FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Regulacja elektroniczna siły głosu na lampach

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Regulacja elektroniczna siły głosu na lampach
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#31 31 Jan 2011 18:49   

Re: Regulacja elektroniczna siły głosu na lampach

krzkomar wrote:

Natomiast wpadłem na taki pomysł (być może głupi), że lampa pracuje jako potencjometr (poprzez doprowadzenie stałego napięcia na siatkę reguluję jej opór wewnętrzny), natomiast dzięki zbocznikowaniu katody i siatki kondensatorem lampa nie wzmacnia sygnału (dla napięć zmiennych jest to zwarte). Czy ukłąd ma szansę działać to tego nie wiem, jeszcze nie robiłem prób. Co o tym sądzisz ?

Będzie działać z drobnymi modyfikacjami. Wg takiej koncepcji w którymś z poradników radiowo-warsztatowych Telefunkena zbudowano miernik pewnych parametrów tranzystorów gdzie potrzebna była regulowana impedancja.
Siatkę oczyiwscie uziemiamy dla sygnałów zmiennych.

Moje uwagi - zamiast triody zastosować selektodę. Im szerszy zakres zmian nachylenia tym szerszy zakres zmiana impedancji wejściowej takiego stopnia.
W przypadku triod - triody regulacyjne to mały wybór typów - 6N5P, ECC189, PCC189, 6N24P, EC900, PC900.

Ten stopień ma nie wzmacniać a jedynie być regulowaną rezystancją / impedancją.

Wg mnie warto połączyć dwie metody - selektoda ze zmianą napięcia polaryzacji siatki sterowna potencjometru elektronicznego zrobionego wg koncepcji zmiennej impedancji wejściowej układu o wspólnej siatce.

Ja bym jeszcze spróbował pobrać wzmocniony sygnał z anody w zaproponowanym układzie. W porównaniu z układem o wspólnej katodzie wraz ze zmniejszaniem się nachylenia lampy maleje impedancja wejściowa czyli gdy na wejściu przyłożymy sygnał przez rezystor zmniejszy się też amplituda sygnału siatka-katoda. Zmniejszamy zniekształcenia, zwiększamy zakres dynamiczny regulacji i bronimy się przed sytuacją przesterowania wejścia gdzie taki "potencjometr" nagle przepuszcza na full zniekształcony sygnał (sprawdzone na ZK145 - wystarczy przekroczyć pewną amplitudę sygnału wejściowego i lampa EF83 przepuszcza fragmenty sygnału z pełnym nachyleniem.
Back to top

AlekZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#32 12 Feb 2011 21:19   

Re: Regulacja elektroniczna siły głosu na lampach

Ja poszedłem dwutorowo. Były to układy z pentoda regulacyjną i konstrukcja specjalnej lampy do regulacji.
W wolnej chwili spróbuję dopracować ten przyrząd elektronowy z załącznika. Ogólnie byłem zadowolony z koncepcji, ale chciałem wykonać to staranniej, z katodą tlenkową żarzoną pośrednio i w wersji z cokołem "noval".

Regulacja elektroniczna siły głosu na lampach

regulaor_przyrząd.jpg
 Filename:  regulaor_przyrząd.jpg
Download
 Contents:  
 Filesize:  234.56 KB
 Punkty:  0

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Regulacja elektroniczna siły głosu na lampach
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
problem z potencjometrem siły głosu w WS 504B (7)
Wzmacniacz ws 503 potenciometr siły głosu (4)
Philips21PT1663/58 nie reg.siły głosu (1)
zdalne sterowanie potencjometrem siły głosu (9)
JVC KS-FX8R nie działa regulacja siły głosu (2)
Grundiga T70-640(OIRT) i regulacja siły głosu. (2)
zdalna regulacja siły głosu - pradem stałym (6)
samsung max 630 regulacja siły głosu (1)
Naprawa BOSE - Audi TT. Regulacja siły głosu. (1)
Wzmacniacz lampowy z psofometryczną regulacją siły głosu. (4)

Page generation time: 0.221 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed