| Author |
khann Poziom 10

|
01 Dec 2004 23:49 układ z przerzutnikiem i optotriakiem |
|
|
|
Witam.
jestem troche początkujący:) zdarza się.
Muszę zrobić układ (wykorzystujący najlepiej licznik cmos) załączający odbiornik (gps -180mA) i radiomodem (tak ca 200mA) za pośrednictem wyłącznika monostabilnego (musi być ze względu na typ obudowy). Układ zas. z akku. Dodatkowo musze wrzucić tam diode informującą o załączeniu. A dodatkowo jak musze mieć możliwość podpięcia ładowarki do akku (wrzucić jakąś diode - zabezpiecz. urządzenia podczas ładowania.) myslalem o optotriaku - dobrze myślalem?:)
pozdrawiam i dziękuje z wszelkie sugestie. KHANN
|
|
| Back to top |
|
 |
autosuper Poziom 19

|
02 Dec 2004 00:11 Re: układ z przerzutnikiem i optotriakiem |
|
|
|
Nie dokonca rozumiem oco chodzi Ci z ta ladowarka i zabezpieczeniem oraz optotriakiem . Proponuje Ci do calego ukladu zastosowac nie licznik (choc tez mozna by bylo) ale przezutnik typu JK , np. CD 4027 , jest to tak jak chciales CMOS , musisz go tak polaczyc aby zrobic z niego przerzutnik typu T a wiec uklad ktory po podaniu jednego impulsyu na wejscie przerzutnika (wej. C) przerzutnik zmieni stan wyjsc , czyli dajesz impuls na c na wyjciu (Q )masz stan 1 , dajesz kolejny impuls masz 0 , czyli wlaczanie i wylaczanie. Zeby uzyskac taka funkcje tego przerzutnik musisz spolaryzowac wejscia ustawiania J i K do plusa , musisz jeszcze odpowiednio spolaryzowac wej R , chyba do masy ale nie pamietam , dalej z wyj Q mozesz sterowac jakis tranzystor ktory bedzie Ci zalaczal caly uklad , jezeli ma to pobierac 200mA mozesz tam dac np. BD135 , poprzedzony stabilizatorem napiecia dla zabezpieczenia uklladu przed zbyt duzym napieciem podczas ladowania , jezeli ma to byc napiecie 12 V , mozesz zastosowac tu np. LM7812 , dioda sygnalizacyjna moze byc podlaczona na wyj tranzystora sterujacego czyli BD135 przez rezystor 1kom anoda i katoda do masy . Jezeli masz problemy z rozszyfrowaniem moich wypocin to napisz a narysuje Ci schemat . Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Dec 2004 00:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
khann Poziom 10

|
02 Dec 2004 18:53 Re: układ z przerzutnikiem i optotriakiem |
|
|
|
dzięki bardzo. skróty kumam:) ale schemat i tak by się przydał. jak większość jestem wzrokowcem:) czyli optotriak można sobie spokojnie podarować. Robię taką małą przenośną aplikację z odbionikiem GPS i radiomodemem (połączone rs232), w jednej obudowie (musi być szczelna) w srodku accu + mozliwosci wyłącznia i ładowania z zewnątrz. jeszcze raz dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Dec 2004 18:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
autosuper Poziom 19

|
05 Dec 2004 01:08 Re: układ z przerzutnikiem i optotriakiem |
|
|
|
Oto schemacik , powinno chodzic .
Po twoich dodatkowych informacjach trzeba tranzystor BD135 zmienic na BDP 285 , bo nie wytrzyma pradu , z moich obliczen wychodzi ze uklad lyknie 810 mA . Na uklad stabilizatora napiecia LM 7812 i tranzystor BDP 285 koniecznie musisz zalozyc jakies radiatory bo wszystko pojdzie z dymem , jezeli nie ma na to miejsca w obudowie to trzeba zmienic uklad na uklad z przekaznikiem zamiast tranzystora . I jeszcze jedno ladowarka musi byc na tyle mocna zeby wytrzymac prad poboru ukladu + prad poboru ladowanych baterii , w momencie calkowitego rozladowania baterii . Napisz jak ci poszlo tylko zloz to najpierw na jakiejs plytce uniw. jakby trzeba bylo co pozmieniac . No mam nadzieje ze Ci dobrze pojdzie ta praca dyplomowa leserku hehhehehe . Pozdrawiam
| Filesize: |
30.74 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
autosuper Poziom 19

|
05 Dec 2004 01:11 Re: układ z przerzutnikiem i optotriakiem |
|
|
|
Mozesz jeszcze na wyjsciu dac jakiegos elektrolita np. 470 uF , rownolegle ze 100 nF .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Dec 2004 01:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
khann Poziom 10

|
05 Dec 2004 10:57 Re: układ z przerzutnikiem i optotriakiem |
|
|
|
Fantastycznie dzieki wielkie:) co prawda praca dyplomowa juz dawno obroniona:) teraz doktorska najblizej:) ale schemat jest mi do zycia niezbedny. jeszce raz wielkie dzieki!
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
06 Dec 2004 18:45 Re: układ z przerzutnikiem i optotriakiem |
|
|
|
Uwagi:
Ciekawe jakie napięcie da stabilizator 12V zasilany z 12V pod obciażeniem 1A ?
O ile pamiętam to zalecane jest dla stabilizatorów 78xx, by Uwe-Uwy było większe od 3V.
Napięcie wyjściowe tego układu po włączeniu wyniesie:
Uwy=Ucc(CD4025)-Ube2-Ube1=5-0.7-09=3.4V albo i jeszcze niżej, bo te 6.8 mA z diody świecacej też zrobi swoje.
Fajny GPS na takie małe napięcie.
Moc wydzielona na Q1. przy założeniu, że układy obciążające pobierają 1A przy 3.4V i mniej. :)
P=(12V-3.4V)*1A=8.6W
Przerzutnik będzie wielokrotnie zmieniał stan ze względu na odbicia styków co dobrowadzi do ciężkiej kurtyzanicy obsługującego.
Jak się obciąża stabilizatory takimi kondensatorami to trzeba dać diody włączone pomiędzy wejściem i wyjsciem stab. (katoda do wejścia) aby zapobiec zniszczeniu w/w układów przy zwarciu wejścia (kondensatory rozładują się przez elementy stabilizatora).
|
|
| Back to top |
|
 |
autosuper Poziom 19

|
07 Dec 2004 10:56 Re: układ z przerzutnikiem i optotriakiem |
|
|
|
Dziekuje Koledze za cenne uwagi , przy nastepnym projektowaniu takiego ukladu bede musial sie z Kolega koniecznie skonsultowac aby Kolega wyliczyl mi wszelkie wartosciu oraz spadki napiec na ukladzie , ulatwi to znacznie dobor elementow ukladu . Co do zabezpieczenia stabilizatora i ukladu to ma Kolega rowniez racje , nastepnym razem w projekcie uwzglednie jeszcze przy monolicie diode zenera na jego wejsciu i wyjsciu aby zgodnie z teoria Kolegi napiecie wejsciowe stabilizatora bylo 0 3V wieksze , a na wyjsciu jakby stabilizator zawiodl , oprocz tego uwzglednie tam jeszcze diode o ktorej Kolega pisze i druga na wejsciu odwrotnie aby zabezapieczyc uklad przed odwrotnym podlaczeniem zasilania , no i oczywiscie bezpiecznik a przed nim stycznik gdyby bezpiecznik zawiódl . I jeszcze 1N 4148 jakby piorun uderzyl to moze pomoze ! Dziekuje raz jeszcze za te cenne uwagi nie spotykane nigdzie indziej w zadnych aplikacjach , takie jak np. montaz diody na monolicie . Jezeli uwaza Kolega ze przelacznik bedzie dzialal nieprawidlowo to zapraszam Kolege poza warszawe gdzie mozna kupic lepsze . A co do napiecie wejsciowego to poza forum uzgodnilismy z Kolega Khanem wiele rzeczy miedzy innymi zasilanie ukladu o ktorych kolega niewie a pisze cyt. "Jak się .... " w zwiazku z tym Jak sie ... niewie to sie nie pisze .
Mam do Kolegi jedno pytanie bo zadko bywam w stolicy co oznacza slowo "kurtyzanicy " ?
Chetnie przyjme wiele uwag na temat moich projektow , szczegolnie tych ktore robie na szybko bez dobierania elementow wedlug obliczen , bo napewno sie moge wiele od wielu nauczyc , ale mysle ze tak ja jak i inni nie lubie wymadrzania i cwaniactwa .
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
07 Dec 2004 11:47 Re: układ z przerzutnikiem i optotriakiem |
|
|
|
Szanowny Kolego analizuję to co widzę a jeżeli jest to sprzeczne z moją 17 letnią wiedzą inżynierską to piszę w nadziei, że komuś oszczędzę czasu i nerwów przy uruchamianiu układu, który ma już wady "życia płodowego". Podobnie informacje, które wymieniacie na privie nie są znane ogółowi więc nie może znać aktualnego stanu ustaleń między wami.
Jeżeli ktoś niechce dopisków to zamyka temat i koniec.
Co do uwag układowych to zamiast się unosić i obrażać to nalezy czytać uważnie karty katalogowe używanych układów, szczególnie w dziale aplikacje i zalecenia producenta. Te 3 V to zalecenie producenta stabilizatora a nie mój wymysł. Podobnie jak dioda włączona równolegkle do stabilizatora zabezpieczająca go przed spaleniem prądem wprowadzonym od strony wyjścia układu. Co do zabezpieczeń to ich nigdy dość szczególnie gdy ich cena jest dużo niższa niż zabezpieczanego układu (jak np odb. GPS).
A co do napięć, jeżeli widzę dwa tranzystory w układzie wtórnika (UE=UB-2Ube) pędzone z układu, który z warunków zasilania na schemacie daje maksymalnie na wyjściu 5V (do tego nieobciążony) to co mam napisać, że da na wyjściu 12V, Panie Kolego ?
Co do słowa na k.. to jest to synonim innego słowa 5 literowego na wk.. obrazującego stan człowieka, który naciska przycisk mający zmienić stan układu na przeciwny a zmienia na przypadkowy wynikający z nieodkłócenia styków przycisku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Dec 2004 11:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
autosuper Poziom 19

|
07 Dec 2004 12:49 Re: układ z przerzutnikiem i optotriakiem |
|
|
|
No widzi Kolega , teraz Kolega napisal w taki sposob ze az milo czytac , bez zbednych komentarzy z rzeczowym opisem uwag , ktore naprawde chetnie przyjme ! Co do konkretow , wcale nie neguje ze Uwe LM-a powinno byc wieksze ma kolega racje , ale ustalilismy poza forum ze zasilanie bedzie wieksze , co do samegego przelaczania stanow przerzutnika wydaje mi sie ze uklad powinien chodzic bez problemu bo wejscie przerzutnika spolaryzowalem rezystorem do masy , a co do tranzystorow to wydaje mis ie ze na wejsciu bedzie wiecej jak 3.6 V o ktorych pisze , zwracajac uwage na to ze napiecia Uce na obu sa po 12 V , a tylko sterowanie Q2 jest z 5V (no niecalych ) , nie sadze zeby LED-a miala tak duze znaczenie aby napiecie Ube Q2 bylo nie wystarczajace do jego wysterowania , choc zaznaczalem koledze Khanowi ze diode ta mozna dac rowniez na wyjcie ukladu czyli emiter Q1 . Ukladu nie sprawdzalem , ale gdybym go sam zmontowal (a mam taka ochote dla sprawdzenia) napewno dobralbym jeszcze wartosci poszczegolnych rezystorow i byc moze ze w przypadku problemow z wysterowaniem Q3 zasililbym przerzutnik(74027) z 12 V . a co do zabezpieczenia stabilizatora dioda przed rozladowaniem kondensatora jak najbardziej mozna ja dac ale wydaje mi sie ze kondensator 100 uF nawet przy zwarciu wejscia nie powinien uszkodzic LM-a , a w razie jego uszkodzienia nie nastapi uszkodzienie odbiornika co sugeruje Kolega , byc moze sie myle ale mnie jeszcze nigdy nie zdarzylo sie zeby LM podczas uszkodzenia podal na wyj wieksze napiecie niz stabilizowane przez niego , spotkalem sie wiele razy z jego uszkodzeniem polegajacym na zwarciu wyj lub wej , lub obu do masy , lub calkowitemu rozwarciu jego wyjsc .
Chetnie , jesli tylko Kolega ma ochote obejrzalbym wprowadzone przez Kolege innowacje do mojego projektu ktory napewno nie jest doskonaly , bo i ja nie jestem doskonaly .
Dziekuje za spotrzezenia Kolegi jeszcze raz pozdrawiajac .
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
07 Dec 2004 15:09 Re: układ z przerzutnikiem i optotriakiem |
|
|
|
| Quote: |
Co do konkretow , wcale nie neguje ze Uwe LM-a powinno byc wieksze ma kolega racje , ale ustalilismy poza forum ze zasilanie bedzie wieksze , co do samegego przelaczania stanow przerzutnika wydaje mi się ze uklad powinien chodzic bez problemu bo wejscie przerzutnika spolaryzowalem rezystorem do masy |
To nie jest kwestia polaryzacji ale odbić styków przycisku (jedno naciśnięcie powoduje wysłanie kilku impulsów, styki się odbijają od siebie
nim wystąpi stan ustalony - zwykle przyjmuje się, że taki stan trwa zaleznie od jakości styków od 5 do nawet 50 ms). Te kolejne impulsy będą zmieniać stan przerzutnika a, że ilość odbić za każdym razem może być inna i nie zawsze nieparzysta to i stan może być przypadkowy.
, a co do tranzystorow to wydaje mis ie ze na wejsciu bedzie wiecej jak 3.6 V o ktorych pisze , zwracajac uwage na to ze napiecia Uce na obu sa po 12 V , a tylko sterowanie Q2 jest z 5V (no niecalych ) , nie sadze zeby LED-a miala tak duze znaczenie aby napiecie Ube Q2 bylo nie wystarczajace do jego wysterowania , choc zaznaczalem koledze Khanowi ze diode ta mozna dac rowniez na wyjcie ukladu czyli emiter Q1 .
|
Tyle, że zrobił Pan wtórnik emiterowy (dwutranzystorowy), który tylko wtedy bedzie przewodził gdy napięcie emiterowe będzie mniejsze o Ube
od napięcia na bazie czyli Uwy=Ub-2Ube gdzie Ub napięcie na bazie tranzystora sterującego.
Prąd diody LED obciążając wyjście przerzutnika jeszcze bardziej obniża na nim napięcie (CMOSY są mało wydajne prądowo).
a co do zabezpieczenia stabilizatora dioda przed rozladowaniem kondensatora jak najbardziej mozna ja dac ale wydaje mi się ze kondensator 100 uF nawet przy zwarciu wejscia nie powinien uszkodzic LM-a
|
Ale szkoda stabilizatora. Producent zaleca by stosować tę diodę jeżeli obciążenie pojemnościowe stabilizatora przekracza 10 uF.
Sugerowałem tylko możliwość uszkodzenia stabilizatora a nie układu sterowanego.
Załączam moją wersję układu.
Przerzutnik U1A eliminuje problemy z odbiciami styków (przycisk przełączny to nie problem dzisiaj). Przerzutnik U2A steruje malutkim pradem źródłem prądowym na tranzystorze Q2. Jego zastosowanie powoduje mocne wysterowanie tranzystora Q1 i jego głębokie nasycenie (przy zmiennym pradzie obciążenia).
Zastosowanie nasyconego klucza zmniejsza moc strat na tym tranzystorze.
Pmax(Q1)=Ube1*Ib+Ucesat*Ic
Dioda pokazuje obecność napięcia na wyjściu i przy okazji spełnia funkcję kontrolną całego układu.
Jeżeli układ będzie pracował przy zmiennym napięciu zasilania to można dać Zenera stabilizujacego napięcie zasilania układu U1 np na 9V (trzeba wtedy dobrać rezystor szeregowy R6 na prąd Zenera np. 10 mA) spowoduje to niezależność prądu polaryzacji bazy Q1 od napięcia zasilania.
| Filesize: |
6.39 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |