Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie różnicówki 3-fazowej


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Podłączenie różnicówki 3-fazowej
Autor
Wiadomość
mirekkerim
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 13 Paź 2011
Posty: 1
Miasto: nowy sacz

Post#1 Post autora tematu 13 Paź 2011 23:56   

Podłączenie różnicówki 3-fazowej


Witam. Mam problem z podpięciem różnicówki trójfazowej. Czy taki schemat obrazkowy jak podaję to dobry pomysł i czy różnicówka zadziała?

Podłączenie różnicówki 3-fazowej
Powrót do góry
   
kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5231
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

Post#2 14 Paź 2011 06:19   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Błędem może okazać się w przyszłości zastosowanie jednego RCD trójfazowego dla ochrony kilku obwodów jednofazowych.
Po co Ci RCD w obwodach oświetleniowych.
Obligatoryjnie ten aparat należy zastosować dla ochrony gniazd ze stykiem ochronnym.
W dziś montowanych instalacjach wszystkie gniazda muszą ten styk posiadać.
Powrót do góry
   
LiutenetMaria
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Gru 2006
Posty: 1432
Miasto: Kraków

Post#3 14 Paź 2011 06:24   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Nie zadziała, ale chyba to dobrze. Zadziała gdy wykryje prąd różnicowy. Tak jak pisał kolega wcześniej, nie stosuj jednej różnicówki z obwodami gniazd i oświetleniem. Gdy różnicówka zadziała będziesz miał ciemność, i łatwo wtedy o jeszcze większy wypadek...
Powrót do góry
   
elpapiotr
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4699
Miasto: Sosnowiec

Post#4 14 Paź 2011 07:22   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Witam.
kkas12 napisał:
Błędem może okazać się w przyszłości zastosowanie jednego RCD trójfazowego dla ochrony kilku obwodów jednofazowych.
Po co Ci RCD w obwodach oświetleniowych.

Co Ty Kolego Krzysztofie opowiadasz ?
Mam przed sobą projekt instalacji domku 1-rodzinnego.
Jedna rozdzielnica, dwie RCD 4-polowe, pomieszane obwody oświetlenia i gniazd.
Podpisano - projektował : mgr inż. Bolesław ... uprawnienia budowlane do projektowania i kierowania robotami ...
Jak można podważać kompetencje UB ?
Jak można nie zgadzać się z tym ?
Przecież to jest GOŚĆ. Pełni samodzielne funkcje, nadrzędne.
Jest Panem, jest wykonawcą etc. etc.

Ale za to kazał zrobić zasilanie kablem 5-żyłowym, uziom otokowy i ochronę przepięciową C.
B brak.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2011 07:22   





Powrót do góry
   
Bronek22
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 4881
Miasto: Stalinogród

Post#5 14 Paź 2011 09:40   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Pewnie poziom inelektualny gościa gorszy od przedszkolaka.
Niech znajdzie przyczynę, jak RCD będzie zrzucać.

Na dodatek nieuk nie wie,ze takie RCD sumuje wszystkie upływy.
Może mieć czułość zamiast 30mA 10mA.
Przy kilku RCD 1f upływy się nie sumują.
Takich mamy klientów oszczędnych g... zjadów.
Bronek
Powrót do góry
   
revolt
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 27 Lis 2004
Posty: 3395
Miasto: POZNAŃ

Post#6 14 Paź 2011 11:08   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Jeżeli gość robi projekt i jest wykonawcą to zgodnie z prawem powinien jako wykonawca złożyć zawiadomienie o rażących błędach w projekcie sam na siebie a jako projektant trząść się ze strachu :D
Powrót do góry
   
Ryszard49
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Cze 2004
Posty: 1382
Miasto: Bydgoszcz

Post#7 14 Paź 2011 11:22   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Witam.
Też mam przed sobą projekty kilku domków i wszędzie zastosowano RCD 3 fazowe. Czy to oznacza że projektanci popełniają jakiś błąd?. Wszystkie projekty mają wystawione protokoły pomiarów elektrycznych. Czyli co jest nie tak ?.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2011 11:22   





Powrót do góry
   
arkdom
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 296

Post#8 14 Paź 2011 11:38   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Ryszard49 napisał:
Czyli co jest nie tak

Koledzy piszący powyżej nie rozróżniają "rażących błędów" od "braku funkcjinalności".
Powrót do góry
   
xxyzx
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 39

Post#9 14 Paź 2011 11:47   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Bronek22 napisał:
Takich mamy klientów oszczędnych g... zjadów.


Klient nasz pan :).

Ryszard49 napisał:
Czy to oznacza że projektanci popełniają jakiś błąd?


Niekoniecznie.

Ryszard49 napisał:
Wszystkie projekty mają wystawione protokoły pomiarów elektrycznych. Czyli co jest nie tak ?.


Jeżeli wyniki pomiarów są ok, to hm ... . Po drugie często "robi się " pomiary bez pomiarów, różnie to jest.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2011 11:47   





Powrót do góry
   
Miniax
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1217
Miasto: Bielsko-Biała

Post#10 14 Paź 2011 11:48   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Ryszard49 napisał:
Witam.
Też mam przed sobą projekty kilku domków i wszędzie zastosowano RCD 3 fazowe. Czy to oznacza że projektanci popełniają jakiś błąd?. Wszystkie projekty mają wystawione protokoły pomiarów elektrycznych. Czyli co jest nie tak ?.
Pozdrawiam.


Z punktu widzenia prawnego, jest to dopuszczalne i prawidłowe rozwiązanie, więc większość projektantów bezmyślnie je stosuje "bo można", poza tym jest to tańsze, a inwestor zawsze chce jak najtaniej, no i zajmuje mniej miejsca.
Jednakże wystarczy sobie wyobrazić sytuację, w której na takim RCD trójfazowym, zasilającym obwody jednofazowe, poluzuje się przewód N, lub po prostu ze względu na usterkę/wadę, przy załączaniu aparatu przewód N zostanie załączony jako ostatni, lub w ogóle nie zostanie załączony.
Powrót do góry
   
arkdom
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 296

Post#11 14 Paź 2011 11:54   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Miniax napisał:
Jednakże wystarczy sobie wyobrazić sytuację, w której na takim RCD trójfazowym, zasilającym obwody jednofazowe, poluzuje się przewód N, lub po prostu ze względu na usterkę/wadę, przy załączaniu aparatu przewód N zostanie załączony jako ostatni, lub w ogóle nie zostanie załączony

I co wtedy?
Powrót do góry
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14759
Miasto: Stalowa Wola

Post#12 14 Paź 2011 12:07   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Ryszard49 napisał:
Witam.
Wszystkie projekty mają wystawione protokoły pomiarów elektrycznych. Czyli co


Jakim cudem? Protokoły pomiarów w projekcie? Pomiarów czego?
Przecież projekt dotyczy instalacji do wykonania. A skoro jeszcze tej instalacji nie ma, to co mierzono?
Powrót do góry
   
Ryszard49
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Cze 2004
Posty: 1382
Miasto: Bydgoszcz

Post#13 14 Paź 2011 12:18   

Re: podłączenie różnicówki 3f


retrofood napiszę bardziej przystępnie:
Każdy domek (budynek) z instalacją elektryczną wykonaną ściśle według projektu, uzyskał pozytywny protokół pomiarów instalacji elektrycznej.
Powrót do góry
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14759
Miasto: Stalowa Wola

Post#14 14 Paź 2011 12:25   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Ryszard49 napisał:
retrofood napiszę bardziej przystępnie:
Każdy domek (budynek) z instalacją elektryczną wykonaną ściśle według projektu uzyskał pozytywny protokół pomiarów instalacji elektrycznej.


Rozumiem.
Trudno, żeby było inaczej. Z doborem przewodów projektanci raczej nie mają problemów.
Jednak podejrzewam, że projekty instalacji elektrycznej, to zwykłe typowe, które nie uwzględniają indywidualnych potrzeb i wymagań mieszkańców. Trudno, bywa i tak. Jest to jak najbardziej zgodne z prawem, ale jak już Koledzy wspominali, mało funkcjonalne.
Powrót do góry
   
Miniax
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1217
Miasto: Bielsko-Biała

Post#15 14 Paź 2011 12:52   

Re: podłączenie różnicówki 3f


arkdom napisał:

I co wtedy?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8238596#8238596
Powrót do góry
   
Bronek22
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 4881
Miasto: Stalinogród

Post#16 14 Paź 2011 23:18   

Re: podłączenie różnicówki 3f


Ryszard49 napisał:
Witam.
Też mam przed sobą projekty kilku domków i wszędzie zastosowano RCD 3 fazowe. Czy to oznacza że projektanci popełniają jakiś błąd?. Wszystkie projekty mają wystawione protokoły pomiarów elektrycznych. Czyli co jest nie tak ?.
Pozdrawiam.

To nie jest błąd merytoryczny. To głupota, niewiedza i bezmyślność.
Bład polega na tym,ze upływy wszystkich urządzeń sie sumują.
I RCD 30 mA zostaje "podrasowany" do czułości 5mA. Normalnie próg RCD 30 wynosi ok. 15 mA, jak dodamy do tego upływy 10mA, jako suma z np. 10 odbiorników to dostajemy 5 mA.
To założenie, że odbiorniki i instalacja będą zawsze supr-hiper.
RCD 30 mA to samo w sobie ryzyko nawet na 1 odbiornik. Będzie działać dobrze , jak odbiornik będzie super.
Dlaczego ?
Bo typowa aplikacja RCD 30mA to 2 w jednym. Ochrona przed dotykiem bezpośrednim+ ochrona przed dotykiem pośrednim wrzucone do jednego worka.
Szkopuł polega na tym, że te 2 aplikacje mają sprzeczne wymagania.
Jak wszystko jest "super" to to działa.
Bronek
Powrót do góry
   
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Specjalista - Instalacje Elektryczne


Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2026
Miasto: Leśniewo k. Pucka

Post#17 15 Paź 2011 00:53   

Re: Podłączenie różnicówki 3-fazowej


Miałem wiele przypadków, jaki tu opisujecie, na wyjazdach na awarie, szczególnie jak padało.

Jedno RCD na cały dom, na którym wisiało wszystko, włącznie z oświetleniem wewnętrznym, zewnętrznym i napędami do bram.
Efekt taki, jak pisze kol. Bronek22. Szukanie usterki w takiej instalacji to jak szukanie igły w stogu siana. Radość z jej znalezienia: bezcenna.

A wszystkiemu winien jeden wyłącznik różnicowy i zamoknięte lampki w ogrodzie, które ktoś dodatkowo wykonał przewodem YDY.

Osobiście uważam stosowanie jednego RCD na cały obiekt, jako błąd w sztuce. Jeśli klient nie ma chęci zapłacić za 4-5 różnicówek podczas montażu, to będzie musiał zapłacić po wezwaniu na awarię elektryka, bo z RCD domorosły elektryk samouk nie da sobie rady, chyba, że zmostkuje... a potem i tak dojdzie do wniosku, że trzebaby dołożyć RCD, bo z ciągłymi przerwami w dostawie zasilania żyć się nie da :) Sami wiecie ile zajmuje szukanie "babola" w takiej instalacji.

Nie tylko w elektryce tak jest, że prawo dopuszcza, a życie bezlitośnie weryfikuje....
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2011 00:53   





Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4462
Miasto: Wielkopolska

Post#18 15 Paź 2011 08:44   

Re: podłączenie różnicówki 3f


kkas12 napisał:
......
Po co Ci RCD w obwodach oświetleniowych.
Obligatoryjnie ten aparat należy zastosować dla ochrony gniazd ze stykiem ochronnym.


Powołujesz się często na normy,
§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować: 3) urządzenia ochronne różnicowoprądowe uzupełniające podstawową ochronę
przeciwporażeniową i ochronę przed powstaniem pożaru, powodujące w
warunkach uszkodzenia samoczynne wyłączenie zasilania;

gdzie kolega widzi zapis, że obwody światła są zwolnione z tego obowiązku ?
Po drugie, najczęstszą ingerencją przez zwykłych użytkowników w instalacje elektryczne to wymiana choćby żarówki, zmiana oprawy oświetleniowej czy wyłącznika do światła - dlaczego nie miałoby być tutaj dodatkowej ochrony, skoro jest taka możliwość ?
pzdr
Powrót do góry
   
kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5231
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

Post#19 15 Paź 2011 09:48   

Re: Podłączenie różnicówki 3-fazowej


Kolego dla mnie zobowiązujące są normy jak sam wspomniałeś.
Ty zaś przytoczyłeś cytat dla wielu nie wiadomo skąd.
Dla mnie kulawe i często sprzeczne z normami (standardami) Rozporządzenie którego fragment przytoczyłeś nie jest wykładnią wiedzy technicznej.

Aby to zobrazować postawię koledze pytanie.
Czy usunąłeś uziemienia grzejników i armatury zamontowanych na nieprzewodzących rurociągach które zgodnie z duchem owego Rozporządzenia (sprzed ostatniej nowelizacji) zamontowałeś?

W normie PN HD 60364 4-41 znajdzie kolega odpowiedź na swe pytanie
Cytat:
...gdzie kolega widzi zapis, że obwody światła są zwolnione z tego obowiązku ?

Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4462
Miasto: Wielkopolska

Post#20 15 Paź 2011 09:58   

Re: Podłączenie różnicówki 3-fazowej


Witam

Przytoczyłem cytat z:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
z dnia 10 grudnia 2010 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki
i ich usytuowanie

Co do przykładu który podałeś, nie mam akurat takiej sytuacji w sowich instalacjach.

pzdr
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Podłączenie różnicówki 3-fazowej
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Napięcie 350 V na wyjściu z różnicówki 3-fazowej (22)
Podłączenie pompy 3 fazowej (10)
podłączenie gniazdek 230V z 3-fazowej instalacji (8)
Podłączenie licznika 3-fazowego do instalacji 1-fazowej (16)
Podłączenie różnicówki pomocy ! (13)
podłączenie różnicówki i przewód PE i N (23)
Podłączenie 3 fazowej listwy PDU do 3 różnych jednofazowych UPSów (3)
Podłączenie różnicówki (kuchnia i łazienka) (10)
Podłączenie różnicówki ocena rysunku (12)
Podłączenie różnicówki do silnika 3faz. (43)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS