FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

jonizator cząsteczek wody

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> jonizator cząsteczek wody
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#61 29 Jan 2005 02:56   

Re: jonizator cząsteczek wody

Przyznam, że argumentacja którą przedstawia Komeeh jako podstawę do przypuszczenia, że niektórzy nie są wiarogodni, bo po raz pierwszy wypowiadają się na "Elektrodzie" i zrobili to tylko raz, a na dodatek mogą być jedną osobą...jest zdumiewająca. Gratuluję.
Trzeba zatem wyrzucić świadków z każdej rozprawy sądowej, jeśli nigdy wcześniej nie byli w sądzie i zabierają głos tylko raz!
Jeśli założyć, że autor takich nietematycznych wątków jest rozsądny, to pozostaje uznać je za prowokację. Poza tym, jeśli pan Sobolewski jest oszustem - jak sugerują niektóre wypowiedzi, to pewnie postarałby się o takie szczegoły jak numery komunikatorów, itp.

Zanim powstało to forum, często odwiedzałem "Elektrodę" korzystając z wielkiej pomocy, jaką zapewnia elektronikom. Nigdy bym nie przypuszczał, że Google skieruje mnie tu do tematu, z ktorym jestem osobiście zwiazany. Dlatego postanowiłem szczerze napisać o swoich dowiadczeniach w tej sprawie. Nie mam zbyt dużo czasu na czatowanie, czy przekonywanie ludzi, których intencji nie znam. Tyle o mnie.

Znów do _jta_:

Spektrum postawionych przez Pana kwestii wymaga odpowiedzi zmuszających do zdradzenia pewnych tajemnic. To dobrze, że podejmuje Pan temat sceptycznie odnosząc się do wynalazku, a nawet samej teorii. Wzbudza to nadzieję, że z równie mocnym przekonaniem przyjmie Pan wnioski płynące z poznania pewnych faktów, jeśli zostaną dostarczone odpowiednie argumenty. Pozwoliłem sobie wcześniej na pewną dosadność, gdyż w moim odczuciu pisał Pan w nieco wyrokującym tonie; ale w żadnym wypadku nie mogę oceniać Pana wiedzy w jakimkolwiek zagadnieniu.
Widzi Pan, fakt że jakiś pogląd nie znalazł się jeszcze w specjalistycznych biuletynach naukowych czy literaturze medycznej, nie jest powodem do odrzucenia go. Istnieje wiele takich przykładów. Moje przekonanie nie jest zwiazane tylko z przypadkami poprawy zdrowia (co do uczciwosci - napisałem nawet wcześniej, że nie mogę potwierdzić, czy jonizator pomaga alergikom - nie uważam go więc za panaceum na wszystkie problemy zdrowotne). Natomiast w tak zjonizowanym powietrzu zachodzą pewne zjawiska, które mogą odegrać rolę w poziomie wiedzy współczesnej nauki. Szaleję? Nie.
Napisał Pan: "zjawisko, które obserwujemy, nie jest dowodem, że jego przyczyną jest to, co zakładamy". Zgadzam się w zupełności; uczciwość i rzetelność każą brać to pod uwagę. Zapewniam jednak, że jakby nie było, jego przyczyną jest jonizator. Pan Sobolewski sporo interesuje się elektrycznością atmosferyczną. Trochę mnie korci, żeby napisać o ładunku przestrzennym tworzonym przez cięzkie jony w okreslonej kubaturze i "odstraszaniu" burzy - jak ktoś uszczypliwie napisał wcześniej na forum. Dlaczego jednak mam to robić, skoro nie czyni tego sam autor wynalazku. Szanuję jego wolę i zaufanie, jakim mnie obdarza.
Jeśli mamy do czynienia z czymś doniosłym, to zrozumiałe jest, że będziemy roztropni dopóki nie osiągniemy prawnej gwarancji przyznania nam autorstwa.

Pana posty w innych tematach "Elektrody" mogły niejednemu praktycznie pomóc (czego zresztą życzę!). Może sam kiedyś będę jej potrzebował. Dlaczego jednak ktoś miałby przypisać Pana pracę sobie lub komuś innemu? To naturalne, że cenimy swoje prawa i osiągnięcia.

Myślę, że najlepiej to wszystko szczerze wyraził sam autor:

jonizator wrote:
Nie wszyscy mają czas czatować na forum i śledzić co się dzieje. Ci ludzie są bardzo zajęci zawodowo, piszę to, bo ich znam i wiem o tym (w końcu to moi klienci i teraz znajomi jednocześnie). Osobiście "broniąc się" przed zarzutami uczestnimów forum nie mogę dać się wbić we własną pychę i chorą "godność osobistą" i ujawniać tajemnice mojego wynalazku i odkryć naukowych. Bedzie czas kiedy to zrobię, ale jestem związany również teraz z innymi ludźmi i dyskutując na forum muszę się liczyć z ich zdaniem.
Proszę uczestników forum o zrozumienie.

Back to top

jonizator
Poziom 12
Poziom 12

Post#62 05 May 2005 06:33   

Witam wszystkich uczestników forum!
Informuje, że wysłałem patent dotyczący najnowszego jonizatora do Urzędu Patentowego RP. Teraz mogę powiedzieć więcej na forum. Co do współpracy z firmą szwajcarską, to się na pewien czas zawiesiła. Władze szwajcarskie nie zezwoliły, niestety, na moje zatrudnienie. Może to i dobrze, bo to zmusiło mnie do zwiększenia wysiłków i opracowania nowego jonizatora. W zasadzie nikt, poza kilkoma przyjaciółmi mi w tym nie pomagał. Próby pokazały, że ten nowy jest on dużo lepszy od poprzedniego. W ostatnią sobotę wysłałem kilka sztuk. Klienci są zadowoleni, choć mają jonizator dopiero kilka dni.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Miroslaw Sobolewski
www.jonizator.pl
jonizator(malpa)jonizator.pl ; biuro(malpa)jonizator.pl
tel. +48 /68/4535409 ; +48 602173370 ; +48 /68/4524410
Back to top

RSP
Poziom 19
Poziom 19

Post#63 05 May 2005 09:43   

Na początek napiszę że nie jestem na nic chory , tak mi się przynajmniej wydaje. Pracowałem kiedyś w pomieszczeniach w których zimą wilgotność spadała poniżej 20%. Przyznam się że gdy zbliżała się do 0% to zaczynały mnie boleć płuca. Na skutek mojego „dobijania” się o poprawę sytuacji i braku możliwości kupienia nawilżacza zaczęto wylewać wodę na gumolit , pozytywny efekt był po kilku godzinach. Ponieważ pracowałem w takich warunkach przez kilkanaście lat ( różne pomieszczenia w różnych budynkach ) to wiem jakie pozytywne efekty przynosi podniesienie wilgotności powietrza powyżej 30%. Więc samo zwiększenie ilości pary wodnej w powietrzu może powodować „efekty zdrowotne” . Jeśli chodzi o jony w powietrzu i możliwość polaryzacji pary wodnej to zalecał bym użycie wyszukiwarki typu „gogle” , można znaleźć coś ciekawego o tworzeniu się jonów w powietrzu.
Back to top

jonizator
Poziom 12
Poziom 12

Post#64 06 May 2005 11:41   

Witam wszystkich ponownie!
Myślałem , że więcej osób się odezwie na mój ostatni post, niestety napisała tylko jedna osoba i to po raz pierwszy w tym wątku. Kiedy zależało mi na możliwie jak największym utajnieniu sprawy jonizatora (jonizator był niedopracowany i nie zgłosiłem jeszcze najnowszego wniosku patentowego), to zgłaszało się na forum mnóstwo ludzi, natomiast kiedy zgłosiłem już wniosek patentowy i mam tak opracowany jonizator, że jestem z tego opracowania zadowolony i chcę się podzielić swoimi osiągnięciami, to zgłasza się tylko jedna osoba. Co się dzieje drodzy uczestnicy forum Elektroda! :-)))
Serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Mirosław Sobolewski
www.jonizator.pl
Back to top

marcinj12
Poziom 22
Poziom 22

Post#65 06 May 2005 13:18   

Odpowiem Panu jonizatorowi, choć również po raz pierwszy w tym wątku, chociaż przejrzałem cały temat.
Temat umarł śmiercią naturalną 29 stycznia, zakończył żywot postem Pana Jacka - wszystko co było do powiedzenia zostało powiedziane.
Postanowił go Pan reanimować w dniu 5 maja, nie ma się więc co dziwić że odzew był znikomy - zreszą, ile można napisać w jeden dzień?
Pragnę zauważyć że ten wątek został założony przez Pana nalfa, który to pytał forumowiczów o zdanie na temat wspomnianego urządzenia. Chyba dostał wystarczającą ilość odpowiedzi, choć przyznaję że ciężko sobie o tym zdanie wyrobić.

A teraz coś ode mnie: odniosłem wrażenie (być może mylne) że po prostu chce Pan sobie nabić nowych klientów - strona www, dwa e-maile, trzy telefony... To jest forum elektroniczne, dział: pomysły i problemy, omawia sę ty rozwiąznia układowe czy techniczne, jak Pan chce się podzielić wiedzą / przedstawić jakieś ciekawe rozwiązanie elektroniczne, to proszę zamieścić schemat urządzenia - każdy sam wyrobi sobie zdanie na jego temat, jeżeli nie bo opatentował Pan jakieś tajne pomysły lub/i ma z tego pieniądze - to nie, nikt się nie obrazi. Nie rozumiem dlaczego domaga się Pan żeby temat był ciągle na świeczniku... Chyba że moje stwierdzenie z początku akapitu ma jednak w sobie coś z prawdy...

Z całym szacunkiem, takie jest moje zdanie na ten temat i nie rozumiem Pana ostatniego postu.

Pozdrawiam
Back to top

jonizator
Poziom 12
Poziom 12

Post#66 06 May 2005 14:58   

Quote:

Temat umarł śmiercią naturalną 29 stycznia, zakończył żywot postem Pana Jacka - wszystko co było do powiedzenia zostało powiedziane.
Postanowił go Pan reanimować w dniu 5 maja, nie ma się więc co dziwić że odzew był znikomy - zreszą, ile można napisać w jeden dzień?

Witam!
Ja się niczego nie domagam :-)) , trudno by było, bo i z jakiego powodu. Co do reklamy na forum- w tej chwili mam wiecej klientów niż mogę wytworzyć przez moje skromne możliwości w małym warsztacie. Cały czas wąskie gardło w moim przypadku jest w wytwórzości a nie w marketingu. Próbuję rozwinąć produkcję seryjną by coś zarobić, to naturalne. Ale chcę wyjaśnić wszystkie niedorzeczności, na ile będę w stanie, które padły na tym wątku, a było ich wiele, bardzo wiele.
Quote:

Pragnę zauważyć że ten wątek został założony przez Pana nalfa, który to pytał forumowiczów o zdanie na temat wspomnianego urządzenia. Chyba dostał wystarczającą ilość odpowiedzi, choć przyznaję że ciężko sobie o tym zdanie wyrobić.

Forum rozpoczął Pan nalf, który potem został moim klientem i wiem, że jonizator mu pomógł w odzyskaniu zdrowia, co oznajmił również na forum. Tu interesuje mnie przede wszystkim, strona merytoryczna zagadnienia, a nie biznesowa. Interesuje mnie wyjaśnienie wątpliwości fizycznych uczestników forum z zakresu jonizacji powietrza, którzy mieli uczestnicy forum. Odkryłem wiele nowych rzeczy z z tego obszaru.
Quote:

A teraz coś ode mnie: odniosłem wrażenie (być może mylne) że po prostu chce Pan sobie nabić nowych klientów - strona www, dwa e-maile, trzy telefony... To jest forum elektroniczne, dział: pomysły i problemy, omawia sę ty rozwiąznia układowe czy techniczne,

Do tworzenia biznesu są inne, o wiele bardziej skuteczne narzędzia i możliwości niż forum Elektroda, osobiście skutecznie je stosuję.
Co do podawania swoich danych. Ja się nie kryję (niektórzy to robią i mają do tego prawo). Dla mnie ważne jest znalezienie prawdy. Byłem i jestem wdzięczny wszystkim tym, którzy w sposób życzliwy i rzeczowy krytykują i doradzają. A że niektórzy są złosliwi i podstępni- no cóż taki los wynalazcy- on sam musi sprostać takim atakom i nauczyć się przed nimi bronić. Życzliwa i rzeczowa krytyka oraz doradzanie nie raz popchnęły sprawę moich wynalazków do przodu. Jestem tym osobom bardzo wdzięczny, choć nie raz musiałem się nieźle napocić, gdy im odpowiadałem Zawsze podaje swoje namiary, by jeśli kto chce mógł w łatwy sposób się ze mną skontaktować.
Quote:

jak Pan chce się podzielić wiedzą / przedstawić jakieś ciekawe rozwiązanie elektroniczne, to proszę zamieścić schemat urządzenia - każdy sam wyrobi sobie zdanie na jego temat, jeżeli nie bo opatentował Pan jakieś tajne pomysły lub/i ma z tego pieniądze - to nie, nikt się nie obrazi. Nie rozumiem dlaczego domaga się Pan żeby temat był ciągle na świeczniku... Chyba że moje stwierdzenie z początku akapitu ma jednak w sobie coś z prawdy...

A co do możliwości nowego jonizatora- jest on dużo skuteczniejszy niż starsze typy i zgłoszenie patentowe, które teraz wnioslem ma ręce i nogi.
Co do schematu. Jeśli ktokolwiek chce mieć schemat urzadzenia, to proszę bardzo może ode mnie sobie kupić egzemplarz jonizatora i ściągnąć co tylko chce, ale jestem pewien, że koszty wytworzenia pojedyńczego egzemplarza przekroczą 750 zł, nawet jeśli będzie to robił dobry fachowiec. Kilku nawet niezłych fachowców kupiło mój jonizator i potem podzieliło moje zdanie.
Pozdrawiam wszystkich sedecznie i jak zwykle podaję swoje namiary.
Miroslaw Sobolewski
www.jonizator.pl

Dodano po 4 [minuty]:

To co zostało powyżej napisane jako cytat dotyczy odpowiedzi na post Pana marcinj12 .
Dawno nie korzystałem z forum Elektroda. Przepraszam.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#67 07 May 2005 17:25   

Jonizator wrote:
Myślałem , że więcej osób się odezwie na mój ostatni post, niestety napisała tylko jedna osoba

Jak na razie nie zauważyłem żadnej odpowiedzi na pytania,
które postawiłem, więc chyba za wcześnie byłoby stawiać kolejne.
Co najwyżej chyba mógłbym zapytać o konkretne wyniki tych prób
z nowym jonizatorem, oraz co w nim zostało ulepszone.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 May 2005 17:25   

Back to top

jonizator
Poziom 12
Poziom 12

Post#68 12 May 2005 12:20   

Panowie!
Jak się wprowadza cytat z z innego postu. Kiedyś to robiłem i zapomniałem.
Pozdrawiam serdecznie.
MS.

Dodano po 34 [minuty]:

_jta_ wrote:

Jak na razie nie zauważyłem żadnej odpowiedzi na pytania,
które postawiłem, więc chyba za wcześnie byłoby stawiać kolejne.
Co najwyżej chyba mógłbym zapytać o konkretne wyniki tych prób
z nowym jonizatorem, oraz co w nim zostało ulepszone.

Już sobie przypomniałem jak się cytuje innego uczestnika postu.
Będę kolejno wyjaśniał "zarzuty" na ile będę mógł to robić i na ile nie będzie to godzić w moje interesy. Zacznę od Pana _jta_ . Proszę o zrozumienie - musze rozłozyć to w czasie. Muszę zarabiać pieniądze, bo inaczej padnę. Mam teraz trochę klientów, którzy czekają na jonizator. Proszę doć mi trochę czasu. Myslę, że dyskusja będzie interesująca.
--
Miroslaw Sobolewski
www.jonizator.pl
Back to top

szymen123
Poziom 6
Poziom 6

Post#69 14 May 2005 01:29   

pisze pierwszy raz w tym temacie a już chce się żądzić...
skoniczmy może dyskusje która trąci akcją promocyjną jak to zauważyli niektórzy.
proponował bym zajęcie się dyskusją na temat samej jonizacji wody czy tlenu, a nie tym że taka jonizacja może kosztować od 100 do 750 złotych i można ją komuś pożyczyć.
porzeczytaniu tego tematu troche popytałem znajomych i wyszło mi że:
a) nie da się zjonizować wody, lecz wyłącznie substancje w niej rozpuszczone
b) można łatwo jonizować wybraną materie przy pomocy promieniowania gamma (można dzięki temu uniknąć jonizacji tlenu czy powstania szkodliwych tlenków, bo jonizujemy tylko to na co "świecimy" gammą.)
c) "coś dziwnego" można zrobić z wodą wkaładając do niej taki oto przyżąd: 2 żyletki oddzielone zapałką i obwiązane sznurkiem (żeby sie mniej więcej trzymały), do których podłączone będą kable z gniazdka

ktoś może mi coś więcej na ten temat powiedzieć?? ale proszę mi nie mówieć że niełatwo "zdobyć" promienie gamma
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#70 14 May 2005 01:51   

Tlen można np. zjonizować promieniowaniem ultrafioletowym o długości 193 nm,

Ciekawe zastosowanie takiej jonizacji zakrawające na science-fiction można znaleźć tu:

http://www.hsvt.org/
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#71 14 May 2005 13:07   

193nm to już nie jest łatwe do uzyskania: lampa rtęciowa UV daje około 250nm, a krótsze
już nie - do wyworzenia 193nm trzeba by już kombinować własną konstrukcję lampy;
a jaką długość fali daje "domowej roboty" laser azotowy?
Back to top

marcinj12
Poziom 22
Poziom 22

Post#72 14 May 2005 15:41   

Na necie można znaleźć informacje że laser azotowy ma długość fali rzędu 337nm. Tutaj jest zresztą fajna stronka przeglądowa różnego typu laserów.
Ten pomysł z żyletkami w szklance o którym było wspomniane wcześniej, to nic innego jak grzałka do wody - podobno w więzieniach stosuje się takie prowizorki - nie wiem, nie byłem :P
Chodzi chyba o to że żyletki mają dużą powierzchnię, więc może między nimi popłynąć duży prąd (im większa powierzchnia przewodu tym mniejsza rezystancja, prawda?), a przepływ dużego prądu podgrzewa wodę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 May 2005 15:41   

Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#73 14 May 2005 16:26   

Pomysł z żyletkami stosowali studenci w akademikach - jak się wzięło dwie żyletki
"Polsilver", umieściło w szklance w odległości paru centymetrów jedna od drugiej,
i do tego podłączyło 220V~, to całkiem szybko woda ogrzewała się do wrzenia.

Ponoć jakiejś dziewczynie zdarzyła się pomyłka - spróbowała w ten sposób
podgrzać zupę, i poleciały bezpieczniki, bo w zupie jest sól i lepiej przewodzi.

W więzieniach to chyba mało prawdopodobne - ze względów bezpieczeństwa
(po pierwsze, żyletka to niebezpieczne narzędzie, po drugie nie jest wskazane,
żeby więźniowie mogli spowodować awarię sieci elektrycznej).

A studenci, zwłaszcza fizyki, miewali jeszcze inne pomysły - na przykład
ogrzewanie pokoju spiralą grzejną nawiniętą na cegle...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 May 2005 16:26   

Back to top

jonizator
Poziom 12
Poziom 12

Post#74 16 May 2005 08:44   

Przepraszam wszystkich.
Mam awarię komputera. Chciałem co nieco napisać, ale nie mogłem. Myślę, że za parę dni włączę się do dyskusji.
Pozdrawiam.
Mirosław Sobolewski.
Back to top

jonizator
Poziom 12
Poziom 12

Post#75 22 May 2005 22:30   

_jta_ wrote:
Mam wrażenie, że conieco z tego, co pisze "jonizator", jest nieprawdą.

Na przykład twierdzi, że "Nie wyjaśniono np. do tej pory jak się rozdziela
ładunek w chmurach, który, jak wiadomo, jest źródłem piorunów i blyskawic."

Mechanizm rozdzielania się ładunków w chmurach jest opisany w podręczniku
akademickim - w tej chwili nie pamiętam którym, musiałbym sprawdzić. Polega
to na tym, że krople wody spadające w polu elektrycznym zbierają ładunki znaku
przeciwnego, niż ładunek na ich dolnej powierzchni, w rezultacie przenoszą na
Ziemię ładunek przeciwny, niż ładunek chmury. Może to funkcjonować tylko
w chmurach konwekcyjnych (cumulus), i to o odpowiednio dużej wysokości.

Podaje Pan skutki a nie przyczyny. Moje pytanie jest takie: dlaczego następuje rozdzielenie ładunku? Co powoduje, że z pierwotnej objętości o ładunku zerowym, w którym jest tyle samo ładunku dodatniego i ujemnego zabiera się ładunek np. ładunek ujemny i umieszcza się go do innego obszaru oddalonego o pewną odległość. W pierwotnej objętości pozostaje zgodnie z zasadą zachowania ładunku ładunek dodatni. Co powoduje w chmurach ten rozdział ładunku, jaki jest tego mechanizm, innymi słowy jaki czynnik wykonuje pracę rozdzielającą ładunki?
Czy ktokolwiek to wie? Jest dużo teorii na ten temat i wszystkie są niespójne i nie wyjaśniają sprawy tego mechanizmu do końca. Oglądałem również w telewizji film na Discovery, w którym wspominano o tym problemie co nieco. Tam również mówiono o skutkach a nie o przyczynach.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#76 23 May 2005 12:40   

jonizator wrote:
_jta_ wrote:
akademickim - w tej chwili nie pamiętam którym, musiałbym sprawdzić.

Podaje Pan skutki a nie przyczyny. Moje pytanie jest takie: dlaczego następuje rozdzielenie ładunku? Co powoduje, że z pierwotnej objętości o ładunku zerowym, w którym jest tyle samo ładunku dodatniego i ujemnego zabiera się ładunek np. ładunek ujemny i umieszcza się go do innego obszaru oddalonego o pewną odległość. W pierwotnej objętości pozostaje zgodnie z zasadą zachowania ładunku ładunek dodatni. Co powoduje w chmurach ten rozdział ładunku, jaki jest tego mechanizm, innymi słowy jaki czynnik wykonuje pracę rozdzielającą ładunki?
Czy ktokolwiek to wie? Jest dużo teorii na ten temat i wszystkie są niespójne i nie wyjaśniają sprawy tego mechanizmu do końca. Oglądałem również w telewizji film na Discovery, w którym wspominano o tym problemie co nieco. Tam również mówiono o skutkach a nie o przyczynach.

Pytanie jest dla mnie trochę niejasne: czy ma Pan na myśli, dlaczego
zostaje złamana symetria ładunkowa, i pojawia się pole elektryczne?

Po pierwsze, takie pole elektryczne już jest - między powierzchnia Ziemi,
a górnymi warstwami troposfery jest pole elektryczne około 200V/m, w górze
jest ładunek dodatni, na dole ujemny, napięcie dla grubości troposfery 10km
wychodzi około 2MV, jest to mało w porównaniu z napięciami na chmurach
burzowych (te napięcia są rzędu GV), ale do złamania symetrii wystarczy.
Atmosfera jest doładowywana przez burze. (jest to opisane u Feynmana)
Po drugie, odkryto, że przy rozpryskiwaniu się kropli wody (zdarza się, gdy
duża kropla spada z dużą szybkością) na krople różnej wielkości największa
ładuje się dodatnio, mniejsze ujemnie (z książki popularnonaukowej, więc
niezbyt pewne). Po trzecie, zjawisko elektryzowania się przy parowaniu wody
opisane przez Duncana Blancharda, ale znane już wcześniej - kotły, w których
wytwarzano parę trzeba było uziemiać, bo inaczej ładowały się elektrycznie.
Blanchard odkrył, że występuje to przy wybuchach wulkanów, i wystarcza to,
by na początek naładować atmosferę tak, by wystąpiły wyładowania.

Czy też chodzi o to, skąd bierze się energia potrzebna do rozdzielania ładunku?

To proste: dostarczają jej spadające krople wody, i na wielką skalę jest to
mechanizm wytwarzania energii elektrycznej o dużej wydajności; skutek jego
jest taki, że opadające krople deszczu są hamowane. Przeciętnie w ciągu kilku
sekund chmura zostaje naładowana tak, że siły elektryczne prawie zatrzymują
opadające krople deszczu; następuje wyładowanie, ładunek chmury maleje,
i krople zaczynają opadać powiększając ładunek chmury... i tak w kółko, aż
chmura nie będzie mogła dawać tyle deszczu, by się naładować. Prąd, jakim
ładuje się chmura, ocenia się na kilka amper, więc moc to kilka GW.

Niewykluczam, że Discovery raczej stara się o to, by dać widzom wrażenie, że
poznają osiągnięcia nauki, niż żeby rzeczywiście je przekazywać na poziomie,
na jaki stać naukę - przecież widzami są głównie ci, co niewiele wiedzą, dla
nich wiedza naukowa na dobrym poziomie byłaby tylko źródłem frustracji.
Back to top

c_04
Poziom 18
Poziom 18

Post#77 24 May 2005 00:24   

jta: po raz kolejny czuje sie urazony czytajac Twoje posty... radzilbym raczej lekture regulaminu... na poczatek a pozniej zmiane nastawienia do drugiego czlowieka... caly cas mam wrazenie jak bym widzial reklame "media market nie dla idiotow" i Ty w swoich postach dobitnie probujesz pokazac sam nawet nie wiem co...

to taka mala prosba z mojej strony... tak na marginesie to moze sobie nie zdajesz sprawy z tego ze nie kazdego stac albo z innych powodow nie ma czasu badz dostepu do wiedzy i nazywanie kogos glupcem (ujme to wprost) z powodu ogladania discovery jest conajmniej nie na miejscu... wydaje mi sie ze to i tak wiele biorac pod uwage alternatywe wenezuelskich produkcji

troche szacunku kolego dla blizniego... wlasciwie to dziwne z Twojej strony bo pisesz na forum gdzie ludzie staraja sie pomoc jeden drugiemu wiec wynikaloby ze Ty tez... tymczasem odnosze inne wrazenie...

poza tym powiniens czytac to o co inni prosza, czego oczekuja... a nie pisac to co sobie chcesz krytykujac innych
przytoczylbym tutaj Twoj cytat ale tak na przyszlosc sam sie zastanow na ile podajesz uzyteczne informacje i na ile sa one podane na sposob latwiejszy badz idea dzialania czegos jest lepsza, latwiejsza, wydajniejsza

pozdrawiam
p.s. elektronik-amator to taki czlowiek ktory z elektronika nie musi miec wiele wspolnego (niekoniecznie skonczyl szkole w tym kierunku) i traktuje to jako hobby... zawodowo moze byc np profesorem chemii i elektronike traktowac jako poszerzenie horyzontow badz odskocznie od codziennosci... zgadza sie?

sorry ze nie na temat no ale musialem;)
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#78 24 May 2005 14:00   

c_04 wrote:
nazywanie kogos glupcem (ujme to wprost) z powodu ogladania discovery jest conajmniej nie na miejscu... wydaje mi się ze to i tak wiele biorac pod uwage alternatywe wenezuelskich produkcji

Nie nazywałem nikogo głupcem z powodu oglądania Discovery: twierdzę jedynie,
że to, co pokazuje Discovery, może nam ukazać wiedzę naukową jedynie w dużym
uproszczeniu, i podaję, jaki mechanizm socjologiczny jest tego przyczyną - gdyby
miał być na poziomie najnowszych osiągnięć nauki, to może oglądałoby to kilku
specjalistów z danej dziedziny, i to niechętnie, bo mają tego dość w pracy.

A chodzi mi o to, żeby poziomu Discovery (jakkolwiek jest to dobry program, sam
czasem go oglądam, i czasem się czegoś ciekawego dowiaduję) nie uważać za
szczyt możliwości naukowych, bo program popularnonaukowy takim szczytem
być nie może. Swoją drogą nawet podręczniki akademickie są o kilkadziesiąt lat
spóźnione w porównaniu do postępu nauki - pokazał mi to znajomy profesor
- nauka w jego dziedzinie robi ogromne postępy, a w podręczniku rok 1930...
Back to top

c_04
Poziom 18
Poziom 18

Post#79 24 May 2005 16:54   

ciesze sie ze sprostowales... ale wez tez pod uwage ramy czasowe programu... poza tym kto by chcial sluchac 2 mies o jednym urzadzeniu znajdujacym sie w samolocie... kolejna rzecz to to ze wiekszosc osiagniec techniki oraz jakiejkolwiek z dziedzin jest tajemnica... pomysl co by sie stalo np gdyby wiedza jak zbudowac reaktor atomowy, bombe atomowa, otrzymac narkotyki - byla powszechnie dostepna a to przeciez jest wiedza ladnych kilkadziesiat lat do tylu (moze przesadzilem) inna historia to to ze firmy pracujac nad czyms chca czerpac z tego korzysci materialne wiec chyba nieporozumieniem byloby od razu dawac wszystkiego do tv... to jest przeciez jeden wyscig o kase... a wracajac do discovery to nie jest zadna tajemnica i oni sami mowia co jakis czas kiedy byly prowadzone badania nad czyms... wystarczy nawet popatrzec na daty kiedy byly przeprowadzane wywiady, czesto sa to lata 80... chociaz discovery podaje ze to o czym sie dowiadujemy dzisiaj w fazie testow juz bylo 10-30 lat temu...
i nikt z tego powodu nie ma frustracji... przynajmniej ja nie odczuwam

swoja droga to coz to masz teraz za osiagniecia??;) od czasow wynalezienia zarowki specjalnie nic ciekawego sie nie wydarzylo (upraszczam oczywiscie)
pozdrawiam

dodaje:
zeby bylo w temacie chcialbym powiedziec tylko ze dla mnie woda powinna byc czysta zrodlana z dobrego zrodla o przebadanym skladzie a nie cudowana elektrolizami i innymi wynalazkami
jak dla mnie to ze kogos boli glowa czy sa jakies inne nieporzadane obajwy stosowania zmodyfikowanego jakiegokolwiek srodka spozywczego swiadczy tylko o jego szkodliwym dzialaniu... pozniej sie organizm przyzwyczaja wiec subiektywnie mozna powiedziec ze jest poprawa... tylko czy aby takie zabiegi sa nam do czegokolwiek potrzebne?? czy nie mozna pic normalnej wody i uniknac etapu przystosowywania organizmu do jakiegos swinstwa tylko po to zeby pozniej moc powiedziec: "bolala mnie glowa ale po mies picia wody filtrowanej, kombinowanej przy pomocy tej oto maszyny odczuwam poprawe - juz mnie nie boli"... to tak jak z papierosami - najpierw boli glowa i inne cyrki sie dzieja a pozniej wszystko ustepuje;) wiec wynika ze maja dzialanie lecznicze
heh... kolega jonizator nie chce przytoczyc tutaj zadnych wynikow badan potwierdajacych nieszkodliwosc lub wrecz podajacych na co owa zjoniowana woda ma pomagac...
po mojemu jak ktos nie chce podac najistotniejsych informacji tzn ze albo ich nie posiada albo cos tu nie gra...
anyway... w takim razie moze na amputowana reke tez pomoze??
z tymi inforacjami kolegi jonizatora to jest jak bym zapytal kupujac np samochod: co to za auto? ile pali? jaka ma moc? a otrzymal odpowiedz: tak... ma 4 kola
pozdrawiam jeszcze raz
Back to top

nemo07
Poziom 22
Poziom 22

Post#80 24 May 2005 18:44   

_jta_ wrote:
jonizator wrote:
_jta_ wrote:
akademickim - w tej chwili nie pamiętam którym, musiałbym sprawdzić.

Podaje Pan skutki a nie przyczyny. Moje pytanie jest takie: dlaczego następuje rozdzielenie ładunku? ....
...Po pierwsze, takie pole elektryczne już jest - między powierzchnia Ziemi,
a górnymi warstwami troposfery jest pole elektryczne około 200V/m, w górze
jest ładunek dodatni, na dole ujemny...
_jta_! Lepiej mogłeś na tym poprzestać i podarować sobie następujące popularnonaukowe wywody. Albo jeszcze lepiej, powiedzieć: Ładunek już jest rozdzielony i basta!
zamiast próbować odwracać kota ogonem. Jeżeli zakładasz istnienie rozdziału ładunku a priori i później chcesz na tej bazie udowodnić ten aksjomat, to wybacz, ale nie nadążam :lol:
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#81 24 May 2005 19:47   

Nie kłóćta się ludziska, poniższe linki opisują zjawiska burzowe:

http://www.geografia.com.pl/meteo/burze.html

http://www.zsp2wadowice.iap.pl/przedmioty/fizyka/burza/burza.htm

możliwe też, że na elektryzowanie się cząstek wody i lodu ma ich ruch (spadanie) w polu magnetycznym Ziemii (ruch przewodnika w polu magnetycznym)
Back to top

nemo07
Poziom 22
Poziom 22

Post#82 24 May 2005 20:10   

Paweł Es. wrote:
możliwe też, że na elektryzowanie się cząstek wody i lodu ma ich ruch (spadanie) w polu magnetycznym Ziemii (ruch przewodnika w polu magnetycznym)
Widzę, że Jonizator wyzwolił prawdziwy żywioł wynalazczy INACZEJ. Paweł Es.! Musisz to opatentować! I odkręcaj kran tylko w gumowych rękawiczkach, bo Cię prónd złapie!:lol:
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#83 24 May 2005 20:29   

nemo07 ty masz w domu umywalkę albo zlew wysokości kilku kilometrów ? Współczuję, kilkanaście godzin wspinaczki by umyć ręce albo widelec !

Spójrz na skalę wielkości, rozkład pola magnetycznego, jonizację i różnice w niej w poszczególnych warstwach atmosfery, tarcie, prędkości osiągane przy obniżonym ciśnieniu powietrza przez spadającą kroplę, itp.
Hasło: Efekt magnetohydrodynamiczny w milionach kropel.

A co do jonizatora, to ja mam pytanie o szkodliwośc rodników HO i H powstałych w momencie jonizacji cząstki wody, bo np. te powstałe z jonizacji pod wpływem promieniowania jądrowego nie są zbyt zdrowe ?
Back to top

nemo07
Poziom 22
Poziom 22

Post#84 24 May 2005 20:41   

Paweł Es. wrote:
Spójrz na skalę wielkości, rozkład pola magnetycznego, jonizację i różnice w niej w poszczególnych warstwach atmosfery, tarcie, prędkości osiągane przy obniżonym ciśnieniu powietrza przez spadającą kroplę, itp.
Hasło: Efekt magnetohydrodynamiczny w milionach kropel.
Paweł Es.! Zabrakło mi tu jeszcze całej gamy haseł, jak efekt Halla, Siły Korneliussa, zjawisko nadprzewodnictwa, zasady termodynamiki i wszelkie inne... Tylko co to ma do tematu? Jeśli coś nie jest naładowane, to i nie naładuje się przez indukcję elektromagnetyczną, a skala i gorączka u kota też nic nie pomogą. :lol:
Back to top

c_04
Poziom 18
Poziom 18

Post#85 24 May 2005 21:57   

Panowie ja to skwituje: BUEHUEHUEHUE

pozdro;)
najwieksze dla jonizatora hydro-pirotechnika;)
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#86 24 May 2005 22:12   

c_04 wrote:
kolega jonizator nie chce przytoczyc tutaj zadnych wynikow badan potwierdajacych
nieszkodliwosc lub wrecz podajacych na co owa zjoniowana woda ma pomagac...

E... aż tak źle to nie jest: jego urządzenie ma jakiś atest, potwierdzający brak
szkodliwego wpływu, i w związku z tym dopuszczający do używania w miejscu
pracy (nie pamiętam czyj, ale to jest, lub przynajmniej było, na jego stronie).
Podał też długą listę na co ma pomagać - ponoć np. komputery przestają się
wieszać, pioruny omijają miejsce, gdzie jest włączone to urządzenie...

Natomiast nie widziałem żadnych wyników badań potwierdzających pozytywne
działanie jego urządzenia - jedynie twierdzenia kolegi jonizatora, i osób, które
uważają, że to urządzenie im na coś pomogło; były to jednak subiektywne
stwierdzenia tych osób, nie były nigdy poparte wynikiem badania lekarskiego.

Co do tego, ile pali auto, to niewykluczone, że też informacja by się znalazła,
natomiast z jaką szybkością jeździ, to nie. Ale jest przekonanie, że jeździ.

-> nemo07: znasz zasadę działania maszyny elektrostatycznej (influencyjnej,
Wimshurst-a)? Jak potrzebujesz, to poniżej kilka linków do informacji o niej:
http://www.powerlabs.org/wimshurst.htm
http://www.lehmanscientific.com/p_wims.html
http://www.lateralscience.co.uk/wimshurst/wims.html
http://www.lateralscience.co.uk/VicN2/influence.html
http://www.physicsdaily.com/physics/Wimshurst_machine
http://www.usc.edu/CSSF/Current/Projects/J0217.pdf
http://www.explore-energy.com/energy/W/Wimshurst_machine.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Wimshurst_machine
http://www.physics.brown.edu/physics/demopages/Demo/em/demo/Wimshurst.pdf
Akurat maszyna elektrostatyczna influencyjna potrzebuje pola elektrycznego,
żeby wytwarzać ładunki... jakoś sama generuje to pole - z matematycznego
punktu widzenia równanie opisujące ładunek w tej maszynie jest niestabilne,
co prowadzi do wygenerowania ładunków; w chmurach jest to samo.

-> Paweł Es.: na to urządzenie jest jakiś atest, że nieszkodliwe, ale możliwe,
że pod kątem tych rodników go nie badano; badano na tlenki azotu i ozon;
linków o zjawiskach burzowych nie obejrzałem, na razie po szukaniu linków
o maszynie elektrostatycznej Wimshursta przeglądarka zaczęła mi się dziwnie
zachowywać po tym, jak wlazłem na jakąś stronę o UFO - pewnie z wirusami.

No, udało mi się obejrzeć te linki - nawet bez restartowania przeglądarki.
Wygląda na całkiem dobry poziom, jak na (przypuszczalnie) szkołę średnią
(drugi link); pierwszy omawia szerszy zakres spraw, wyłapałem w nim kilka
niedociągnięć: prędkość z jaką rozchodzi się grzmot 332m/s - w rzeczywistości
grzmot rozchodzi się szybciej od dźwięku, zwłaszcza na początku, kiedy
ciśnienie fali akustycznej jest duże - skutek nagrzewania się powietrza;
i żadnej wzmianki o ogniach świętego Elma - bezgłośnych błyskawicach,
które przynajmniej dla ludzi są całkowicie nieszkodliwe (za elektronikę nie
ręczę, jak mnie kiedyś taka trafiła to nie miałem przy sobie żadnego sprzętu).
Back to top

c_04
Poziom 18
Poziom 18

Post#87 24 May 2005 22:21   

tia... ja powiem tyle ze ktos ma atest o nieszkodliwosci wystawiony przez niewiadomo kogo... o niczym to nie swiadczy i nie moze przesadac ze taki jest stan faktyczny (o tym co tam napisano);) to tak jak z telefonami kom... te maja atest nieszkodliwosci i tez nie szkodza... tylko to sie wszystko okaze

ktos tam wczesniej napisal: jak dasz 7 i pol stowy to musi dzialac;))

mam jeszcze jedno pytanie: dlaczego kiedy byla mowa o tym by jonizator wypoozyczyl badz w jakis inny sposob udostepnil to urzadzenie do badan po prostu zniknal?? wczesniej tlumaczyl sie brakiem czasu, uszkodeniem komputera itd... panowie taka ma byc reklama?? to jakas lipa... no i Ci szczesliwi posiadacze... zaden nie napisal ani pol szczegolu na temat tego urzadzenia wszyscy tylko mowili w superlatywach... dla mnie osobiscie to jak te slabe reklamy w tv tych sklepow typu: wczesniej odkurzanie sprawialo mi wiele trudnosci ale od kiedy mam superszczotke power shark czy cos tam wyrzucilem odkurzacz... (nie mam na mysli wyrzucenia kranu)... wiec to taki tv market wciskajacy cuda na patyku ktore mozna kupic gdzie indziej za grosze a tutaj jest powiedziane ze jest to lepsze wiec jest drozsze no i ze jest jedyne prawdziwe;)

hmm... a nawet gdyby to urzadzenie dzialalo i odstraszalo pioruny... tak hipotetycznie... to co by sie stalo gdyby kazdy na ziemi sobie kupil takie urzadzenie?? przestaly by pioruny walic czy jak???
wiec moze to jest tak z tymi rzeczami z tv marketu - maja atesty bo sa tylko kopiami...
kiedys mi kolega powiedzial a byl jakims kerownikem akwizytorow ze mial takich gosci ze potrafili sprzedac nawet cos co nie wiadomo co to bylo a jak juz sie dowiedzialo to tym bardziej nie chcialo sie tego kupic a oni sprzedawali tego tony... ja mysle ze po czesci tak to dziala... nic wiecej
ehh... wystarczy tego wnikania
pozdrawiam
p.s. bez urazy kolego jonizator ale mnie nie biora juz takie zabawki... heh poza tym nawet jak sie idzie do lekarza to tabletki dostaje sie na rozne dolegliwosci... a nie jest tak ze jedna tabletka jest na zatwardzenie, bole poporodowe, goraczke, astme,wypadniecie zwieracza a nawet mozna je stosowac przy bolach glowy i niezycie gornych drog oddechowych ze wskazaniem na szumy uszne...YO
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 May 2005 22:21   

Back to top

jonizator
Poziom 12
Poziom 12

Post#88 24 May 2005 23:15   

Panowie! (może i Panie tego nie wiem :-))) )
Bardzo spodobała mi się krótka i zwięzła wypowiedź:

Paweł Es. wrote:
Nie kłóćta się ludziska, poniższe linki opisują zjawiska burzowe:

http://www.zsp2wadowice.iap.pl/przedmioty/fizyka/burza/burza.htm

Oto co znalazłem w:
w rozdziale "Elektryczna struktura chmur burzowych"
nie będę przytaczać całości- proszę przeczytajcie to sobie.
A tak w ogóle czy mogę przyjąć formę Ty zamiast Pan, Pani? :-)))
Cytuję z tego rozdziału:
<<<Na temat mechanizmów rozdzielających ładunki elektryczne w chmurze Cb istnieje wiele często sprzecznych ze sobą poglądów.>>>
i dalej
<<<Większość uczonych uważa, że rozdzielenie to następuje wskutek wzajemnego oddziaływania cząstek lodu i przechłodzonych kropel wody. Inni sądzą, że separacja ładunków zachodzi wskutek selektywnego wychwytywania i przenoszenia przez chmurowe kropelki maleńkich dodatnich i ujemnych jonów zawartych w atmosferze.>>>
czyli jest inaczej niż uważa wielki moim zdaniem uczony Feynman i przedstawia to w znanym akademickim podręczniku fizyki.
W końcu jak naprawdę jest? Dlaczego istnieją sprzeczne teorie na temat znanego zjawiska przyrodniczego- burzy i w ogóle elektryczności atmosferycznej na początku XXI wieku!
Teraz mała iskierka ode mnie bezpośrednio. Pamiętam jak studiowałem fizykę jeden z cenionych przeze mnie wykładowców powiedział kiedyś, że przy zderzeniu dwóch ciał stałych ze sobą temperatura w obszarze zderzenia (na czubku) może dochodzić do 10000 stopni C, gdyż energia zderzenia kumuluje się w małym obszarze w krótkim czasie i ciepło nie może się rozprzestrzeniać na pozostały obszar każdego ze zderzających się ciał. Przy takiej temperaturze zachodzi jonizacja, w wyniku której od zderzających się ciał odrywają się elektrony ( nie wiem czy to jest właściwe określenie- jeśli ktokolwiek poda lepsze- będę wdzięczny). Załóżmy, że tymi zderzającymi się ciałami są kryształki lodu. Wybite wskutek zderzeń kryształków lodu elektrony są teraz elektronami swobodnymi (już poza kryształkami lodu) i mogą być przez “coś” wychwycone np. przez bardzo aktywne elektrycznie dipole-cząsteczki wody lub grupy dipoli-cząsteczek wody (zwane potocznie :-))) kropelkami wody). Elektrony w kropelkach wody nie mogą się wydostać poza kropelkę, ponieważ oddziaływanie dipol wody- elektron jest duże (może ktoś wie jak duże) i na pewno w chmurze przekracza energię termiczną rzędu kT (stała Boltzmana x temperatura w Kelvinach). Jeśli te kropelki z elektronami wskutek jakiś mechanizmów ruchowych oddalą się od dodatnio naladowanych kryształków lodu, to nastąpi rozdzielenie ładunku. Co Wy na to? Proszę o pomysły co dalej...........
Może sami odkryjemy mechanizm rozdzielenia ładunków w chmurze.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#89 24 May 2005 23:34   

-> c_04: a ja tak z przekory - co do leków uniwersalnych - napiszę, że czosnek
pomaga na ból zęba (próbowałem - działał super), na przeziębienia, a nawet
poważniejsze choroby zakaźne, na zakażenia, przyśpiesza gojenie się ran,
pomaga nawet na robaki w przewodzie pokarmowym; przypuszczam, że
może również pomagać i na zatwardzenie, i na rozwolnienie (lekarz mógłby
podać kilka razy dłuższą listę) - wszystko przez to, że zawiera aminokwas
alliicynę, lekko trujący (głównie działanie drażniące), i silnie bakteriobójczy
(porównywalny z typowym antybiotykiem), mała dawka może zniszczyć bakterie
powodujące rozwolnienie, duża (mocno szkodliwa) może przeczyścić;
raczej nie jest stosowany w medycynie, bo ma za silne działanie uboczne
- na przykład działanie drażniące może uszkodzić przewód pokarmowy.
Back to top

jonizator
Poziom 12
Poziom 12

Post#90 25 May 2005 01:06   

c_04 wrote:
ktos tam wczesniej napisal: jak dasz 7 i pol stowy to musi dzialac;))

mam jeszcze jedno pytanie: dlaczego kiedy byla mowa o tym by jonizator wypoozyczyl badz w jakis inny sposob udostepnil to urzadzenie do badan po prostu zniknal?? wczesniej tlumaczyl się brakiem czasu, uszkodeniem komputera itd... panowie taka ma byc reklama?? to jakas lipa... no i Ci szczesliwi posiadacze... zaden nie napisal ani pol szczegolu na temat tego urzadzenia wszyscy tylko mowili w superlatywach...

:-))
Panowie. Mieliśmy raczej nie mówić o marketingu. Wy w ten sposób napędzacie mi klientów i nie jesteście nawet tego świadomi. Studiujcie nieco psychologii społecznej i socjologii choćby na własny użytek. :-))
A teraz poważnie.
Mogę każdemu udostępnić urządzenie. Mam w tej chwile więcej klientów niż możliwości produkcyjnych i bynajmniej nie osiągam tego poprzez forum Elektroda. Mam własne wieloletnie doświadczenia jak dojść do klientów. Nie chcę by brano mnie za naciągacza.
Oczywiście muszę z czegoś żyć. Za uczciwą pracę należy się zapłata. Każdy z klientów, którzy kupują urządzenie, może je wypróbować. Podaję w gwarancji, że dzienny koszt próby wynosi 5 zł za dzień użytkowania. Oczywiście należy wpłacić najpierw całą sumę, przy zwrocie zwracam wpłacone pieniądze minus oplata za dni użytkowania. Jak podkreślam muszę z czegoś żyć. To w tej chwili moje jedyne źródło utrzymania i jest mi naprawdę bardzo ciężko. Na duchu podtrzymuje mnie to, że klienci w zdecydowanej większości chwalą moje urządzenie. Mogą w każdej chwili je oddać, nawet po roku użytkowania (oczywiście obowiązuje opłata 5 zł dziennie). Oddaje średnio 1 na 50. Nikogo nie zmuszam. Gram uczciwie. Niech moli klienci się wypowiedzą co i jak. Ja nie potrzebuję Forum Elektroda do reklamy. Mam dużo bardziej skuteczne sposoby. Cały czas mam więcej klientów niż możliwości produkcyjnych. Cały czas wąskim gardłem nie są klienci lecz produkcja. Ciągle doskonalę swój wyrób. Na razie nie mogę się jeszcze z tego utrzymać, ale myślę, że taki dzień nastąpi i produkcja wzrośnie.
Przykro mi, ale nie jestem na razie w stanie dać mój jonizator do badań za darmo. Jak się odbiję od dna to owszem. Dla mnie teraz po wielu latach pracy jest to być albo nie być . Proszę o zrozumienie. Aby nie być posądzonym o działanie reklamowe na forum proponuję skupienie się na sprawach związanych z fizyką i elektroniką. Zaproponowałem rozwiązanie tematu rozdzielnia ładunku w chmurach. Dokończmy ten temat. Uważam, że jest ciekawy. Potem przejdziemy do dalszych zagadnień w tym do działania jonizatora termoEmisyjnego i aspektów związanych z nim.
I jeszcze jedno. Ja się naprawdę nie kryję i nie uciekam. Temat jonizacji powietrza jest moją pasją życiową. Nie wyprodukowałem żadnego jonizatora nowego typu dopóki nie zgłosiłem wynalazku w Urzędzie Patentowym. To trwało od stycznia do końca kwietnia 2005 r. Proszę zrozumieć- inaczej straciłbym patent, bo by się stał on tzw. znanym stanem techniki i to udostępnionym przeze mnie samego. Miałem rzeczywiście awarię komputera (softwarową) i walczyłem z nią przez tydzień. Poza tym muszę zarabiać na życie czyli sprzedać trochę jonizatorów klientom, którzy czekali na nie nawet 3 miesiące, prowadzić czasami ponad moje siły działalność gospodarczą, badawczą, inżynieryjną, marketingową itd itd. Nikt z ostatnich klientów nie zwrócił mi jonizatora chociaż w każdej chwili może to zrobić. Dlaczego zmuszacie mnie (właściwie podpuszczacie) do udostępnienia jonizatora do badań za darmo? Czy i Wy pracujecie za darmo i darujecie swemu pracodawcy swoją pracę i zrzekacie się swego wynagrodzenia za długi czas pracy np. 5 lat bez przerwy? Spróbujcie wejść w moje położenie i wyobraźcie sobie, proszę, stan w którym się znajdowałem i jeszcze znajduję. Czy osobiście wytrzymalibyście to?
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> jonizator cząsteczek wody
Page 3 of 16 Go to page Previous  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Next
Jump to page:
Similar topics
Rozkład cząsteczek gazu doskonałego, funkcja rozkładu? (2)
jonizator cząsteczek wody - próba wyjaśnienia (106)

Page generation time: 0.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed