| Author |
Reksio Poziom 9

|
20 Feb 2003 18:24 Jeszcze raz subek |
|
|
|
Bedę robił suba na Alphardzie ??? jakiś 150 wat, 30 cm, 8 om.
Facet od którego to biorę, dowiedział się od "speców" że obudowa do tego to około 115 litrów. (oni takie robią i wymiata jak trzeba)
On mi podał wymiary 70/42/45cm , ale ja wolę 51,5/51,5/51,5cm - taka kostka, wymiary zewnętrzne oczywiście. Materiał to płyta wiórowa 25 mm.
Niestety nie mam teraz kasiorki :cry:
Mam w domciu trochę płyty wiórowej 20 mm, laminowana.
Wymyśliłem żeby skleić 2 warstwy tej płyty, albo powiedzmy jeden 20 mm i 2 jakąś 10 mm. Co o tym myślicie.
Czu coś takiego jest wskazane.
Klejenie to po docięciu, wikol i skręcić na fest ściskami.
|
|
| Back to top |
|
 |
bartez1984 Poziom 4

|
20 Feb 2003 19:36 [b]sub alPchard[/b] |
|
|
|
spokojnie wystarczy 20mm MDF jak go dobrze zkleisz i uszczelnisz to bedze dobrze pykal polecam rownierz wlorzyc kolki takie do rewna
@poadrawiam BarT@
8O
|
|
| Back to top |
|
 |
sofm Poziom 6

|
20 Feb 2003 20:00 |
|
|
|
Daj sobie spokoj z glosnikami Alpharda, to tandeta, a tanie serie lw, hw to pomylka.
|
|
| Back to top |
|
 |
Reksio Poziom 9

|
21 Feb 2003 21:36 |
|
|
|
Bartez - nie mam mdf. Mam wiórową 20mm i 22 mm. Więc przodzik z tej 22, reszta z 20mm . W środek wzmocnienia, gąbka, wata.
Sofm - to moja 1 konstrukcja. Koleś polecał alphardy to kupiłem. Jak mi nie będzie pasował dzwięk to je pchne na allegro. I już.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Feb 2003 21:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bartez1984 Poziom 4

|
21 Feb 2003 23:42 |
|
|
|
z wiorowki tez robilem i lozik tylko ja robilem z wiora na glosniku ATeXsound
i daje rade
|
|
| Back to top |
|
 |
and2rzej Poziom 3

|
22 Feb 2003 00:14 |
|
|
|
Nie znam dokładnie tego głośnika, ale nie wiem jak temu komuś mogła wyjść taka obudowa do niego :-). Ze względu na parametry Alpharda, obudowy zwykle wychodzą większe ...
polecam stronkę :http://www.subwoofer.itt.pl/
Tam jest wszystko opisane co i jak, więc można samemu sobie wyliczyć obudowę
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Reksio Poziom 9

|
24 Feb 2003 00:07 |
|
|
|
No to podaje parametry:
fs-32, Qts - 0,95, Qms - 4,57, Qes-1,21, Vas - 130.
Te parametry są dla głośnika 4 ohmy, ale dla 8 jest chyba to samo. Dałem te parametry do programiku i nawet niezły wynik wyszedł przy 114 litrach.
Dodam że jestem w fazie wczesno końcowej budowy skrzynki. Zostało skręcić 2 ścianki i wygłuszyć, pomalować albo inaczej wykończyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
eqt Poziom 20

|
24 Feb 2003 12:18 |
|
|
|
musze cię zmartwić bo od impedancji głośnika zależy co najmniej BL, ale to wpływa tylko na sprawność i wychylenie, więc samo brzmienie od tego nie zależy
|
|
| Back to top |
|
 |
CASKP Poziom 6

|
24 Feb 2003 21:29 |
|
|
|
nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że w obudowie 114 litrowej nie będziesz mógł "dokopać" temu głośniczkowi - ponieważ się wypluje. Za duża obudowa. Moim prywatnym zdaniem - max to 45-50 litrów - i to troche za dużo jak na subwooferek do samochodu.
Troche ich wykonałem :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Reksio Poziom 9

|
25 Feb 2003 00:31 |
|
|
|
A kto powiedział że ten subek ma być do samochodu. 115 litrów do auta to już prawie zboczenie :)
eqt - nie rozumiem cię. Czyli że nic się sę nie zmieni. CO to jest BL.
Jeżeli 115 litrów to za wiele no to może wstawie przegrodę w środek i wstawie 2 głośnik :) Ale o tym to po tym. Jutro posłucham jak to gra na 1 głośniku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Feb 2003 00:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mdcs Poziom 20

|
25 Feb 2003 01:16 |
|
|
|
:arrow: eqt:
- często wersja 8 omowa tego samego modelu ma wyższy Qts od wersji 4 omowej. Ma to wpływ na f3 a tym samym na charakter dźwięku. Sam zmieniałem swoją Westrę z 4 na 8 omów aby obniżyć f3 mojego EBS'a z 38 do 34Hz :!:
:arrow: reksio:
- nie rób obudowy 51,5/51,5/51,5cm :!: Unikaj jednakowych wymiarów, bo sprzyja to wybitnie powstawaniu fali stojącej!
:arrow: CASKP:
- obudowe stosuję się taką jak wychodzi z obliczeń, a nie no oko :D Skoro wychodzi 114dm3 to tyle ma być! W proponowanych przez Ciebie 40-50dm3 uzyskamy podbarwiony rezonansem dudniący i kiszkowaty bas! A głośnika nie wypruje. Mój stary sub na Tonsilu GDN 30/100/x miał 170dm3 i sprawował się znakomicie.
|
|
| Back to top |
|
 |
CASKP Poziom 6

|
25 Feb 2003 09:48 |
|
|
|
Wczoraj nie miałem czasu wrzucić tego subika na programik- obudowa proponowana przez program to jedno - charakterystyka to drugi - faktem jest ze im bardziej prosta tym lepiej. Jednak najważniejsze to wychylenie głośniczka przy podanej danej mocy - nie wiem czy rozpatrujecie ten parametr.
Dla każdego głosniczka po podaniu w programie Sd oraz Xmax - przy wyliczonej danej obudowie symulujemy pewne wzmocnieni - a program oblicza ile sub się wychyla.
Z dośwadczenia wiem , że programy wyliczają proponowaną obudowę bardzo dużą - aby uzyskać płaską charakterystykę - jednak nie ma to żadnego związku z wytrzymałością subwooferka na podaną moc.
Pamiętam jak obliczałem subwoofer firmy FOCAL z drogiej linii a program zaproponował mi skrzynię ok 250 litrów. Po podaniu przy takiej skrzyni ok 25 X max - zostało osiągnięte !!!!!!
Faktyczną skrzynką przy jakiej ten subik zagrał - była skrzynia zamknięta o objętości ok 27 netto.
|
|
| Back to top |
|
 |
mdcs Poziom 20

|
25 Feb 2003 11:02 |
|
|
|
:arrow: CASKP:
- z programów należy umieć korzystać i interpretować wyniki! Są głośniki o tak dobranych parametrach Qts/Vas, że w szerokim zakresie obudów uzyskamy zadowalająco płaską charakterystykę (np. od 80 do 220dm3). Wtedy WinISD może nam podsunąc pomysł z 200dm3, ale ja zawsze sprawdzam jak zachowuje się sub przy mniejszych ijaka jest reakcja, żeby wiedzieć chociażby czy martwić się o tolerancje konstrukcyjne. Np. w zbudowanym ostatnio przeze mnie subie na dwóch lw-800 w tandemie odchyłka 5% od wyliczonej objętości owocuje natychmiastowym podbarwieniem rezonansem...
|
|
| Back to top |
|
 |
Reksio Poziom 9

|
25 Feb 2003 14:42 |
|
|
|
Kurcze zrobiłem tego subka i membrana przy trochę wiekszej mocy skacze tak że zaczyna wydawać z siebie dziwne odgłosy.
Obudowę na początku miałem mało wytłumioną, ale teraz to mam prawie całego subka w środku z gąbki. Co o tym myślicie? Co mogę jeszcze zrobić. Może gąbka ta którą mam nie nadaje się. Jest to gąbka ze starego fotela. Ma grubość ok 4 cm.
acha i zapomniał bym ten głośnik to chyba WS120, ale jeszcze sprawdze bo nie jestem pewien.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Feb 2003 14:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
CASKP Poziom 6

|
25 Feb 2003 14:45 |
|
|
|
mdcs ...
Faktem jest że, trzeba umieć interpretować to co program poda - natomiast dziwi mnie twoje podejście do tematu
Mówisz że zawsze się starasz uzystkać płaską charakterystykę. OK -ale nie z wszystkich głośników to osiągniesz - no chyba że zastosujesz dużą obudowę.
Tak jak pisałem ci wcześniej - trzeba sprawdzić jak się głośnik zachowuje przy podaniu danej mocy przy wyliczonej skrzyni. Jaką ma odpowiedź impulsową oraz wychylenie Xmax - przy danej mocy.
I w większości przypadków - fizycznie trzeba skrzynię zmniejszyć - ponieważ albo głosnik będzie grał jak "stara krowa" - wolno i bez sensu - albo przy głosniku który może być obciążony 400W RMS głosnik się kończy przy 60 W.
Fizycznie jestes wtedy zmuszony do zmniejszenia skrzyni i innego zestrojenia subik'a - co w większości przypadków - czytaj tanich głośników - powoduje podbicie charakterystyki.
Głośniki które posiadaja płaską charakterystykę przy małych obudowach należą do nielicznych - bardzo drogich konstrukcji - taką jak na mojej fotce obok - którego posiadam. Przy skrzyni 45 l - charakterystyka jest płaska jak stół do tenisa, odpowiedź impulsowa wzorcowa, a obciążalność - 85 % Mocy znamionowej głośnika.
Proponuję potestować sobie różne głośniczki z bazy danych z programiku - a zrozumiesz o co mi chodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Reksio Poziom 9

|
25 Feb 2003 14:52 |
|
|
|
Czyli mam rozumieć że mam za wielką skrzynie :(. Ale w WinISD jak dałem mniejszą to mi bardzo obcinało przy najniższych częstotliwościach. A teraz w sumie jest fajnie tylko że membrana si e "drze" przy głośniejszym słuchaniu i bas jest jakby płaski, nie ma tego ciepełka jakie lubię w basie. A może wstawić otworek stratny??
|
|
| Back to top |
|
 |
mdcs Poziom 20

|
25 Feb 2003 17:44 |
|
|
|
Przy stosowanie normalnych (czytaj solidnych głośników) taki problem nie istnieje. Są tak skonstruowane, że pracują optymalnie przy optymalnej obudowie. Jeśli ktoś kupuje Altronixy, Aldy lub Alphardy musi liczyć się z tym, że głośnik ten często się parametrycznie kupy nie trzyma i wychodzą cuda. Takie coś nigdy dobrze nie zagra!
|
|
| Back to top |
|
 |
eqt Poziom 20

|
25 Feb 2003 19:29 |
|
|
|
:arrow: Reksio
Nie napisałeś czy oprócz tych odgłosów furkotania bas jest dobrze słyszalny. Jak sądze nie , bo wtedy własnie zjawisko furkotania jest wyrażnie słyszalne. Owe furkotanie to pewnie nic innego jak zniekształcenia harmoniczne. Moim zdaniem próbujesz z membrany wycisnąć za dużą moc przy za niskich tonach, głośnik sie przesterowuje. To jest własnie problem owego BL o które pytałeś. Nie można skonstruować dobrego subwoofera bez zbadania wychylenia przy mocy maksymalnej. Wyobraż sobie, że wyjdzie ci wychylenie z teorii 2cm, a głosnik powyżej 0.5cm zaczyna zniekształcać. To właśnie miał na myśli CASKP .
:arrow: mdcs
jeżeli głosnik 4 omy w porównaniu z 8 ma inny Qts to jest zrobiony najczęściej po macoszemu (może wyjść nawet lepszy model) dlatego, że adekwatny głosnik o dowolnej impedanci ma tylko BL inne.
:arrow: do wszystkich
po co oglądacie charakterystyke odpowiedzi impulsowej ? przecież ona jest jednoznacznie określona zgodnie z przekształceniem Fouriera przez charakterystykę częstotliwościową. Oznacza to że nie wprowadza żadnej nowej informacji. No chyba że jakiś parametr jest bardziej czytelny ale jaki? Nie da się zrobić obudowy ze złą charakterystyką impulsową a dobrą częstotliwościową lub na odwrót.
-------------pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Reksio Poziom 9

|
25 Feb 2003 20:14 |
|
|
|
Troszeczkę popracowałem nad wytłumieniem tego subka i ustawieniem - nie wiele pomogło. Ale teraz po ponad godzinie grania - wydaje mi się że to furgotanie zmniejszyło się znacząco. Teraz to stół podskakuje, kosz na śmieci metalowy itp. One teraz chałasują bardziej od tej membrany, ale jest nadal słyszalna.
Bas był bardzo dobrze słyszalny ale przy małych mocach - i chyba o tym pisałem - ale pewny nie jestem.
Jeszcze jedno. Ten subek ma 160w muzycznej, więc z 60-70 RMS. A ja mam wzmacniacz który z sieci pobiera 130 w. Więc ma jakieś 50 - 60 sinus. Wydaje mi się że ten głośnik powinien zacząć furgotać pod koniec skali głośności na wzmacniaczu, a nie na 1/2.
|
|
| Back to top |
|
 |
eqt Poziom 20

|
25 Feb 2003 20:39 |
|
|
|
Skala głośności to nie jest procent wysterowania wzmacniacza. To zależy jeszcze od poziomu sygnału wejściowego. Jak podasz głośniejszy kawałek to i przy 1/3 zafurgocze
|
|
| Back to top |
|
 |
Reksio Poziom 9

|
26 Feb 2003 11:02 |
|
|
|
Wymyśliłem że zrobię z tego isobaric ale zastanawiam się gdzie tać ten 2 głośnik (mam 2 bo miały być 2 suby, ale nie mam miejsca w pokoju). Czy te głośniki muszą się ztykać ze sobą, tak jak jest narysowane w WinISD czy mogą być po przeciwnych stronach skrzynki, a może to nie ma znaczenia? Jeżeli nie ma to dam ten 2 głośnik, na ściance obok. Będą skierowane na zewnątrz skrzynki, pod kąten 90 stopni względem siebie. A może macie jakieś inne pomysły?
|
|
| Back to top |
|
 |
sofm Poziom 6

|
27 Feb 2003 13:36 |
|
|
|
Widze, ze nie masz pojecia o konstruowaniu obudow wiec nie dziw sie ze cos zle gra. Po pierwsze jest to wina slabej jakosci glosnika, po drugie Twojej niewiedzy.
"po co oglądacie charakterystyke odpowiedzi impulsowej ? przecież ona jest jednoznacznie określona zgodnie z przekształceniem Fouriera przez charakterystykę częstotliwościową. Oznacza to że nie wprowadza żadnej nowej informacji. No chyba że jakiś parametr jest bardziej czytelny ale jaki? Nie da się zrobić obudowy ze złą charakterystyką impulsową a dobrą częstotliwościową lub na odwrót. "
Kompletna bzdura kolego, impuls to podstawa i z dobrym glosnikiem mozna osiagnac niskie f3 oraz szybki bas.
|
|
| Back to top |
|
 |
eqt Poziom 20

|
27 Feb 2003 15:03 |
|
|
|
:arrow: sofm
mógłbyś napisać do kogo piszesz, bo jeszcze ktoś pomysli, że z tą niewiedzą to jest do mnie.
Czy mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedż na temat odpowiedzi jednostkowej? bo jakoś nie mogę dostrzec żadnych argumentów. Tylko nie używaj slangu, bo ja korzystam z własnych programów i f3 może u mnie oznaczac cos zupełnie innego. Ale przede wszystkim wskaż tą kompletną bzdurę bo ja i pewnie inni mogą jej nie dostrzec.
|
|
| Back to top |
|
 |
mdcs Poziom 20

|
03 Mar 2003 17:54 |
|
|
|
:arrow: sofm:
- :lol: to chyba raczej Ty wykazujesz się brakiem niewiedzy, a nie inni. Napisałeś:
"Nie da się zrobić obudowy ze złą charakterystyką impulsową a dobrą częstotliwościową lub na odwrót. "
...a to jest bzdura! A co z EBSami? To przecież "sforsowane" bass reflexy, których wadą jest słaba odpowiedź impulsowa, ale za to rewelacyjna f3 :!:
Owszem obudowa zależy od parametrów głośnika i są głośniki, z których nic ciekawego nie wyjdzie (np. SW803A...makabra!). Generalnie szybki i dobry sub wyjdzie z dobrego głośnika we względnie małej obudowie (powtarzam względnie.... czyt. względem średnicy). Musi mieć zatem niską fs, niską Vas (!) oraz średnią Qts.
Dla poparcia podam przykład - mam w domu suba na Westrze SW-300-2804. Głośnik dobry i solidny. Zrobiłem z tego EBSa uzyskując f3 na poziomie 32Hz przy oibudowie 170dm3(!). Sub nisko schodzi, ale jego impuls jest kiepski. Mogę zrobić z tego samego głośnika suba o f3=40Hz i lepszym impulsie.
:!: Sprawa nr2 - zwracaj się proszę do innych uczestników Forum z życzliwością - nie wszyscy posiadają ogromną wiedzę, a Forum jest po to, aby czegoś się dowiedzieć, więc czytaj i się dokształcaj.
|
|
| Back to top |
|
 |
everelek Poziom 5

|
04 Mar 2003 01:04 |
|
|
|
radze sprzedaj ten głośnik na allegro ..Alphard.. to wielka jedna pomyłka z tymi głośnikami ..kup sobie lepiej tonsila albo tesle ...a co do wymiarów skrzyni jak będziesz miał głośnik to są specialne programy do obliczania.....http://www.subwoofer.itt.pl/download.php..na tej stronie jest dużo tego a pozatym tam jest wszystko o subach i nie tylko ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Kubuś Poziom 14

|
05 Mar 2003 16:49 |
|
|
|
Ja odnośnie głośników Alpharda posiadam głośnik CW1002C o średnicy 25 cm. zrobiłem skrzynię 70l w bass reflexie 2 rury po 6,8 cm długość 15 cm mam podbicie o ok 3 db przy 50 hz czyli gra dwa razy głośniej kosztem najniższych hz bo w tedy -3db jest wyżej. Filtr aktywny odcina mi przy 75 hz . Subik fajnie gra nisko i nie dudni co mi się podoba bo mój poprzedni głośnik który był dużo droższy dudnił jak by ktoś młotkiem w ściana napierał. Kolega posiada głośnik z tej samej serii tylko Cw1202C 30 cm obudowa ok 140l zamknięta jest bardzo zadowolony. Może dlatego niektórzy mówią że głośniki alpharda są do dupy bo nie umieją złożyć szczelnej obudowy i nie znają sie na podstawowych obliczeniach myślą że wsadzą głośnik do obojętnie jakiej obudowy i będzie grać jak magnat za 1000 zł. Troszkę rozumu. :) ufff
Też dużo nie wiem ale się uczę według mnie praktyka czyni mistrza po 3 zrobiontch kolumnach każdy wynosi jakieś wnioski :D
To tyle :P
|
|
| Back to top |
|
 |
spasiony Poziom 11

|
07 Jul 2004 13:32 Re: Jeszcze raz subek |
|
|
|
Ja zrobiłem pudło bo chciałem sprawdzić czy przez brak tegoż pudła wybija mi wzmacniacz i tak było.Teraz ciekawe.Dobrałem przypadkowy kanał wentylacyjny z pianki ALP w kształcie łuku o pojemności około 25 litrów pod głośnik boshmanna V-12MT,przypadkowy bass reflex który miałem pod ręką wszytko pod wzmacniacz alpharda MS-2 , byle jaki filtr dolnoprzepustowy i rzęsy w samochodzie wyrywa ale nie od dudnienia a przyjemnego basu i wibracji.Podsumowując:wg większości - gówniany głośnik,wzmacniacz,pudło byle jakie bass reflex też.Kumpel który to odsłuchiwał ( nie zobaczył najpierw czego będzie słuchać ) który jest wybredny był pod niezłym wrażeniem a jak zobaczył tą parodie to stwierdził że to nie powinno tak grać i CO???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jul 2004 13:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Morfina1986 Poziom 13

|
08 Jul 2004 12:58 Re: Jeszcze raz subek |
|
|
|
Ja wychodze z założenia że NIE ZAWSZE NAJDROŻSZE JEST NAJLEPSZE!! Mam podobny głośnik (Alphard EW120) też ma 30 cm dostałem go w prezencie! wykonałem obudowę zamknietą ok 80l i jestem zadowolony! bass jest w miarę szybki i czysty! POZDRAWIAM
|
|
| Back to top |
|
 |
Śniący Poziom 16

|
01 Dec 2004 19:02 Re: Jeszcze raz subek |
|
|
|
Powitać! Fakt iż Firma Alphard nie jest dobra firmą w wykonywaniu głośników a seria LW nie jest dobra........Zgadzam sie z tym ale........Mam LW1000 wpakowałem go w zamknięty kwadrat i całkiem nie żle wymiata.Z Każdego głośnika mozna wydusić 7'me poty! odpowiednia grubość płyt,wytłumienie,i Najważniejsze Dobrze dobrana pojemność pudła to podstawa!
|
|
| Back to top |
|
 |
jurkcz Poziom 9

|
14 Jan 2005 11:51 Jeszcze raz subek |
|
|
|
Witam
jeśli mozna to jakie wymiary ma ten kwadrat bo też mam LW1000 i chce go dobrze dotroic chociaz juz mam wiele informacji od kolegow z elektrody ale nie są one do końca przekonywujące dla mnie może masz parametry rzeczywiste dla tego alpharda byłbym wdzięczny jakbyś mi je podal
Pozdro...
|
|
| Back to top |
|
 |