| Author |
Syntony Poziom 17

|
05 Dec 2004 02:06 Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc |
|
|
|
Witam
Niedawno zrobiłem sobie taki fajny samochod rc, jest to przerobiona zwykła zabawka tylko wymieniłem silnik na taki który pobiera 10A do skrecania dodałem serwo, zasilany jest z pakietu akumulatorkow 8xAA przez elektroniczny reguator obrotów. Jego wymiary to ok 10x20cm. Przy naładowanym do konca pakiecie moze jechac ok 60km/h albo i wiecej. I pomyslałem sobie zeby zrobic z tych samych czesci motor. Wtedy napewno dało by sie osiągnac wieksza predkosc bo nie wytracało by sie tyle mocy przy tarciach wystepujacych na kołach. Ale problem lezy głownie w ustabilizowaniu go podczas jazdy, myslałem o jakims metalowym kole nałozonym na silniczek i przyczepionym pionowo w motorze, działało by to podobnie jak zyroskop, czy cos takiego moze zadziałac? A moze jakis żyroskop elektroniczny?
Pozdrawiam
Syntony
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Dec 2004 02:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lordac Poziom 15

|
05 Dec 2004 02:16 Re: Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc |
|
|
|
Co do zyroskopu elektronicznego to ja słyszałem tylko o takim na swiatłowodzie i leserze; jak by Cię to interesowało to mogę zamieścić koncepcję, ale to chyba zabardzo skomplikowana rzecz do tego celu. Wydaje mi się, ze żyroskop mechaniczny z jakimś najprostszym czujnikiem wychylenia- powiedzmy rzedem zwór na łuku podpietych do różnych rezystancji, a to by wchodziło na wzmacniacz operacyjny sterujący serwem od kierownicy - przynajmniej od tego można by było zacząć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Syntony Poziom 17

|
05 Dec 2004 02:23 Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc |
|
|
|
to chyba zbyt skomplikowane, szczegolnie ze w ten motor ma miec małe wymiary i musze w nim zmiescic jeszcze silnik pakiet odbiornik i regulator obrotow. A z tym podłaczeniem do serwa to by chyba nic nie dało, bo załozmy ze motor sie przechyla to wtedy ten zyroskop by skrecił w druga strone i motor by walnoł w kraweznik, a po za tym nie mógł bym nim sterowac. a co do wykrywania przechyłu to myslałem o czyms takim ze na osi byłby podpiety mały magnes a po bokach magnetrony czy jak to sie tam nazywało:) kiedy motor by sie przechylał to magnes by sie troche obkręcał i zmieniał pole magnetyczne. ale i tak wydaje mi sie ze lepszy by był ten zyroskop z metalowym kólkiem-maja takie na stacji kosmicznej:)
Pozdrawiam
Syntony
|
|
| Back to top |
|
 |
lordac Poziom 15

|
05 Dec 2004 10:25 Re: Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc |
|
|
|
Wczesniejsza propozycja żyroskopu, po przemyśleniu, wydaje mi się nie do zaakceptowania - Twój pomysł jest na to lepszy.
Odpowiedź na sygnał z tego żyroskopu mogła by sterować tylko w jakimś małym zakresie przednim kołem, w wiekszym natomiast nalezało by przesówac jakiś balast; motor powiedzmy przegina się w prawo, koła delikatnie reagują na to skręcając w tą samą i balast przejeżdza na lewo. Dodatkowo stabilizował by ten motor sam żyroskop, jezeli byłby odpowiednio duży.. Co do skręcania, to trzeba by było już tu tylko operowac balastem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Dec 2004 10:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Xitami Poziom 21

|
05 Dec 2004 10:31 Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc |
|
|
|
Poszukaj modelarskich stron o helikopterach, tam też szybkie żyro jest podstawą. Osobna sprawa to masywne koło, samo z siebie stabilizowałoby zabawkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Syntony Poziom 17

|
05 Dec 2004 14:10 Re: Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc |
|
|
|
lordac, a jak proponujesz zrobic to przesowanie balastu bo nie mam cos na to pomysłu wydaje mi sie ze samo takie cos by wystarczyło ale by musiało byc dosc dokładne i wykrywac nawet mały przechył, wydaje mi sie to mało mozliwe.
Xitami-wiem o tych zyro bo sie troche interesuje modelarstwem tylko ze ich cena nie jest zbyt niska:) A nie chciał bym wydac tyle pieniedzy na darmo, bo moze okazac sie ze ten zyroskop bedzie za słaby zeby zrownowazyc taka siłe odsrodkowa. Aha i przetestowałem sposób z tym obracanym kołem przyczepiłem do płaskiego pudełka, podłaczyłem silnik i pudełko zaczeło powoli opadac na bok tak jak by była bardzo mała grawitacja, ale jednak sie przewróciło, a motoru to juz wogóle by nie utrzymało, chyba zeby zrobic tak ze ten zyroskop by tylko spowalniał przewrócenie i ja bym miał czas zeby odbic w druga strone. Moze ktos juz robił cos podobnego i doradzi na ten temat bo chciałbym zeby ten zyroskop był jak najmniej elektroniczny i jak najprostrzy. Zastanawiam sie jeszcze gdzie lepiej umiescic taki zyroskop na dole czy na gorze. Aha zapomniałem napisac ze ten motor ne bedzie mial wiecej jak 30cm długosci a wiec jakies tam duze przesuwane ciezary i duzo elektroniki tez trudno bedzie zmiescic, a chce zeby był tez jak najnizszyto wtedy bedzie łatwiej go stabilizowac.
Pozdrawiam
Syntony
|
|
| Back to top |
|
 |
lordac Poziom 15

|
05 Dec 2004 19:14 Re: Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc |
|
|
|
Myślę, że to przesuwanie balastu mogło by być brane pod uwagę jako ostateczne rozwiązanie, uzupełniające już te, w którym ewentualne przechyły, równoważyło by się delikatnymi skrętami kierownicy. Sam żyroskop, jako element trzymający całość w pionie, to też tylko dodatkowy stabilizator całości, zauważ, że same koła to są dwa żyroskopy i motor raczej będzie „chciał” jechać, niż leżeć.
Nie wiem jak są konstruowane te żyroskopy z modeli helikopterów, ale mam jeszcze taką propozycje; jest coś takiego jak czujnik nacisku wykonany chyba na jakieś ceramice z dwóch rezystorów po jednej i po drugiej stronie… w sumie to jest czujnik odkształceń, ale na pewno jest coś robione równie prosto i tanio jak to. Taki czujnik można sprząc z żyroskopem i już masz przetwornik przechył-napięcie.
|
|
| Back to top |
|
 |
lordac Poziom 15

|
06 Dec 2004 04:09 Re: Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc |
|
|
|
Wpadło mi jeszcze do głowy coś takiego:
Dobrze by było, żeby ten motorek miał dość nisko punkt ciężkości, wtedy, nie burząc bardzo wygladu całości, można ,niby to w miejscu kierowcy, osadzić balast w postaci "wahadła" z regulowanym promieniem - oczywiście "wahadła" z obciążeniem skierowanym do góry. Te wahadło sprzężone by zostało z mechanizmem skrętu kierownicy i gdy układ z żyroskopu wykona delikatne korekty kierownicą, próbując niwelowac przechyły, nasz balast dodatkowo wzmagał by ten efekt o ile sterowanie kierownicą ma dużą rozdzielczość. Także w zakrętach takie wahadło mogło by świetnie się sprawować. Nie jestem mechanikiem, ale i tak wątpie, że da się to w sposób wystarczająco dokładny policzyć dlatego trzeba by było trochę po eksperymentować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Dec 2004 04:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Syntony Poziom 17

|
12 Dec 2004 03:40 Re: Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc |
|
|
|
długo nie odpowiadałem, ale juz jestem:) myslałem nad tym co napisałes i mysle ze najlepiej działał by taki zyroskop ze te masywne koło by spowalniało przewracanie i dawało czas aby wahadło ustabilizowało motor, tylko teraz jeszcze pozostaje złozenie tego wszystkiego i znalezienie jakiegos układu który by sie do tego nadwał, jezeli cos znajde to bede próbował. A co do niskiego punktu ciezkosci to starał bym sie aby byl on jak najnizej ale za nisko i tak sie nie uda, chyba ze podłoga była by 3mm od ziemi.
Pozdrawiam
Syntony
|
|
| Back to top |
|
 |