FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaka optymalna temperatura kondensacji pieca CO?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Jaka optymalna temperatura kondensacji pieca CO?
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#31 18 Nov 2011 22:33   

Re: Jaka optymalna temperatura kondensacji pieca co

Oczywista oczywistość...tak jak szczera prawda i fakt autentyczny :P
Back to top

Brencik
Poziom 19
Poziom 19

Post#32 18 Nov 2011 22:34   

Chyba cofasz się do tyłu....
Back to top

kasku97
Poziom 8
Poziom 8

Post#33 18 Nov 2011 22:37   

Oczywista oczywistość...tak jak szczera prawda i fakt autentyczny:P?

Dodano po 2 [minuty]:

Faktycznie cofam się...już nie będę, bez odbioru.
Back to top

kabee84
Poziom 17
Poziom 17

Post#34 19 Nov 2011 11:24   

Brencik wrote:
kasku97 wrote:
Tylko nie przeholuj z tym obniżaniem temperatury bo w pewnym momencie piec nie będzie już utrzymał temperatury w pomieszczeniach.

Nie piec tylko kocioł.
Im większe grzejniki tym można obniżyć krzywą grzewczą.

Kolega slavuta nie ma automatyki pogodowej, więc nie ma krzywej grzewczej.
Back to top

tgebel
Poziom 3
Poziom 3

Post#35 19 Jan 2012 10:16   

Witam,

Ja właśnie zacząłem sezon, pierwszy, dom stoi już jakieś 2-3lata więc za bardzo chyba wychłodzony nie jest. 165m2, mniej więcej po połowie na parter i piętro. Na dole mam kominek, piec Logamax GB022 i RC35. Jak używałem funkcji temp wg temp pomieszczenia, to w przypadku palenia kominkiem, grzejniki na górze robiły się zimne i piec się wyłączał po osiągnięciu zadanej temp, np 20-21 stopni. Ostatnio przestawiłem na pogodówkę i nie moge dojść do ładu i składu. Ustawiona temp. zadana kotła - 50st (-10), max temp zasilania - 54st. min temp zasilania 5stopni. włączone jest tłumienie temp zewn, ale wczoraj przy -2 wartość była taka sama, a przy -1 było -4. jak kocioł chodzi w automacie na temp ustawionej na 20,5stopnia, pokazuje temp na kotle 44-46stopni, na noc jak włącza się na 19st - temp na kotle jest ok 30stopni. Patrzyłem na licznik gazu i za 48 godzin zużyłem 23m3, zastanawiam się co zrobić żeby dojść do wartości o których piszecie czyli ok 6m3/dobe. rodzina 4 osobowa, kuchenki brak, zasobnik 100litrów.
Jakieś pomysły?? Krzywa grzewcza pokazuje wartość 40st, nie wiem czy to nie za dużo???
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Jan 2012 10:16   

Back to top

marekth
Poziom 3
Poziom 3

Post#36 28 Jan 2012 02:17   

Witam, i pytam poważnie na piecu kondensacyjnym De Ditrich jednofunkcyjnym mam nastawiona temperaturę 40 st. po ogrzaniu wody około 1 godz wystepuje podniesienie temp. na 45 st. nastepnie wychodzenie, piec pokazuje program 8 potem 6...5. mimo Piec sie nie wyłancza gdyz nie osiagną oczekiwanej temp. na czujniku pokojowym 20.5 st. Zaczyna ponownie pracę wczesniej schładzajac wode do 36 st. Znowu podnosi do 45 st. i jak czujnik poczuje 20.5 st temp. powietra wyłancza piec. Dom docieplony styrosuprema lat 10 temu. Strych jeszcze nie.Okna plastik DRUTEX dwie szyby z freonem. Spalam / 3 osoby, mycie, gotowanie, CO przy -3 st około 6m3 gazuczasem 7. Moje pytanie majster poinformował mnie żeby sie nie przejmować temp powrotna bo sam sobie reguluje... dlaczego jak podniose temperaturę na piecu na 50 st. to z pieca sie leje woda w okolicy zbiorniczka zbierajacego wodę, po obudowie u dołu od srodka. Przy tem. 40. st. jest ok.
Proszę o wyczerpującą odpowiedz Dziekuję
Back to top

Grzegorz Siemienowicz
Poziom 23
Poziom 23

Post#37 28 Jan 2012 03:00   

Masz chyba źle złożony kocioł.
Przy wyższej temperaturze nie cały kondensat wydzielany jest w kotle.
Część robi to na przewodzie kominowym i spływając stamtąd powinno spływać dalej a u Ciebie wycieka bokiem.
Back to top

marekth
Poziom 3
Poziom 3

Post#38 28 Jan 2012 03:10   

...witam ale pojemnik jak otkręcałem pokrywe jest pelny skroplonej wody wiec...odpowiedz prosze na pozostałe pytania co do temp\
Dziekue

Dodano po 2 [minuty]:

...wwłasnie nie ma spania i tak obserwuje go przy - 12 st. na dworze, juz 1- szy cykl przeszedł i zaczą nowy a tep na piecu 42. gdy nastawiona jest na 40

Dodano po 1 [minuty]:

.. i jak obserwuja jak nie podniosa tem. na piecu to sie chyba nie wyłączy...twoje zdanie...
Back to top

Grzegorz Siemienowicz
Poziom 23
Poziom 23

Post#39 28 Jan 2012 10:22   

Twój kocioł pracuje według wprowadzonych ustawień normalnie (inaczej wyświetlił by Ci błąd).
Temperaturę 40°C ustawiłeś dla CWU a nie dla CO.
Jeśli zmienia Ci górną temperaturę CO w zależności od temperatury zewnętrznej to masz zainstalowany i aktywny system "krzywej grzewczej" czyli pogodówkę.
Przewijanie 8 ... 6 ... 5 może świadczyć o włączonej auto adaptacji.
Back to top

marekth
Poziom 3
Poziom 3

Post#40 28 Jan 2012 14:25   

Re: Jaka optymalna temperatura kondensacji pieca CO?

Witam i dziekuje za info. Ale do tek krzywej... to nie mam czujnika poza domem wiec skąd by miał brac dane... był przedstawiciel pieca i instalował to wszystko powiedz jak ma rozmawiać z nim bo bedę musiał go znowu wezwać
Dzieki Marek
Back to top

Grzegorz Siemienowicz
Poziom 23
Poziom 23

Post#41 28 Jan 2012 14:27   

To w takim razie temperatura maksymalna zawsze jest dla CO 45 st. chyba że zmienisz ją ręcznie.
Back to top

marekth
Poziom 3
Poziom 3

Post#42 28 Jan 2012 14:32   

ustawiłem piec na 40 stopni przyciskiem po prawej obok + lub - I JAK SIE ZAŁANCZA TO UZYSKUJE 45 max pisalem już nastawiam ręcznie i moge sobie to robićwedle woli
Czy coś więcej możesz mi fachowo podpowiedzieć co do tego ustawienia
Marek
Back to top

slavuta
Poziom 5
Poziom 5

Post#43 Post from the author of the topic 07 Feb 2012 22:41   

Mam pytanie dotyczące częstej pracy kotła.
A mianowicie załącza się (moim zdaniem) za często. W tej chwili nastawiony jest na temp 45/38. Na zewnątrz ok. - 13stC Sterownik ustawiony w salonie na 20stC. Kocioł załącza się na około 7-8 minut potem nie pracuje około 8-9 minut i znowu się załącza i tak naokrągło. Wczoraj miałem wyższe nastawy 55/45 ale było podobnie z załączaniem kotła. Pytanie czy to nie za często ??? Wyczytałem gdzieś że u niektórych kocioł pracuje naokrągło przez 40 minut i dłużej a potem nie włącza się bardzo długo.

Proszę o opinię bo nie wiem czy coś z tym robic ? Takie częste "cykanie" kotła nie wyjdzie mu chyba "na zdrowe" ?

Aha dla przypomnienia (pisałem już o tym wcześniej), mój kocioł Dietrich MCR 24T kondensat grzejniki + podłogówka w łazience i przedpokoju.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Feb 2012 22:41   

Back to top

marekth
Poziom 3
Poziom 3

Post#44 07 Feb 2012 23:37   

Jeżeli mowa o piecu jednofunkcyjnyn de ditriche to bedzie sie on wyłanczał i załanczał na sygnał jaki otrzyma ze sterownika temperatury który masz a pokoju, kuchni korytarzu,,,itd..jeżeli tak często sie włancza i wyłąncza to mozna domniemać że szybko nagrzewa pomieszczenie i podobnie szybko je wychładzasz. Ja mam w korytarzy nastaw na piecu mam 45 c pracuje 40 min, wyłąncza i też około tyle nie pracuje. Dając na wyższa temperaturę zuzywa mi 11 m3 gazu na dobe z myciem gotowaniem i praniem jak jest na gaz. - tem -15 przy -5 jest około 6 m3 gazu rachunki to 500 , 600 zł... Na wiosne zamierzam ocieplic styropianem strych 1o cm i zobacze jak bedzie dalej. Okna na poddaszu dostana rolety wiec powinno troche być cieplej uffffff Marek

Dodano po 2 [minuty]:

masz mało wody dogrzewa szybko pomieszczenie małe ale chyba nie szczelne. jezeli dasz na najmniejszą temperaturze nakotle zaobserwój co bedzie dalej
Back to top

saskia
Poziom 17
Poziom 17

Post#45 08 Feb 2012 00:57   

To sa wlasnie te kompliukacje przy exploatacji kotlow tzw. energooszczednych , gdzie uzytkownik musialby przejsc szkolenie z cieplownictgwa, jesli chce wykozystac w pelni mozliwosci kotla, ktory ze wzgledu na zaje...sta wydajnosc kupil i zainstalowal.
Wiem ze w tym temacie to nic nie pomoze , ale sadze ze w innych tak.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Feb 2012 00:57   

Back to top

slavuta
Poziom 5
Poziom 5

Post#46 Post from the author of the topic 08 Feb 2012 09:20   

marekth wrote:
Jeżeli mowa o piecu jednofunkcyjnyn de ditriche to bedzie sie on wyłanczał i załanczał na sygnał jaki otrzyma ze sterownika temperatury który masz a pokoju, kuchni korytarzu,,,itd..jeżeli tak często sie włancza i wyłąncza to mozna domniemać że szybko nagrzewa pomieszczenie i podobnie szybko je wychładzasz.

Dodano po 2 [minuty]:

masz mało wody dogrzewa szybko pomieszczenie małe ale chyba nie szczelne. jezeli dasz na najmniejszą temperaturze nakotle zaobserwój co bedzie dalej

marekth wielkie dzięki za podpowiedzi. Sprawdziłem stan wody, faktycznie było trochę mało - uzupełniłem, ale to nic nie pomogło. Co do pomieszczenia to obserwowałem sterownik i nie zauważyłem spadku temperatury na nim a więc nagłe wychłodzenie w ciągu kilku minut też nie wchodzi w grę.
Wydaje mi się że problem tkwi w samym sterowniku (Immergas Radio Tybox 810). Może chodzi o ustawienie samego urządzenia (np. częstotliwość uruchamiania albo histereza czy jakoś tak:)). Jeśli coś źle kombinuję to przepraszam ale nie jestem fachurą w tej materii.

Zanurkuję dziś do instrukcji samego sterownika może tam odnajdę rozwiązanie problemu.

Proszę o dalsze sugestie :)
Back to top

Brencik
Poziom 19
Poziom 19

Post#47 11 Feb 2012 12:55   

U mnie średnie zużycie od 10.01.20012 do 10.02.2012 to nie całę 12m3, w duże mrozy -20 bierze coś koło 14-15m3 gazu max.
Średnia całego sezonu od 13.10.2011 to 7,5m3.
Back to top

slavuta
Poziom 5
Poziom 5

Post#48 Post from the author of the topic 02 Mar 2012 10:57   

Po dłuższej nieobecności wracam z tematem sterownika Immergas Radio Tybox 810.
Co do mojej poprzedniej informacji ... w instrukcji sterownika nie odnalazłem żadnych konkretnych informacji.

Napisałem do producenta a propo częstego załączania sterownika (co kilka minut, a to niekoniecznie służy oszczędności jak i zużyciu elementów kotła) i oto jaką otrzymałem odpowiedź:

"Sterowniki Radio Tybox nie działają w oparciu o stałą histerezę. Są one tak programowane aby stale utrzymywać temperaturę najbliższą temperatury zadanej. Monitoruje on zarówno temperaturę w pomieszczeniu jak i prędkość jej przyrostu.

Problem nie koniecznie może leżeć po stronie sterownika, ponieważ jeżeli wartość maksymalnej temperatury wody w kotle( ustawionej na kotle) jest za niska wtedy będzie ona szybko osiągana i kocioł będzie się szybko wyłączał. Więc można podnieść wartość maksymalnej temperatury wody w kotle; ewentualnie w ustawieniach kotła wydłużyć „czas temporyzacji” (czas między kolejnymi załączeniami się palnika).

Natomiast w przypadku niewielkich powierzchni ogrzewanych sterownik Tybox będzie często włączał(na krótkie okresy pracy) i wyłączał kocioł."

Oczywiście podniosłem temperaturę na kotle, ale to nic nie zmieniło a poza tym to nie kocioł samoczynnie się wyłącza tylko sterownik go "obcina".

Nie bardzo wiem jak mogę zmienić "czas temporyzacji" - może to by pomogło.

Tak czy inaczej podmieniłem pożyczony sterownik z ustawianą histerezą i ....... jak ręką odjął. Kocioł pracuje około 40 minut i tyle samo a nawet dłużej "odpoczywa" :)

Z tego wynika że to jednak chyba problem ze sterownikiem.
Back to top

Grzegorz Siemienowicz
Poziom 23
Poziom 23

Post#49 02 Mar 2012 11:06   

slavuta wrote:

Z tego wynika że to jednak chyba problem ze sterownikiem.

To jest termoregulator typu On-Off więc jak działa można sprawdzić zwykłym miernikiem uniwersalnym.
Częstotliwość załączeń jest różna gdy różna jest histereza , inne położenie czujnika temperatury itp.
Back to top

Brencik
Poziom 19
Poziom 19

Post#50 29 Mar 2012 13:23   

Na dzień dzisiejszy mam spalone 1300m3 od 13 października.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Jaka optymalna temperatura kondensacji pieca CO?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Jaka jest najlepsza temperatura uruchomienia pompy CO ? (6)
Klimatyzacja typu split (nascienna) - jaka temperatura (6)
Jaka powinna być temperatura w lodówce? (3)
jaka temperatura zasilania na podłogówke? (5)
Jaka temperatura na piecu olejowym? (1)
Whirlpool - jaka temperatura + lód (12)
Jaka moc pieca stara kamienica 70 m kw (6)
Dobór optymalnej temperatura pieca (4)
optymalna temperatura odparowania (7)
Jaka temperatura pieca gazowego ? (29)

Page generation time: 0.146 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed