| Author |
AlexT Poziom 5

|
11 Oct 2011 13:32 Wzmacniacz lampowy - podstawki do chassis czy do druku? |
|
|
|
Witam.
Chce zbudować lampowca na El34. Mam komplet elementów, ale stanąłem przed problemem czy układ robić na pająka i podstawki montować w chassis, czy zrobić płytki drukowane i podstawki do lamp wlutować w laminat.
Nie jest dla mnie problemem zaprojektować i wykonać PCB. Chodzi mi o problemy z ekranowaniem, temperaturę pracy lamp szczególnie El34, czy sam problem montażu.
Druga sprawa to ekranowanie trafo. (Wyjściowych i toroida zasilającego). Obudowę chcę zrobić z aluminium. (Bo tak mi prościej) Pytanie czy to wystarczy? Wiem, że są lepsze materiały ekranujące...
| Moderated by Futrzaczek: |
| Tytuł tematu został skorygowany. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Oct 2011 13:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

Joined: 16 May 2003 Posts: 5451 Location: Bytom, Górny Śląsk
|
11 Oct 2011 14:31 Re: Lampowiec - podstawki do chasis czy do druku? |
|
|
|
| AlexT wrote: |
| Nie jest dla mnie problemem zaprojektować i wykonać PCB. |
Czyli masz doświadczenie w konstruowaniu układów lampowych na druku? Masz wzór płytki lub jesteś w stanie zaprojektować płytkę tak by ustrzec się niewłaściwej lokalizacji wzajemnej elementów i scieżek?
| Chodzi mi o problemy z ekranowaniem, |
No to sugeruję robić w montażu przestrzennym - raz schrzanionej płytki nie poprawisz, "pająka" zawsze jesteś w stanie przerobić.
| temperaturę pracy lamp szczególnie El34 |
Jeśli tylko nie będziesz wieszał lamp cokołami w górę to temperatura nie jest problemem dla płytki drukowanej.
| Druga sprawa to ekranowanie trafo. (Wyjściowych i toroida zasilającego). |
Cienka blacha stalowa też stanowi dość podły ekran magnetyczny, natomiast zwykle transformatorów się od siebie nie ekranuje, a co najwyżej właściwie ustawia na chassiss tak by przesłuchy były jak najmniejsze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Oct 2011 14:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
TELEWIZOREK52 Poziom 16

|
12 Oct 2011 01:54 Re: Wzmacniacz lampowy - podstawki do chassis czy do druku? |
|
|
|
W budowę wzmacniaczy bawiłem się dawno temu i może dlatego nie widzę, zwłaszcza w końcówce podstawek innych niż przykręcanych do chassis i najlepiej porcelanowych. Jakoś tak nawet optycznie nie leży mi końcówka na druku. Ale to już moje "zboczenie" Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Oct 2011 01:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
trebuch1 Poziom 18

|
23 Oct 2011 12:44 Re: Wzmacniacz lampowy - podstawki do chassis czy do druku? |
|
|
|
W latach 70-tych wykonałem wiele wersji końcówek mocy na EL84 i EL34.
Wnioski pamiętam do dzisiaj:
- w końcówkach mocy należy stosować podstawki do montażu przestrzennego
- w końcówkach mocy podstawki powinny być ceramiczne
- zachować dystanse między lutowanymi połączeniami na pinach podstawki
Uzasadnienie:
Transformator głośnikowy wyindukuje ogromne przepięcia jak tylko zagapimy się z przyłączeniem doń obciążenia. Może się zdarzyć że w podstawce bakelitowej pojawi się łuk elektryczny co spowoduje nadpalenia i zdyskwalifikuje podstawkę do dalszej pracy. Podstawka ceramiczna przeżyje wszelkie "męczarnie". Niestety lampa już nie.
Ścieżki w obwodach drukowanych są podatne na przepięcia zwłaszcza mają "chropowato" wytrawione linie brzegowe lub mają zbyt małe odstępy.
|
|
| Back to top |
|
 |
kjur Poziom 12

|
03 Nov 2011 01:26 Re: Wzmacniacz lampowy - podstawki do chassis czy do druku? |
|
|
|
Chodzi glownie o wydzielane cieplo i wibracje. Luty na plytce nie wytrzymaja tyle ile podstawki montowane do chassis z podlutowanymi przewodami do plytki.
|
|
| Back to top |
|
 |