane :) ) do dziś. W termopęsecie niestety na grzałkach nie ma żadnych sensownych napisów pozwalających wywnioskować jaką mają moc i nominalne napięcie.
Podsumowując z mojej strony nie żałuję tego zakupu bo termopęseta sprawuje się poprawnie a na lutownicy i tak mi nie zależy, także kolego BENIUP być może LF1680 jako na pewno mniej popularne i droższe pochodzą z jakiejś wcześniejszej dostawy i mają "lepsze" kolby.
Mój sprzęt kupowałem bezpośrednio w BIALLu.
Back to top

parkerb
Poziom 6
Poziom 6

Post#40 13 Mar 2012 18:20   

amigo76 wrote:
Tak jak pisałem wcześniej od lipca 2011 posiadam LF-1680, generalnie kupiłem ten sprzęt z uwagi na termopęsetę - do lutowania od kilkunastu lat używam ELWIKa i polecam ten sprzęt - kosztuje tyle co "lepszy" chińczyk a jest na pewno dużo lepszy ( np. super giętki kabel, prawdziwe 60 czy 80 wat w grzałce). Termopęsety używam regularnie kilka razy w tygodniu - chciałoby się częściej ale niestety tylko tyle zleceń :(. Moja kolba 108 ESD ma w sobie grzałkę opisaną 24V60W, ale nawet przy założeniu że ma te 60 a nie 80 wat jak napisano w danych stacji, grzeje duzo słabiej od 60 watowego ELWIKa ( testowane na elektrolitach z płyt głównych ), kabel też nie grzeszy giętkością ale przynajmniej moja sztuka działa ( odpukać w niemalowane :) ) do dziś. W termopęsecie niestety na grzałkach nie ma żadnych sensownych napisów pozwalających wywnioskować jaką mają moc i nominalne napięcie.
Podsumowując z mojej strony nie żałuję tego zakupu bo termopęseta sprawuje się poprawnie a na lutownicy i tak mi nie zależy, także kolego BENIUP być może LF1680 jako na pewno mniej popularne i droższe pochodzą z jakiejś wcześniejszej dostawy i mają "lepsze" kolby.
Mój sprzęt kupowałem bezpośrednio w BIALLu.

Czyli lepiej zainwestować w Elwika, jeżeli chce się samą lutownicę bez termopęsety.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Mar 2012 18:20   

Back to top

rubens
Poziom 23
Poziom 23

Post#41 13 Mar 2012 19:01   

parkerb wrote:

Czyli lepiej zainwestować w Elwika, jeżeli chce się samą lutownicę bez termopęsety.

Nie wyciągaj błędnych wniosków.
Xytronic ma w ofercie kilka różnych stacji lutowniczych.
Być może trafiło się kilka egzemplarzy z trefnymi grzałkami.
Nie przesądza to o reszcie produktów.
Używam od ponad 5-ciu lat kombajnu Xytronica i nigdy nie padła grzałka ( ani w lutownicy termo pęsecie, rozlutownicy czy Hocie) - a stacje kupiłem mocno używną.
W pracy mam 369 od 7-miu lat i też nigdy nic się nie działo.

Miałem Elwiki i większego szajsu moje ręce nigdy nie miały.
O wadach Elwików już pisano na elektrodzie.
Back to top

amigo76
Poziom 12
Poziom 12

Post#42 14 Mar 2012 19:42   

Trochę zboczyliśmy z tematu ale ja "trzymam ten szajs" w ręku codziennie od kilku juz lat - używam mojego ELWIKa LERT-24 dokładnie od 1997 roku i działa poprawnie do dziś, obudowa się nie nagrzewa, nie pękł mi żaden plastik, nie zapiekł się grot a tak giętkiego kabla nie widziałem jeszcze w żadnej kolbie ( oczywiście kolbie z tej samej półki cenowej czyli XYTRONIC, QUICK, SOLOMON - nie wypowiadam się o sprzęcie klasy WELLER czy PACE bo takiego nie miałem okazji używać) i dlatego właśnie z czystym sumieniem moge polecić ten sprzęt. Ponieważ kończę budować "stację lutowniczą" i na dniach będę kupował do niej kolbę więc też będzie to ELWIK- tym razem 80 watowa kolba LES.
Wydaje mi się że po prostu wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz się trafi i jak się sprzętu używa i o niego dba.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Dziwna grzałka Xytronic LF-1600
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Grzałka - co polecacie? Grzałka z interfejsem cyfrowym. (6)
Xytronic 369 VS Xytronic 136ESD (2)
Grzałka ceramiczna do Xytronic LF-800 (4)

Page generation time: 0.106 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed