Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.
Autor
Wiadomość
maciek_1997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 72

Post#1 Post autora tematu 22 Paź 2011 22:36   

Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Witam. Dzisiaj w salonie Orange wymieniłem swój internet Free na Freedom Pro.
Pani w salonie zaproponowała mi modem Axesstel MV411R i powiedziała że to najnowszy router jaki wyszedł do tej pory z Axesstela. Problem w tym że nie mogę go zainstalować na win 7(nie dostałem płyty ze sterownikami modemu ponieważ ta pani w salonie mówiła że są one na modemie zapisane). Po podłączeniu nie wykrywa mi modemu a jak wejdę w konfigurację na przeglądarce : 192.168.0.1 normalnie jest wszystko na temat modemu i mogę go konfigurować .
W pakiecie modemu dostałem tylko kabel Ethernet natomiast nie dostałem kabla USB.
Po podłączeniu do laptopa czy komputera stacjonarnego nie wyświetla mi się żadne okienko instalacyjne.
Gdy w ustawieniach pon ip : 192.168.0.1 włączam wi-fi modem normalnie reaguje a laptop pobiera sygnał i widzi Orange CDMA, natomiast jak podłącze przez Ethernet kabel to pojawia się problem bo nie ma połączenia z modemem.
Sygnał normalnie łapie bo w ustawianiach w przeglądarce ustawiłem PIN karty.Po tych ustawieniach palą się wszystkie diody oprócz jednej tej od CONNECT(ona miga).
Czy może mam ściągnąć jakieś stery do tego modemu ?
Czy od Axesstel MV410R będą chodziły stery ?
Co mam robić ?
Czy mógłby mi ktoś krok po kroku opisać jak zainstalować go pod win 7 czy win xp ?
I moja karta SIM/R-UIM jest na razie aktywna na Orange Free ponieważ muszę poczekać do okresu rozliczeniowego aż potwierdzi się nowa umowa.(to też może byc istotne)


Będę bardzo wdzięczny za pomoc !!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2011 22:36   





Powrót do góry
   
askr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 2117
Miasto: Poznan

Post#2 22 Paź 2011 23:48   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Jak podlaczas sie do tego urzadzenia? Kablem ethernet / wifi?

Sadzac po tym, ze strona konfiguracyjna sie Tobie laduje to tak.

W takim razie nie potrzebujesz zadnych sterownikow ani zadnej alszej konfiguracji na komputerze.

Poczytaj o tym co robi i jak dziala router.
Powrót do góry
   
maciek_1997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 72

Post#3 Post autora tematu 23 Paź 2011 09:45   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Łączę się kablem Ethernet. Ale jak mam połączyć się przez Ethernet kabel jeśli nie wyświetla mi się siec : Orange CDMA.
Wyświetla się wtedy gdy uaktywnię wi-fi.
A na XP mi się nie wyświetla wcale przez ETHERNET kabel a nie mam tam WI-FI.
Mam może jakoś wyszukać tą siec i dodać ją ?
Powrót do góry
   
askr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 2117
Miasto: Poznan

Post#4 23 Paź 2011 10:51pomocny post - solucja   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Orange CDMA przy polaczeniu wifi to ssid sieci wifi ktora to urzadzenie, ktore nabyles rozglasza.

Jesli masz prawidlowo zainstalowane i skonfigurowane karty sieciowe i / lub wifi w komputerach to nic wiecej nie instalujesz. Nie ma czegos takiego, jak sterowniki do routera.

Przeczytaj instrukcje od niego. Skoro udaje sie Tobie polaczyc ze 192.168.0.1 (czy tam .1.1), to znaczy, ze polaczenie pomiedzy komputerami a routerm dziala prawidlowo.
Powrót do góry
   
maciek_1997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 72

Post#5 Post autora tematu 23 Paź 2011 14:21   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Aha.
No ok. Jeśli będę potrzebował jeszcze jakiejś fachowej porady to tu napiszę.
NA razie dziękuje.
Zobaczymy jak router będzie chodził po uaktywnieniu karty ruim.
Powrót do góry
   
qwerty1979
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 8

Post#6 28 Paź 2011 07:39pomocny post - solucja   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Przy modemie jest przełącznik z którego wyjścia chcesz korzystać czy USB czy LAN i dla tego nie wykrywa Ci urządzenia przez USB
Powrót do góry
   
maciek_1997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 72

Post#7 Post autora tematu 28 Paź 2011 21:09   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


kolego qwerty1979 ja nie mam kabla usb do tego modemu ponieważ nie było go w zestawie.
łączę się przez kabel Ethernet.
Powrót do góry
   
czurabura
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 58
Miasto: SIERADZ

Post#8 28 Paź 2011 21:31   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Ale tak jak napisano wcześniej, urządzenia się komunikują czyli wszystko działa poprawnie. Tak dla wyjaśnienia gdy by to były sterowniki inaczej mówiąc instrukcje kodu maszynowego a właściwie to instrukcje które są tłumaczone na kod maszynowy po to aby urządzenia się rozumiały, to te dwa urządzenia by się nie komunikowały ze sobą. A skoro komunikują się bo masz możliwość konfiguracji przez przeglądarkę to urządzenia się widzą. Rozumieją się są one w stanie sie porozumiewać między sobą.
Powrót do góry
   
qwerty1979
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 8

Post#9 29 Paź 2011 08:32pomocny post - solucja   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


to jeśli łączysz się tylko po LAN to jakim cudem chcesz żeby po podłączeniu wykrywał ci sprzęt i uruchamiał się proces instalacji - jeśli karta sieciowa zestawia ci prawidłowo połączenie to więcej ci nic nie potrzeba i urządzenie pracuje ci jako router. Jak byś przełączył na korzystanie z USB pracował by jako modem i wtedy wykryło by ci urządzenie i potrzebował byś sterów
Powrót do góry
   
maciek_1997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 72

Post#10 Post autora tematu 29 Paź 2011 10:18   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


no ok.
Wszystko się okaże po aktywacji karty.
A jeśli jest połączenie komputera i modemu to połączenie ustanowi się automatycznie czy ja mam je jakoś połączyć ?
(Może zadaje banalne pytania ale jestem w tym ciemny, a chciałbym dowiedziec się jak najwięcej bym później kłopotów nie miał)
Powrót do góry
   
qwerty1979
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 8

Post#11 29 Paź 2011 22:03pomocny post - solucja   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


z tego co pamiętam domyślne router ustawiony jest na automatyczne łączenie z siecią. Nie pamiętam czy PIN do karty był jest wprowadzony czy trzeba to zrobić samemu i zapamiętać - ale jak coś wszystko można ustawić w panelu prze przeglądarkę - w razie problemów daj znać to pomogę
Powrót do góry
   
maciek_1997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 72

Post#12 Post autora tematu 30 Paź 2011 09:20   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Pin karty już do modemu wprowadzałem tylko tyle że połączenie nie zostało ustanowione ponieważ mam jeszcze nie aktywną kartę RUIM, a okres rozliczeniowy mam 05.11.11 dopiero także jeszcze chwilkę.
Dziękuję za wszelkie rady jeśli będę potrzebował pomocy to na pewno się tutaj zwrócę.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Paź 2011 09:20   





Powrót do góry
   
zuzaaanka
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 1
Miasto: szczecin

Post#13 04 Lis 2011 08:54   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Witam! Mam pytanie związane dokładnie z tym,że za każdym razem jak wyłączam komputer i włączam ponownie nie mogę już połączyć się z internetem poprzez właśnie ten modem:( wszystkie diody są zielone tylko dioda SIGNAL mryga na czerwono. Próbuje odłączyć modem od komp itp. ale za każdym razem to samo. Nie wiem co już robić. Proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
qwerty1979
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 8

Post#14 04 Lis 2011 09:57pomocny post - solucja   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Jak masz podłączony modem do kompa - po usb czy kablem sieciowym, jak normalnie ci świeci dioda signal (na jaki kolor)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lis 2011 09:57pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
maciek_1997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 72

Post#15 Post autora tematu 11 Lis 2011 21:03   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Wszystko jest ok internet dobrze śmiga :D
Mam jeszcze pytanie gdy używam programu NETMETER do naliczania zużytego transferu mam brać pod uwagę tylko download i upload czy tylko download ? (czy upload wlicza się w limit transferu?)
Jakieś porady jak mam oszczędzać na pobieranych danych z internetu. (nie pobieram plików większych niż 100mb)
Powrót do góry
   
askr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 2117
Miasto: Poznan

Post#16 11 Lis 2011 21:10   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Masz tylko jeden komputer? Albo inaczej - czy tylko jeden komputer korzysta z tego routera?
Jeżeli nie - musisz sumować transfery ze wszystkich komputerów.
Powrót do góry
   
maciek_1997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 72

Post#17 Post autora tematu 12 Lis 2011 09:17   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Mam 2 komputery które korzystają z tego łącza.
Tylko mam pytanie czy mam wliczać w to także upload ?
Mam limit 3GB czyli to równe 3000MB czy 3072 MB ?
Proszę o odpowiedź.
Powrót do góry
   
askr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 2117
Miasto: Poznan

Post#18 12 Lis 2011 12:14   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Najlepiej zadaj te pytania na infolinii.
Powrót do góry
   
NIKO_SPRAWIEDLIWY
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 4
Miasto: Łomża

Post#19 22 Lis 2011 01:08   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Witam mam równ ież pytanie jeśli chodzi o 411 co jeśli raz łączy sie z kompem a raz nie dotyczy zarowno win7 jak i xp
Powrót do góry
   
mleja83
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 9
Miasto: Kraków

Post#20 24 Gru 2011 20:33   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Koledzy skąd pobrać sterowniki pod WIN7 dla modemu MV411R i ten program do aktywacji karty AXESSTEL bo wpisując w google taki modem to wyszukuje się pełno śmieci aby się zalogować ? będę wdzięczny za pomoc :)
Powrót do góry
   
santiraf
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 20
Miasto: Lublin

Post#21 28 Gru 2011 21:43   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


maciek_1997 napisał:
Mam 2 komputery które korzystają z tego łącza.
Tylko mam pytanie czy mam wliczać w to także upload ?
Mam limit 3GB czyli to równe 3000MB czy 3072 MB ?
Proszę o odpowiedź.


-Wliczasz zarówno Upload jak i download
-przy przedłużeniu umowy można wynegocjować dodatkowy pakiet danych, sprawdź na umowie może dostałeś :)
-3GB liczone jest w Orange jako 3072 MB a dokładnie to naliczane są dane po kilobajtach jako 3145728 KB.

NIKO_SPRAWIEDLIWY napisał:
Witam mam równ ież pytanie jeśli chodzi o 411 co jeśli raz łączy sie z kompem a raz nie dotyczy zarowno win7 jak i xp


Trochę mało danych ale możesz mieć problem z routerem. A połączenie jest przez Wi-Fi czy Ethernet?

mleja83 napisał:
Koledzy skąd pobrać sterowniki pod WIN7 dla modemu MV411R i ten program do aktywacji karty AXESSTEL bo wpisując w google taki modem to wyszukuje się pełno śmieci aby się zalogować ? będę wdzięczny za pomoc


- do routera nie ma sterowników dostęp do panela zarządzania nim otrzymujesz po wpisaniu w przeglądarkę adresu: 192.168.0.1, login: admin, hasło: admin;
- kartę aktywuje Ci operator.

Mam nadzieję, że pomogłem :)
Powrót do góry
   
adifire79
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 44
Miasto: Świdnik

Post#22 08 Sty 2012 17:45   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Witam. A moje pytanie dotyczy hasła gdy chcę połączyć się przez wifi z routerem.
Komp wykrywa mi sieć ORANGE HDCPA, czyli mój net. Jak wejdę w to, to chce ode mnie hasło. Tylko ja nie wiem jakie.
Dodam, że przez kabel mam neta i w konfiguracji routera nie widzę funkcji haseł. Dodam, że nie jestem informatykiem.
W linksysie nie miałem problemu z konfiguracją i zahasłowaniem netu nawet jak to odbywało się po angielsku.
Powrót do góry
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 9239
Miasto: Zgierz

Post#23 08 Sty 2012 18:03   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Na naklejce informacyjnej (spod routera) cos jest napisane?
Powrót do góry
   
adifire79
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 44
Miasto: Świdnik

Post#24 08 Sty 2012 20:28   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Jeśli chodzi o mój to pisze:
Model MV 411R
MAC 80A1D72B1498
MEID A110000067432A32
Reszta informacji chyba nie jest taka istotna.
Powrót do góry
   
Chiroo90
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 1

Post#25 18 Lut 2012 21:43   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Witam ja mam podobny problem, otóż gdy go podłączyłem poraz pierwszy do komputera stacjonarnego wszystko działało. gdy wyłączyłem kompa i uruchomiłem ponownie to router nie mógł sie połączyć z komputerem, a na kompie byl komunikat ze jest połączenie. pożyczyłem laptopa od kolegi i podłączyłem router kablem a potem na wifi i wszystko działa. Ale gdy tylko włączyłem komputer stacjonarny żeby przełączyć router to od razu połączenie na laptopie zanikło. Wniosek taki ze włączenie komputera stacjonarnego powoduje zakłócenie pracy routera. DLACZEGO?
Powrót do góry
   
witeks1968
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 2

Post#26 20 Lut 2012 22:29   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Ja, gdy próbuję połączyć się przez wiifii z ruterem Axess MV411r, nie potrafię wprowadzić hasła, a każda próba kończy się wyświetleniem okienka z tekstem:"Hasło sieciowe musi być 40-bitowe lub 104-bitowe,w zależności konfiguracji sieci.Można wprowadzić je jako 5 lub 13 znaków ASCII albo 10 lub 26 znaków szesnastkowych."Mam ustawione zabezpieczenie WPA2.

Załączniki:
Powrót do góry
   
szafa14
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 7
Miasto: piła

Post#27 20 Lut 2012 23:24   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


A nie możesz wybrać w ustawieniach wifi połączenie bez hasła? Wydaje mi się, że tak
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lut 2012 23:24   





Powrót do góry
   
witeks1968
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 2

Post#28 22 Lut 2012 00:09   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


Pewnie, że mogę, ale wtedy każdy, kto ma wiifii też będzie mógł, a chciałbym tylko ja.
Powrót do góry
   
santiraf
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 20
Miasto: Lublin

Post#29 29 Lut 2012 15:02   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


tutaj trochę zależy od metody szyfrowania... jeśli pyta Cię o zapis szesnastkowy to taki wpisuj :)

WPA2 PSK jest chyba najlepsze. Ale jak nie działa to może klucz WEP?
Powrót do góry
   
dbs123
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 15 Kwi 2011
Posty: 35

Post#30 02 Paź 2012 11:25   

Re: Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.


A ja mam troszkę inne pytanie, a mianowicie:mam taki router, czy mogę go wykorzystać jako punkt dostępu? Mam internet "z kabla" z innej firmy, czy mogę ten kabel podłączyć do tego routera i tak go skonfigurować, aby zapenić połączenie wifi w mieszkaniu dla kilku kompów??
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Orange Frredom Pro i modem Axesstel MV411R instalacja.
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
brak możliwości zalogowania do modemu axesstel mv411r orange freedom pro (1)
Orange Frredom Pro CDMA . Mała prędkość ściągania i MAŁY PING. (4)
Orange Freedom dzielenie netu - Mobilny NET (Orange) i modem Axesstel MV610 (8)
axesstel - axesstel MV411R firmware (1)
Orange Freedom Pro CDMA - co zamiast Axesstel MV410? (1)
Podgląd domu przez modem Orange Axesstel MV400 czy komuś się to udało (18)
Internet z rutera axesstel MV411R (3)
Axesstel MV411R - wgranie firmware (1)
Axesstel mv411r Access Point (1)
axesstel orangr mv400 - problem z połączeniem internetowym orange freedom pro (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.086 seconds

elektroda.pl temat RSS