| Author |
brofran Poziom 21

|
08 Dec 2011 16:49 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
| scalakmen wrote: |
| Ja mam jakąś straą pralakę ładowaną od góry i czy naprawdę można ją przerobić i odzykiwać miedź i cynę z płytek drukowanych ? |
No niestety muszę cie zmartwić : ona ma za małe obroty . Jedynie zelazo i rteć się da w niej metodą krakaraka odzyskać . Jeżeli chcesz miedz+cyna+srebro+złoto , to musisz mieć pralkę starego typu - najlepsza FRANIA.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pufan Poziom 18

|
08 Dec 2011 17:01 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Własnym oczom nie wierzę-wywiozłem na zbiórkę cała przyczepę elektrośmieci-w tym UWAGA-2 sprawne technicznie FRANIE . Gdybym wcześniej wiedział o tej prostej metodzie pewnie zarobiłbym dodatkowo parę...set $$$. Człowiek głupim się urodził i głupim umrze....echhhh.
|
|
| Back to top |
|
 |
krakarak Poziom 19

|
08 Dec 2011 20:09 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
| Ronin64 wrote: |
| Po co od razu mielić. Przecież dużo tego sprzętu wraca na rynek. |
Ale wtedy odzyskasz złote a nie złoto.
Na wakacje jadę do Nigerii, żonie dam do łap 4 telewizory w czarnych plastikach ( krzepka jest ), sam też wezmę 2 i opchniemy na ichnim rynku. U nas nad problemem utylizacji nie będą głów męczyć a mnie się wycieczka zwróci. Będą potem oglądać nasze warszawskie marsze i wzajemną, gorącą od płonących samochodów, miłość rodaków. Niech się uczą naszej, bądź co bądź, europejskiej kultury.
|
|
| Back to top |
|
 |
krakarak Poziom 19

|
08 Dec 2011 20:30 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
No masz, pewnie że prawda ! Złoto jest, ale mało. Dlatego jest drogie.
|
|
| Back to top |
|
 |
krakarak Poziom 19

|
08 Dec 2011 20:43 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
No to zależy, ile jest złota w złocie. Na każdym jest próba, np. 585, 999...
|
|
| Back to top |
|
 |
DiZMar Poziom 25

Joined: 14 Feb 2004 Posts: 7476 Location: Międzyrzec Podlaski
|
23 Jan 2012 19:59 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
A mi bezpłatnie elektrośmieci odbiera firma zajmująca się ich przerabianiem. Na umowie jest §, że sprzęt ma być kompletny. Natomiast następny § napisany wytłuszczonym drukiem określa: że względu, że zbierający (tzn. moja firma) jest serwisem sprzęt może być niekompletny jak i też mogę oddawać pojedyncze płytki lub elementy czy części. Praktyka jest taka, że przyjeżdża samochód z metalowym wielkim kontenerem i tam wrzucam wszystko jak leci aby pochodziło z urządzeń do pracy których potrzebny jest prąd w tym baterie, akumulatory, świetlówki i co tam popadnie. Tak naprawdę kierowcę nie bardzo obchodzi co tam rzucam aby to nie były zwykłe śmieci.
PS.
Ostatnio kilka dni temu oddałem ponad 20 kompletnych T i sporu rzeczy luzem. W sumie 700kg. Jeszcze mi trochę zostało ale nie chciało mi się z kątów wyciągać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2012 19:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DiZMar Poziom 25

|
23 Jan 2012 20:40 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
...
| DiZMar wrote: |
| kompletnych T |
Chodziło o telewizory :?: |
Tak chodziło o telewizory. V mi zjadło.
Prawnie to jest tak, że od serwisów biorą wszystko kompletne czy pojedyncze elementy (w tym kineskopy) których używanie związane jest z prądem elektrycznym lub polem magnetycznym. Jeżeli zbierającym jest sklep a nie serwis to od niego mogą nie odebrać zdekompletowanego sprzętu. Odbiera to ten sam samochód w ten sam kontener. W praktyce myślę, że kierowca samochodu nie wnika czy odbiera ze sklepu czy serwisu. Ja jako serwis mam zagwarantowane w umowie odbiór wszystkiego niekoniecznie kompletnego.
PS.
Poszło tam sporo miedzi w cewkach i ołowiu w akumulatorach (ok.50kg akumulatorów żelowych). Mnie nie chciało się wielu TV otwierać aby z nich cokolwiek szabrować.
|
|
| Back to top |
|
 |
DiZMar Poziom 25

|
23 Jan 2012 21:11 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
| COOOOOOOOO :!: Nie wyciągałeś miedzi z Tv :?: :cry: |
Żebyś wiedział, że wolałem niż w tym babrać się. Jeszcze mam w piwnicy pewnie ponad 20 sztuk TV do złomowania. Poczekają jak będzie cieplej to znowu zawołam ten kontener. Do wiosny pewnie zacznie się zapychać piwnica o następne kilka lub kilkanaście szt.
|
|
| Back to top |
|
 |
iagre Poziom 20

|
26 Jan 2012 22:44 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
Nie ulega wątpliwości że recykling to pomysł władz europejskich i nie ulega wątpliwości że recykling to dobra rzecz ale w polskim prawie... Wydaje mi się że wymóg żeby sprzęt był kompletny nie jest europejski ale wymyślili to mości chamowie magnaci uważający że trzepią za mało kasy i mający w swojej kieszeni polskie władze. W europie pewnie chodzi o recykling bo tam widać kompletność prawa dotyczącego recyklingu, np wszystkie bez wyjątku puszki i butelki po napojach są obięte kaucją i skupem więc ludności nie opłaca się tego wyrzucać do śmieci ale iść z tym do sklepu i nie dlatego że grożą jakieś kary ale dlatego że stawki kaucji są takie że opłaca się z tym iść do sklepu a w polsce...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jan 2012 22:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
scalakmen Poziom 14

|
27 Jan 2012 11:02 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
No chcą kompletny sprzęt bo np; z TV wyciągniesz miedź,wylutujesz elementy i wszystkie cewki a zostawisz im sam kineskop i pusty laminat.Ale recykling to nie ma być łatwy zarobek, tylko obowiązek :D
Pozdrawiam
Dodano po 1 [minuty]:
A większość zakładów nie chce samych kineskopów, bo są one dość kłopotliwe :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
DiZMar Poziom 25

|
27 Jan 2012 11:38 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
...
A większość zakładów nie chce samych kineskopów, bo są one dość kłopotliwe :cry: |
Dlatego ja dopiero teraz podpisałem umowę (mimo, że dawno miałem taki obowiązek) na odbiór elektrozłomu. Wcześniejsze propozycje nie miały § o odbieraniu sprzętu niekompletnego czy pojedynczych elementów składowych urządzenia podlegającego obowiązkowemu recyklingowi.
|
|
| Back to top |
|
 |
iagre Poziom 20

|
27 Jan 2012 13:32 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
No chcą kompletny sprzęt bo np; z TV wyciągniesz miedź,wylutujesz elementy i wszystkie cewki a zostawisz im sam kineskop i pusty laminat.Ale recykling to nie ma być łatwy zarobek, tylko obowiązek
...
A większość zakładów nie chce samych kineskopów, bo są one dość kłopotliwe :cry: |
Po to w cenie nowych produktów jest zawarty podatek recyklingowy żeby te chamy utrzymywały się z tego podatku a nie z takiego jak obecnie pseudorecyklingu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jan 2012 13:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
scalakmen Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
DiZMar Poziom 25

|
27 Jan 2012 14:49 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
...
Kolego iagre! A może my się umówimy, i za parę latek taki zakład w Polsce otworzymy :D :D |
Za parę latek to będzie po herbacie. Teraz nie wiem czy jest miejsce na rynku dla następnych firm zajmujących się recyklingiem . Ale to już za 5 dwunasta. Jeżeli już to nie ma co czekać.
|
|
| Back to top |
|
 |
brofran Poziom 21

|
27 Jan 2012 20:33 Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł |
|
|
|
| za parę latek taki zakład w Polsce otworzymy |
Już sporo takich zakładów u nas funkcjonuje . CRT bedzie sie najbardziej "sypać " jeszcze z 2 lata . Recykling zajmie sie pozniej LCD i plasmą . No i na tzw duze AGD będzie pole do popisu zawsze .
|
|
| Back to top |
|
 |