FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

zacinające się odtwarzacze

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> zacinające się odtwarzacze
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 29 Nov 2004 15:51   

witam. mam taki problemik.... wymieniłem sobie płytę główną, procek i ram ( żadna rewelacja bo Gigabyte GA-8IE533 + Celeron 1.7 +256 DDR) wcześniej miałem wiele słabszy sprzęt i Win98. na starym dysku zdjąłem jedną partycję i postawiłem na NTFS Win XP (druga partycja fat). początkowo wszystko chodziło OK, ale teraz są problemy... gdy odtwarzam pliki mp3( w WinaAmpie lub Windows MediaPlayer) programy sie zatrzymują (tak jakby zawieszają) a po pewnym czasie znów zaczynają grać... pogra pare sekund i zatrzymuje się i tak w kółko... nie wiem co jest tego przyczyną. czy ktoś mógłby mi pomóc, czy spotkał się kiedyś z takim problemem. ( dodam że system przewalałem już z 4 razy bo myślałem że z nim coś nie tak)
Back to top

DJ Ramzees
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 29 Nov 2004 16:03   

Re: zacinające się odtwarzacze

Witam.
Pierwsza sprawa to nigdy nie powinno się robić partycji jednej na NTFS a reszte na FAT bo szlag trafi dysk!
Przyczyna może tkwić właśnie w tym. Zmień wszystkie partycje na FAT lub NTFS i zainstaluj system od nowa. Następnie zrób defragmentację dysków i ScanDisk może są jakieś błędy na dysku.
Powodzenia.
Back to top

Kolobos
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 29 Nov 2004 18:18   

toms2 wrote:
Witam.
Pierwsza sprawa to nigdy nie powinno się robić partycji jednej na NTFS a reszte na FAT bo szlag trafi dysk!

A to niby czemu?
Sam mam na jednym dysku: NTFS, FAT16, FAT32, EXT2 i wszystko jest ok.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Nov 2004 18:18   

Back to top

WidgetSW
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 29 Nov 2004 18:27   

No jasne, Kolobos ma racje. Teoretycznie nie ma żadnych przeciwskazań, żeby na jednym dysku były partycje FAT i NTFS. Ale praktyka może być jadnak inna, więc można spróbować zrobić tak, jak Toms2 radzi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Nov 2004 18:27   

Back to top

fenix79
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 Post from the author of the topic 29 Nov 2004 18:35   

a jest jakiś sposób na sprawdzenie co może być przyczyną takiego działania?? czemu tak się dzieje?
Back to top

Kolobos
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 29 Nov 2004 18:48   

Czy jak odtwarzasz jakis film to tez sie tak zatrzymuje? Moze masz jakis program pracujacy w tle, ktory cos zapisuje/wykorzystuje procesor? mozna to sprawdzic w mendzerze zadan (prawy klik myszki na pasku zadan i tam mendzer zadan)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Nov 2004 18:48   

Back to top

paweliw
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 29 Nov 2004 19:00   

fenix79 wrote:
na starym dysku zdjąłem jedną partycję i postawiłem na NTFS Win XP (druga partycja fat). początkowo wszystko chodziło OK, ale teraz są problemy... ( dodam że system przewalałem już z 4 razy bo myślałem że z nim coś nie tak)

Jak wszystko chodziło to co zrobiłeś lub co się stało, że przestało działać ?
Co to znaczy "przewalałem" system, instalowałeś go na nowo (z formatem partycji podstawowej) czy tylko zrobiłeś "nakładkę" (funkcja napraw z płyty instalacyjnej) ?
Czy sprawdziłeś komputer na występowanie wszelkiego typu robactwa (wirusy, sdware, spyware, trojany itp.) ?
Back to top

fenix79
Poziom 6
Poziom 6

Post#8 Post from the author of the topic 29 Nov 2004 20:39   

przy odtwarzaniu przez windowsmediaplayer-a film idzie normalnie, muzykę odtwarza(przynajmniej tak mi się wydaje), największe problemy są z winampem, ale nie sądze aby to była wina aplikacji, bo instalowałem już kilka wersji. czasmi działa normalnie a czasmi zaczynają się te problemy. system przeinstalowywałem łącznie ze zdjęciem partycji. zmieniałem płyte dlatego instalowałem nowy system.
Back to top

fenix79
Poziom 6
Poziom 6

Post#9 Post from the author of the topic 29 Nov 2004 20:44   

właśnie sprawdziłem na v-player, film idzie ale dźwięk się wyłącza, ale wyląda to naczej niż w winampie bo tu idzie, a w winampie zacinał się cały program.
Back to top

Kolobos
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 29 Nov 2004 20:47   

Probowales zmienic w winampie plugin wyjsciowy na DirectSound output lub waveOut output? Czy karte dzwiekowa tez zmieniles? Jezeli masz zintegrowana na plycie to czy masz do niej najnowsze sterowniki?
Back to top

WidgetSW
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 30 Nov 2004 00:58   

A tylko .mp3 ci się zacina, czy inne formaty dźwiękowe też (.wav, .ogg, .mid, .mod lub inne). Może masz coś porąbane z kodekami, pluginami albo z driverami do karty dźwiękowej, które działały ci w Win98, a w XP nie chcą.

A tak w ogóle, to jaką masz karte dźwiękową?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Nov 2004 00:58   

Back to top

tomus2k
Poziom 17
Poziom 17

Post#12 30 Nov 2004 02:05   

Co ma NTFS i FAT do zepsucia dysku i do odtwarzania MP3 , JA wręcz polecam mieć jedną partycje FAT bo można zawsze tam składować coś dla starych windowsów i odpalać z niej programy dosowe.
Ja bym najpierw od now wgrał DirectX ,jak nic nie da to od nowa sterowniki dźwiękówki. Ale najpierw sprawdź ile masz wolnego miejsca na dysku , nie mniej niż 300MB na C dla XP i 2000. Wyłącz też wszystkie aplikacje z paska a w szczególności antyvir, one często też powodują taki efekt.
Back to top

fenix79
Poziom 6
Poziom 6

Post#13 Post from the author of the topic 30 Nov 2004 23:29   

zciągnąłem i wgrałem nowe sterowniki i zainstalowałem akcelerator aplikacji dołączony na CD od płyty głównej, teraz już nie zatrzymuje się na kilka sekund, ale podczas słuchania muzyki słychać krótkie przerwy.... na innych formatach (mid, mod) dzieje się podobnie. dziej się tak we wszystkich odtwarzaczach.
Back to top

fenix79
Poziom 6
Poziom 6

Post#14 Post from the author of the topic 01 Dec 2004 19:23   

heh czy nad człowiekiem zawsze muszą się kumulować problemy?? :] doszedłem do wniosku że przyczyną takich działań może być karta dźwiękowa więc .... wyłączyłem ją w biosie i odinstalowałem, wpiołem minta 4-o kanałowego którym dysponowałem, zainstalowałem sterowniki(dźwięk się pojawił) jednak konieczny był restart komputera i po rozoczęciu ładowania się systemu pojawił się czarny ekran i komputer się zawiesił..wymiana sterowników też nic nie dała(ten sam czarny ekran) musiałem więc przywrcić system do poprzednich ustawień i dalej borykać się z przerywającym dźwiękiem :[ pomóżcie
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> zacinające się odtwarzacze
Page 1 of 1
Similar topics
Zacinające się przyciski klawiatury w laptopie (2)
Zacinające się połączenie na wr543g + wr340g (2)
Drukarka HP LJ 2500, zacinające się kartki (17)
HP Pavilion DV-6715ew - zacinające się klawisze (1)
Zacinające się filmy WMV. (1)
Zacinające się filmy na VideoCD (2)
zacinające się połączenie (2)
zacinające się filmy (15)
zacinające się gry nawet te stare (3)
Zacinające się filmiki YT - IBM T41p (13)

Page generation time: 0.128 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed