Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi ->Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego.. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Power Line Communication PLC
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
megafoner
Poziom 6
Miasto: Wawa
Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 10
megafoner
Poziom 6
Post#1 25 Paź 2011 17:44  Autor tematu   

Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Witam

Posiadam router TP-LINK WR1043ND, do którego za pomocą WIFI podłączone są dwa kompy. Oba posiadają jednakowe karty TP-LINK TL-WN722N.

Pierwszy komp ma zainstalowanego Win7. Wifi działa bez zarzutu.
Drugi komp posiada WinXP Pro SP2. Nie łączy się z siecią za pomocą wifi - pokazuje się informacja: "pobieranie adresu sieciowego" - w nieskończoność.

Jaka może być tego przyczyna?

ps. W oknie konfi. routera, w zakładce Wireless Statistic pojawia się co jakiś czas mój komputer z WinXP (sądząc po MAC), tyle, że ze statusem "STA-ASSOC" (zamiast WPA2-PSK), po czym znika i pojawia się na nowo...

Telefony z WIFI łączą się z siecią bez zarzutu.

Przez kabel sieć funkcjonuje bez zarzutu.

Z góry dziękuję za pomoc - przegrzebałem dziesiątki podobnych tematów, jednak żaden nie pomógł mi w uporaniu się z problemem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 21039
Pomógł: 2144
Ocena postów: 333
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#2 25 Paź 2011 17:58    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Zainstaluj SP3.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
megafoner
Poziom 6
Miasto: Wawa
Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 10
megafoner
Poziom 6
Post#3 25 Paź 2011 19:22  Autor tematu   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


No niestety. Po instalacji SP3 i wszelkich update'ów problem nadal występuje.

Wykorzystałem nawet telefon jako router wifi i udostępniłem internet gsm. Działa bez problemu.

Musi pojawiać się jakiś konflikt pomiędzy routerem TP-Linka a tym kompem...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
luksikpoznan
Poziom 8
Miasto: poznan
Dołączył: 11 Sie 2011
Posty: 15
luksikpoznan
Poziom 8
Post#4 25 Paź 2011 19:32    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Pobieranie adresu ip na komputerze masz dynamiczne czy na sztywno masz wpisane ? Pytał o podanie hasła do sieci ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 21039
Pomógł: 2144
Ocena postów: 333
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#5 25 Paź 2011 19:37    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Co używasz do zestawiania połączenia ? programiku producenta karty czy windowsa ?

Dodano po 1 [minuty]:

megafoner napisał:
Oba posiadają jednakowe karty TP-LINK TL-WN722N.

Spróbuj użyć karty WIFI z XP w win7.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
megafoner
Poziom 6
Miasto: Wawa
Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 10
megafoner
Poziom 6
Post#6 25 Paź 2011 19:50  Autor tematu   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Zamieniłem karty - dalej to samo. Na win7 działa bez zająknięcia, WinXP odmawia posłuszeństwa.

Próbowałem połączyć się zarówno przez aplikację świeżo ściągniętą ze strony TP-Linka jak i przez wbudowany menedżer połączeń bezprzewodowych. Efekt identyczny.

Na obu kompach dynamiczne IP. Próbowałem ustawić na sztywno - wtedy na WinXP pojawiał się komunikat o ograniczonym połączeniu.

O podanie hasła oczywiście pytał - poprawnie identyfikuje również metodę szyfrowania WPA2-PSK.

DHCP zawiera sporą pulę adresów IP.
Ponadto połączone były równocześnie dodatkowo 2 telefony - WIFI funkcjonowało idealnie.

Nie wiem czy to może mieć znaczenie - router podpięty jest do modemu który nawiązuje połączenie z ISP przez PPPoE. Aczkolwiek w tym momencie nie chodzi nawet o dostęp do internetu tylko połączenie z siecią WIFI ustanowioną przez router.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 21039
Pomógł: 2144
Ocena postów: 333
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#7 25 Paź 2011 20:00    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Na próbę na routerze wyłącz zabezpieczenia WIFI, potem próbuj, WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wasylu
Poziom 7
Miasto: Bełchatów
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 21
Ocena postów: 1
wasylu
Poziom 7
Post#8 18 Lis 2011 20:25    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


udało się rozwiązac problem?

niestety właśnie nabyłem tplinka i mam podobną przykrą sprawę z wifi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 25691
Pomógł: 2565
Ocena postów: 238
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#9 18 Lis 2011 20:29    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


wasylu napisał:
niestety właśnie nabyłem tplinka i mam podobną przykrą sprawę z wifi

Może trochę jaśniej kolego. Więcej szczegółów nam podaj.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wasylu
Poziom 7
Miasto: Bełchatów
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 21
Ocena postów: 1
wasylu
Poziom 7
Post#10 18 Lis 2011 21:04    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


a proszę bardzo :-)

Otóż mam tplinka tl-wr740n ktory działa z kompem bez problemu o ile jest podłączony przez kabel. Na kompie jest winXP.
Ale gdy próbuje się połączyc poprzez WiFi przy pomocy karty dwl-g630 (pcmcia) na tym samym kompie nie udaje się nawiązac połączenia a jeśli już to status połączenia pojawia się STA-ASSOC i komputer próbuje znaleźć jakiś certyfikat bezpieczeństwa. Na routerze jest wpa2/psk.
Bez problemu natomiast można uzyskać połączenie choćby przez telefon.

Próbowałem już róznych ustawień i bez efektu. Jakby coś nie tak z systemem było albo kartą dlink bo nawet ustawień sieci bezprzewodowej dobrze nie zapamiętuje i kilkakrotnie juz podawać musiałem hasło wpa na kompie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 25691
Pomógł: 2565
Ocena postów: 238
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#11 18 Lis 2011 21:10    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Twoja karta obsługuje max WPA, nie poradzi sobie z WPA2.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wasylu
Poziom 7
Miasto: Bełchatów
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 21
Ocena postów: 1
wasylu
Poziom 7
Post#12 18 Lis 2011 22:04    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


ale własnie na tej opcji (wpa) komputer probuje sprawdzic jakis certyfikat bezpieczenstwa czy cos takiego... ?
a komorka łączy sie bez problemu ;/

przy wpa2 wogole nie reagował

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kubson.cz
Poziom 8
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 31
kubson.cz
Poziom 8
Post#13 01 Sty 2012 21:45    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Witam!

Mam podobny problem. Wszystko wydaje się być skonfigurowane dobrze (router Netia Spot). Na dwóch laptopach i telefonie z androidem połączenie z Internetem następuje bez najmniejszych problemów. IP przydzielane jest dynamicznie. Jednak na jednym kompie wciąż jest problem z połączeniem. Pobieranie adresu sieciowego - bez przerwy. System - WinXP SP3, karta sieciowa: TP-LINK TL-WN350GD (jeśli dobrze pamiętam, na pewno TP-Link).

Czego już próbowałem?

- zmiana typu zabezpieczeń (z WPA2 na WPA)
- zmiana ustawień zapory systemowej
- aktualizacja sterowników karty sieciowej
- wymiana karty sieciowej (jakaś Ralinka)

Pomaga reset routera, ale przecież nie będę robić tego za każdym razem. Po wykonaniu reseta routera adres sieciowy jest bezproblemowo pobierany i jest dostęp do Internetu. Co to może oznaczać?

Wnioskuję, że wina leży po stronie systemu, nie wiem, czy słusznie.

Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam serdecznie!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
CHACA
Poziom 43
Miasto: Zgierz
Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 9640
Pomógł: 864
Ocena postów: 23
CHACA
Poziom 43
Post#14 01 Sty 2012 22:04    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Możesz jeszcze przywrócić system do poprzedniej dobrze działajacej konfiguracji aczkolwiek nie jest to zalecane dość często.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kubson.cz
Poziom 8
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 31
kubson.cz
Poziom 8
Post#15 01 Sty 2012 22:05    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Mógłbym, ale przecież w systemie nic nie zmieniałem...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kubson.cz
Poziom 8
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 31
kubson.cz
Poziom 8
Post#16 07 Sty 2012 23:35    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


I co, nikt nie ma pomysłu? Sprawdziłem co to dokładnie za karta: TP-Link TL-WN353GD

Sterowniki już przeinstalowywałem. Wciąż tylko "pobieranie adresu sieciowego"... Przypominam, że pomaga tylko reset routera - wtedy adres jest pobierany i jest dostęp do neta.

Ostatnio zmieniłem też na routerze (Netia Spot) rodzaj obsługiwanego standardu 802.11 z g/n na b/g. Nic to nie zmieniło.

Może Wy wiecie co jeszcze może tu stwarzać problem?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Polon_us
Poziom 38
Dołączył: 08 Paź 2011
Posty: 2970
Pomógł: 450
Ocena postów: 148
Polon_us
Poziom 38
Post#17 08 Sty 2012 02:14    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Sugerowałbym sprawdzenie, tak na wszelki wypadek, jednego ustawienia w Windows XP. W "Właściwościach sieci bezprzewodowej" kliknąć na zakładkę "Autoryzacja (lub identyfikacja) " i sprawdzić, czy czasem nie jest zaznaczona opcja "Włącz autoryzację IEEE 802.1x dla tej sieci" - ta opcja nie powinna być zaznaczona typowo - chyba, że ktoś celowo sobie to skonfiguruje.
Nie używam polskiego Windows, także moje opisy tych miejsc mogą być trochę nieprecyzyjne, nie tak dokładnie jak w Windows PL.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kubson.cz
Poziom 8
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 31
kubson.cz
Poziom 8
Post#18 09 Sty 2012 00:18    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Niestety nigdzie nie widzę tego typu ustawień...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Polon_us
Poziom 38
Dołączył: 08 Paź 2011
Posty: 2970
Pomógł: 450
Ocena postów: 148
Polon_us
Poziom 38
Post#19 09 Sty 2012 05:34    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Udało mi się znaleźć na Internecie okno tych ustawień w polskim Windows XP. Moje tłumaczenie nie było niestety tym, co jest w rzeczywistości. Mam nadzieję, że poniższy obrazek pomoże znaleźć te ustawienia.
Opcja "Włącz uwierzytelniane metodą IEEE 802.1x dla tej sieci" powinna być wyłączona - choć w poniższym obrazku jest włączona.

Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
RikasMalinka
Poziom 13
Miasto: Radzionków
Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 101
Pomógł: 3
RikasMalinka
Poziom 13
Post#20 10 Sty 2012 11:39    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


wersja softu 2.45.1.2 powinna rozwiązać twój problem, szczególnie jeśli masz 2.45

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kubson.cz
Poziom 8
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 31
kubson.cz
Poziom 8
Post#21 10 Sty 2012 17:35    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Ok, spróbuję i tego, ale jak uzyskać nowszą wersję firmware? Jest gdzieś dostępna, czy trzeba się do nich po nią zgłosić? Jak to przebiega w praktyce?

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
RikasMalinka
Poziom 13
Miasto: Radzionków
Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 101
Pomógł: 3
RikasMalinka
Poziom 13
Post#22 10 Sty 2012 20:43    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


albo infolinia, albo podaj mi na PW numer seryjny NS

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kubson.cz
Poziom 8
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 31
kubson.cz
Poziom 8
Post#23 12 Sty 2012 23:11    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


RikasMalinka, dzięki! O to chodziło. Update rozwiązał problem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kuczol
Poziom 10
Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 24
Ocena postów: 1
kuczol
Poziom 10
Post#24 24 Sty 2012 18:17    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


U mnie też update pomógł :) Wielkie dzięki.
Tylko szkoda że ostatnio coś netia kombinuje na minus - łączyło mi się z prędkością ponad 7 Mb, a teraz od jakiegoś czasu mam nieco ponad 5 Mb.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kubson.cz
Poziom 8
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 31
kubson.cz
Poziom 8
Post#25 20 Kwi 2012 01:26    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Swoją drogą dziwne, że nie zapewniają każdemu najbardziej aktualnej wersji softu... Tylko trzeba się o to prosić.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
RikasMalinka
Poziom 13
Miasto: Radzionków
Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 101
Pomógł: 3
RikasMalinka
Poziom 13
Post#26 20 Kwi 2012 09:01    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Każdy dostaje najnowszą, oficjalną wersję softu zaraz po podłączeniu Netia Spot

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Pobieranie adresu sieciowego - brak internetu w sieci LAN (2)
łączenie internetu przez router - pobieranie adresu sieciowego (16)
Pobieranie adresu sieciowego (17)
Pobieranie adresu sieciowego... (10)
Pobieranie adresu sieciowego. (2)
Pobieranie adresu sieciowego (9)
Pobieranie adresu sieciowego (2)
Ciągłe pobieranie adresu sieciowego (2)
WiFi pobieranie adresu sieciowego (7)
Ciągłe pobieranie adresu sieciowego (6)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.191 seconds

elektroda.pl temat RSS