Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia
Autor
Wiadomość
Bartezzpro
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 8
Miasto: Chybie

Post#1 Post autora tematu 13 Paź 2011 13:26   

Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Witam, jestem nowym użytkownikiem na tym forum. Szukałem już wszędzie podobnych problemów ale nie znalazłem podobnego do mojego. Otóż mam problem z wyżej wymienionym routerem, chce stworzyc serwer w grze Blitzkrieg ale problem jest taki, że nie wyświetla on się innym graczom przez co nie mogą na niego wejśc. Problem natomiast znika z opcji postawienia serwera na LAN ponieważ mam w domu laptopa to mogę na serwer wejśc przez laptopa.
Doczytałem się, że problemem jest zapora FIREWALL oraz przekierowania portów. To pierwsze zrobiłem, gorzej z drugim ponieważ nie mam pojęcia jak to zrobic... Czy ktoś jest mi w stanie pomóc?
W Instrukcji z grą pisze tak:

3.4 Problemy z trybem wieloosobowym

Podczas rozgrywki w trybie wieloosobowym, możesz napotkać problemy z tworzeniem bądź dołączaniem się do gry, jeśli Twój komputer znajduje się za firewallem lub połączenie sieciowe blokowane jest przez inne programy. Ta sekcja opisuje, jakie porty TCP/IP używane sa przez grę Blitzkrieg i GameSpy. Jeśli napotykasz problemy podczas połączenia z serwerem głównym GameSpy lub z tworzeniem gry, upewnij się, że następujące porty są otwarte:

Blitzkrieg używa portów UDP o numerach 8889 & 9089.

GameSpy używa następujących portów
(jeśli nie zaznaczono inaczej, są to porty TCP):

6667 (IRC)
80 (HTTP)
27900 (główny serwer UDP Heartbeat)
28900 (główny serwer pobierania list)
29900 (zarządzanie połączeniem GP)
29901 (zarządzanie przeszukiwaniem GP)
13139 (Własne pingi UDP)
6500 (wejście, lista pokoi UDP,;
może byc dostosowywany przez polecenie roomqueryport=<port #> in svc.cfg)

Dodatkowe informacje dotyczące firewalli dostępne są pod adresem
http://www.gamespyarcade.com/support/firewalls.shtml

Gdy tworzysz grę, upewnij się, że mapa, którą wybrałeś ma dostateczna ilość wolnych miejsc dla wszystkich graczy. Jeśli jest więcej graczy niż miejsc, ktoś będzie musiał opuścić pokój gry lub gospodarz będzie musiał kogoś wyrzucić z pokoju gry.

Powrót do góry
   
lukaszwifi
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 21

Post#2 13 Paź 2011 14:14   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Po pierwsze czy masz zewnętrzny adres IP? Jeżeli tak to musisz przekierować porty na adres komputera (bo on będzie serwerem)- najlepiej użyj funkcji DMZ (wpisujesz IP adres swojego komputera) w routerze. Jeżeli masz wewnętrzny adres IP to musisz poprosić swojego usługodawcę o przekierowanie w/w portów na jego routerze na twój adres wew. (dokładnie na adres portu WAN na routerze). A następnie funkcja DMZ na adres komputera.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Paź 2011 14:14   





Powrót do góry
   
Bartezzpro
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 8
Miasto: Chybie

Post#3 Post autora tematu 13 Paź 2011 14:48   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


O.K zrobiłem teścik i wychodzi na to, że mam wewnętrzne IP... Jeżeli chodzi o to, że musiałbym dzwoni do TP to chyba sobie odpuszczę :/

Przypomniało mi się jeszcze, że kiedyś jak nie miałem routera to mogłem serwer stworzy i pamiętam, że gracze na niego wchodzili, to chyba ten router blokuje :/

Ale i tak dzięki za pomoc.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4615
Miasto: Katowice/Chorzów

Post#4 13 Paź 2011 15:16   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Jak masz neta od TP to masz zewnętrzny IP
Poniżej masz link z informacja jak przekierować porty dla utorrenta ale postępuj tak samo tylko wpisz porty które podałeś powyżej i ip swojego komputera w sieci

http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Pentagram/P6311-07A/Utorrent.htm
Powrót do góry
   
Bartezzpro
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 8
Miasto: Chybie

Post#5 Post autora tematu 13 Paź 2011 16:14   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Patrząc na ten poradnik zupełnie nie wiem od czego zacząc? Gdzie mam wejśc zeby kliknąc "preferencje"?? No i skąd wziąc IP mojego routera?
Powrót do góry
   
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4615
Miasto: Katowice/Chorzów

Post#6 13 Paź 2011 16:23   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Napisałem ci ze tu jest pokazane jak przekierować porty utorrenta ale ty nie chcesz dla utorrenta tylko dla gier, wiec olewasz pozycje z utorrentem i zaczynasz od okienka loginu i hasla, mniej więcej w połowie strony z instrukcją

Adres routera to 192.168.1.100

Aby zobaczyć jaki masz adres komputera wejdź w menu start i wpisz polecenie CMD, po tym gdy pojawi sie czarne okienko wpisz ipconfig /all, poszukaj pozycji adres IPv4 to adres twojego komputera
Powrót do góry
   
Bartezzpro
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 8
Miasto: Chybie

Post#7 Post autora tematu 13 Paź 2011 17:51   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Wiem wie, tylko nie wiedzieałem od której strony zacząc...
No ok, powiedzmy że zrobiłem to co kazałeś, problem pojawia się gdy chce wpisac login i hasło, jest to login i hasło które podałem (a właściwie mój szwagier) podczas instalacji routera czy komputera?
Powrót do góry
   
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4615
Miasto: Katowice/Chorzów

Post#8 13 Paź 2011 17:55   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Domyślny login to: admin
Domyślne hasło to: pentagram
Powrót do góry
   
Bartezzpro
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 8
Miasto: Chybie

Post#9 Post autora tematu 14 Paź 2011 13:38   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


No ok, zrobiłem tak jak na tym poradniku napisano tylko powiedzccie mi jaki mam tam wpisa adres IP??

P.S dodałem screenshot tak jak to wpisałem ale dalej coś nie śmiga, nie wiem czy dobrze wpisane, nie wiem czy adres IP się zgadza.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2011 13:38   





Powrót do góry
   
lukaszwifi
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 21

Post#10 14 Paź 2011 14:53   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Proponuję Ci odszukać czegoś takiego jak DMZ i tam wpisać 192.168.1.101.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2011 14:53   





Powrót do góry
   
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4615
Miasto: Katowice/Chorzów

Post#11 14 Paź 2011 14:59   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Bartezzpro napisał:
No ok, zrobiłem tak jak na tym poradniku napisano tylko powiedzccie mi jaki mam tam wpisa adres IP??

P.S dodałem screenshot tak jak to wpisałem ale dalej coś nie śmiga, nie wiem czy dobrze wpisane, nie wiem czy adres IP się zgadza.


Przecie ci napisałem jak zobaczyć jaki masz adres ip

Porty dobrze tylko ze jak ustawiasz jeden port to w obu dajesz ten sam jak dajesz dwa rożne to wtedy otwierasz zakres a nie pojedynczy port

W pierwszym poście napisałeś port 8889 & 9089, "&" oznacza "i"

lukaszwifi napisał:
Proponuję Ci odszukać czegoś takiego jak DMZ i tam wpisać 192.168.1.101.


DMZ nie rozwiąże problemu autora tematu, poczytaj do czego służy DMZ
Powrót do góry
   
Bartezzpro
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 8
Miasto: Chybie

Post#12 Post autora tematu 14 Paź 2011 15:09   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


No ok tylko problem jest taki, że nie wiem jakie tam IP wpisac (to co wpisalem to bylo na oslep)... Pod jaką rubryką może by to właściwe IP? Myślę, że musze podac IP routera no ale i tak nie wiem które to :(



Edytka: aha, czyli w miejsce IP mam podac IP start>uruchom>cmd>ipconfig>adres IP ???
Powrót do góry
   
lukaszwifi
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 21

Post#13 14 Paź 2011 15:09   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Bródka napisał:
lukaszwifi napisał:
Proponuję Ci odszukać czegoś takiego jak DMZ i tam wpisać 192.168.1.101.


DMZ nie rozwiąże problemu autora tematu, poczytaj do czego służy DMZ


hmm a czy źle mówię? DMZ spowoduje że "wszystkie" (znawcy wiedzą po co "") zewnętrzne zapytania będą przekierowane na adres lokalny komputera. Nie ma sensu każdego portu osobno przekierowywać. Ewentualnie jeszcze włącz UPnP w routerze.
Powrót do góry
   
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4615
Miasto: Katowice/Chorzów

Post#14 14 Paź 2011 15:14   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Tak źle, DMZ nie przekierowuje do sieci wewnętrznej, on właśnie blokuje dostęp do sieci lokalnej aby w razie włamania nie było dostępu do niej

http://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_zdemilitaryzowana_%28informatyka%29
Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#15 14 Paź 2011 15:20   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Bródka - źle rozumiesz tą definicje. Wrzucenie komputera do DMZ = wszelkie żądania zewnętrzne kierowane są do danego IP podanego w DMZ.

Przeanalizuj to, co napisałeś i zastanów się jak to technicznie miałoby wyglądać.
Powrót do góry
   
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4615
Miasto: Katowice/Chorzów

Post#16 14 Paź 2011 15:25   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Mea Culpa

Angielska wiki lepiej to opisuje:
http://en.wikipedia.org/wiki/DMZ_%28computing%29
Powrót do góry
   
lukaszwifi
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 21

Post#17 14 Paź 2011 15:30   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


DMZ może nie jest profesjonalne a niebezpieczne dla komputera lecz tak czy inaczej przekierowanie jakiegokolwiek portu już naraża komputer na ataki więc jeżeli nie robi się wielu przekierowań do sieci lokalnej (na wiele komputerów różne porty) to pomysł z zastosowanie DMZ jest słuszny i do tego zachęcam Bartezzpro.

Dodano po 2 [minuty]:

Bródka napisał:
Mea Culpa

Angielska wiki lepiej to opisuje:
http://en.wikipedia.org/wiki/DMZ_%28computing%29


Masz racje dobrze to opisuje:
Przeczytaj to potwierdzą się moje słowa :)

"Some home routers refer to a DMZ host. A home router DMZ host is a host on the internal network that has all ports exposed, except those ports otherwise forwarded. By definition this is not a true DMZ (Demilitarized Zone), since it alone does not separate the host from the internal network. That is, the DMZ host is able to connect to hosts on the internal network, whereas hosts within a real DMZ are prevented from connecting with the internal network by a firewall that separates them, unless the firewall permits the connection. A firewall may allow this if a host on the internal network first requests a connection to the host within the DMZ. The DMZ host provides none of the security advantages that a subnet provides and is often used as an easy method of forwarding all ports to another firewall / NAT device."
Powrót do góry
   
Bartezzpro
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 8
Miasto: Chybie

Post#18 Post autora tematu 14 Paź 2011 16:34   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


O.K Panowie, wielkie dzięki za pomoc... Poskutkowało wpisywanie tych wszystkich portów z instrukcji do VirtualServer, serwer działa i ma się świetnie :) jeszcze raz dziękuję za pomoc :

Moje już ostatnie pytanie: Jeżeli miałbym powiedzmy formata, zmiane komputera ale ten sam router to czy te ustawienia się skasują??

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2011 16:34   





Powrót do góry
   
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4615
Miasto: Katowice/Chorzów

Post#19 14 Paź 2011 16:39   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Nie bo ustawienia masz w routerze
Powrót do góry
   
Bartezzpro
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 8
Miasto: Chybie

Post#20 Post autora tematu 14 Paź 2011 22:34   

Re: Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia


Ok więc dziękuję za pomoc. mam nadzieje że mój problem pomoże innym bo jest wielu z tym samym problemem...

Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Router Pentagram Cerberus P 6331-42 ustawienia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jaki router ? - Pentagram Cerberus P 6331-4A vs. P 6331-42 (6)
Pentagram Cerberus P 6331-4A - ustawienia fabryczne (3)
Router Pentagram Cerberus 6331-42 (4)
Router Cerberus Pentagram 6331-42 (13)
router pentagram cerberus P 6331-4A (18)
Pentagram Cerberus P 6331-6 + router? (5)
router pentagram cerberus 6331-4A (2)
Router Pentagram Cerberus P 6331-62 + livebox (7)
Pentagram Router Cerberus P 6331-4A jaki zasięg?? (5)
Router PENTAGRAM CERBERUS P 6331-42 - Brak Neta (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS