Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..
Autor
Wiadomość
megafoner
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 10
Miasto: Wawa

Post#1 Post autora tematu 25 Paź 2011 17:44   

Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Witam

Posiadam router TP-LINK WR1043ND, do którego za pomocą WIFI podłączone są dwa kompy. Oba posiadają jednakowe karty TP-LINK TL-WN722N.

Pierwszy komp ma zainstalowanego Win7. Wifi działa bez zarzutu.
Drugi komp posiada WinXP Pro SP2. Nie łączy się z siecią za pomocą wifi - pokazuje się informacja: "pobieranie adresu sieciowego" - w nieskończoność.

Jaka może być tego przyczyna?

ps. W oknie konfi. routera, w zakładce Wireless Statistic pojawia się co jakiś czas mój komputer z WinXP (sądząc po MAC), tyle, że ze statusem "STA-ASSOC" (zamiast WPA2-PSK), po czym znika i pojawia się na nowo...

Telefony z WIFI łączą się z siecią bez zarzutu.

Przez kabel sieć funkcjonuje bez zarzutu.

Z góry dziękuję za pomoc - przegrzebałem dziesiątki podobnych tematów, jednak żaden nie pomógł mi w uporaniu się z problemem.
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17397
Miasto: Adort Kele

Post#2 25 Paź 2011 17:58   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Zainstaluj SP3.
Powrót do góry
   
megafoner
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 10
Miasto: Wawa

Post#3 Post autora tematu 25 Paź 2011 19:22   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


No niestety. Po instalacji SP3 i wszelkich update'ów problem nadal występuje.

Wykorzystałem nawet telefon jako router wifi i udostępniłem internet gsm. Działa bez problemu.

Musi pojawiać się jakiś konflikt pomiędzy routerem TP-Linka a tym kompem...
Powrót do góry
   
luksikpoznan
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Sie 2011
Posty: 15
Miasto: poznan

Post#4 25 Paź 2011 19:32   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Pobieranie adresu ip na komputerze masz dynamiczne czy na sztywno masz wpisane ? Pytał o podanie hasła do sieci ?
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17397
Miasto: Adort Kele

Post#5 25 Paź 2011 19:37   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Co używasz do zestawiania połączenia ? programiku producenta karty czy windowsa ?

Dodano po 1 [minuty]:

megafoner napisał:
Oba posiadają jednakowe karty TP-LINK TL-WN722N.

Spróbuj użyć karty WIFI z XP w win7.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Paź 2011 19:37   





Powrót do góry
   
megafoner
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 10
Miasto: Wawa

Post#6 Post autora tematu 25 Paź 2011 19:50   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Zamieniłem karty - dalej to samo. Na win7 działa bez zająknięcia, WinXP odmawia posłuszeństwa.

Próbowałem połączyć się zarówno przez aplikację świeżo ściągniętą ze strony TP-Linka jak i przez wbudowany menedżer połączeń bezprzewodowych. Efekt identyczny.

Na obu kompach dynamiczne IP. Próbowałem ustawić na sztywno - wtedy na WinXP pojawiał się komunikat o ograniczonym połączeniu.

O podanie hasła oczywiście pytał - poprawnie identyfikuje również metodę szyfrowania WPA2-PSK.

DHCP zawiera sporą pulę adresów IP.
Ponadto połączone były równocześnie dodatkowo 2 telefony - WIFI funkcjonowało idealnie.

Nie wiem czy to może mieć znaczenie - router podpięty jest do modemu który nawiązuje połączenie z ISP przez PPPoE. Aczkolwiek w tym momencie nie chodzi nawet o dostęp do internetu tylko połączenie z siecią WIFI ustanowioną przez router.
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17397
Miasto: Adort Kele

Post#7 25 Paź 2011 20:00   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Na próbę na routerze wyłącz zabezpieczenia WIFI, potem próbuj, WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK.
Powrót do góry
   
wasylu
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 21
Miasto: Bełchatów

Post#8 18 Lis 2011 21:25   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


udało się rozwiązac problem?

niestety właśnie nabyłem tplinka i mam podobną przykrą sprawę z wifi
Powrót do góry
   
jimasek
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 20067
Miasto: Gostyń

Post#9 18 Lis 2011 21:29   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


wasylu napisał:
niestety właśnie nabyłem tplinka i mam podobną przykrą sprawę z wifi

Może trochę jaśniej kolego. Więcej szczegółów nam podaj.
Powrót do góry
   
wasylu
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 21
Miasto: Bełchatów

Post#10 18 Lis 2011 22:04   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


a proszę bardzo :-)

Otóż mam tplinka tl-wr740n ktory działa z kompem bez problemu o ile jest podłączony przez kabel. Na kompie jest winXP.
Ale gdy próbuje się połączyc poprzez WiFi przy pomocy karty dwl-g630 (pcmcia) na tym samym kompie nie udaje się nawiązac połączenia a jeśli już to status połączenia pojawia się STA-ASSOC i komputer próbuje znaleźć jakiś certyfikat bezpieczeństwa. Na routerze jest wpa2/psk.
Bez problemu natomiast można uzyskać połączenie choćby przez telefon.

Próbowałem już róznych ustawień i bez efektu. Jakby coś nie tak z systemem było albo kartą dlink bo nawet ustawień sieci bezprzewodowej dobrze nie zapamiętuje i kilkakrotnie juz podawać musiałem hasło wpa na kompie.
Powrót do góry
   
jimasek
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 20067
Miasto: Gostyń

Post#11 18 Lis 2011 22:10   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Twoja karta obsługuje max WPA, nie poradzi sobie z WPA2.
Powrót do góry
   
wasylu
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 21
Miasto: Bełchatów

Post#12 18 Lis 2011 23:04   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


ale własnie na tej opcji (wpa) komputer probuje sprawdzic jakis certyfikat bezpieczenstwa czy cos takiego... ?
a komorka łączy sie bez problemu ;/

przy wpa2 wogole nie reagował
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lis 2011 23:04   





Powrót do góry
   
kubson.cz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 23

Post#13 01 Sty 2012 22:45   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Witam!

Mam podobny problem. Wszystko wydaje się być skonfigurowane dobrze (router Netia Spot). Na dwóch laptopach i telefonie z androidem połączenie z Internetem następuje bez najmniejszych problemów. IP przydzielane jest dynamicznie. Jednak na jednym kompie wciąż jest problem z połączeniem. Pobieranie adresu sieciowego - bez przerwy. System - WinXP SP3, karta sieciowa: TP-LINK TL-WN350GD (jeśli dobrze pamiętam, na pewno TP-Link).

Czego już próbowałem?

- zmiana typu zabezpieczeń (z WPA2 na WPA)
- zmiana ustawień zapory systemowej
- aktualizacja sterowników karty sieciowej
- wymiana karty sieciowej (jakaś Ralinka)

Pomaga reset routera, ale przecież nie będę robić tego za każdym razem. Po wykonaniu reseta routera adres sieciowy jest bezproblemowo pobierany i jest dostęp do Internetu. Co to może oznaczać?

Wnioskuję, że wina leży po stronie systemu, nie wiem, czy słusznie.

Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam serdecznie!
Powrót do góry
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Sty 2006
Posty: 9040
Miasto: Zgierz

Post#14 01 Sty 2012 23:04   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Możesz jeszcze przywrócić system do poprzedniej dobrze działajacej konfiguracji aczkolwiek nie jest to zalecane dość często.
Powrót do góry
   
kubson.cz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 23

Post#15 01 Sty 2012 23:05   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Mógłbym, ale przecież w systemie nic nie zmieniałem...
Powrót do góry
   
kubson.cz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 23

Post#16 08 Sty 2012 00:35   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


I co, nikt nie ma pomysłu? Sprawdziłem co to dokładnie za karta: TP-Link TL-WN353GD

Sterowniki już przeinstalowywałem. Wciąż tylko "pobieranie adresu sieciowego"... Przypominam, że pomaga tylko reset routera - wtedy adres jest pobierany i jest dostęp do neta.

Ostatnio zmieniłem też na routerze (Netia Spot) rodzaj obsługiwanego standardu 802.11 z g/n na b/g. Nic to nie zmieniło.

Może Wy wiecie co jeszcze może tu stwarzać problem?
Powrót do góry
   
Polon_us
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 08 Paź 2011
Posty: 1131

Post#17 08 Sty 2012 03:14   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Sugerowałbym sprawdzenie, tak na wszelki wypadek, jednego ustawienia w Windows XP. W "Właściwościach sieci bezprzewodowej" kliknąć na zakładkę "Autoryzacja (lub identyfikacja) " i sprawdzić, czy czasem nie jest zaznaczona opcja "Włącz autoryzację IEEE 802.1x dla tej sieci" - ta opcja nie powinna być zaznaczona typowo - chyba, że ktoś celowo sobie to skonfiguruje.
Nie używam polskiego Windows, także moje opisy tych miejsc mogą być trochę nieprecyzyjne, nie tak dokładnie jak w Windows PL.
Powrót do góry
   
kubson.cz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 23

Post#18 09 Sty 2012 01:18   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Niestety nigdzie nie widzę tego typu ustawień...
Powrót do góry
   
Polon_us
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 08 Paź 2011
Posty: 1131

Post#19 09 Sty 2012 06:34   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Udało mi się znaleźć na Internecie okno tych ustawień w polskim Windows XP. Moje tłumaczenie nie było niestety tym, co jest w rzeczywistości. Mam nadzieję, że poniższy obrazek pomoże znaleźć te ustawienia.
Opcja "Włącz uwierzytelniane metodą IEEE 802.1x dla tej sieci" powinna być wyłączona - choć w poniższym obrazku jest włączona.

Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..
Powrót do góry
   
RikasMalinka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 100
Miasto: Radzionków

Post#20 10 Sty 2012 12:39   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


wersja softu 2.45.1.2 powinna rozwiązać twój problem, szczególnie jeśli masz 2.45
Powrót do góry
   
kubson.cz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 23

Post#21 10 Sty 2012 18:35   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Ok, spróbuję i tego, ale jak uzyskać nowszą wersję firmware? Jest gdzieś dostępna, czy trzeba się do nich po nią zgłosić? Jak to przebiega w praktyce?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Sty 2012 18:35   





Powrót do góry
   
RikasMalinka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 100
Miasto: Radzionków

Post#22 10 Sty 2012 21:43   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


albo infolinia, albo podaj mi na PW numer seryjny NS
Powrót do góry
   
kubson.cz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 23

Post#23 13 Sty 2012 00:11   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


RikasMalinka, dzięki! O to chodziło. Update rozwiązał problem.
Powrót do góry
   
kuczol
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 24

Post#24 24 Sty 2012 19:17   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


U mnie też update pomógł :) Wielkie dzięki.
Tylko szkoda że ostatnio coś netia kombinuje na minus - łączyło mi się z prędkością ponad 7 Mb, a teraz od jakiegoś czasu mam nieco ponad 5 Mb.
Powrót do góry
   
kubson.cz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 23

Post#25 20 Kwi 2012 01:26   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Swoją drogą dziwne, że nie zapewniają każdemu najbardziej aktualnej wersji softu... Tylko trzeba się o to prosić.
Powrót do góry
   
RikasMalinka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 100
Miasto: Radzionków

Post#26 20 Kwi 2012 09:01   

Re: Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..


Każdy dostaje najnowszą, oficjalną wersję softu zaraz po podłączeniu Netia Spot
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Router odmawia dostępu do sieci? Pobieranie adresu sieciowego..
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ciągłe pobieranie adresu sieciowego (6)
WiFi pobieranie adresu sieciowego (7)
Ciągłe pobieranie adresu sieciowego (2)
Pobieranie adresu sieciowego (9)
Pobieranie adresu sieciowego. (2)
Pobieranie adresu sieciowego... (10)
Pobieranie adresu sieciowego (17)
łączenie internetu przez router - pobieranie adresu sieciowego (16)
Pobieranie adresu sieciowego - brak internetu w sieci LAN (2)
NetiaSpot - Pobieranie adresu sieciowego. (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS