| Author |
CameR Poziom 23

|
19 Sep 2011 15:52 Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Od 2006 roku ElektroEko SA zebrało już ponad 200 tysięcy ton elektrośmieci. Stanowi to ponad 60% zebranych odpadów tego typu w Polsce.
Wraz z wejściem Polski do Unii Europejskiej nasz kraj został zobligowany do zbiórki, a także odzysku i recyklingu elektrośmieci. ElektroEko było jedną z pierwszych organizacji odzysku, która rozpoczęła budowę systemu i infrastruktury zbierania i przetwarzania ZSEE.
Robert Wawrzonek z ElektroEko podkreśla: Organizowane przez nas punkty zbierania przyjmują zużyty sprzęt bezpłatnie. Jedynym wymogiem jest, aby był on kompletny, co oznacza, że nie może być w znacznym stopniu rozebrany, rozkręcony czy zdekompletowany. Warto podkreślić, że wymóg ten wynika z obowiązującego prawa, bowiem ustawa o ZSEE zabrania demontażu poza zakładami przetwarzania. Za nielegalny demontaż grozi kara grzywny nawet do 5000 złotych. Sprzęt zbierany jest do oznakowanych, zielonych kontenerów lub samochodów dostawczych, a następnie trafia do zakładu przetwarzania. W pierwszej kolejności usuwane są wszelkie elementy niebezpieczne, później urządzenia są demontowane w celu uzyskania jednorodnych strumieni odpadów, które poddawane są recyklingowi w wyspecjalizowanych instalacjach.
Selektywna zbiórka zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego jest obowiązkiem nałożonym na Polskę poprzez unijną Dyrektywę 2002/96/WE oraz krajowe ustawodawstwo (m.in. Ustawa o ZSEE z 29 lipca 2005 roku). Zgodnie z zapisami prawa wszystkie zużyte urządzenia działające na prąd lub na baterie - m.in.: pralki, lodówki, miksery, mikrofalówki, golarki elektryczne, wiertarki, telefony komórkowe, telewizory, komputery, wideo, a także świetlówki i żarówki energooszczędne - to odpady, których nie można wyrzucać razem z innymi odpadami do śmietnika. Grozi za to kara do 5 tys. zł.
Elektrośmieci wyrzucone do śmietnika lub porzucone w miejscu do tego nieprzeznaczonym zanieczyszczają środowisko stwarzając tym samym zagrożenie dla zdrowia ludzi. Szkodliwe substancje (np. freon w lodówkach, rtęć w świetlówkach i kineskopach), mogą bowiem wydostać się na zewnątrz ze źle zagospodarowanych lub zdemontowanych zużytych urządzeń, a następnie przeniknąć z deszczem do gleby i wód gruntowych. W konsekwencji, niewłaściwe pozbywanie się zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego może w przyszłości przyczynić się do występowania problemów zdrowotnych u ludzi i zwierząt.
Sprawdź, gdzie możesz oddać zużyty sprzęt na tej stronie internetowej.Link
Źródło: http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Rozmontowales-stary-sprzet-Grozi-ci-kara,wid,13793213,wiadomosc.html?ticaid=1d0d7
|
|
| Back to top |
|
 |
lekto Poziom 20

|
19 Sep 2011 16:10 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Obudowa z tworzywa sztucznego do plastiku, laminat zresztą chyba też, metalowe części do metalu. Sprawne tranzystory, rezystory itp. do pudełeczka, zepsute do śmietnika od sąsiada :) i po problemie.
|
|
| Back to top |
|
 |
medicb Poziom 21

|
19 Sep 2011 18:03 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Taka czcza gadanina żeby ludzie majacy pojęcie o elektronice nie handlowali cennymi elementami z odzysku ;) Swoją drogą mi też by się nie opłacało zbierać samych skorup po urządzeniach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Sep 2011 18:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
RedForce Poziom 19

|
19 Sep 2011 18:09 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Niedługo wymogiem będzie, żeby sprzęt był sprawny i w oryginalnym opakowaniu :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
19 Sep 2011 18:10 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
AVE...
Takie p********nie na antenie na użytek firm produkujących elektronikę i eko-oszołomów. Często zepsuty sprzęt można naprawić wymieniając elementy za kilka złotych lub nawet jeden bezpiecznik. Ponadto przez ostatnie sto lat ludzie wyrzucali elektrośmieci do śmietników i nic złego się nie stało. A tych "szkodliwych substancji" jest tak strasznie dużo zamkniętych w obudowach z plastiku, że aż dziw bierze, że ludzie od samego używania elektroniki nie umierają...
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
19 Sep 2011 18:14 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Takie przepisy sprawią, że jeszcze więcej starych gratów wyląduje w lesie.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukas1121 Poziom 16

|
19 Sep 2011 18:58 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
To co mam się teraz cichaczem w nocy pozbyć wszystkich moich dawców organów w śmietniku na pobliskim osiedlu czy może do lasu zawieść? części kupować w sklepie naprawiać z minimalnym tylko zyskiem bo unia wlepi mi kare że dokonuje nielegalnego recyklingu? bo dokładnie to się z rozmontowanymi urządzeniami u mnie dzieje.
Jak ktoś powiedział Eko-oszołomy i firmy odzyskujące złoto z procków plus koncerny sprzedające nowy sprzęt chcą zarobić,,,, eh polityka;/
|
|
| Back to top |
|
 |
Kamil 1 Poziom 14

|
19 Sep 2011 19:10 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
A ja sram na te przepisy. Do tej pory gdy zepsuł się jakiś odtwarzacz, czy nawet kasa fiskalna u matki w sklepie już była za stara (co ileś lat trzeba wymieniać moduł który kosztuje prawie tyle co nowa kasa) to rozbierałem te urządzenia i wyjmowałem to co było cenne i sprawne, np taki wyświetlacz alfanumeryczny LCD, itp.
Do tej pory to robiłem i oświadczam wszem i wobec że i nadal będę tak robił. Co to za patologia się już szerzy, że rozebranego (w częściach) sprzętu nie mogą już przyjmować. Po co się ma marnować to co sprawne?? A może chcą przez to więcej zarobić na nowych elementach elektronicznych, bo teraz to niby będzie trzeba wszystko kupować nowe - wylutujesz rezystor z starego radia bo jest ci pilnie potrzebny i bah gratis 5000zł grzywny. A mnie się nie opłaca jechać 70 km (w jedną strone) do sklepu elektronicznego tylko po jeden głupi rezystor, gdy tym czasem mogę go znaleźć w takim sprzęcie jak np to wymienione już wyżej radio (oczywiście z uszkodzonego)!!!
Ja to widzę że w tym kraju się coraz gorzej robi już nie można bez pozwolenia wyciąć w ogrodzie drzewa, teraz nie można rozbierać urządzeń elektronicznych, jutro aby się załatwić w kiblu będziesz musiał jechać 10km do gminy po pozwolenie, które dostaniesz po 5 godzinach stania w kolejce bo sąsiadom też się chce a byli przed tobą. Jeszcze trochę i nam tak dowalą że gdy będziesz chciał zrobić własne urządzenie to będzie trzeba zalegalizować projekt, płytkę drukowaną zamówić w firmie bo za własną dostaniesz mandat, a elektronika będzie sprzedawana tylko i wyłącznie za okazaniem pozwolenia i tylko w niezbędnych ilościach - przegrzejesz scalaka podczas lutowania, musisz lecieć po nowe pozwolenie.
Reasumując moje wypociny, mnie to zwisa i powiewa co oni wymyśla, ja nadal będę robił to co robiłem do tej pory i kropka.
I teraz mała wskazówka dla tych co wymyślili ten przepis przedstawiony w tym temacie:
Proszę się pochylić i rozpędzić, a ściana sama was znajdzie!!!
To tyle co mam do powiedzenia w tej sprawie.
Dziękuję i pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
grendel123 Poziom 15

|
19 Sep 2011 19:46 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Powiem tak :) jak zaczną zbierać po 5000zł od każdego elektronika amatora, który kiedykolwiek rozebrał sprzęt na części to załatają dziurę budżetową, a z pozostałej kwoty uratują Grecję przed bankructwem. Kolejne chore przepisy wymuszane przez UE.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Sep 2011 19:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zenobeusz Poziom 23

Joined: 02 Apr 2003 Posts: 3481 Location: Nowy Sącz / Kraków
|
19 Sep 2011 20:01 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
| CameR wrote: |
| rtęć w świetlówkach |
Czy to przypadkiem nie ta sama eko-Unia zmusiła nas do stosowania tych "ekologicznych" świetlówek?
|
|
| Back to top |
|
 |
raczek3 Poziom 19

|
19 Sep 2011 20:02 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Czyli już nawet na allegro nie kupimy tanio uszkodzonego sprzętu żeby naprawić?... Kto wymyślił wejście Polski do unii jedyne co nam dała to jakieś głupie przepisy aby płacić i płacić. Samochodu na części nie rozbierzesz legalnie bo oleje i inne substancje "szkodliwe" dla środowiska, teraz elektrozłom
Ciekawe kiedy każą płacić za oddychanie powietrzem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Sep 2011 20:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
powerm Poziom 18

|
19 Sep 2011 20:03 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Nie narzekać, tylko poskakać trochę po sprzęcie, przy oddaniu powiedzieć że wypadł z 10 piętra a potem jeszcze 3x razy leciał taka była impreza. :)
Nielegalny jest demontaż, a po za tym muszą ci go jeszcze udowodnić.
Właściciel stacji elektrodemontażu nie jest w stanie nic zrobić, nawet nie może cię wylegitymować! Jest przecież prywatnym przedsiębiorcą a legitymować mogą służby.
Ustawodawcy zaś chodziło o to by pan Staszek z panem Józkiem nie palili przewodów aby odzyskać miedź. Wbrew pozorom płytka laminatu w piecu to niezła bomba ekologiczna, kto nie wierzy niech sobie zapali takową i sztachnie się parę razy, kaszel murowany.
|
|
| Back to top |
|
 |
raczek3 Poziom 19

|
19 Sep 2011 20:09 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Pan Staszek z panem Józkiem mogą zawsze wziąć nożyk i "oskalpować" przewody a izolacie wyrzucić do odpowiedniego śmietnika. Ciekawe co powiedzą na puste laminaty już bez elementów w śmieciach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 696 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
19 Sep 2011 20:16 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Dobry pomysł na dalsze trzepanie kasy od społeczeństwa. Ludzie nawet nie wiedzą, jak ich dymają żółto-niebiescy złodzieje.
Niecierpliwie czekam, aż wk.wieni obywatele zorganizują jakiś przewrót i rozpieprzą eurosojuz w drobny mak. Nikt mi nie będzie zakazywał wymontować silniczka z HDD ani paru tranzystorów z zepsutego zasilacza. A jak spróbuje to dostanie do dostanie w łeb ciężkim dławikiem. Oczywiście wymontowanym ze starego telewizora.
|
|
| Back to top |
|
 |
konstronic Poziom 12

|
19 Sep 2011 20:18 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Nie długo wymyślą przepis że sprzęt uszkodzony w sklepie musi zostać sprzedany bo tego wymaga ekologia.
Potem to niech klient oddaje do naprawy w ramach gwarancji.
A no dlatego mogą wpaść na taki pomysł bo kupując sprzęt płaci się podatek eko-utylizacji, a jeżeli go nie kupimy to sprzęt nie ma opłaconego podatku więc nie może być ani naprawiany ponieważ uszkodzone części należało by zutylizować tym samym nie może być też zutylizowany w całości.
Nie dość że produkują pralki i lodówki na dwa lata to jeszcze nie wiedzą co zrobić z tą kupą śmieci i wręczają kary tym co wyrzucają na śmietnik rupiecie.
|
|
| Back to top |
|
 |
raczek3 Poziom 19

|
19 Sep 2011 20:22 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
| Krzysiek16 wrote: |
Dobry pomysł na dalsze trzepanie kasy od społeczeństwa. Ludzie nawet nie wiedzą, jak ich dymają żółto-niebiescy złodzieje.
Niecierpliwie czekam, aż wk.wieni obywatele zorganizują jakiś przewrót i rozpieprzą eurosojuz w drobny mak. Nikt mi nie będzie zakazywał wymontować silniczka z HDD ani paru tranzystorów z zepsutego zasilacza. A jak spróbuje to dostanie do dostanie w łeb ciężkim dławikiem. Oczywiście wymontowanym ze starego telewizora. |
Ja też niecierpliwie czekam na to roz...przenie sojuszu ale jakoś w to nie wierze...
|
|
| Back to top |
|
 |
miku210 Poziom 21

|
19 Sep 2011 20:36 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Panie i panowie, amatorzy i profesjonaliści,
Jeżeli kupiłem sobie starą wieżę, z której będę brał części do napraw, zapłacę 5000 złotych?
A może to jest przestroga żeby państwowe laboratoria i wszelkie politechniki miały zawsze zapas elementów?
A czy to też dotyczy zestawów głośnikowych? Czy jak obudowami napalę w piecu, a resztę wykorzystam w celach zarobkowych to zostanę obciążony grzywną?
A co z urządzeniami, do których nie można dostać takiej czy owej rzeczy?
Dla mnie to jest istny bezsens. Mam naście lat, rodzice nie zarabiają majątku, brat student też szuka dofinansowania, to z czego mam płacić te kary?
|
|
| Back to top |
|
 |
Krater28 Poziom 15

|
19 Sep 2011 20:37 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Unia zakazała sprzedaży żarówek a teraz zakazuje grzebać w świetlówkach i innych sprzętach. Z ludzi robi się durniów a z kraju społeczeństwo konsumpcyjne - ciężko pracuj za grosze i wydawaj zarobione pieniądze - reszta niech Cię nie obchodzi!
Po pracy masz siedzieć przed telewizorem i z nikim nie rozmawiać - przed telewizorem wypierzemy ci mózg a komputer i telefon podsłuchamy.
Czyż to nie Tusk straszył ludzi że PIS wprowadzi państwo policyjne?? - a kto je wprowadził?
Kontrola za kontrolą zakazy za zakazami i to w każdej dziedzinie - drogi, rolnictwo, budownictwo, paliwo....
Panowie czas coś z tym zrobić bo za chwilę nas zaduszą- już niedługo jest ku temu okazja.
Trochę politycznie - ale czyż to nie politycy wprowadzają nam takie przepisy i ustanawiają takie prawa?? (bezprawia). Więc trudno o nich nie pisać.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
19 Sep 2011 20:43 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
AVE...
A najlepsze jest to, że niezależnie od tego, kto następne wybory wygra, to i tak będziemy dalej, jako społeczeństwo, przez państwo i UE, za przeproszeniem, chędożeni. Dlatego w ramach obywatelskiego nieposłuszeństwa zepsute rzeczy sam będę naprawiał lub rozbierał, a odpadki w zwykły śmietnik wrzucał...
|
|
| Back to top |
|
 |
krakarak Poziom 19

|
19 Sep 2011 21:07 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Jakieś morowe powietrze wam zaszkodziło, że tak się wkurzacie na Unię Europejską, Polskę i Tuska ? Co ma wspólnego Tusk z Dyrektywami Unii Europejskiej ? Darujcie sobie politykę w temacie ochrony środowiska i przetwarzania odpadów. Z problemu utylizacji odpadów wybraliście to co wam wygodne i robicie cyrk. Przeczytajcie tę Dyrektywę, pomyślcie i wtedy się wypowiadajcie. Kto wam zabrania serwisować sprzęt ? W którym państwie UE jest to zabronione ? Według was to wszystkie przepisy i regulacje w kosz, kałachy do rąk i warunki dyktuje silniejszy. Jak w Somalii.
|
|
| Back to top |
|
 |
Exploboy Poziom 13

|
19 Sep 2011 21:12 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Niestety Unia robi z nas debilów na każdym kroku. Swojego czasu była powołana specjalna komisja dotycząca chowu kur w klatkach na jajka - normalka. Przez 3 miesiące obradowania (za co dostali pewnie po zaje*istej nagrodzie) mieli tylko jeden jedyny punkt: kura musi stać pazurami do przodu... I niech ktoś teraz wstanie i krzyknie: ale Unia jest przecież spoko! Co my byśmy zrobili, gdyby nie ono! Bylibyśmy o wiele dalej, stosując się do pewnych zasad - własne jest lepsze... Pamiętacie aferę z cenami cukru? Wszystko dlatego, że rolnicy musieli zniszczyć/ograniczyć uprawy cukru, bo ktoś wyliczył, że bardziej opłaca się cukier ściągnąć zza granicy, niż samemu zrobić. Niestety, cukru zabrakło... Eurosocjalizm będzie jeszcze nie raz [uniosłem się gniewem] ruchał nas byleby tylko nawalić pieniądze w kieszeń za 'słuszność' ''sprawy''...
|
|
| Back to top |
|
 |
raczek3 Poziom 19

|
19 Sep 2011 21:25 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
| krakarak wrote: |
| że tak się wkurzacie na Unię Europejską, Polskę i Tuska ? Co ma wspólnego Tusk z Dyrektywami Unii Europejskiej ? |
Na Polskę się nie wkurzam bo jak to powiedział Piłsudski (Naród wspaniały, tylko ludzie k.r.y) (w tym przypadku niektórzy) ale na UE i Tuska tak, unia narzuca nam jakieś debilne przepisy byleby tylko zniszczyć Polską gospodarkę, przemysł, wszystko sprowadzać z zagranicy i tylko brać polskie pieniądze, a Tusk jak taka społeczna świnia sprzedaje Polskę i wmawia swoim (chyba) rodakom że on chce dobrze dla polski a PiS i wszyscy inny są źli...
To tylko moje zdanie i jeśli kogoś uraziłem swoimi poglądami to przepraszam.
|
|
| Back to top |
|
 |
szulat Poziom 17

|
19 Sep 2011 21:33 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
skoro nie wolno rozmontowywać urządzeń elektronicznych to tym bardziej nie wolno ich budować - w obu przypadkach powstają niebezpieczne odpady, których nie da się legalnie utylizować. tak więc drodzy państwo, witamy w podziemiu - zabawa w elektronikę jest od roku 2006 nielegalna (co innego jeżeli masz firmę i prowadzisz oficjalną gospodarkę odpadami, ale takich osób jest tu chyba mniejszość).
ciekawe kiedy zaczną się naloty policji, wystarczy zebrać dane klientów od sklepów z częściami... wygraliśmy wojnę z dopalaczami (oficjalnie ;)), wygramy i z pokątnymi elektrodłubaczami!
niech żyje eurokomuna! [w tle puścić odę do radości]
|
|
| Back to top |
|
 |
raczek3 Poziom 19

|
19 Sep 2011 21:40 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Żeby wyprowadzić kraj z kryzysu, trzeba... zrobić ściepę narodową i kupić bombę atomową. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
krakarak Poziom 19

|
19 Sep 2011 21:44 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
| raczek3 wrote: |
Na Polskę się nie wkurzam bo jak to powiedział Piłsudski (Naród wspaniały, tylko ludzie k.r.y) (w tym przypadku niektórzy) ale na UE i Tuska tak, unia narzuca nam jakieś debilne przepisy byleby tylko zniszczyć Polską gospodarkę, przemysł, wszystko sprowadzać z zagranicy i tylko brać polskie pieniądze, a Tusk jak taka społeczna świnia sprzedaje Polskę i wmawia swoim (chyba) rodakom że on chce dobrze dla polski a PiS i wszyscy inny są źli...
To tylko moje zdanie i jeśli kogoś uraziłem swoimi poglądami to przepraszam. |
UE tylko Polskę wymienia w tej Dyrektywie czy może przepisy dotyczą wszystkich krajów członkowskich ? Reszty twoich "poglądów" nie zamierzam komentować, bo poglądami nie są.
Przepisy Unijne są złe, ale miliardy euro wpompowane w Polskę to już są cacy.
|
|
| Back to top |
|
 |
brofran Poziom 21

|
19 Sep 2011 22:03 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Popieram zasadniczo założenie Dyrektywy Unijnej . Jednak zasada że oddawany musi być sprzęt kompletny jest bzdurna - i z tego względu nie będzie respektowana. No chyba że za ileś tam lat wyginie pokolenie : hobbystów, serwisantów i konstruktorów-amatorów :D
|
|
| Back to top |
|
 |
AdrianK17 Poziom 10

|
19 Sep 2011 22:08 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Dopóki wpompowują to jest ok... Ale jak skończą się dopłaty i będziemy wpompowywać kasę w inne państwa, i to z nawiązką, to już tak różowo nie będzie...
|
|
| Back to top |
|
 |
szulat Poziom 17

|
19 Sep 2011 22:16 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
| UE tylko Polskę wymienia w tej Dyrektywie czy może przepisy dotyczą wszystkich krajów członkowskich? |
w dyrektywie chodzi o to, żeby zachęcać do odzyskiwania surowców ze złomu elektronicznego.
w polskich przepisach wymyślonych w polsce chodzi o to żeby ta czy inna grupa interesów mogła się nachapać, a przypadkiem efekt jest potem taki, że gdy rozmontujesz telewizor to przepisy nakazują go wyrzucić do lasu bo nie zostanie przyjęty w punkcie zbiórki złomu elektronicznego
|
|
| Back to top |
|
 |
Krater28 Poziom 15

|
19 Sep 2011 22:16 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
| Przepisy Unijne są złe, ale miliardy euro wpompowane w Polskę to już są cacy. |
Miliardy? Jaja sobie robisz? - poczytaj ile obecny rząd wykorzystał pieniędzy z puli możliwej do wykorzystania a później podaj konkretne liczby i procenty.
Pisałem o państwie policyjnym zaprowadzonym przez ten rząd - zapewne nie wiesz ze w Polsce na chwilę obecną na 1000 osób 23 osoby jest podsłuchiwane? i ta liczna ciągle rośnie.
Zdawałeś sobie z tego sprawę? Nie sądzę.
Po co podsłuchy - zapewne powiesz to co w USA i ogólnie Uni - dla naszego wspólnego bezpieczeństwa! .... nie rozśmieszaj mnie kolego.
Sen UE o dobru wspólnym i pomaganiu biednym polega na tym że aby go wyśnić trzeba ciągle spać - OBUDŹ SIĘ !
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Sep 2011 22:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
brofran Poziom 21

|
19 Sep 2011 22:22 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
| Krater28 wrote: |
zapewne nie wiesz ze w Polsce na chwilę obecną na 1000 osób 23 osoby jest podsłuchiwane? i ta liczna ciągle rośnie.
Zdawałeś sobie z tego sprawę? Nie sądzę |
A co to ma wspólnego z tematem ?
|
|
| Back to top |
|
 |