| Author |
kambal Poziom 12

|
16 Oct 2011 08:41 Ładowarka li-ion, czy tak będzie działać? |
|
|
|
Witam,
od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zbudowania ładowarki do ogniw Li-ion.
Miała być to konstrukcja najprostsza z możliwych, ponieważ i tak będę kontrolował ładowanie (mam sporo ogniw niewiadomego pochodzenia).
Wygrzebałem w sieci coś takiego.
Moje pytanie jest dosyć proste, możliwe, że powinienem napisać w innym dziale, ale próbuję tutaj, w razie czego proszę moderatora o przeniesienie.
Czy mogę połączyć kilka takich układów w ten sposób, że minus jednego będzie zarazem plusem następnego? Chodzi mi o ładowanie pakietów, nie chce robić balansera, a mam pakiety 3s. Chciałem, żeby każde ogniwo było ładowane "oddzielnie" lecz bez rozłączania pakietu na pojedyncze ogniwa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Oct 2011 08:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
goldi74 Poziom 24

|
16 Oct 2011 08:57 Re: Ładowarka li-ion, czy tak będzie działać? |
|
|
|
| kambal wrote: |
| Czy mogę połączyć kilka takich układów w ten sposób, że minus jednego będzie zarazem plusem następnego? |
Możesz tak zrobić. Tylko musisz pamiętać o separacji napięcia zasilającego każdy układ ładowarki. Czyli każda ładowarka powinna mieć osobne uzwojenie transformatora i osobny układ prostowniczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Oct 2011 08:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kambal Poziom 12

|
16 Oct 2011 11:43 Re: Ładowarka li-ion, czy tak będzie działać? |
|
|
|
Trochę mi to komplikuje zabawę, chciałem użyć zasilacza komputerowego, ale w tym przypadku widzę, że się nie da. Chyba, że ma kolega jakiś pomysł, jak w prosty sposób z jednego 12v zasilacza zrobić 3x12v odseparowane.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Oct 2011 11:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
goldi74 Poziom 24

|
16 Oct 2011 12:05 Re: Ładowarka li-ion, czy tak będzie działać? |
|
|
|
| kambal wrote: |
| Chyba, że ma kolega jakiś pomysł, jak w prosty sposób z jednego 12v zasilacza zrobić 3x12v odseparowane. |
Nie ma na to prostego sposobu. Najprostszym rozwiązaniem w tym wypadku jest jednak używanie ładowarki z balanserem.
|
|
| Back to top |
|
 |