FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prośba o wybór odpowiedniego preampa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Prośba o wybór odpowiedniego preampa
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 09 Oct 2011 14:17   

Prośba o wybór odpowiedniego preampa

Witam, proszę o poradę w kwestii przedwzmacniacza lampowego pracującego z końcówką mocy na HEXFET'ach. Jakiś czas temu wykonałem taką konstrukcję i teraz przyszedł czas na przedwzmacniacz... wstępna koncepcja zakłada:
-przedwzmacniacz będzie w osobnej obudowie (to na pewno);
- x4 wejścia liniowe + RIAA z osobnym przedwzmacniaczem na jakimś ultra nisko szumnym wzmacniaczu operacyjnym.
- selektor wejść na przekaźnikach;
- sekcja regulacji wzmocnienia tonów wysokich i niskich z możliwością odłączenia (coś jak "direct") - stawiam na dobrej jakości potencjometry i ultra nisko szumne wzmacniacze operacyjne;
- stopień końcowy przedwzmacniacz na lampach... (nie bufor)

i tu moje pytanie - ponieważ nie miałem nigdy do czynienia z lampami proszę o jakieś propozycje takiego układu - zależy mi na niezbyt skomplikowanej konstrukcji (obecnie mam duże ograniczenia co do "zaplecza warsztatowego" i czasu), dobrych parametrach (nie chce żeby stopień końcowy brzmiał jak tranzystorowe radyjko) bardzo zaintrygowały mnie konstrukcje na stronie http://audioton.republika.pl/ zwłaszcza że jedną z nich (nr3) można kupić na allegro... czy ktoś z Was miał do czynienia z tym układem? Jak gra? Jest sprawdzony? Może coś innego? Liczę na porady i sprawdzone konstrukcje które zagrają dobrze i nie są zbytnio kapryśne. Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Oct 2011 14:17   

Back to top

Futrzaczek
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 09 Oct 2011 14:50   

Re: Prośba o wybór odpowiedniego preampa

Na pewno będziesz potrzebował min. 150V napięcia stałego. A najlepiej 250V. Po drugie, na co tam ma być ta lampa? Z opisu wnioskuję, że sygnał nie będzie przesterowywany, zatem poprawnie zaprojektowany i wykonany wzmacniacz napięciowy na jakimkolwiek elemencie aktywnym będzie się w to miejsce nadawał. Zważ również na to, że na wyjściu takiego przedwzmacniacza koniecznym będzie dołożenie wtórnika celem dopasowania impedancji wyjściowej do układu tranzystorowego.

Niskoszumne wzmacniacze operacyjne dostarczające sygnał na lampy, które to lampy z kolei wysterowują tranzystory... bezsens.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Oct 2011 14:50   

Back to top

UKey
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 10 Oct 2011 21:17   

Wysokie napięcie zasilania to żaden problem... w końcu to lampa. W projekcie z wymienionej przeze mnie strony www wynika że można zastosować ECC83/ECC88, wzmacniacz na tej stronie jest wyposażony we wtórnik co gwarantuje małą impedancję wyjściową.
Mieszanie "charaktery brzmienia" elementów tj tranzystory, wzmacniacze operacyjne i lampy jest stosowane przez wielu producentów w hybrydach i nikt nie mówi że to "bez sensu" - niezbyt merytoryczna ocena. Lampa ma nadawać charakterystyczne ocieplenie dźwięku który potem jest wzmacniany przez tranzystor a jego brzmienie z kolei często jest określane jako analityczne...
Moje pytanie brzmi czy tej projekt jest warty uwagi?
Czy może ktoś zna sprawdzoną i miarę prostą konstrukcję na pojedynczych lampach która charakterystycznie podkreśli brzmienie lampowe i jednocześnie nie popsuje brzmienia stopnia końcowego.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Oct 2011 21:17   

Back to top

Futrzaczek
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 10 Oct 2011 21:49   

Quote:
W projekcie z wymienionej przeze mnie strony www wynika że można zastosować ECC83/ECC88, wzmacniacz na tej stronie jest wyposażony we wtórnik co gwarantuje małą impedancję wyjściową.

Lampy ECC83 i ECC88 to kompletnie inne bańki i bezkarnie ich zamieniać nie można. Karą w tym wypadku jest diametralna zmiana wartości elementów oraz napięć.
Quote:
Mieszanie "charaktery brzmienia" elementów tj tranzystory, wzmacniacze operacyjne i lampy jest stosowane przez wielu producentów w hybrydach i nikt nie mówi że to "bez sensu" - niezbyt merytoryczna ocena.

Poprawnie zbudowany stopień napięciowy nie ma prawa wprowadzać jakichkolwiek słyszalnych zniekształceń - jeżeli są one słyszalne, to jest to stopień ewidentnie spartolony. Całe "brzmienie" wynika z autosugestii. Co innego stopień mocy, zwłaszcza w konfiguracji SE, gdzie gro zniekształceń jest produkowane w transformatorze wyjściowym.
Quote:
Lampa ma nadawać charakterystyczne ocieplenie dźwięku który potem jest wzmacniany przez tranzystor a jego brzmienie z kolei często jest określane jako analityczne...

Bzdura. Lampa może dodać jedynie trochę szumu i przydźwięku sieciowego.
Co do brzmienia - każdy słyszy co chce.
Quote:
Moje pytanie brzmi czy tej projekt jest warty uwagi?

Tak, ale tylko dla celów dydaktycznych. Cudów nie oczekuj.
Quote:
Czy może ktoś zna sprawdzoną i miarę prostą konstrukcję na pojedynczych lampach która charakterystycznie podkreśli brzmienie lampowe i jednocześnie nie popsuje brzmienia stopnia końcowego.

Stawiasz tu sprzeczność: nie popsucie niskoszumności stopni tranzystorowych dodając jednocześnie do układu lampy. Nie mówię nie, ale... po co?

Chcesz mieć prawdziwe "lampowe brzmienie" - zbuduj wzmacniacz lampowy, a nie jakąś hybrydę.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Prośba o wybór odpowiedniego preampa
Page 1 of 1
Similar topics
Tuner HD wybór 1 z 4 - prośba o pomoc i rady (28)
Wybór odpowiedniego lasera do Playstation SCPH0-30004R (4)
Wybór odpowiedniego tunera do Cyfry Plus - 179 zł (5)
CD Sl-hd 55 - wybór odpowiedniego lasera - RAE 0152 Z ? (1)
FW-P75 - wybór odpowiedniego subwoofera (2)
Prośba o pomoc w organizacji biura [wybór sprzętu] (15)
stabilizacja do Preampa (żarzenie)... (6)
Pływający offset na wyjściu preampa (5)
Jak wykorzystać 6H9C (ECC35) do preampa? (1)
monobloki lampowe do preampa (potrzebny schemat)!!! (7)

Page generation time: 0.12 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed