FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#91 22 Sep 2011 17:01   

Re: Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł

raczek3 wrote:
Żeby wyprowadzić kraj z kryzysu, trzeba... zrobić ściepę narodową i kupić bombę atomową. :D

Gdzie tam kupować! Trzeba zbudować samemu! I to z części z odzysku :D Panowie, to gdzie i kiedy mam przywieźć furgonetkę z elementami :D?
bobojad wrote:
Najlepszy recycling to ponowne wykorzystanie

A co zrobisz w takim razie z pustym laminatem bez części, który ci jest na p... psińco potrzebny?
Krzysiek
Back to top

manekinen
Poziom 21
Poziom 21

Post#92 22 Sep 2011 19:48   

No tak... od jakiegoś już dłuższego czasu przymierzam się aby wywieźć swoje "zapasy" do takiego punktu. Z tym że są to praktycznie same płytki a jest ich na prawdę sporo. Nie dość że w mojej mieścinie nie ma takiego punktu, to w świetle tych kretyńskich przepisów, po prostu wezmę to wszystko i wydupcę na śmietnik w kilku ratach.

No bo skoro w punkcie nie przyjmą to co... mam to zjeść? Dla takiej dbającej o ekologię firmy przyjmującej elektrośmieci, bardziej "ekologicznym" rozwiązaniem będzie jeśli to wszystko spalę w piecu w p...u aniżeli mieliby to ode mnie zabrać i dopłacić do utylizacji. No brawa :(
Back to top

michal-michalik
Poziom 19
Poziom 19

Post#93 22 Sep 2011 19:51   

Kzyho wrote:

bobojad wrote:
Najlepszy recycling to ponowne wykorzystanie

A co zrobisz w takim razie z pustym laminatem bez części, który ci jest na p... psińco potrzebny?
Krzysiek

A co zrobi z nim firma, która dostanie urządzenie w całości?

Tak przetopi prawdopodobnie... ;)
Back to top

popaw1
Poziom 15
Poziom 15

Post#94 22 Sep 2011 22:16   

manekinen wrote:
No tak... od jakiegoś już dłuższego czasu przymierzam się aby wywieźć swoje "zapasy" do takiego punktu. Z tym że są to praktycznie same płytki a jest ich na prawdę sporo. Nie dość że w mojej mieścinie nie ma takiego punktu, to w świetle tych kretyńskich przepisów, po prostu wezmę to wszystko i wydupcę na śmietnik w kilku ratach.

Zawsze możesz powiedzieć, że znalazłeś to w lesie, a że jesteś porządny to wrzuciłeś na przyczepkę czy na pakę i przywiozłeś bo nie lubisz gdy widzisz śmieci w lesie. W ten sposób można się pozbyć wszystkich elektrośmieci i nikt Ci nic nie udowodni.
Back to top

JQL5WMU
Poziom 20
Poziom 20

Post#95 22 Sep 2011 22:22   

popaw1 wrote:
manekinen wrote:

Zawsze możesz powiedzieć, że znalazłeś to w lesie, a że jesteś porządny to wrzuciłeś na przyczepkę czy na pakę i przywiozłeś bo nie lubisz gdy widzisz śmieci w lesie. W ten sposób można się pozbyć wszystkich elektrośmieci i nikt Ci nic nie udowodni.

Też ciekawy pomysł... ale pewnie zaś będą żądać dowodów. A skąd ja im wezmę jakiś dowód? Zając Poziomka mi napisze że to naprawdę tam leżało :D?
Chociaż nie... można jechać z tym do lasku, położyć, zrobić foto i zawieźć do punktu :D
Krzysiek
Back to top

popaw1
Poziom 15
Poziom 15

Post#96 22 Sep 2011 22:33   

Dowodów żądać raczej nie mogą. Mogą natomiast odmówić przyjęcia elektrośmieci.
Back to top

JQL5WMU
Poziom 20
Poziom 20

Post#97 22 Sep 2011 22:46   

popaw1 wrote:
Dowodów żądać raczej nie mogą. Mogą natomiast odmówić przyjęcia elektrośmieci.

Wiadomo czemu...
Choćbyś miał zdjęcie to i tak MUSI być kompletne. Przecież sprzedaż kompletnego urządzenia używanego jest bardziej opłacalna niż otrzymanie samej obudowy i dokładanie samemu...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Sep 2011 22:46   

Back to top

Ronin64
Poziom 22
Poziom 22

Post#98 23 Sep 2011 00:11   

Dokładnie. W Łodzi jest taki punkt który sprzedaje przyjęte urządzenia. Cała ta elektroutylizacja to grubymi nićmi szyta jest.
Back to top

koczis_ws
Poziom 15
Poziom 15

Post#99 23 Sep 2011 07:19   

Kzyho wrote:
popaw1 wrote:
manekinen wrote:

Też ciekawy pomysł... ale pewnie zaś będą żądać dowodów. A skąd ja im wezmę jakiś dowód? Zając Poziomka mi napisze że to naprawdę tam leżało :D?
Chociaż nie... można jechać z tym do lasku, położyć, zrobić foto i zawieźć do punktu :D
Krzysiek

Kładziesz to w lesie a tu zza drzewa wyskakuje gajowy Marucha i dopiero wtedy masz przechlapane :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Sep 2011 07:19   

Back to top

Ronin64
Poziom 22
Poziom 22

Post#100 23 Sep 2011 13:39   

Albo trafiasz na ukrytą kamerę w dziupli ;)
Back to top

JQL5WMU
Poziom 20
Poziom 20

Post#101 23 Sep 2011 14:52   

Jeszcze gorzej będzie jak mnie przyłapie Zając Poziomka :D
A tak szczerze? Według mnie to wszystko jest idiotyczne. Od 2004 mamy takie "dobra":
1. Żarówki energooszczędne i ekologiczne (co jest g.... prawdą). Zwykła żarówka- żarnik, szkło, trochę metalu i jakiś gaz (nie pamiętam jaki). Świetlówki: elektronika czyli laminat, elektrolit, miedź, substancje czyli rtęć, ołów... To faktycznie dużo tu ekologii. I przy okazji ceny- zwykła żarówka dająca miłe światło- góra 5 zł może. Energooszczędna dająca światło od którego czasem idzie zwymiotować- 25 zł. Przy okazji częstość wymiany... te nowe "cuda" wymieniam wiele razy częściej niż zwykłe żarówki bańki.
2. Termometry rtęciowe - to trochę rozumiem, no ale ok. Mamy elektroniczne, bo rtęć jest niebezpieczna. Więc pytam: co ona robi w świetlówce ekologicznej!?
3. Teraz ten zakaz... Trzepią na nim niezłą mamonę. Sprzedają potem taki piękny komputerek czy co używane, czasem tam coś tylko wymienić. A tak mają samą obudowę, części dokup, to drogie, to drogie itd. Dlatego nie przyjmują niekompletnych.
W przyszłości nam pewnie zakażą rozlutowywania, bo to nieekologiczne itd. A jak czytamy wyżej, sami też szkodzą przyrodzie. Teraz jak to widziałem w temacie wcześniej, na 100% będzie więcej tego typu rzeczy w lesie, "bo w skupie nie przyjęli". To niech postawią jakieś specjalne punkty likwidacji niekompletnych rzeczy. Oj nie, nie opłaca im się. Nie mają co sprzedawać potem za kasę.
Krzysiek
Back to top

Roman-Pila
Poziom 13
Poziom 13

Post#102 24 Sep 2011 01:42   

Witam grono.
Po pierwsze:
Robicie potężną wrzawę wokół przepisu, a żaden z was nie zadał sobie trudu, aby zrozumieć po co jest ten przepis i do kogo jest skierowany (czyje poczynania ma ukrócić).
Przepis powstał po to, aby przeciętny zbieracz złomu nie rozwalał kineskopu (uwalniając chemikalia z iluminoforu do atmosfery) czy agregatu od lodówki (uwalniając zawarty w tym agregacie gaz), czy też tłuc świetlówek w znalezionej oprawie , aby pozyskać z nich blachy, kosztem uwolnienia tego, co w nich jest szkodliwe. To z grubsza opisane, ale myślę, że ogólny koncept tegoż konkretnie przepisu przekazałem.
Podczas rozlutowywania płytek uwalniamy zawarty w starym lutowiu ołów (ale to wspominam tak na marginesie)
Po drugie:
Zapamiętajmy sobie święcie, że każdego eurocenta, jakiego otrzymaliśmy od Unii przyjdzie nam oddać z należnymi odsetkami.
Zwrócimy go wprost z własnej kieszeni, albo pod postacią podatków i nie ma co się łudzić, że będzie inaczej (na te „częściowo” umarzane kredyty niestety będziemy musieli złożyć się wszyscy, niezależnie czy skorzystaliśmy z nich czy nie)
Po trzecie:
Żyjemy w czasach które sami sobie stworzyliśmy jako społeczeństwo, chociażby mimowolnie przyzwalając na taki, a nie inny bieg rzeczy i ten błąd kultywujemy już od kilku pokoleń.
Więc zanim zaczniemy robić podobny rwetes w przypadku podobnych tematów, to zastanówmy się, czy nie warto czasem spojrzeć na problem pod nieco innym kontem, niż ten, który nasunął nam się pierwotnie, to może zdobędziemy mądrość, aby uniemożliwić powstanie sytuacji będącej podstawą do konstruowania podobnych narzuceń.
Po czwarte:
Każdy z nas chce polepszać swój dobrobyt i kierujemy się chęcią zysku. To sprawiło, że staliśmy się społeczeństwem typowo komercyjnym, więc nie ma co się dziwić, że napędzamy handel tak czy inaczej i każdy chce na tym zarabiać chociażby wprowadzając do obrotu produkty o „określonej” żywotności.
Po piąte:
Zanim zechcecie mnie zlinczować z tak śmiałą i wypowiedzianą wprost opinię to zastanówcie, się czy nie przyczyniliście się (na przykład rozwalając symboliczny kineskop, czy agregat od lodówki) do powstania tego przepisu. I czy nie trzeba się uderzyć tutaj w pierś :)
Nie bronie tego przepisu nie nie mam takiego zamiaru.
Uwidoczniłem jedynie wam, jak łatwo „kilka linijek przepisu” tak umiejętnie zmanipulowało naszą masę, że ponieśliśmy o to rwetes trwający od 2006 roku do teraz nie starając się nawet zrozumieć co było powodem powstania tego przepisu.

Jeżeli kogoś urażam to przepraszam. Nie miałem nic takiego na celu. Staram się tylko uprosić społeczeństwo (więc i was) abyśmy zastanawiali się nie tylko nad skutkami, ale i nad przyczynami tego, o czym dyskutujemy.

Pozdrawiam i przepraszam za ewentualne błędy.
Roman z Piły
Back to top

miomol
Poziom 9
Poziom 9

Post#103 24 Sep 2011 03:05   

Osobiście uważam że jest to śmiech na sali. Oddawać sprzęt i jeszcze płacić pff...

Sam rozmontowuję stare komputery znajomych które się psują, xboxy itp.

Mam też pełną piwnice części i może teraz policja wejdzie mi z butami do domu, zabierze wszystko i każą zapłacić około 10000zł ? (5000zł kary + utylizację ?)

Jak już miałbym oddawać to same laminaty i blachy - resztę można wykorzystać a oni pewnie zgarną np. komputer dziecka wart 500zł za 50zł i sprzedadzą po naprawieniu za 700...

Śmiech na sali. :)

Miłosz
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Sep 2011 03:05   

Back to top

keseszel
Poziom 19
Poziom 19

Post#104 24 Sep 2011 08:21   

Bijecie niepotrzebnie pianę i nakręcacie się jak dzieci na karuzeli. Weź kawałek płytki zanieś do oddania i będziesz wiedział. Jeden filozof podrzucił temat a reszta popłkuje bez sensu.. Typowe polskie podejście...
Back to top

tomcio
Poziom 20
Poziom 20

Post#105 25 Sep 2011 01:18   

Jeśli chodzi o firmy zajmujące się ekologią to nie znam żadnych, u nich się liczy tylko KASA i nic więcej.

U mnie w okolicy przyjmują sprzęt uszkodzony w miarę kompletny i nikt do środka nie zaglądał, a uszkodzonego sprzętu jako firma wywiozłem już dość sporo, głównie RTV. Płyty od tv też przyjęli, było tego pudło po tv.

Jeśli chodzi o przepisy to podobno mamy jedne z lepszych w Europie, ale jak to u nas, przepisy sobie, a życie sobie.
Mieszkam blisko lasu i jest tam dość dużo sprzętu porzuconego poprzez rozbieraczy (czyt. miłośników tanich trunków) i oni mają te przepisy w du...ie, bo nawet jak ich złapią to będą przynajmniej mieli darmowe jedzenie, bo żaden z nich nie zapłaci 5000zł kary, bo za to by było przynajmniej 1000 litrów "dobrego" trunku.

Jeśli chodzi o ekologie to w zależności od kasy jaką dostaną "nasi" wybrańcy narodu taką stworzą ustawę, nie od dziś o tym wiadomo.
Przykład:- proszę bardzo, do dziś nie ma ustawy o smrodzie, bo na tym komuś zależy, a komu tym co mają kasę.
Jeśli chodzi o dochodowość interesów, to nie od dziś wiadomo, że na 1 miejscu są narkotyki a na 2 śmieci.

Mam tylko nadzieję, że nie zdradziłem żadnej tajemnicy państwowej i za narzekanie na rząd i UE nie obudzą mnie o 6 rano za "nieodpowiednie" poglądy polityczne). tak więc "łączymy się w bulu" i żyjemy dalej.
Back to top

michalstec
Poziom 9
Poziom 9

Post#106 27 Sep 2011 21:11   

Art. 70.
Kto, wbrew przepisowi art. 5, przeprowadza demontaż zużytego sprzętu poza zakładem
przetwarzania, podlega karze grzywny w wysokości od 2 000 zł do 100 000 zł.
http://galeria.elektroeko.pl/index.php/0,957,elem.pdf
Back to top

koczis_ws
Poziom 15
Poziom 15

Post#107 27 Sep 2011 23:32   

Jak się to przeczyta zwłaszcza załącznik nr 2 to włos się jeży, za samowolne wyjęcie baterii ze sprzętu też cię mogą pociągnąć za konsekwencje, totalna paranoja.
Back to top

seba_x
Poziom 22
Poziom 22

Post#108 28 Sep 2011 08:06   

michalstec wrote:
Art. 70.
Kto, wbrew przepisowi art. 5, przeprowadza demontaż zużytego sprzętu poza zakładem
http://galeria.elektroeko.pl/index.php/0,957,elem.pdf

W tym kraju obywatel z góry traktowany jest jak przestępca ! Zamiast zachęcać do oddawania starych gratów to oni straszą karą !
Ktoś wcześniej pisał że wystarczy wieczorkiem wywalić po prostu do śmietnika.

Zamiast tych kar wystarczyło napisać że kilogram złomu elektronicznego ma kosztować w skupie np. 50groszy, każdy bezdomny, złomiarz, emeryt itp. wysprzątali by nasz kraj w ciągu miesiąca !!!
Back to top

brofran
Poziom 21
Poziom 21

Post#109 28 Sep 2011 20:21   

seba_x wrote:

Zamiast tych kar wystarczyło napisać że kilogram złomu elektronicznego ma kosztować w skupie np. 50groszy, każdy bezdomny, złomiarz, emeryt itp. wysprzątali by nasz kraj w ciągu miesiąca !!!

Bardzo słuszne stwierdzenie !!

To samo mozna odnieśc do :
1- butelek szklanych i stłuczki - gdy je skupowano , walajacej się butelki nigdzie nie uswiadczyłes !!
2 - makulatury
3 - plastiku
Ludzkość nie potrafi racjonalnie zagospodarowac swoich zużytych wyrobów, a na śmietniska brakuje miejsca .
Back to top

tomcio
Poziom 20
Poziom 20

Post#110 28 Sep 2011 22:05   

Quote:
Art. 70.
-- mam nadzieję, że tranzystor można wylutować, bo jeśli nie to będzie mój najdroższy tranzystor.

Tv nie można rozebrać, bo kara, ale jeśli rządzące włodarze defrauduję na budowie stadionu narodowego miliony to już to jest OK.
Back to top

Ronin64
Poziom 22
Poziom 22

Post#111 28 Sep 2011 22:22   

Interpretacja prawa zmienia się wraz z głębokością portfela oskarżonego.
Back to top

seba_x
Poziom 22
Poziom 22

Post#112 29 Sep 2011 08:33   

Ronin64 wrote:
Interpretacja prawa zmienia się wraz z głębokością portfela oskarżonego.

Bo jak kraść to tylko miliony ;-) (jest czym opłacić dobrych prawników)
Back to top

koczis_ws
Poziom 15
Poziom 15

Post#113 29 Sep 2011 12:25   

Z ilości postów i wyświetlań tego tematu widać, że jest on ważny.
Patrząc na to widzę , że na palcach jednej ręki można policzyć posty "za".
Co na to demokracja?
Back to top

karolark
Poziom 22
Poziom 22

Post#114 29 Sep 2011 12:43   

Jaka demokracja :-)
Jak to jest z pewna myslą - prawo jest jak płot wąz się przeslizgnie . wilk przeskoczy a barany zostana pod nim :cry:
Jakiś rok temu probowałem oddac kilkanascie rur swietlowek markecie
po prawie godzinie szukania magazyniera potem jakies papeiry wyszedlem i wyp....em je w przymarketowym smietniku
Back to top

k.i.
Poziom 11
Poziom 11

Post#115 29 Sep 2011 15:02   

Witam ponownie.
Po wypowiedziach kolegów widzę, że jednak to ja miałem rację. Nikogo nie interesuje ekologia tylko kasa, hipermarkety mają obowiązek zbierać zużyte świetlówki ale nie na tym zarabiają więc im to wisi. Zainteresowane są firmy przetwarzające, na tym w końcu zarabiają to nie ma się co dziwić, że chcą urządzenia kompletne. Prawo jednak jest tak sformułowane aby umożliwiać większe zyski bogatym a zwykłego Kowalskiego wycisnąć. Cała ta ochrona środowiska to tylko przykrywka. Jeżeli miało by w tym przypadku chodzić o ekologię to firmy przetważające elektrośmieci nie miałyby zarabiać na ich przetważaniu tylko powinny dostawać dotacje. Jeżeli by przy okazji z tego były zyski to ok. W takim przypadku byłoby mniej przekrętów, nie musisz się martwić o to aby się utrzymać bo na działalność pieniądze są.
Back to top

scalakmen
Poziom 14
Poziom 14

Post#116 28 Nov 2011 21:02   

A ja ze starych telewizorów, transformatorów itp. wyciągam miedź. (na złomie miedź uzwojeniowa chodzi za ok 19.00PLN/kg) Poza tym wszystkie płytki i elemeny elektroniczne to cenne pierwiastki, które po recyklingu nadają się do powtórnego wykorzystania np; mieź, aluminium, cyna, cynk, ołów, stal, czasami nawet złoto i srebro! A, i NIE NABIERZCIE SIĘ NA ,,ŻARÓWKI ENERGOOSZCZĘDNE''
Kosztują 10 razy więcej a potrafią świecić o połowę mniej niż zwykłe. Pozdrawiam. :D

Dodano po 16 [minuty]:

PS; Jak wyciągam cewki z kineskopu, to robię to delikatnie żeby go nie rozbić.
(jak mnie kiedyś nastraszyli, że kineskop ,,wybuchnie'', to w 13-stej mojej jesieni,
się tego boję, choć wiem, że to nie prawda). :o
Back to top

karolark
Poziom 22
Poziom 22

Post#117 28 Nov 2011 21:06   

Jak zbijesz od strony szyjki to ino tylko ładnie wciągnie powietrze - a już z drugiej strony gdzie obrazki ładne było widać to już nie radze :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Nov 2011 21:06   

Back to top

ezbig
Poziom 16
Poziom 16

Post#118 29 Nov 2011 01:38   

Tłuczenie kineskopu grozi implozją. Tam gdzie są końcówki od lampy, po środku jest "kapturek szklany". Należy go uciąć szczypcami bocznymi i powietrze bezpiecznie napełni bańkę. Będzie głośny świst, albo nawet pisk przez jakąś minutę i kineskop jest bezpieczny (w sensie implozji oczywiście).
Back to top

scalakmen
Poziom 14
Poziom 14

Post#119 29 Nov 2011 20:37   

A jak wyciągnę górną wtyczkę od podłączenia anody to też go ,,rozbroję'' :?:
Back to top

krakarak
Poziom 19
Poziom 19

Post#120 29 Nov 2011 20:43   

Tego nie rób jeśli ci życie miłe ! W ten sposób go uzbroisz, tak jak granat gdy wyciągniesz zawleczkę.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Rozmontowałeś stary sprzęt? Grozi ci kara do 5000zł
Page 4 of 6 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Similar topics
Co to za sprzęt? Stary strug? (12)
Poszukiwane gry pod dosyć stary sprzęt. (12)
Ile jest wart mój stary sprzęt grający (1)
Kara śmierci za zabójstwo policjanta.. (47)
Kara za brak biletu MPK ;) (9)
Kradzież energii (jaka kara) (8)
Kara grzywny za rozbiórkę elektrośmieci? (19)

Page generation time: 0.142 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed