Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty
Autor
Wiadomość
konrad_gom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 377
Miasto: Stone

Post#1 Post autora tematu 20 Wrz 2011 14:36   

Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Zelmer typ 175, rozkręciłem, łożyska na wirniku wydają się być sprawne. Po włączeniu, malakser nie chce wejść na pełne obroty, wirnik kręci się z małą prędkością, po kilku sekundach cewki stojana są już bardzo gorące. Kondensator do wymiany?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Wrz 2011 14:36   





Powrót do góry
   
zibq
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 625
Miasto: podkarpackie

Post#2 20 Wrz 2011 14:48pomocny post - solucja   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Miałem w rękach podobny przypadek tego malaksera. Wirnik miał uszkodzony komutator, nie nadawał się do przewinięcia.
W tych sprzętach są dwa rodzaje wirników, niestety ciężko dostępne. Występują w innych sprzętach Zelmera.
Powrót do góry
   
dzi_dziuś
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1429
Miasto: Zielona Góra

Post#3 20 Wrz 2011 15:19pomocny post - solucja   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Kondensator nie ma z tym nic wspólnego.
Sprawdź łożyska. Czy nie ma oporów, wirnik obraca się lekko bez luzów. Uszkodzone łożyska mogą hamować silnik i powodować brak maksymalnych obrotów.

Sprawdź wirnik, a przynajmniej czy nie występuje iskrzenie na komutatorze. Jeżeli występuje a szczotki mają powyżej 1 cm oznacza że wirnik do wymiany. Obejrzyj też komutator może jakies przebarwienia, wżery, to jest wskazówka do wymiany.

Sprawdź stojan po wyjęciu szczotek i odłączeniu kondensatora oporność pojedynczych cewek stojana powinna być jednakowa.

Podsumowując, jeśli sprawdzone są łożyska i stojan pozostaje uszkodzenie wirnika. Łatwo nie będzie ale mozesz zapytac np. tutaj http://naprawa_sprzedaz_agd.republika.pl
Może akurat będzie nowy wirnik, albo silnik z demontażu ..
pzdr
Powrót do góry
   
konrad_gom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 377
Miasto: Stone

Post#4 Post autora tematu 20 Wrz 2011 16:04   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Jak już pisałem łożyska powinny być sprawne, kręcą się bez żadnych oporów.
Iskrzenie na komutatorze jest ale znikome, wyczyściłem go drobniutkim papierem ściernym ale to samo, szczotki niedawno wymieniłem, są bardzo długie.
Uzwojenia stojana mają taką samą rezystancję, po jakieś 5,5 R.
Zapewne wirnik do wymiany, dzięki za link.

Dodano po 11 [minuty]:

Edit:
Jeśli chodzi o luz, to oba łożyska mają taki sam mniej więcej, taki że trzymam wirnik w metalowej podstawce, w której jest on obsadzony na łożysku i wirnik troszkę się rusza, tylko pytanie teraz czy to norma czy już duży luz.
Powrót do góry
   
dzi_dziuś
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1429
Miasto: Zielona Góra

Post#5 20 Wrz 2011 19:07   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Przy wymianie wirnika, z zasady daje sie też nowe łozyska, ażeby po krótkim czasie znów nie rozkręcać całego silnika. Luz który opisujesz jest dopuszczalny, ale co do wymiany łozysk na nowe j.w.
Nowy wirnik powinien posiadać jedno nowe łożysko od strony komutatora już nabite, a co do drugiego na pewno można sie dogadać, albo pójść do jakiegoś zakładu ażeby wcisnęli i nie pokaleczyli młotkiem.
pzdr
Powrót do góry
   
konrad_gom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 377
Miasto: Stone

Post#6 Post autora tematu 20 Wrz 2011 19:12   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Łożysko już zdjąłem, szukam wirnika, będzie chyba problem bo facet z tego linku od Ciebie odpisał, że nie ma, na naszym serwisie aukcyjnym też cisza póki co.
Powrót do góry
   
dzi_dziuś
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1429
Miasto: Zielona Góra

Post#7 21 Wrz 2011 00:25   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Wklej foto tego wirnika i całego silnika. Jeżeli dobrze pamiętam takie same były stosowane we froterkach do podłóg ?, choć pamięć może mnie mylić. Całe silniki od froterek jeszcze gdzieś mam, może więc wirnik będzie pasował.
pzdr
Powrót do góry
   
konrad_gom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 377
Miasto: Stone

Post#8 Post autora tematu 21 Wrz 2011 12:54   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Jest to wirnik o oznaczeniu 190.2000:
Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty

Silnik:
Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty

Dodano po 3 [godziny] 15 [minuty]:

Okazało się, że w domu mam jakieś stare części od takich samych malakserów, był też silnik (ze spaloną jedną cewką w stojanie), wymontowałem od niego wirnik i przełożyłem ale dalej to samo. Jednak tu pewność czy ten wirnik był sprawny mam małą. Kolego posiadasz taki wirnik? Jeśli tak to jaka cena?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Wrz 2011 12:54   





Powrót do góry
   
dzi_dziuś
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1429
Miasto: Zielona Góra

Post#9 23 Wrz 2011 14:56   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Witam.

Przeszukałem całe zbiory moich silników do urządzeń z tamtego okresu. Silnika do malaksera nie posiadam. Owszem jest on identyczny jak wspomniany silnik z froterki, ale wirnik jest zakończony z obu stron gwintem.

Co mnie zdziwiło. Dokładnie takie samo zachowanie silnika na dwóch różnych wirnikach ? Niewielkie iskrzenie, ale brak obrotów - może jednak wina stojana. Pomierzyłem posiadane silniki i kazdy ma opór cewek równy 3,4 R. Zmierz opór jednej sprawnej cewki w tym drugim posiadanym silniku, bo prawie dwukrotnie większy opór niż być powinien, coś mi nie pasuje.
pzdr
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Wrz 2011 14:56   





Powrót do góry
   
Jerzy Feter
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 93
Miasto: Leżajsk

Post#10 24 Wrz 2011 09:49   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Witam!

Z tego co mam na starym schemacie (dla wersji 175) to uzwojenie robocze ma 6,38 ohma (plus-minus 0,30 ohma), a uzwojenie hamujące to 3,93 ohma (plus-minus 0,30 ohma).
Spotykałem się z takim stanem jak opisujesz, przy początkach uszkodzenia wirnika mimo słabego iskrzenia na komutatorze, gdzie praca jeszcze była możliwa, ale szybko malakser się przegrzewał i niestety należało wymienić wirnik.
Ale jeszcze posprawdzaj oba wyłączniki, gdyż może na nich jest jakaś upływność w wyniku zalania i jednoczesne jakby włączenie uzwojenia roboczego i jakiś duży opór poprzez to zalanie do uzwojenia hamującego. Też takie przypadki były.

Ale generalnie, jak posprawdzasz, że nigdzie nie żadnego powodu aby do pracy były prawidłowo podłączone tylko uzwojenia robocze, a efekt dalej taki jak opisujesz, to wirnik do wymiany.

Ma być tak, że jak silnik pracuje prawidłowo i go wyłączasz to następuje nagłe hamowanie, jak jest brak hamowania i silnik dalej powoli zwalnia to trzeba wymienić wirnik. Tak zaczynają sie początki uszkodzenia wirnika.
Oczywiście to jest prawidłowe, dla dobrych uzwojeń roboczych i hamujących, beż żadnych śladów zacieków i innych ich uszkodzeń.

Poniżej link do strony, na jej dole masz telefon i adres e-mailowy, gdzie możesz zadzwonić i zapytać się, czy jeszcze jest ten wirnik (symbol 190.2000) dostępny. Można zamówić - przysyłają.

Link

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
jpomiar
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Cze 2003
Posty: 5
Miasto: Gdańsk

Post#11 30 Lis 2011 19:14   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Ja mam ten sam problem, tzn. też nie pracuje mi poprawnie. Malakser ma już 30 lat i ciężko chodzi. Mocno iskrzy na szczotkach. Chciałem go rozebrać i doszedłem do ściany. Nie wiem jak wyciągnąć silnik z tej dużej plastykowej obudowy aby dostać się do szczotek i ewentualnie do łożysk aby je naoliwić. Proszę o podpowiedź jak to można zrobić.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
Powrót do góry
   
konrad_gom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 377
Miasto: Stone

Post#12 Post autora tematu 30 Lis 2011 21:57   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Musisz odkręcić śrubko-wkręty, a potem trochę na siłę wyjmować silnik trzymając obudowę i naciskając na ten czarny uchwyt, na który zakłada się noże itd. Nie znam prawidłowej terminologii ;]
Powrót do góry
   
Szczeciniak
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 12 Lut 2011
Posty: 6

Post#13 18 Mar 2012 19:38   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


A jakie do tego malaksera 175,5 S2-10 są szczotki ? jaki to w ogóle typ silnika?
Powrót do góry
   
dzi_dziuś
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1429
Miasto: Zielona Góra

Post#14 18 Mar 2012 23:19   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Takie jak do silnika SK 10 odkurzacza alfa. Teraz powinieneś znaleźć.
Na przykład tutaj:
http://agdczesci.bazarek.pl/opis/245885/szczotka-weglowa-typ-sk-10-do-odkurzaczy-zelmer-alfa-a9.html
Powrót do góry
   
Mar
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 19
Miasto: Świętochłowice

Post#15 28 Sty 2013 21:14   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Pozwólcie, że się podepnę pod ten temat. Właśnie od mojej ciotki dostałem takie PRL-owskie cudeńko. Jestem miło zaskoczony osiągami tej machiny. Doprawdy jej moc i wydajność są niesamowite. A do tego solidność konstrukcji! Jest tylko mały problem, gdyż używać jej będzie głównie moja małżonka i bardzo przydałaby się instrukcja do tego sprzętu. Nie chodzi o jakiś tam serwis tego, czy cokolwiek innego, ale zwykłą instrukcję dla użytkownika.
Pozdrawiam całą społeczność Elektrody. Wielokrotnie mi już pomogliście i staram się odwdzięczyć jak tylko potrafię. Mam nadzieję, że i tym razem ktoś mi podeśle to, czego potrzebuję.
Mar
Powrót do góry
   
konrad_gom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 377
Miasto: Stone

Post#16 Post autora tematu 03 Lut 2013 18:47   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Instrukcja użytkowania sprzętu, który nie ma żadnej elektroniki, wielu przycisków i wyświetlacza dotykowego? Tam nie ma nic trudnego, zakładasz misę, potem jakąś tarczę, na to wciskasz pokrywę z tym "kominem" do wrzucania składników i jazda:)
Powrót do góry
   
Mar
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 19
Miasto: Świętochłowice

Post#17 03 Lut 2013 19:41   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


No tak, tyle że moja małżonka nie wie np. do czego służą te metalowe noże. Próbowała nimi marchewkę posiekać, to kawałki marchewki ponabijały się na ostrza i obracały wraz z nim, a siły odśrodkowe niemal wyrwały jej urządzenie z rąk. Naprawdę się wystraszyła. Toż to całe 400 wat! Czy to kwestia zastosowania? Mamy też maleńki melakser Browna i tam np. można posiekać warzywa ostrzami obrotowymi, tyle że wydajność tego, to może 1/10 tego urządzenia, a może jeszcze mniej. Stąd byłoby dobrze przeczytać do czego zostały zaprojektowane te ostrza. Pozostałe części nie budzą żadnych pytań, a więc tarka, plastikowe mieszadło do wyrobu ciasta, szatkownica, frytkarka. Może być fotka komórką, please.
Powrót do góry
   
darek 112
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Sie 2010
Posty: 2
Miasto: RADOM

Post#18 07 Kwi 2013 21:56   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Witam, niedawno zostałem posiadaczem Bartka, mam problem ze złożeniem sokowirówki, konkretnie noża-tarki, może ktoś mi podpowie jak złożyć właściwie sokowirówkę? Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
konrad_gom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 377
Miasto: Stone

Post#19 Post autora tematu 08 Kwi 2013 00:51   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Nie wiem co ma sokowirówka do malaksera... Ale jak coś to tarkę zakładasz, a na to nakręcasz nóż "kluczem" z dwoma bolcami. Pewnie o to Ci chodzi?
Powrót do góry
   
darek 112
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Sie 2010
Posty: 2
Miasto: RADOM

Post#20 08 Kwi 2013 10:03   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


W zestawie Zelmera Bartek 175 mam sokowirówkę,sokowirówka składa się z 3 części
górnej obudowy
tarki z sitkiem
i dolnej obudowy
wydaje mi się że jeszcze czegoś brakuje,na tarce jest 4 zabieraki czarne,które nie pasują do
podstawy malaksera,też kółka napędowego z czarnego z ebonitu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Kwi 2013 10:03   





Powrót do góry
   
Albert2288
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 66
Miasto: Mikołów

Post#21 23 Sie 2013 18:19   

Re: Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty


Witam, mógłby mi ktoś podać wskazówki jak fachowo zdemontować czarną tarczę (na zdjęciu zaznaczona czerwoną strzałką) zamontowaną na ośce silnika? Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> Stary malakser Zelmer typ 175 - nie wchodzi na pełne obroty
Strona 1 z 1
Podobne tematy
[Kupię] malakser zelmer 175.5 (3)
Malakser Predom-Zelmer 175.5 - wysadziło korki (7)
malakser predom zelmer 175.5 - jak sprawdzić czy dobry (4)
Malakser Predom Zelmer 175.5 - Głosna praca i boczne zatrzaski (2)
Zanussi T834v Wirowanie - pralka nie wchodzi na zadane pełne obroty wirowania. (5)
Zelmer METEOR 2 TYP 400.0.F16E - zwalniające obroty. (15)
Odkurzacz Zelmer Meteor2 - typ 400.0.F15E T grzeje się i zwalniają obroty (1)
Braun Turbo typ 4191 Malakser (2)
malakser fenomen typ 880.0 niedziala (2)
Stary odkurzacz PREDOM ZELMER nie odkurza (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS