Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks ->Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego.. Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
megafoner
Level 6
Location: Wawa
Joined: 16 Oct 2010
Posts: 10
megafoner
Level 6
Post#1 25 Oct 2011 17:44  Topic author   

Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Witam

Posiadam router TP-LINK WR1043ND, do którego za pomocą WIFI podłączone są dwa kompy. Oba posiadają jednakowe karty TP-LINK TL-WN722N.

Pierwszy komp ma zainstalowanego Win7. Wifi działa bez zarzutu.
Drugi komp posiada WinXP Pro SP2. Nie łączy się z siecią za pomocą wifi - pokazuje się informacja: "pobieranie adresu sieciowego" - w nieskończoność.

Jaka może być tego przyczyna?

ps. W oknie konfi. routera, w zakładce Wireless Statistic pojawia się co jakiś czas mój komputer z WinXP (sądząc po MAC), tyle, że ze statusem "STA-ASSOC" (zamiast WPA2-PSK), po czym znika i pojawia się na nowo...

Telefony z WIFI łączą się z siecią bez zarzutu.

Przez kabel sieć funkcjonuje bez zarzutu.

Z góry dziękuję za pomoc - przegrzebałem dziesiątki podobnych tematów, jednak żaden nie pomógł mi w uporaniu się z problemem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#2 25 Oct 2011 17:58    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Zainstaluj SP3.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
megafoner
Level 6
Location: Wawa
Joined: 16 Oct 2010
Posts: 10
megafoner
Level 6
Post#3 25 Oct 2011 19:22  Topic author   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


No niestety. Po instalacji SP3 i wszelkich update'ów problem nadal występuje.

Wykorzystałem nawet telefon jako router wifi i udostępniłem internet gsm. Działa bez problemu.

Musi pojawiać się jakiś konflikt pomiędzy routerem TP-Linka a tym kompem...

Helpful post? + 0
Back to top
luksikpoznan
Level 8
Location: poznan
Joined: 11 Aug 2011
Posts: 15
luksikpoznan
Level 8
Post#4 25 Oct 2011 19:32    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Pobieranie adresu ip na komputerze masz dynamiczne czy na sztywno masz wpisane ? Pytał o podanie hasła do sieci ?

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#5 25 Oct 2011 19:37    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Co używasz do zestawiania połączenia ? programiku producenta karty czy windowsa ?

Dodano po 1 [minuty]:

megafoner wrote:
Oba posiadają jednakowe karty TP-LINK TL-WN722N.

Spróbuj użyć karty WIFI z XP w win7.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
megafoner
Level 6
Location: Wawa
Joined: 16 Oct 2010
Posts: 10
megafoner
Level 6
Post#6 25 Oct 2011 19:50  Topic author   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Zamieniłem karty - dalej to samo. Na win7 działa bez zająknięcia, WinXP odmawia posłuszeństwa.

Próbowałem połączyć się zarówno przez aplikację świeżo ściągniętą ze strony TP-Linka jak i przez wbudowany menedżer połączeń bezprzewodowych. Efekt identyczny.

Na obu kompach dynamiczne IP. Próbowałem ustawić na sztywno - wtedy na WinXP pojawiał się komunikat o ograniczonym połączeniu.

O podanie hasła oczywiście pytał - poprawnie identyfikuje również metodę szyfrowania WPA2-PSK.

DHCP zawiera sporą pulę adresów IP.
Ponadto połączone były równocześnie dodatkowo 2 telefony - WIFI funkcjonowało idealnie.

Nie wiem czy to może mieć znaczenie - router podpięty jest do modemu który nawiązuje połączenie z ISP przez PPPoE. Aczkolwiek w tym momencie nie chodzi nawet o dostęp do internetu tylko połączenie z siecią WIFI ustanowioną przez router.

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#7 25 Oct 2011 20:00    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Na próbę na routerze wyłącz zabezpieczenia WIFI, potem próbuj, WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK.

Helpful post? + 0
Back to top
wasylu
Level 7
Location: Bełchatów
Joined: 30 May 2010
Posts: 21
Post rating: 1
wasylu
Level 7
Post#8 18 Nov 2011 20:25    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


udało się rozwiązac problem?

niestety właśnie nabyłem tplinka i mam podobną przykrą sprawę z wifi

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26369
Helped: 2626
Post rating: 273
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#9 18 Nov 2011 20:29    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


wasylu wrote:
niestety właśnie nabyłem tplinka i mam podobną przykrą sprawę z wifi

Może trochę jaśniej kolego. Więcej szczegółów nam podaj.

Helpful post? + 0
Back to top
wasylu
Level 7
Location: Bełchatów
Joined: 30 May 2010
Posts: 21
Post rating: 1
wasylu
Level 7
Post#10 18 Nov 2011 21:04    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


a proszę bardzo :-)

Otóż mam tplinka tl-wr740n ktory działa z kompem bez problemu o ile jest podłączony przez kabel. Na kompie jest winXP.
Ale gdy próbuje się połączyc poprzez WiFi przy pomocy karty dwl-g630 (pcmcia) na tym samym kompie nie udaje się nawiązac połączenia a jeśli już to status połączenia pojawia się STA-ASSOC i komputer próbuje znaleźć jakiś certyfikat bezpieczeństwa. Na routerze jest wpa2/psk.
Bez problemu natomiast można uzyskać połączenie choćby przez telefon.

Próbowałem już róznych ustawień i bez efektu. Jakby coś nie tak z systemem było albo kartą dlink bo nawet ustawień sieci bezprzewodowej dobrze nie zapamiętuje i kilkakrotnie juz podawać musiałem hasło wpa na kompie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26369
Helped: 2626
Post rating: 273
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#11 18 Nov 2011 21:10    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Twoja karta obsługuje max WPA, nie poradzi sobie z WPA2.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wasylu
Level 7
Location: Bełchatów
Joined: 30 May 2010
Posts: 21
Post rating: 1
wasylu
Level 7
Post#12 18 Nov 2011 22:04    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


ale własnie na tej opcji (wpa) komputer probuje sprawdzic jakis certyfikat bezpieczenstwa czy cos takiego... ?
a komorka łączy sie bez problemu ;/

przy wpa2 wogole nie reagował

Helpful post? + 0
Back to top
kubson.cz
Level 8
Joined: 01 Jan 2012
Posts: 31
kubson.cz
Level 8
Post#13 01 Jan 2012 21:45    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Witam!

Mam podobny problem. Wszystko wydaje się być skonfigurowane dobrze (router Netia Spot). Na dwóch laptopach i telefonie z androidem połączenie z Internetem następuje bez najmniejszych problemów. IP przydzielane jest dynamicznie. Jednak na jednym kompie wciąż jest problem z połączeniem. Pobieranie adresu sieciowego - bez przerwy. System - WinXP SP3, karta sieciowa: TP-LINK TL-WN350GD (jeśli dobrze pamiętam, na pewno TP-Link).

Czego już próbowałem?

- zmiana typu zabezpieczeń (z WPA2 na WPA)
- zmiana ustawień zapory systemowej
- aktualizacja sterowników karty sieciowej
- wymiana karty sieciowej (jakaś Ralinka)

Pomaga reset routera, ale przecież nie będę robić tego za każdym razem. Po wykonaniu reseta routera adres sieciowy jest bezproblemowo pobierany i jest dostęp do Internetu. Co to może oznaczać?

Wnioskuję, że wina leży po stronie systemu, nie wiem, czy słusznie.

Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam serdecznie!

Helpful post? + 0
Back to top
CHACA
Level 43
Location: Zgierz
Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9638
Helped: 864
Post rating: 27
CHACA
Level 43
Post#14 01 Jan 2012 22:04    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Możesz jeszcze przywrócić system do poprzedniej dobrze działajacej konfiguracji aczkolwiek nie jest to zalecane dość często.

Helpful post? + 0
Back to top
kubson.cz
Level 8
Joined: 01 Jan 2012
Posts: 31
kubson.cz
Level 8
Post#15 01 Jan 2012 22:05    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Mógłbym, ale przecież w systemie nic nie zmieniałem...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kubson.cz
Level 8
Joined: 01 Jan 2012
Posts: 31
kubson.cz
Level 8
Post#16 07 Jan 2012 23:35    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


I co, nikt nie ma pomysłu? Sprawdziłem co to dokładnie za karta: TP-Link TL-WN353GD

Sterowniki już przeinstalowywałem. Wciąż tylko "pobieranie adresu sieciowego"... Przypominam, że pomaga tylko reset routera - wtedy adres jest pobierany i jest dostęp do neta.

Ostatnio zmieniłem też na routerze (Netia Spot) rodzaj obsługiwanego standardu 802.11 z g/n na b/g. Nic to nie zmieniło.

Może Wy wiecie co jeszcze może tu stwarzać problem?

Helpful post? + 0
Back to top
Polon_us
Level 38
Joined: 08 Oct 2011
Posts: 3129
Helped: 477
Post rating: 163
Polon_us
Level 38
Post#17 08 Jan 2012 02:14    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Sugerowałbym sprawdzenie, tak na wszelki wypadek, jednego ustawienia w Windows XP. W "Właściwościach sieci bezprzewodowej" kliknąć na zakładkę "Autoryzacja (lub identyfikacja) " i sprawdzić, czy czasem nie jest zaznaczona opcja "Włącz autoryzację IEEE 802.1x dla tej sieci" - ta opcja nie powinna być zaznaczona typowo - chyba, że ktoś celowo sobie to skonfiguruje.
Nie używam polskiego Windows, także moje opisy tych miejsc mogą być trochę nieprecyzyjne, nie tak dokładnie jak w Windows PL.

Helpful post? + 0
Back to top
kubson.cz
Level 8
Joined: 01 Jan 2012
Posts: 31
kubson.cz
Level 8
Post#18 09 Jan 2012 00:18    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Niestety nigdzie nie widzę tego typu ustawień...

Helpful post? + 0
Back to top
Polon_us
Level 38
Joined: 08 Oct 2011
Posts: 3129
Helped: 477
Post rating: 163
Polon_us
Level 38
Post#19 09 Jan 2012 05:34    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Udało mi się znaleźć na Internecie okno tych ustawień w polskim Windows XP. Moje tłumaczenie nie było niestety tym, co jest w rzeczywistości. Mam nadzieję, że poniższy obrazek pomoże znaleźć te ustawienia.
Opcja "Włącz uwierzytelniane metodą IEEE 802.1x dla tej sieci" powinna być wyłączona - choć w poniższym obrazku jest włączona.

Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..

Helpful post? + 0
Back to top
RikasMalinka
Level 13
Location: Radzionków
Joined: 31 Oct 2010
Posts: 101
Helped: 3
RikasMalinka
Level 13
Post#20 10 Jan 2012 11:39    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


wersja softu 2.45.1.2 powinna rozwiązać twój problem, szczególnie jeśli masz 2.45

Helpful post? + 0
Back to top
kubson.cz
Level 8
Joined: 01 Jan 2012
Posts: 31
kubson.cz
Level 8
Post#21 10 Jan 2012 17:35    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Ok, spróbuję i tego, ale jak uzyskać nowszą wersję firmware? Jest gdzieś dostępna, czy trzeba się do nich po nią zgłosić? Jak to przebiega w praktyce?

Helpful post? + -1
Back to top
RikasMalinka
Level 13
Location: Radzionków
Joined: 31 Oct 2010
Posts: 101
Helped: 3
RikasMalinka
Level 13
Post#22 10 Jan 2012 20:43    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


albo infolinia, albo podaj mi na PW numer seryjny NS

Helpful post? + 0
Back to top
kubson.cz
Level 8
Joined: 01 Jan 2012
Posts: 31
kubson.cz
Level 8
Post#23 12 Jan 2012 23:11    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


RikasMalinka, dzięki! O to chodziło. Update rozwiązał problem.

Helpful post? + 0
Back to top
kuczol
Level 10
Joined: 08 Dec 2006
Posts: 24
Post rating: 1
kuczol
Level 10
Post#24 24 Jan 2012 18:17    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


U mnie też update pomógł :) Wielkie dzięki.
Tylko szkoda że ostatnio coś netia kombinuje na minus - łączyło mi się z prędkością ponad 7 Mb, a teraz od jakiegoś czasu mam nieco ponad 5 Mb.

Helpful post? + 0
Back to top
kubson.cz
Level 8
Joined: 01 Jan 2012
Posts: 31
kubson.cz
Level 8
Post#25 20 Apr 2012 01:26    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Swoją drogą dziwne, że nie zapewniają każdemu najbardziej aktualnej wersji softu... Tylko trzeba się o to prosić.

Helpful post? + 0
Back to top
RikasMalinka
Level 13
Location: Radzionków
Joined: 31 Oct 2010
Posts: 101
Helped: 3
RikasMalinka
Level 13
Post#26 20 Apr 2012 09:01    

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Każdy dostaje najnowszą, oficjalną wersję softu zaraz po podłączeniu Netia Spot

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..
Page 1 of 1

Similar topics to router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..

Pobieranie adresu sieciowego - brak internetu w sieci LAN (2)
łączenie internetu przez router - pobieranie adresu sieciowego (16)
Pobieranie adresu sieciowego (17)
Pobieranie adresu sieciowego... (10)
Pobieranie adresu sieciowego. (2)
Pobieranie adresu sieciowego (9)
Pobieranie adresu sieciowego (2)
Ciągłe pobieranie adresu sieciowego (2)
WiFi pobieranie adresu sieciowego (7)
Ciągłe pobieranie adresu sieciowego (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.063 seconds