FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Moja osobista REAKTYWACJA DIORY

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Moja osobista REAKTYWACJA DIORY
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#31 14 Nov 2011 22:20   

Re: Moja osobista REAKTYWACJA DIORY

Mówiąc już o tranzystorowej końcówce mocy, gdzie są elementy odpowiedzialne na prąd spoczynkowy? O ile mnie pamięć nie myli, w każdym wzmacniaczu który miałem przyjemność zdemolow...znaczy naprawić znajdował się tranzystorek od prądu spoczynkowego na radiatorach wraz z tranzystorami końcowymi. Po jednym na kanał.
Gdzie tutaj znajduje się taki tranzystorek?
Zastosowałeś tutaj schemat z wspomnianego gdzieś na początku WS354, czy to jakiś inny projekt?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Nov 2011 22:20   

Back to top

Paniki
Poziom 20
Poziom 20

Post#32 14 Nov 2011 22:37   

Być może to któryś z tych w TO92 obok potencjometru.
A ja zapytam, gdzie kupiłeś te rezystory emiterowe? :D
Back to top

tytka
Poziom 9
Poziom 9

Post#33 Post from the author of the topic 15 Nov 2011 01:25   

miku210 wrote:
Mówiąc już o tranzystorowej końcówce mocy, gdzie są elementy odpowiedzialne na prąd spoczynkowy? ... w każdym wzmacniaczu który miałem przyjemność ... znajdował się tranzystorek od prądu spoczynkowego na radiatorach wraz z tranzystorami końcowymi. Po jednym na kanał.
Gdzie tutaj znajduje się taki tranzystorek?
Zastosowałeś tutaj schemat z wspomnianego gdzieś na początku WS354, czy to jakiś inny projekt?
Nie ma układu stabilizacji termicznej, bo nie wszystkie końcówki potrzebują takowej. Ja zastosowałem w stopniu wyjściowym parę lateralnych MOS-ów do audio: 2SK1058/2SJ162, która nie wymaga specjalnej stabilizacji termicznej (same się stabilizują).
A konstrukcja końcówek (jak się już pewnie domyślasz) nie jest zapożyczona z WS354, lecz powstała według japońskiego pomysłu z dwoma stopniami różnicowymi. Konstrukcja dość prosta, na niewielkiej ilości elementów (co u mnie, aby nie przebudowywać zbytnio całego urządzenia było wskazane), ale jednocześnie dość ciekawa i sprawdzona. Starałem się tutaj wzorować, ale też i nie kopiować, konstrukcji wzmacniacza Mistral firmy LFD.
Paniki wrote:
... A ja zapytam, gdzie kupiłeś te rezystory emiterowe? :D
To akurat oryginały z WS354.
Back to top

tytka
Poziom 9
Poziom 9

Post#34 Post from the author of the topic 28 Nov 2011 22:48   

Obiecane parę słów o zastosowanych dyskretnych końcówkach mocy (dopiero teraz , bo jakoś czasu ciągle brak).

Rozważając zamianę pierwszej wersji końcówek opartych o LM-y, na takie, które byłyby wykonane już z elementów dyskretnych, rozważałem kilka opcji. Nie bez znaczenia był tu fakt, aby nowe końcówki nie zajmowały zbyt wiele miejsca, aby nie przebudowywać całego urządzenia. W porównaniu do płytki poprzednich końcówek, nowa mogła mieć więcej o około 2,5cm na krótszej krawędzi (tyle było miejsca).
Tak więc po wielu przemyśleniach zdecydowałem się na końcówki wykonane według koncepcji z dwoma stopniami różnicowymi i końcowymi tranzystorami MOS i to lateralnymi, aby nie był potrzebny układ stabilizacji termicznej. Konstrukcja taka ma bardzo prosty schemat, wykorzystuje niewiele elementów, kilka tranzystorów (u mnie 8: BC560*2, MPSA92*2, MPSA42*2 oraz końcowa para 2SK1058/2SJ162) plus kilka, kilkanaście innych, co było bardzo wskazane w moim przypadku, dysponując niewielkim obszarem płytki. Tworząc moje końcówki jak już poprzednio wspomniałem, starałem się wzorować na wzmacniaczy Mistral (LFD), który jest jednocześnie dowodem na to, jak tak prosta konstrukcja potrafi zagrać (choć niektórzy mają tu inne zdanie). Jest tu parę podobieństw, podobny schemat, pewne podobieństwo w rozmieszczeniu elementów na płytce, ale nie jest to kopia tego wzmacniacza, inne tranzystory końcowe, różnice w zasilaniu itp i osobiście wolałbym nie przyrównywać tych konstrukcji.
Zasilacz, który też musiał zmieścić się na płytce końcówek, ma on u mnie dla każdego kanału osobne prostowniki na diodach MUR460 i symetrycznie kondensatory po 3300uF.
Back to top

tytka
Poziom 9
Poziom 9

Post#35 Post from the author of the topic 17 Apr 2012 00:14   

Temat już pewnie nie śledzony przez nikogo, ale jeszcze pewna informacja.

Obecnie amplituner jest w fazie poważnej przebudowy, wiele bloków zostało przeprojektowanych i zmienionych, proces jeszcze w toku.
Co do końcówek, to już pracują nowe dyskretne, tym razem w pełni komplementarne, z których jestem w końcu zadowolony, poprzednie okazały się bowiem dość kapryśne, z tendencjami do wzbudzania się.
Back to top

korrus666
Poziom 23
Poziom 23

Post#36 17 Apr 2012 08:06   

No to czekamy na nową odsłonę amplitunera. Widziałem też w którymś wątku informację o tym że kolega buduje DAC do zestawu. Kiedy będzie prezentacja ? :)
Back to top

tytka
Poziom 9
Poziom 9

Post#37 Post from the author of the topic 17 Apr 2012 13:50   

Aktualnie amplituner jeszcze czeka na nowy blok selektora/bufora, a nowe końcówki, wzmacniacz słuchawkowy, blok zasilania już są. Będzie jeszcze mała zmiana na płytce regulatorów, a sterowanie zostanie poprzednie, tylko soft nieco zmieniony. Jest już także nowy pilot, obsługujący już trzy urządzenia.

DAC już od miesiąca skończony, tylko chciałem poczekać z prezentacją, aż uporam się z amplitunerem, choć niewykluczone, że zrobię to wcześniej.
Back to top

prsp
Poziom 9
Poziom 9

Post#38 17 Apr 2012 21:49   

tytka wrote:
DAC już od miesiąca skończony, tylko chciałem poczekać z prezentacją, aż uporam się z amplitunerem, choć niewykluczone, że zrobię to wcześniej.

Kolego, przez analogię... skoro tyle już pokazałeś, to nie zwlekaj i zaprezentuj tego DAC-a.
Jak wspomniałem już w innym temacie, jestem bardzo zainteresowany tym projektem, bo być może spróbuję zbudować coś podobnego.
Back to top

tytka
Poziom 9
Poziom 9

Post#39 Post from the author of the topic 17 Apr 2012 23:01   

No dobrze, postaram się w ciągu najbliższych dni, może w weekend, opublikować mojego DAC-a.

...

DAC już zaprezentowany, potencjalnych zainteresowanych zapraszam do zerknięcia.
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Moja osobista REAKTYWACJA DIORY
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2

Page generation time: 0.26 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed