| Author |
Selekcjoner Poziom 12

|
03 Dec 2004 11:57 Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
Posiadam wzmacniacz Unitry WS 315, pewno razu jak troche za głośno i troche za długo słuchałem przestało grać a w pokoju unosił się przyjemny swąd :) Rozkręciłem troche pogrzebałem, Pali bezpiecznik główny i tylko ten, niezależnie czy podłącze do układu zasilanie symetryczne (ten wtyk z 3 ząbkami) czy to drugie zwykłe. Jak dałem troche większy bezpiecznik (zamiast 1 włożyłem 1,6) to rozgrzały się do czerwoności rezystory 275 i 277 i oczywiście dym i swądek :) Odrazu odłaczyłem. Nie znam się na elektronice więc prosze o pisanie językiem w miarę zrozumiałym :P Jestem wyposażony w schemat ale jest strasznie rozmazany i nie bardzo wiem co z nim zrobić.
Prosze o pomoc, może jeszcze bedzie grać :)
Olaboga, nie chciałem żeby jakaś prowizja do mnie leciała a napewno żeby to kostzowało kogoś 4 punkty: za chwile zamieszczę linka do tego Schematu, był gdzieś spakownay i kosztował jakies 0,4 P
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=41792&highlight=ws315
| Filename: |
WS315.JPG |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
2.43 MB |
| Punkty: |
3.916 = 2.916 for transfer + 1.00 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Dec 2004 11:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michald Poziom 19

|
03 Dec 2004 14:36 Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
Palenie rezystorow R275 i R277 oznacza zwarcie w koncowce mocy, uszkodzone tranzystory T313 - BDP395 i T215 BDP396 - razem z wymiana tych rezystoro koszt zamknie sie w kwocie 10PLN
pamietaj abys te tranzystory wstawil tak jak byly stare to bardzo wazne jak bedziesz mial klopoty mozesz zadzwonic 501001118 odddzwonie
Jak wymienisz te tranzystory to napisz co dalej
Powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
Selekcjoner Poziom 12

|
03 Dec 2004 15:33 Re: Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
No doszedłem już do tego że tam zwarcie jest, ale nie metoda dedukcji tylko wylutowywałem wszystko i sprawdzałem :) Tam pewnie miało pisac na górze 215 i 213 :) ale to mało istotne. W każdym razie nie wiem ile te rezystory co się paliły miały: strasznie ciężko odczytać, strzelam 0,33, znaczy ciężko odczytać ze schamtu bo to jakiś drutowy rezystor i nic na nim nie pisze a miernik wskazuje ponad 1. A co do tranzystorów wlutowane były BD 911 i BD 912, kupię pewnie te same, chyba że są jakieś odpowiedniki dużo bardzien wytrzymałe. Wiec pytanie czy są i jak tak to jakie ??
Dzięki za szybka odpowiedź
P.S, Jak elektronicy widzą tak szybko co jes nie tak ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Dec 2004 15:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michald Poziom 19

|
03 Dec 2004 16:19 Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
Brawo strzal w dziesiatke 0.33ohm J tak wlasnie .
Kup rezystoryceramiczne 0.33ohm J
J - ozn. tolerancje 5%
Odpowiedniki tych polskich:
BDP396 zamiennik to 2N6491
BDP395 zamiennik to 2N6488
i te proponuje bo takie wstawiala oryginalnie DIORA
Te BD911 i BD912 maj nizsza Ft=3MHZ
Ft - czestotliwosc graniczna ( na chlopski rozum oznacza szybkosc pracy tranzystora i wieksza tym lepiej bo wzmacniacz bedzie mial nizsze znieksztalcenia nieliniowe )
pozdrawiam
Michal
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Dec 2004 16:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Selekcjoner Poziom 12

|
03 Dec 2004 19:35 Re: Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
Prawy kanał gra elegancko ale pewnie wcześniej też grał. A z tym lewym to tak : kupiłem te rezystory, ale dali mnie takie wilekie 0,33 OHMA 5W take białe, no nie wiem jak to się tam nazywa i nie wiem czy ma ta 5 % tolerancję bo jak wychodziłem to jeszcze nie wiedziałem co to jest to J teraz wiem :) .
Przylutowałem wszystko włączam i podłączam lewy kanał i strasznie na głośniku buczy- chwila zastanowienia- no tak nie włożyłem tych pionowych płytek (3 są takie płytki co się pionowo wkłada), wkładam włączam i poszedł bezpiecznik :/ Spaliło T 213 a 215 oszczędziło. Włożyłem jeszcze ze 2 razy bezpieczniki i papaliło. Wylutowałem tego felernego już 213 i włączyłem bez niego i ... gdzieś koło T 209 lub koło tej płytki pionowo wkładanej ( to chyba przedwzmacniacz nie wiem ) zaczoł lecieć dym, dwa razy sprawdziłem i dym leci , nie wiem skąd - płytka jest raczej dobra, też nie jestem pewien, sprawdzałem ją porównując z tą od drugiego kanału.
Zaczynam sie denrwowac bo się bezpieczniki konczą :)
P.S. Jak dym leciał to bezpiecznik się nie palił, wyjołem ta płytkę i gra na jednym kanale, bez płytki się nie kopci.
Jak ma ktoś jeszcze jakis pomysł to plizzzz help me !
P.S. 2 - Jak ktoś ma chęć niesienia pomocy to moge na bierząco wykonywac polecenia z GG (1684541)
|
|
| Back to top |
|
 |
zizxi Poziom 13

|
03 Dec 2004 21:36 Re: Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
czesc kolego ja proponuje zamiast tych bezpiecznikow podlaczyc w szereg zarowke 60W 220V a wtedy unikniesz kosztow zwiazanych z bezpiecznikami a przede wszystkim z koncowka, bo jesli cos bedzie nie tak to zarowka bedzie sie swiecic jak glupia. proponuje wymienic wszystkie tranzystory w tym kanale. nie ma co szukac miernikiem bo pod napieciem i tak moze miec jakis przebicie i uwali ci w ten sposob nastepnego tranz. posprawdzaj czy wszystkie opory sa takie jak na schemacie
jakby co to pytaj
|
|
| Back to top |
|
 |
Selekcjoner Poziom 12

|
03 Dec 2004 21:59 Re: Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
Witam
"jak co to pytaj" No więc pytam : Nie ma może lepsiejszego schematu, bo z tego co mam ciężko jest zobaczyć co to za elementy a co tu dopiero mówić o numerach poszczegaólnych elementów i ich wartościach ? :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Jan.dg Poziom 17

|
05 Dec 2004 00:06 Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
s ta zarówka to niewypal ona jest dobra zamiast bezpiecznika w obwodzie zasilanym ale z sieci 220 ale nie z 20v jak juz sie opieramy na zarowkach to moze 24volt 60 w nie wiem co bedzie ale na pewno lepszy rezultat przepraszam za wymadrzanie sie
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Dec 2004 00:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Selekcjoner Poziom 12

|
05 Dec 2004 02:49 Re: Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
To nie wnosi nic do sprawy :( Kupię jescze raz ten Tranzystor który padł, ale reszty nie wymieniam , nie sprawdzałem napięć tylko wylutowałem tranzystory i sprawdzalem czy nie ma przbicia (lukałem tym do diod sprawdzania). Nie wiem czy to dobrze, już mi ktoś kiedyś tłumaczył jak sie tym HFE sprawdza ale nieraz nic to nie wyświetla, albo nie można tam nóżek włożyć :/ Napisze we WT czy działa czy nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
zizxi Poziom 13

|
05 Dec 2004 11:53 Re: Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
tą żarówke to pewnie że na uzw pierwotnym . ludzie troche logiki
|
|
| Back to top |
|
 |
michald Poziom 19

|
06 Dec 2004 12:40 Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
Metodyka postepowania:
1. Zarowka 60W 230V w szereg z uzwojeniem pierwotnym tranasformatora ale moze byc rowniez w szereg z wtornym (przeciez na wtornym jest 40V ~ to powinna sie zarzyc w pzrypadku zwarcia) .
2. Sprawdz wszystkie elementy w koncowce mocy:
T209,T213,T215,T211,R207,R271,R273,R209.
i wymien uszkodzone .
3. Ustaw rezystor nastawny R 250 na minimum rezystancji ( minimalny prad spoczynkowy )
4. Wlacz wzmacniacz bez stopnia napieciowego (bez pionowej plytki [mozesz nie wlutowywac tranzystorow mocy i podjac probe na samych T209 i T211 ] ) w tym w lewym kanale, jezeli podczas tej proby zarowka sie nie bedzie swiecila i napiecia z symetryczne z zasilacza beda takie jak na schemacie ok. +27.5/-27.5V a na wyjsciu nie bedzie napiecia stalego (moze byc 0.01V ), doloz T213 i T215 i wloz "plytke z kanalu prawego" nastepnie ustaw prad spoczynkowy ( wartosc ok. 20mA ale dokladnie nie pamietam [ moze ktorys z kolegow podpowie]) mierzac wartosc napiecia na tych rezystorach 0.33ohm (R227,R275) nastepujaco i obliczajac z prawa ohma :
dla pradu 20mA bedzie to U=RxI=0.33ohm x 0.02A =0.0066V
dla pradu 30mA bedzie to U=RxI=0.33ohm x 0.030A =0.0099v ok. 10mV
U - wartosc zmierzonego napiecia
I - prad spoczynkowy tranzystorow mocy
R- rezystancja rezytorow na ktorych dokonano pomiaru napiecia
Jezeli po regulacji pradu napiecie stale na wyjsciu bedzie w normie tak jak powyzej ( OV byloby tylko przy idealnej parze komplementarnej [ dokladnie rowne β tranzystorow npn i pnp w koncowce mocy ] )
to proba z glosnikiem ale nie zapomnij dolaczyc kondensatora w szereg z glosnikem ( wartosc ok 220uF / 50V wystarczy do prob) gdyby wzmacniacz sie wzbudzil i na wyjciu powstanie napiecie stale zabezpieczy ci glosnik przed uszkodzeniem.
Jak lewy kanal bedzie pracowal poprawnie i tranzystory w spoczynku ( bez sygnalu sterujacego [regulator glosnosci na min])nie beda sie bardzo nagrzewaly to pozostaje ci sprawdzic elementy stopnia napieciowego ( u ciebie ta poionowa plytka z kanalu lewego) .
Pamietaj abys nie pomylil tych plytek bo jezeli lewa jest uszkodzona to mozesz uszkodzic prawy kanal , ktory masz sprawny.
5. Sprawdz dokladznie wszystkie elementy w lewym kanale ( ta plytka pionowa) przed wlozeniem jej do naprawionej koncowki mocy.
Powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
Selekcjoner Poziom 12

|
26 Dec 2004 11:43 Re: Unitra WS 315 Pali bezpieczniki, nie gra i kopci :) |
|
|
|
Witam
Przepraszam najmocniej michald, gimnastykujesz się żeby pomóc a ja ten wzmacniacz dałem kuzynowi już :/ Odpisałbym wcześniej ale nie wiedzieć czemu nie przyszło mi na skrzynke że posta tu dostałem nowego (nawet 2). Dzięki za fachowe porady i jeszcze raz przepraszam
P.S. Nie robiłem go dalej, wylutowałem końcowe tranzystory żeby bezpieczników nie pliło i zostawiłem jeden sprawny kanał
|
|
| Back to top |
|
 |