FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 19 Sep 2011 15:52   

Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł

Od 2006 roku ElektroEko SA zebrało już ponad 200 tysięcy ton elektrośmieci. Stanowi to ponad 60% zebranych odpadów tego typu w Polsce.

Wraz z wejściem Polski do Unii Europejskiej nasz kraj został zobligowany do zbiórki, a także odzysku i recyklingu elektrośmieci. ElektroEko było jedną z pierwszych organizacji odzysku, która rozpoczęła budowę systemu i infrastruktury zbierania i przetwarzania ZSEE.

Robert Wawrzonek z ElektroEko podkreśla: Organizowane przez nas punkty zbierania przyjmują zużyty sprzęt bezpłatnie. Jedynym wymogiem jest, aby był on kompletny, co oznacza, że nie może być w znacznym stopniu rozebrany, rozkręcony czy zdekompletowany. Warto podkreślić, że wymóg ten wynika z obowiązującego prawa, bowiem ustawa o ZSEE zabrania demontażu poza zakładami przetwarzania. Za nielegalny demontaż grozi kara grzywny nawet do 5000 złotych. Sprzęt zbierany jest do oznakowanych, zielonych kontenerów lub samochodów dostawczych, a następnie trafia do zakładu przetwarzania. W pierwszej kolejności usuwane są wszelkie elementy niebezpieczne, później urządzenia są demontowane w celu uzyskania jednorodnych strumieni odpadów, które poddawane są recyklingowi w wyspecjalizowanych instalacjach.

Selektywna zbiórka zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego jest obowiązkiem nałożonym na Polskę poprzez unijną Dyrektywę 2002/96/WE oraz krajowe ustawodawstwo (m.in. Ustawa o ZSEE z 29 lipca 2005 roku). Zgodnie z zapisami prawa wszystkie zużyte urządzenia działające na prąd lub na baterie - m.in.: pralki, lodówki, miksery, mikrofalówki, golarki elektryczne, wiertarki, telefony komórkowe, telewizory, komputery, wideo, a także świetlówki i żarówki energooszczędne - to odpady, których nie można wyrzucać razem z innymi odpadami do śmietnika. Grozi za to kara do 5 tys. zł.

Elektrośmieci wyrzucone do śmietnika lub porzucone w miejscu do tego nieprzeznaczonym zanieczyszczają środowisko stwarzając tym samym zagrożenie dla zdrowia ludzi. Szkodliwe substancje (np. freon w lodówkach, rtęć w świetlówkach i kineskopach), mogą bowiem wydostać się na zewnątrz ze źle zagospodarowanych lub zdemontowanych zużytych urządzeń, a następnie przeniknąć z deszczem do gleby i wód gruntowych. W konsekwencji, niewłaściwe pozbywanie się zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego może w przyszłości przyczynić się do występowania problemów zdrowotnych u ludzi i zwierząt.

Sprawdź, gdzie możesz oddać zużyty sprzęt na tej stronie internetowej.Link

Źródło: http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Rozmontowales-stary-sprzet-Grozi-ci-kara,wid,13793213,wiadomosc.html?ticaid=1d0d7
Back to top

lekto
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 19 Sep 2011 16:10   

Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł

Obudowa z tworzywa sztucznego do plastiku, laminat zresztą chyba też, metalowe części do metalu. Sprawne tranzystory, rezystory itp. do pudełeczka, zepsute do śmietnika od sąsiada :) i po problemie.
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 19 Sep 2011 18:03   

Taka czcza gadanina żeby ludzie majacy pojęcie o elektronice nie handlowali cennymi elementami z odzysku ;) Swoją drogą mi też by się nie opłacało zbierać samych skorup po urządzeniach.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Sep 2011 18:03   

Back to top

RedForce
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 19 Sep 2011 18:09   

Niedługo wymogiem będzie, żeby sprzęt był sprawny i w oryginalnym opakowaniu :)
Back to top

Urgon
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 19 Sep 2011 18:10   

AVE...

Takie p********nie na antenie na użytek firm produkujących elektronikę i eko-oszołomów. Często zepsuty sprzęt można naprawić wymieniając elementy za kilka złotych lub nawet jeden bezpiecznik. Ponadto przez ostatnie sto lat ludzie wyrzucali elektrośmieci do śmietników i nic złego się nie stało. A tych "szkodliwych substancji" jest tak strasznie dużo zamkniętych w obudowach z plastiku, że aż dziw bierze, że ludzie od samego używania elektroniki nie umierają...
Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 19 Sep 2011 18:14   

Takie przepisy sprawią, że jeszcze więcej starych gratów wyląduje w lesie.
Back to top

lukas1121
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 19 Sep 2011 18:58   

To co mam się teraz cichaczem w nocy pozbyć wszystkich moich dawców organów w śmietniku na pobliskim osiedlu czy może do lasu zawieść? części kupować w sklepie naprawiać z minimalnym tylko zyskiem bo unia wlepi mi kare że dokonuje nielegalnego recyklingu? bo dokładnie to się z rozmontowanymi urządzeniami u mnie dzieje.
Jak ktoś powiedział Eko-oszołomy i firmy odzyskujące złoto z procków plus koncerny sprzedające nowy sprzęt chcą zarobić,,,, eh polityka;/
Back to top

Kamil 1
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 19 Sep 2011 19:10   

A ja sram na te przepisy. Do tej pory gdy zepsuł się jakiś odtwarzacz, czy nawet kasa fiskalna u matki w sklepie już była za stara (co ileś lat trzeba wymieniać moduł który kosztuje prawie tyle co nowa kasa) to rozbierałem te urządzenia i wyjmowałem to co było cenne i sprawne, np taki wyświetlacz alfanumeryczny LCD, itp.

Do tej pory to robiłem i oświadczam wszem i wobec że i nadal będę tak robił. Co to za patologia się już szerzy, że rozebranego (w częściach) sprzętu nie mogą już przyjmować. Po co się ma marnować to co sprawne?? A może chcą przez to więcej zarobić na nowych elementach elektronicznych, bo teraz to niby będzie trzeba wszystko kupować nowe - wylutujesz rezystor z starego radia bo jest ci pilnie potrzebny i bah gratis 5000zł grzywny. A mnie się nie opłaca jechać 70 km (w jedną strone) do sklepu elektronicznego tylko po jeden głupi rezystor, gdy tym czasem mogę go znaleźć w takim sprzęcie jak np to wymienione już wyżej radio (oczywiście z uszkodzonego)!!!

Ja to widzę że w tym kraju się coraz gorzej robi już nie można bez pozwolenia wyciąć w ogrodzie drzewa, teraz nie można rozbierać urządzeń elektronicznych, jutro aby się załatwić w kiblu będziesz musiał jechać 10km do gminy po pozwolenie, które dostaniesz po 5 godzinach stania w kolejce bo sąsiadom też się chce a byli przed tobą. Jeszcze trochę i nam tak dowalą że gdy będziesz chciał zrobić własne urządzenie to będzie trzeba zalegalizować projekt, płytkę drukowaną zamówić w firmie bo za własną dostaniesz mandat, a elektronika będzie sprzedawana tylko i wyłącznie za okazaniem pozwolenia i tylko w niezbędnych ilościach - przegrzejesz scalaka podczas lutowania, musisz lecieć po nowe pozwolenie.

Reasumując moje wypociny, mnie to zwisa i powiewa co oni wymyśla, ja nadal będę robił to co robiłem do tej pory i kropka.

I teraz mała wskazówka dla tych co wymyślili ten przepis przedstawiony w tym temacie:

Proszę się pochylić i rozpędzić, a ściana sama was znajdzie!!!

To tyle co mam do powiedzenia w tej sprawie.

Dziękuję i pozdrawiam.
Back to top

grendel123
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 19 Sep 2011 19:46   

Powiem tak :) jak zaczną zbierać po 5000zł od każdego elektronika amatora, który kiedykolwiek rozebrał sprzęt na części to załatają dziurę budżetową, a z pozostałej kwoty uratują Grecję przed bankructwem. Kolejne chore przepisy wymuszane przez UE.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Sep 2011 19:46   

Back to top

zenobeusz
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 19 Sep 2011 20:01   

CameR wrote:
rtęć w świetlówkach

Czy to przypadkiem nie ta sama eko-Unia zmusiła nas do stosowania tych "ekologicznych" świetlówek?
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 19 Sep 2011 20:02   

Czyli już nawet na allegro nie kupimy tanio uszkodzonego sprzętu żeby naprawić?... Kto wymyślił wejście Polski do unii jedyne co nam dała to jakieś głupie przepisy aby płacić i płacić. Samochodu na części nie rozbierzesz legalnie bo oleje i inne substancje "szkodliwe" dla środowiska, teraz elektrozłom
Ciekawe kiedy każą płacić za oddychanie powietrzem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Sep 2011 20:02   

Back to top

powerm
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 19 Sep 2011 20:03   

Nie narzekać, tylko poskakać trochę po sprzęcie, przy oddaniu powiedzieć że wypadł z 10 piętra a potem jeszcze 3x razy leciał taka była impreza. :)
Nielegalny jest demontaż, a po za tym muszą ci go jeszcze udowodnić.
Właściciel stacji elektrodemontażu nie jest w stanie nic zrobić, nawet nie może cię wylegitymować! Jest przecież prywatnym przedsiębiorcą a legitymować mogą służby.
Ustawodawcy zaś chodziło o to by pan Staszek z panem Józkiem nie palili przewodów aby odzyskać miedź. Wbrew pozorom płytka laminatu w piecu to niezła bomba ekologiczna, kto nie wierzy niech sobie zapali takową i sztachnie się parę razy, kaszel murowany.
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 19 Sep 2011 20:09   

Pan Staszek z panem Józkiem mogą zawsze wziąć nożyk i "oskalpować" przewody a izolacie wyrzucić do odpowiedniego śmietnika. Ciekawe co powiedzą na puste laminaty już bez elementów w śmieciach.
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#14 19 Sep 2011 20:16   

Dobry pomysł na dalsze trzepanie kasy od społeczeństwa. Ludzie nawet nie wiedzą, jak ich dymają żółto-niebiescy złodzieje.
Niecierpliwie czekam, aż wk.wieni obywatele zorganizują jakiś przewrót i rozpieprzą eurosojuz w drobny mak. Nikt mi nie będzie zakazywał wymontować silniczka z HDD ani paru tranzystorów z zepsutego zasilacza. A jak spróbuje to dostanie do dostanie w łeb ciężkim dławikiem. Oczywiście wymontowanym ze starego telewizora.
Back to top

konstronic
Poziom 12
Poziom 12

Post#15 19 Sep 2011 20:18   

Nie długo wymyślą przepis że sprzęt uszkodzony w sklepie musi zostać sprzedany bo tego wymaga ekologia.
Potem to niech klient oddaje do naprawy w ramach gwarancji.
A no dlatego mogą wpaść na taki pomysł bo kupując sprzęt płaci się podatek eko-utylizacji, a jeżeli go nie kupimy to sprzęt nie ma opłaconego podatku więc nie może być ani naprawiany ponieważ uszkodzone części należało by zutylizować tym samym nie może być też zutylizowany w całości.
Nie dość że produkują pralki i lodówki na dwa lata to jeszcze nie wiedzą co zrobić z tą kupą śmieci i wręczają kary tym co wyrzucają na śmietnik rupiecie.
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 19 Sep 2011 20:22   

Krzysiek16 wrote:
Dobry pomysł na dalsze trzepanie kasy od społeczeństwa. Ludzie nawet nie wiedzą, jak ich dymają żółto-niebiescy złodzieje.
Niecierpliwie czekam, aż wk.wieni obywatele zorganizują jakiś przewrót i rozpieprzą eurosojuz w drobny mak. Nikt mi nie będzie zakazywał wymontować silniczka z HDD ani paru tranzystorów z zepsutego zasilacza. A jak spróbuje to dostanie do dostanie w łeb ciężkim dławikiem. Oczywiście wymontowanym ze starego telewizora.

Ja też niecierpliwie czekam na to roz...przenie sojuszu ale jakoś w to nie wierze...
Back to top

miku210
Poziom 21
Poziom 21

Post#17 19 Sep 2011 20:36   

Panie i panowie, amatorzy i profesjonaliści,
Jeżeli kupiłem sobie starą wieżę, z której będę brał części do napraw, zapłacę 5000 złotych?
A może to jest przestroga żeby państwowe laboratoria i wszelkie politechniki miały zawsze zapas elementów?
A czy to też dotyczy zestawów głośnikowych? Czy jak obudowami napalę w piecu, a resztę wykorzystam w celach zarobkowych to zostanę obciążony grzywną?
A co z urządzeniami, do których nie można dostać takiej czy owej rzeczy?
Dla mnie to jest istny bezsens. Mam naście lat, rodzice nie zarabiają majątku, brat student też szuka dofinansowania, to z czego mam płacić te kary?
Back to top

Krater28
Poziom 15
Poziom 15

Post#18 19 Sep 2011 20:37   

Unia zakazała sprzedaży żarówek a teraz zakazuje grzebać w świetlówkach i innych sprzętach. Z ludzi robi się durniów a z kraju społeczeństwo konsumpcyjne - ciężko pracuj za grosze i wydawaj zarobione pieniądze - reszta niech Cię nie obchodzi!
Po pracy masz siedzieć przed telewizorem i z nikim nie rozmawiać - przed telewizorem wypierzemy ci mózg a komputer i telefon podsłuchamy.

Czyż to nie Tusk straszył ludzi że PIS wprowadzi państwo policyjne?? - a kto je wprowadził?
Kontrola za kontrolą zakazy za zakazami i to w każdej dziedzinie - drogi, rolnictwo, budownictwo, paliwo....
Panowie czas coś z tym zrobić bo za chwilę nas zaduszą- już niedługo jest ku temu okazja.
Trochę politycznie - ale czyż to nie politycy wprowadzają nam takie przepisy i ustanawiają takie prawa?? (bezprawia). Więc trudno o nich nie pisać.
Pozdrawiam.
Back to top

Urgon
Poziom 23
Poziom 23

Post#19 19 Sep 2011 20:43   

AVE...

A najlepsze jest to, że niezależnie od tego, kto następne wybory wygra, to i tak będziemy dalej, jako społeczeństwo, przez państwo i UE, za przeproszeniem, chędożeni. Dlatego w ramach obywatelskiego nieposłuszeństwa zepsute rzeczy sam będę naprawiał lub rozbierał, a odpadki w zwykły śmietnik wrzucał...
Back to top

krakarak
Poziom 19
Poziom 19

Post#20 19 Sep 2011 21:07   

Jakieś morowe powietrze wam zaszkodziło, że tak się wkurzacie na Unię Europejską, Polskę i Tuska ? Co ma wspólnego Tusk z Dyrektywami Unii Europejskiej ? Darujcie sobie politykę w temacie ochrony środowiska i przetwarzania odpadów. Z problemu utylizacji odpadów wybraliście to co wam wygodne i robicie cyrk. Przeczytajcie tę Dyrektywę, pomyślcie i wtedy się wypowiadajcie. Kto wam zabrania serwisować sprzęt ? W którym państwie UE jest to zabronione ? Według was to wszystkie przepisy i regulacje w kosz, kałachy do rąk i warunki dyktuje silniejszy. Jak w Somalii.
Back to top

Exploboy
Poziom 13
Poziom 13

Post#21 19 Sep 2011 21:12   

Niestety Unia robi z nas debilów na każdym kroku. Swojego czasu była powołana specjalna komisja dotycząca chowu kur w klatkach na jajka - normalka. Przez 3 miesiące obradowania (za co dostali pewnie po zaje*istej nagrodzie) mieli tylko jeden jedyny punkt: kura musi stać pazurami do przodu... I niech ktoś teraz wstanie i krzyknie: ale Unia jest przecież spoko! Co my byśmy zrobili, gdyby nie ono! Bylibyśmy o wiele dalej, stosując się do pewnych zasad - własne jest lepsze... Pamiętacie aferę z cenami cukru? Wszystko dlatego, że rolnicy musieli zniszczyć/ograniczyć uprawy cukru, bo ktoś wyliczył, że bardziej opłaca się cukier ściągnąć zza granicy, niż samemu zrobić. Niestety, cukru zabrakło... Eurosocjalizm będzie jeszcze nie raz [uniosłem się gniewem] ruchał nas byleby tylko nawalić pieniądze w kieszeń za 'słuszność' ''sprawy''...
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#22 19 Sep 2011 21:25   

krakarak wrote:
że tak się wkurzacie na Unię Europejską, Polskę i Tuska ? Co ma wspólnego Tusk z Dyrektywami Unii Europejskiej ?

Na Polskę się nie wkurzam bo jak to powiedział Piłsudski (Naród wspaniały, tylko ludzie k.r.y) (w tym przypadku niektórzy) ale na UE i Tuska tak, unia narzuca nam jakieś debilne przepisy byleby tylko zniszczyć Polską gospodarkę, przemysł, wszystko sprowadzać z zagranicy i tylko brać polskie pieniądze, a Tusk jak taka społeczna świnia sprzedaje Polskę i wmawia swoim (chyba) rodakom że on chce dobrze dla polski a PiS i wszyscy inny są źli...
To tylko moje zdanie i jeśli kogoś uraziłem swoimi poglądami to przepraszam.
Back to top

szulat
Poziom 17
Poziom 17

Post#23 19 Sep 2011 21:33   

skoro nie wolno rozmontowywać urządzeń elektronicznych to tym bardziej nie wolno ich budować - w obu przypadkach powstają niebezpieczne odpady, których nie da się legalnie utylizować. tak więc drodzy państwo, witamy w podziemiu - zabawa w elektronikę jest od roku 2006 nielegalna (co innego jeżeli masz firmę i prowadzisz oficjalną gospodarkę odpadami, ale takich osób jest tu chyba mniejszość).

ciekawe kiedy zaczną się naloty policji, wystarczy zebrać dane klientów od sklepów z częściami... wygraliśmy wojnę z dopalaczami (oficjalnie ;)), wygramy i z pokątnymi elektrodłubaczami!
niech żyje eurokomuna! [w tle puścić odę do radości]
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#24 19 Sep 2011 21:40   

Żeby wyprowadzić kraj z kryzysu, trzeba... zrobić ściepę narodową i kupić bombę atomową. :D
Back to top

krakarak
Poziom 19
Poziom 19

Post#25 19 Sep 2011 21:44   

raczek3 wrote:
Na Polskę się nie wkurzam bo jak to powiedział Piłsudski (Naród wspaniały, tylko ludzie k.r.y) (w tym przypadku niektórzy) ale na UE i Tuska tak, unia narzuca nam jakieś debilne przepisy byleby tylko zniszczyć Polską gospodarkę, przemysł, wszystko sprowadzać z zagranicy i tylko brać polskie pieniądze, a Tusk jak taka społeczna świnia sprzedaje Polskę i wmawia swoim (chyba) rodakom że on chce dobrze dla polski a PiS i wszyscy inny są źli...
To tylko moje zdanie i jeśli kogoś uraziłem swoimi poglądami to przepraszam.

UE tylko Polskę wymienia w tej Dyrektywie czy może przepisy dotyczą wszystkich krajów członkowskich ? Reszty twoich "poglądów" nie zamierzam komentować, bo poglądami nie są.
Przepisy Unijne są złe, ale miliardy euro wpompowane w Polskę to już są cacy.
Back to top

brofran
Poziom 21
Poziom 21

Post#26 19 Sep 2011 22:03   

Popieram zasadniczo założenie Dyrektywy Unijnej . Jednak zasada że oddawany musi być sprzęt kompletny jest bzdurna - i z tego względu nie będzie respektowana. No chyba że za ileś tam lat wyginie pokolenie : hobbystów, serwisantów i konstruktorów-amatorów :D
Back to top

AdrianK17
Poziom 10
Poziom 10

Post#27 19 Sep 2011 22:08   

Dopóki wpompowują to jest ok... Ale jak skończą się dopłaty i będziemy wpompowywać kasę w inne państwa, i to z nawiązką, to już tak różowo nie będzie...
Back to top

szulat
Poziom 17
Poziom 17

Post#28 19 Sep 2011 22:16   

krakarak wrote:
UE tylko Polskę wymienia w tej Dyrektywie czy może przepisy dotyczą wszystkich krajów członkowskich?

w dyrektywie chodzi o to, żeby zachęcać do odzyskiwania surowców ze złomu elektronicznego.
w polskich przepisach wymyślonych w polsce chodzi o to żeby ta czy inna grupa interesów mogła się nachapać, a przypadkiem efekt jest potem taki, że gdy rozmontujesz telewizor to przepisy nakazują go wyrzucić do lasu bo nie zostanie przyjęty w punkcie zbiórki złomu elektronicznego
Back to top

Krater28
Poziom 15
Poziom 15

Post#29 19 Sep 2011 22:16   

krakarak wrote:
Przepisy Unijne są złe, ale miliardy euro wpompowane w Polskę to już są cacy.

Miliardy? Jaja sobie robisz? - poczytaj ile obecny rząd wykorzystał pieniędzy z puli możliwej do wykorzystania a później podaj konkretne liczby i procenty.
Pisałem o państwie policyjnym zaprowadzonym przez ten rząd - zapewne nie wiesz ze w Polsce na chwilę obecną na 1000 osób 23 osoby jest podsłuchiwane? i ta liczna ciągle rośnie.
Zdawałeś sobie z tego sprawę? Nie sądzę.
Po co podsłuchy - zapewne powiesz to co w USA i ogólnie Uni - dla naszego wspólnego bezpieczeństwa! .... nie rozśmieszaj mnie kolego.
Sen UE o dobru wspólnym i pomaganiu biednym polega na tym że aby go wyśnić trzeba ciągle spać - OBUDŹ SIĘ !
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Sep 2011 22:16   

Back to top

brofran
Poziom 21
Poziom 21

Post#30 19 Sep 2011 22:22   

Krater28 wrote:
zapewne nie wiesz ze w Polsce na chwilę obecną na 1000 osób 23 osoby jest podsłuchiwane? i ta liczna ciągle rośnie.
Zdawałeś sobie z tego sprawę? Nie sądzę

A co to ma wspólnego z tematem ?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł
Page 1 of 6 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Similar topics
Co to za sprzęt? Stary strug? (12)
Poszukiwane gry pod dosyć stary sprzęt. (12)
Ile jest wart mój stary sprzęt grający (1)
Kara śmierci za zabójstwo policjanta.. (47)
Kara za brak biletu MPK ;) (9)
Kradzież energii (jaka kara) (8)
Kara grzywny za rozbiórkę elektrośmieci? (19)

Page generation time: 0.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed