Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty

mirekk36 22 Wrz 2011 16:54 30412 42
  • TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty
    Witam,

    Chciałem dzisiaj zaprezentować praktycznie już gotowe rozwiązanie ramki fotograficznej własnej konstrukcji. Wprawdzie wcześniej jakoś w ogóle nie brałem się za wykorzystywanie wyświetlaczy graficznych, szczególnie tych maleńkich popularnych z telefonów Nokia - bo nie widziałem dla nich żadnego praktycznego zastosowania. Dlatego dużym łukiem omijałem to zagadnienie. Jednak swego czasu szanowny kolega Robert Wołgajew "zaraził mnie" dużymi i porządnymi już wyświetlaczami TFT full color. Zakupiłem dwie sztuki. Jeden 3,5" (320x240) a drugi większy 4,3" (480x272). Każdy pixel to aż trzy pełne bajty opisujące jego kolor, czyli rozdzielczość kolorów 24bity (EXTRA). Na prawdę jakość zdjęć na nich powala z nóg ;) Poniżej przedstawię ze dwa filmiki, gdzie umieściłem parę kociaków (hmm może troszkę w wersji dla dorosłych .... ale spokojnie). Generalnie przygotowałem sobie dwie oddzielne ramki:

    1. Podstawka z PLEXI
    2. płytka konwertera z 3,3V do TTL
    3. wyprowadzenia taśmami do procesora (tymczasowo testowane na zestawie uruchomieniowym ATB)

    Po co konwerter zapytacie? Otóż przy zasilaniu +3,3V nie mogłem za bardzo podkręcić procka - działał maksymalnie na częstotliwości 18,432MHz. Za to po dorobieniu prostego konwertera poziomów, gdy procek dostał już do jedzenia pełne +5V to też grzecznie wesja ATmegi 16MHz - dała się przetaktować na 20MHz. A próbuję jeszcze troszkę więcej. Na pewno nie rusza na 25MHz ;)

    TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty

    Komunikacja z wyświetlaczami jednostronna - czyli tylko zapis. Generalnie przy użyciu tak maleńkiego procka do takiego POTWORA wyświetlacza daje bardzo ale to bardzo zadowalające efekty. Okazało się po pierwszych próbach, że zrobienie ramki zdjęciowej a przy okazji zegarka, termometru, wczytywania zdjęć przez Bluetooth to pikuś na ATmega32. Nawet ATmega16 by wystarczyła albo jeszcze mniejszy.

    Dużym wyzwaniem dla mnie było zmierzenie się z fontami dla graficznych wyświetlaczy. Długo sam zabierałem się za zrobienie wyświetlacza matrycowego LED i martwiłem się jak z tym sobie poradzę. A teraz??? ... a teraz po rozpoznaniu tematu na wylot - okazuje się że taka własna matryczka LED też będzie miała bardzo fajne możliwości.

    Generalnie przyjąłem założenie na początku, że załaduję do pamięci FLASH różne wzorce fontów i będę mógł ich używać dowolnie. Szybko się jednak okazało, że jednak takie wzorce szczególnie do tak dużych wyświetlaczy i dla fontów o większych wymiarach jak np 72dpi czy 48dpi zajmują strasznie dużo miejsca w procku. Jeszcze jak się chce mieć polskie znaczki to już w ogóle.

    Dlatego wpadłem na pomysł - że skoro i tak będę musiał zrobić ładowanie obrazków z karty pamięci SD to dlaczego nie pokusić się o przygotowanie dynamicznie ładowanych fontów z karty pamięci ??? ;)

    Jak pomyślałem tak zrobiłem, przygotowałem kilka wzorców fontów w postaci plików binarnych na karcie razem ze zdjęciami. No i teraz proszę bardzo - efekt będzie można zobaczyć na filmikach. Ja jak zwykle jestem w szoku, że za pomocą takich małych pikusiów 8-bitowych AVR'ków można tyle rzeczy zdziałać.

    W efekcie na filmach spójrzcie jak to się prezentuje.

    Do obsługi kart pamięci wykorzystałem PetitFAT jest do tego celu idealny !!! zajmuje mało miejsca. Wprawdzie wąskim gardłem jest jego wolniejsza obsługa karty SD ale hmm to tak na prawdę niczemu nie przeszkadza, jeśli się w takich potworach wyświetlaczach wykorzysta technikę "DOUBLE BUFFER" - ingu ;) W pewnym zakresie to potrafi bardzo pomóc, i proszę zobaczyć, w pierwszej części filmu zdjęcia ładują się on line z karty bezpośrednio na ekran LCD i widać to zjawisko i na ekranie i jednocześnie zapalona jest dioda sygnalizująca ładnie odczyt danych z karty SD. Za to w drugiej części filmu, wykorzystuję już podwójne buforowanie i w trakcie wyświetlania - w tle ładuję kolejne obrazki do specjalnej pamięci wyświetlacza, po czym tylko jedną komendą przełączam je.

    EFEKT ? - coś pięknego - jakby obsługa była zrobiona na jakimś ARM ;) Tak szybko się przełączają zdjęcia. A można je jeszcze do tego fajnie scrollować za pomocą fiuczerów wyświetlacza firmy WinStar opartego o przyjemny scalaczek SSD1963.

    Planuję jeszcze dodać właśnie obsługę pilota zamiast wciskania klawiszy - już testuję - działa extra!. Poza tym obsługę przesyłania plików z komputera przez Bluetooth - a jak się uprę to i przez ETHERNET ;)

    W efekcie bardzo tania ramka - bo ileż kosztuje tam procek i elementy dookoła. Hmmm jedynie wyświetlacz drogi bo ponad 100zł nieco - ale efekty są takie, że gra jest na prawdę warta świeczki a wyświetlacz swojej ceny.

    Całość kodu pisałem do mikrokontrolerka w C natomiast na PC do translacji fontów do postaci binarnej czy konwersji zdjęć w Delphi

    fotki ramki 3,5". Natomiast ramka 4,3" jest IDENTYCZNIE wykonana tylko wiadomo - troszkę większa podstawa PLEXI.

    TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty

    no i oczywiście - filmiki - bez nich nie widać byłoby prawdziwego efektu:


    tu będą kociaki ;) - ale i ładowane dynamicznie fonty z karty pamięci.

    TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty




    a tu będą jakieś tam zegarki itp: (tzn testy)

    TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty

    Teraz pozostaje mi jeszcze popracować nad obsługą paneli dotykowych, które obydwa wyświetlacze oczywiście posiadają ;) to też chyba będzie fajna zabawa.


    Fajne!
  • #3 22 Wrz 2011 17:35
    mirekk36
    Poziom 42  

    Freddy napisał:
    Jakie konkretnie typy LCD zastosowałeś ?


    Aż musiałem do noty zajrzeć, bo mają jakieś takie długaśne symbole ;)

    Ten 4,3" to: WF43CTIFED0#000

    a ten 3,5" to: WF35CTIBCDB#000

  • #4 22 Wrz 2011 19:38
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    Cóż, zadziwia mnie prędkość odświeżania zdjęć - jak na zdolności poczciwego AVR'a taktowanego 16MHz bomba.
    Ja mam podobny TFT 3,2" oparty na SSD1289 - jak będę miał czas to się za niego zabiorę, ale równocześnie z nauką STM32. (PS. czy rzuciłbyś okiem, czy sterowanie odbywa się podobnie?)
    Takie pytania:
    1. Jakie konkretnie układy zastosowałeś do konwersji napięć?
    2. Czy zamierzasz wykorzystać TP widoczne na wyświetlaczach do jakichś fajnych celów w tych projektach?

  • #5 22 Wrz 2011 20:09
    mirekk36
    Poziom 42  

    mario972 napisał:
    Jaki był tego koszt?


    Pisałem, że sam wyświetlacz kosztował ponad 100zł hmm ok 120- czy 150 nie pamiętam teraz. A reszta? - to już trzeba samemu policzyć bo ja nie mam zdrowia. Atmega32, gniazdko kart pamięci, parę rezystorów, kondków itp. Tego nie kupowałem, wyjąłem z szuflady ;) więc nie będę teraz sprawdzał świeżych cen.

    Dodano po 2 [minuty]:

    piotrva napisał:

    Takie pytania:
    1. Jakie konkretnie układy zastosowałeś do konwersji napięć?


    Dokładnie takie jak na schemacie czyli 74LVDS245.

    piotrva napisał:
    2. Czy zamierzasz wykorzystać TP widoczne na wyświetlaczach do jakichś fajnych celów w tych projektach?


    No właśnie to teraz przede mną, a też nigdy wcześniej się tym nie bawiłem i podchodziłem do tego jak do jeża (podobnie jak do wyświetlaczy tego typu). Jak zrobię coś ciekawego, jeśli mi się uda to napiszę ;)

    Dodano po 6 [minuty]:

    piotrva napisał:

    Ja mam podobny TFT 3,2" oparty na SSD1289 - jak będę miał czas to się za niego zabiorę, ale równocześnie z nauką STM32. (PS. czy rzuciłbyś okiem, czy sterowanie odbywa się podobnie?)


    Rzuciłem okiem na PDF'a twojego wyświetlacza, ale niestety wygląda na to (po takim pobieżnym rzuceniu), że sterowanie jest całkiem inne. Już chociażby na poziomie samych kolorów, ale też magistrala danych, całkiem inne rejestry i sygnały. Więc tą podstawę będzie trzeba przećwiczyć sobie na spokojnie. Ale powinien też fajnie działać ;)

  • #6 22 Wrz 2011 20:41
    Mateusz-me-1990
    Poziom 15  

    Dlaczego do tak dużego wyświetlacza nadal AVR? Jaki sens jest przetaktowywać taki procesor, skoro w podobnych cenach lub za kilka złotych więcej można kupić ARMa? Tak się składa, że w firmie, której pracuje tworzyłem ostatnio urządzenie właśnie z takim podobnym wyświetlaczem opartym o ten sam kontroler. AVRa nawet nie próbowałem, na SAM7S chodziło za wolno skończyło się na STM32 tutaj efekt był genialny nie wspominając o innych bajerach, które posiada.

  • #7 22 Wrz 2011 20:49
    mirekk36
    Poziom 42  

    Mateusz-me-1990 napisał:
    Dlaczego do tak dużego wyświetlacza nadal AVR?


    Odpowiem bardzo prosto, a dlaczego nie ? Co za różnica jaki scalak będzie siedział w ramce do zdjęć, jeśli może mi to, do moich celów, obsłużyć poczciwy 8-bitowiec? A mam go pod ręką i jest mi z nim po drodze?

    Mateusz-me-1990 napisał:
    Jaki sens jest przetaktowywać taki procesor, skoro w podobnych cenach lub za kilka złotych więcej można kupić ARMa?


    Ale co tu ma cena do rzeczy ??? Cena mnie nie interesuje, to jest projekt dla mnie a nie do produkcji w tysiącach egzemplarzy. Poza tym jak pisałem chciałem sobie sprawdzić ten wyświetlacz no i czy poradzę sobie z fontami. Jak na razie wszystko mi wychodzi - zatem dla mnie to rybka czy AVR, PIC, '51, ARM czy STM.

    Mateusz-me-1990 napisał:
    ... efekt był genialny nie wspominając o innych bajerach, które posiada.


    Przyznaję, wyświetlacz ma fajne bajery.

  • #8 22 Wrz 2011 21:07
    krru
    Poziom 32  

    A pliki na karcie są w JPG czy od razy przekonwertowane do formatu wyświetlacza?
    Napisz jeszcze coś więcej o tym podwójnym buforowaniu - 320*240 to jakieś 60000 pixeli po 3 bajty daje 180kB - gdzie to trzymasz? Wyświetlacz ma taki bufor?

  • #9 22 Wrz 2011 21:08
    Petros
    Poziom 20  

    Witam

    Fajny projekt.
    Napisz coś więcej o czcionkach, jak je kodujesz? Skąd je masz? jak wyglądają pliki binarne i jak zrobiłeś te pliki binarne z czcionkami?

    Ja popełniłem kiedyś coś podobnego ale miałem tylko 2 czcionki wygenerowane jakimś programem który narzuca ograniczenia. Teraz pracuje nad projektem z TFT 3,5" z SSD2119

  • #10 22 Wrz 2011 21:12
    xamrex
    Poziom 28  

    W jaki sposób konwertujesz pliki graficzne do postaci binarnej,
    napisałeś, że napisałeś program w Delphi.
    W jaki sposób odbywa się prze-konwertowanie obrazu?
    Możesz konwertować większość plików graficznych (jpg,png,gif), czy tylko niektóre,
    Mógłbyś pokazać jak wygląda plik takiego przekonwertowanego zdjęcia do postaci binarnej

  • #11 22 Wrz 2011 21:17
    mirekk36
    Poziom 42  

    krru napisał:
    A pliki na karcie są w JPG czy od razy przekonwertowane do formatu wyświetlacza?


    Napisałem sobie prosty program w Delphi na PC. Wczytuję do niego dowolny obrazek, do bitmapy, a potem po kolei zapisuję do pliku bajt po bajcie każdy kolor R, G i B..... i taki obrazek dokładnie jeden do jednego wrzucam do wyświetlacza prockiem.

    krru napisał:
    Napisz jeszcze coś więcej o tym podwójnym buforowaniu - 320*240 to jakieś 60000 pixeli po 3 bajty daje 180kB - gdzie to trzymasz? Wyświetlacz ma taki bufor?


    Ten wyświetlacz ma mnóstwo pamięci ;) bo może obsługiwać maksymalnie jakąś rozdzielczość typu 800x400. Wtedy jest wykorzystana cała. A w mniejszych wyświetlaczach można z niej korzystać dowolnie - i właśnie na takie buforowanie. Oznacza, to że zmieści się w niej 5 ekranów 3,5" albo 3 ekrany 4,3" ;) ... i teraz odpowiednio tym żąglując można zrobić takie szybkie przełączanie zdjęć, doładowywanych w tle - jak zresztą widać na filiku.

  • #12 22 Wrz 2011 21:27
    Mateusz-me-1990
    Poziom 15  

    mirekk36 napisał:

    Mateusz-me-1990 napisał:
    ... efekt był genialny nie wspominając o innych bajerach, które posiada.


    Przyznaję, wyświetlacz ma fajne bajery.


    Chodziło mi o procesor, a nie wyświetlacz. Co do ceny to wybacz-zboczenie zawodowe tym bardziej, że nie tworzy się jednej sztuki.

  • #13 22 Wrz 2011 21:32
    mirekk36
    Poziom 42  

    Petros napisał:

    Napisz coś więcej o czcionkach, jak je kodujesz? Skąd je masz?


    Skorzystałem z jakiegoś darmowego programu do konwersji czcionek z Windowsa bezpośrednio do C ;) do plików nagłówkowych. "The Dot Factory" - fajny programik ;). Chciałem pisać sam - ale jak wpadł mi w ręce ten to go wykorzystałem.


    Petros napisał:
    jak wyglądają pliki binarne i jak zrobiłeś te pliki binarne z czcionkami?


    No ten program nie konwertuje ich do postaci binarnej - tu znowu włączyłem własne wspomaganie i samą definicję czcionek wygenerowanych do pliku nagłówkowego wczytuję do swojego programu i bajt po bajdzie czytam wartości HEX i znowu na żywca zapisuję po kolei bajty do pliku *.bin. Ale uwaga - zapisuję TYLKO I WYŁĄCZNIE jedną tablicę z danymi binarnymi, pozostałe dwie, po drobnych modyfikacjach umieszczam w pamięci FLASH procka bo to już nie dużo danych.

    Dodano po 3 [minuty]:

    xamrex napisał:
    W jaki sposób konwertujesz pliki graficzne do postaci binarnej,
    napisałeś, że napisałeś program w Delphi. W jaki sposób odbywa się prze-konwertowanie obrazu?


    wyżej to troszkę opisałem - w sumie to prosta a nawet bardzo prosta rzecz, bo bajt po bajcie odczytujesz bitmapę czyli każdy kolor po kolei i zapisujesz do własnego pliku. To wszystko, żadnych dodatkowych zabaw.


    xamrex napisał:

    Możesz konwertować większość plików graficznych (jpg,png,gif), czy tylko niektóre,


    Mogę brać KAŻDY plik - konwersja zapewniona na poziomie komponentów Delphi do bitmapy ;)

    W jaki sposób odbywa się prze-konwertowanie obrazu?Mógłbyś pokazać jak wygląda plik takiego przekonwertowanego zdjęcia do postaci binarnej[/quote]

    w załączniku masz plik oryginalny bmp i plik po konwersji ;)

    Mateusz-me-1990 napisał:
    Co do ceny to wybacz-zboczenie zawodowe tym bardziej, że nie tworzy się jednej sztuki.


    No właśnie i to "zboczenie zawodowe" jak sam to określiłeś często powoduje, że zapomina się o tym, że zrobienie w domciu metodą żelazkową płytki PCB pod STM graniczy z cudem ;) .... A na AVR'ka ??? co za problem? - i to też jest jeden z powodów dla których sięgam w amatorskich rozwiązaniach za 8-bitowce tym bardziej, że też się da obsłużyć takie i inne cudeńka - jak się chce.

    Nie piszemy post pod postem.
    Proszę używać edycji postu, jeśli chcemy coś dodać.
    [DJpopak;)]

  • #14 22 Wrz 2011 21:45
    Mateusz-me-1990
    Poziom 15  

    Pod obudowy z rastrem 0,5mm jak najbardziej się da żelazkiem sam tak robiłem nie raz. Fakt faktem nie zawsze uda się przeprowadzić toner za pierwszym razem, ale daje radę;) Widząc Twoje projekty jestem zdania, że Tobie też się uda jeśli jeszcze nie próbowałeś.

    Pozdrawiam

  • #15 22 Wrz 2011 22:02
    xamrex
    Poziom 28  

    mirekk36 napisał:
    w załączniku masz plik oryginalny bmp i plik po końwersji :wink:

    A co dalej potem dzieje się z plikiem *.rgb
    Myślałem, że ten plik *.rgb będzie w jakiejś postaci hexadecymalnej(żeby można było go skopiować do tablicy), a widzę, że on jest w innej postaci zapisany.

  • #16 22 Wrz 2011 22:06
    mirekk36
    Poziom 42  

    xamrex napisał:
    mirekk36 napisał:
    w załączniku masz plik oryginalny bmp i plik po końwersji :wink:

    A co dalej potem dzieje się z plikiem *.rgb
    Myślałem, że ten plik *.rgb będzie w jakiejś postaci hexadecymalnej(żeby można było go skopiować do tablicy), a widzę, że on jest w innej postaci zapisany.


    No ale po co miałby być w postaci hexadecymalnej, przecież w procku miałbym wtedy KUPĘ roboty, żeby dekodować HEX na postać binarną. Strasznie by to tym bardziej spowolniło sam proces ładowania do pamięci. Zobacz ile waży plik ;)

    A tak ???

    po prostu procek odczytuje bez żadnego zażenowania dokładnie po kolei bajty z tego pliku i w tej samej kolejności wpisuje je do LCD. Czy to jest skomplikowane ? chyba najprostsze - dlatego BIN.

    Tylko, żeby PetitFat działał optymalnie to odczytuję całymi sektorami po 512 bajtów.

  • #17 23 Wrz 2011 07:48
    mgyz
    Poziom 12  

    Cytat:
    2. Czy zamierzasz wykorzystać TP widoczne na wyświetlaczach do jakichś fajnych celów w tych projektach?



    No właśnie to teraz przede mną, a też nigdy wcześniej się tym nie bawiłem i podchodziłem do tego jak do jeża (podobnie jak do wyświetlaczy tego typu). Jak zrobię coś ciekawego, jeśli mi się uda to napiszę


    "ręczna" obsługa TP nie stanowi problemu, najważniejsze jest filtrowanie pomiarów żeby uzyskać stabilne odczyty. A jeśli zabraknie czasu na obsługę to polecam AD7843, ADS7846 lub pokrewne.

  • #18 23 Wrz 2011 08:01
    mirekk36
    Poziom 42  

    mgyz napisał:

    "ręczna" obsługa TP nie stanowi problemu, najważniejsze jest filtrowanie pomiarów żeby uzyskać stabilne odczyty. A jeśli zabraknie czasu na obsługę to polecam AD7843, ADS7846 lub pokrewne.


    A dziękuję za info, właśnie poczytałem troszkę o tym. Zdecydowanie do ubsługi użyję specjalizowanej kostki, albo którejś z tych które podałeś wyżej albo układu AR1020 Microchipa - wydaje mi się on łatwiejszy w użyciu i jest na I2C

  • #19 23 Wrz 2011 09:37
    damiano713
    Poziom 14  

    Cytat:
    Na pewno nie rusza na 25MHz

    Rusza. Na 3.3V. Zastosuj zewnętrzny generator.

  • #20 23 Wrz 2011 10:07
    Usunięty
  • #21 23 Wrz 2011 10:36
    mirekk36
    Poziom 42  

    damiano713 napisał:
    Cytat:
    Na pewno nie rusza na 25MHz

    Rusza. Na 3.3V. Zastosuj zewnętrzny generator.


    Ooo! o tym nie pomyślałem jakoś, ale sprawdzę z generatorem 25MHz przy zasilaniu +5V. Dam znać.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Żabek napisał:
    mirekk36 napisał:
    (...)albo układu AR1020 Microchipa - wydaje mi się on łatwiejszy w użyciu i jest na I2C

    Łoj, z hurra-optymizmem co do tej kostki to bym był ostrożny. Sam się na nią nadziałem i teraz pluje sobie w brodę. To, że na I2C to nic nie znaczy, ma też SPI i UARTa ale poczytaj o ramkach danych jakie trzeba wysyłać i czekać w nadziei, że kontroler będzie łaskaw odpowiedzieć...


    Mam już ten scalak, niedługo zabiorę się za niego. Wiem że ma też SPI ale jakoś wygodniejsze wydało mi się tu w obsłudze I2C. Nie wydaje się być jakiś skomplikowany, a poza tym Microchip zwykle robi dobre scalaczki. Ale ok, nie będę chwalił dnia przed zachodem słońca. Jak tylko potestuję to także dam znać w tym temacie.

  • #22 23 Wrz 2011 16:41
    mirekk36
    Poziom 42  

    damiano713 napisał:
    Cytat:
    Na pewno nie rusza na 25MHz

    Rusza. Na 3.3V. Zastosuj zewnętrzny generator.


    Na generatorze procek ślicznie ruszył na 24MHz ;) ale jak się okazało na kwarcu 25MHz też dało radę uruchomić, zapomniałem tylko ustawić opcji CKOPT w fusebitach. Po jej włączeniu - ATmega32 ładnie śmiga na 25MHz - i to bez zmrużenia oka - mucha nie siada Link ;)

  • #23 23 Wrz 2011 19:16
    100
    Poziom 14  

    Mam Pytanie czy będziesz udostępniał kod czy nie zamierzasz ?

  • #24 23 Wrz 2011 19:43
    mirekk36
    Poziom 42  

    100 napisał:
    Mam Pytanie czy będziesz udostępniał kod czy nie zamierzasz ?


    Jak się ze wszystkim uporam i jeszcze z Touch Panelem i uporządkuję kod - to opiszę z najdrobniejszymi szczegółami wszystko udostępniając jednocześnie pełne źródła z komentarzami. Ale to jeszcze trochę potrwa.

    Dzisiaj np podłączałem wyświetlacz na dwóch taśmach 10-żyłowych ale dłuższych ok 20cm i zaczęły się chocki-klocki z zakłóceniami. Ciężko było je opanować aż w końcu na tej płytce przejściówki dałem kondensatorki pomiędzy każdą linią a masą o pojemności 6,5pF. I wszystko jak ręką odjął ;) (razem 14 kondków, bo 8 bitów danych i 6 linii sterujących.)

  • #25 23 Wrz 2011 21:29
    Usunięty
  • #26 24 Wrz 2011 02:00
    gbd.reg
    Poziom 20  

    No jestem pod wielkim wrażeniem... Rozczarowałeś mnie tylko tym, że znowu używasz Delphi... A myślałem, że w końcu wziąłeś się za C++ :) Nawyków się niestety trudno pozbyć...

    Co do samych wyświetlaczy to gdzie je kupiłeś i do jakiego standardu przyrównałbyś sposób komunikacji z nimi?

  • #27 24 Wrz 2011 06:15
    mirekk36
    Poziom 42  

    gbd.reg napisał:
    Rozczarowałeś mnie tylko tym, że znowu używasz Delphi... A myślałem, że w końcu wziąłeś się za C++ :) Nawyków się niestety trudno pozbyć...


    Na prawdę chciałem napisać jakieś narzędziowe programy do tego już w QT. Nawet na elektrodzie są już moje pytania w dziale początkujących - programowanie n/t startu z QT (wiem już mniej więcej co to są sloty i sygnały i że to podstawa w qt) - bo to jednak dla mnie zetknięcie się z całkowicie nowym światem. Widać, że QT jest SUPER ma dużo przykładów - ale hmmm właśnie :( one nie są dla takiego laika ja ja. Strasznie ciężko mi zaskoczyć. Chciałbym np zrobić prostą aplikację jak drut. Wczytać plik ASCII (wybór klawiszem pliku z dysku), i skonwertować go do postaci binanrej - bo zawiera liczby HEX, rozdzielone przecinkami), po czym zapisać ten binarny plik. W sumie proste - ale ciężko bez czyjejś pomocy wystartować. Chyba muszę na jakiś kurs QT się zapisać ;) albo jakąś książkę dobrą kupić. Tylko właśnie jaką konkretnie i czy jest coś pod QT ale dla początkujących a nie dla zbyt zaawansowanych ? ;)


    gbd.reg napisał:
    Co do samych wyświetlaczy to gdzie je kupiłeś i do jakiego standardu przyrównałbyś sposób komunikacji z nimi?


    W zasadzie to odkupiłem je od znajomego, bo miał dwa nieużywane, ale nie znam nawet ich źródła pochodzenia czy on je miał tu z Polski czy gdzieś z Azji ? ;)

    Sposób komunikacji w sumie jest prosty. Do wyświetlacza przesyłamy jak to zwykle bywa albo komendy albo dane, w zależności od stanu linii RS. (czyli to identycznie jak w najzwyklejszym LCD opartym na HD44780).

    Tyle że ja tu korzystam z równoległej 8-bitowej szyny danych, a można korzystać i z 16-bitowej. Do tego są jeszcze sygnały sterujące czy robimy zapis WR , czy odczyt RD (ja z odczytu tu w ogóle nie korzystam - przynajmniej narazie).

    A na dodatek w PDF'ie są opisane wszystkie komendy, czyli jaką trzeba wysłać żeby np zapalić pojedynczy pixel, wypełnić jakiś region itd itd itd. Ot takie w sumie typowe sterowanie równoległe.

  • #28 24 Wrz 2011 11:44
    spoli
    Poziom 14  

    Cytat:
    Co do samych wyświetlaczy to gdzie je kupiłeś i do jakiego standardu przyrównałbyś sposób komunikacji z nimi?

    Ja mój 3,5" wyświetlacz nabyłem w: www.unisystem.pl
    TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty
    Kosztował niemało, o ile dobrze pamiętam 130 zł. Wraz z kosztem przesyłki trochę się nazbierało.
    Kupiłem go, bo zainteresował mnie projekt własnoręcznej budowy cyfrowej ramki do zdjęć opisywanej w EP nr 7/2010:
    http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT5246.pdf
    Tam znajdziesz nieco informacji o komunikacji z wyświetlaczem.

  • #29 24 Wrz 2011 12:18
    mirekk36
    Poziom 42  

    No tak, pisałem o tych kosztach, że są dość spore ale jak to mówię warte grzechu. I też kiedyś widziałem ten artykuł dlatego postanowiłem się tym zająć zupełnie od nowa no i przede wszystkim w języku C zamiast w Bascomie.

  • #30 24 Wrz 2011 13:21
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    No a ja planuję (choć nie wiem kiedy) zająć się tym jak pisałem na STM32.
    A płytka z STM32F103VCT6 + LCD 3,2" kosztowała mnie 155zł + przesyłka jakieś 20zł, i całość prezentuje się całkiem nieźle: http://arduinosolutions.com/index.php?route=product/product&product_id=90

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme