FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#151 08 Dec 2011 16:49   

Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł

scalakmen wrote:
Ja mam jakąś straą pralakę ładowaną od góry i czy naprawdę można ją przerobić i odzykiwać miedź i cynę z płytek drukowanych ?

No niestety muszę cie zmartwić : ona ma za małe obroty . Jedynie zelazo i rteć się da w niej metodą krakaraka odzyskać . Jeżeli chcesz miedz+cyna+srebro+złoto , to musisz mieć pralkę starego typu - najlepsza FRANIA.
Back to top

Pufan
Poziom 18
Poziom 18

Post#152 08 Dec 2011 17:01   

Własnym oczom nie wierzę-wywiozłem na zbiórkę cała przyczepę elektrośmieci-w tym UWAGA-2 sprawne technicznie FRANIE . Gdybym wcześniej wiedział o tej prostej metodzie pewnie zarobiłbym dodatkowo parę...set $$$. Człowiek głupim się urodził i głupim umrze....echhhh.
Back to top

krakarak
Poziom 19
Poziom 19

Post#153 08 Dec 2011 20:09   

Ronin64 wrote:
Po co od razu mielić. Przecież dużo tego sprzętu wraca na rynek.

Ale wtedy odzyskasz złote a nie złoto.
Na wakacje jadę do Nigerii, żonie dam do łap 4 telewizory w czarnych plastikach ( krzepka jest ), sam też wezmę 2 i opchniemy na ichnim rynku. U nas nad problemem utylizacji nie będą głów męczyć a mnie się wycieczka zwróci. Będą potem oglądać nasze warszawskie marsze i wzajemną, gorącą od płonących samochodów, miłość rodaków. Niech się uczą naszej, bądź co bądź, europejskiej kultury.
Back to top

krakarak
Poziom 19
Poziom 19

Post#154 08 Dec 2011 20:30   

No masz, pewnie że prawda ! Złoto jest, ale mało. Dlatego jest drogie.
Back to top

krakarak
Poziom 19
Poziom 19

Post#155 08 Dec 2011 20:43   

No to zależy, ile jest złota w złocie. Na każdym jest próba, np. 585, 999...
Back to top

DiZMar
Poziom 25
Poziom 25

Post#156 23 Jan 2012 19:59   

A mi bezpłatnie elektrośmieci odbiera firma zajmująca się ich przerabianiem. Na umowie jest §, że sprzęt ma być kompletny. Natomiast następny § napisany wytłuszczonym drukiem określa: że względu, że zbierający (tzn. moja firma) jest serwisem sprzęt może być niekompletny jak i też mogę oddawać pojedyncze płytki lub elementy czy części. Praktyka jest taka, że przyjeżdża samochód z metalowym wielkim kontenerem i tam wrzucam wszystko jak leci aby pochodziło z urządzeń do pracy których potrzebny jest prąd w tym baterie, akumulatory, świetlówki i co tam popadnie. Tak naprawdę kierowcę nie bardzo obchodzi co tam rzucam aby to nie były zwykłe śmieci.
PS.
Ostatnio kilka dni temu oddałem ponad 20 kompletnych T i sporu rzeczy luzem. W sumie 700kg. Jeszcze mi trochę zostało ale nie chciało mi się z kątów wyciągać.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jan 2012 19:59   

Back to top

DiZMar
Poziom 25
Poziom 25

Post#157 23 Jan 2012 20:40   

scalakmen wrote:
...

DiZMar wrote:
kompletnych T

Chodziło o telewizory :?:

Tak chodziło o telewizory. V mi zjadło.
Prawnie to jest tak, że od serwisów biorą wszystko kompletne czy pojedyncze elementy (w tym kineskopy) których używanie związane jest z prądem elektrycznym lub polem magnetycznym. Jeżeli zbierającym jest sklep a nie serwis to od niego mogą nie odebrać zdekompletowanego sprzętu. Odbiera to ten sam samochód w ten sam kontener. W praktyce myślę, że kierowca samochodu nie wnika czy odbiera ze sklepu czy serwisu. Ja jako serwis mam zagwarantowane w umowie odbiór wszystkiego niekoniecznie kompletnego.
PS.
Poszło tam sporo miedzi w cewkach i ołowiu w akumulatorach (ok.50kg akumulatorów żelowych). Mnie nie chciało się wielu TV otwierać aby z nich cokolwiek szabrować.
Back to top

DiZMar
Poziom 25
Poziom 25

Post#158 23 Jan 2012 21:11   

scalakmen wrote:
COOOOOOOOO :!: Nie wyciągałeś miedzi z Tv :?: :cry:

Żebyś wiedział, że wolałem Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł niż w tym babrać się. Jeszcze mam w piwnicy pewnie ponad 20 sztuk TV do złomowania. Poczekają jak będzie cieplej to znowu zawołam ten kontener. Do wiosny pewnie zacznie się zapychać piwnica o następne kilka lub kilkanaście szt.
Back to top

iagre
Poziom 20
Poziom 20

Post#159 26 Jan 2012 22:44   

Nie ulega wątpliwości że recykling to pomysł władz europejskich i nie ulega wątpliwości że recykling to dobra rzecz ale w polskim prawie... Wydaje mi się że wymóg żeby sprzęt był kompletny nie jest europejski ale wymyślili to mości chamowie magnaci uważający że trzepią za mało kasy i mający w swojej kieszeni polskie władze. W europie pewnie chodzi o recykling bo tam widać kompletność prawa dotyczącego recyklingu, np wszystkie bez wyjątku puszki i butelki po napojach są obięte kaucją i skupem więc ludności nie opłaca się tego wyrzucać do śmieci ale iść z tym do sklepu i nie dlatego że grożą jakieś kary ale dlatego że stawki kaucji są takie że opłaca się z tym iść do sklepu a w polsce...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jan 2012 22:44   

Back to top

scalakmen
Poziom 14
Poziom 14

Post#160 27 Jan 2012 11:02   

No chcą kompletny sprzęt bo np; z TV wyciągniesz miedź,wylutujesz elementy i wszystkie cewki a zostawisz im sam kineskop i pusty laminat.Ale recykling to nie ma być łatwy zarobek, tylko obowiązek :D
Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

A większość zakładów nie chce samych kineskopów, bo są one dość kłopotliwe :cry:
Back to top

DiZMar
Poziom 25
Poziom 25

Post#161 27 Jan 2012 11:38   

scalakmen wrote:
...
A większość zakładów nie chce samych kineskopów, bo są one dość kłopotliwe :cry:

Dlatego ja dopiero teraz podpisałem umowę (mimo, że dawno miałem taki obowiązek) na odbiór elektrozłomu. Wcześniejsze propozycje nie miały § o odbieraniu sprzętu niekompletnego czy pojedynczych elementów składowych urządzenia podlegającego obowiązkowemu recyklingowi.
Back to top

iagre
Poziom 20
Poziom 20

Post#162 27 Jan 2012 13:32   

scalakmen wrote:
No chcą kompletny sprzęt bo np; z TV wyciągniesz miedź,wylutujesz elementy i wszystkie cewki a zostawisz im sam kineskop i pusty laminat.Ale recykling to nie ma być łatwy zarobek, tylko obowiązek
...

Po to w cenie nowych produktów jest zawarty podatek recyklingowy żeby te chamy utrzymywały się z tego podatku a nie z takiego jak obecnie pseudorecyklingu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jan 2012 13:32   

Back to top

scalakmen
Poziom 14
Poziom 14

Post#163 27 Jan 2012 14:45   

http://www.youtube.com/watch?v=f8VfcmKDLiw&feature=related

U Niemców to jest recykling :D Pozazdrościć tylko...

Dodano po 2 [minuty]:

Kolego iagre! A może my się umówimy, i za parę latek taki zakład w Polsce otworzymy :D :D
Back to top

DiZMar
Poziom 25
Poziom 25

Post#164 27 Jan 2012 14:49   

scalakmen wrote:
...
Kolego iagre! A może my się umówimy, i za parę latek taki zakład w Polsce otworzymy :D :D

Za parę latek to będzie po herbacie. Teraz nie wiem czy jest miejsce na rynku dla następnych firm zajmujących się recyklingiem . Ale to już za 5 dwunasta. Jeżeli już to nie ma co czekać.
Back to top

brofran
Poziom 21
Poziom 21

Post#165 27 Jan 2012 20:33   

scalakmen wrote:
za parę latek taki zakład w Polsce otworzymy

Już sporo takich zakładów u nas funkcjonuje . CRT bedzie sie najbardziej "sypać " jeszcze z 2 lata . Recykling zajmie sie pozniej LCD i plasmą . No i na tzw duze AGD będzie pole do popisu zawsze .
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł
Page 6 of 6 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
Co to za sprzęt? Stary strug? (12)
Poszukiwane gry pod dosyć stary sprzęt. (12)
Ile jest wart mój stary sprzęt grający (1)
Kara śmierci za zabójstwo policjanta.. (47)
Kara za brak biletu MPK ;) (9)
Kradzież energii (jaka kara) (8)
Kara grzywny za rozbiórkę elektrośmieci? (19)

Page generation time: 0.169 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed