FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 05 Dec 2004 02:06   

Witam

Niedawno zrobiłem sobie taki fajny samochod rc, jest to przerobiona zwykła zabawka tylko wymieniłem silnik na taki który pobiera 10A do skrecania dodałem serwo, zasilany jest z pakietu akumulatorkow 8xAA przez elektroniczny reguator obrotów. Jego wymiary to ok 10x20cm. Przy naładowanym do konca pakiecie moze jechac ok 60km/h albo i wiecej. I pomyslałem sobie zeby zrobic z tych samych czesci motor. Wtedy napewno dało by sie osiągnac wieksza predkosc bo nie wytracało by sie tyle mocy przy tarciach wystepujacych na kołach. Ale problem lezy głownie w ustabilizowaniu go podczas jazdy, myslałem o jakims metalowym kole nałozonym na silniczek i przyczepionym pionowo w motorze, działało by to podobnie jak zyroskop, czy cos takiego moze zadziałac? A moze jakis żyroskop elektroniczny?

Pozdrawiam
Syntony
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Dec 2004 02:06   

Back to top

lordac
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 05 Dec 2004 02:16   

Re: Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc

Co do zyroskopu elektronicznego to ja słyszałem tylko o takim na swiatłowodzie i leserze; jak by Cię to interesowało to mogę zamieścić koncepcję, ale to chyba zabardzo skomplikowana rzecz do tego celu. Wydaje mi się, ze żyroskop mechaniczny z jakimś najprostszym czujnikiem wychylenia- powiedzmy rzedem zwór na łuku podpietych do różnych rezystancji, a to by wchodziło na wzmacniacz operacyjny sterujący serwem od kierownicy - przynajmniej od tego można by było zacząć.
Back to top

Syntony
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 Post from the author of the topic 05 Dec 2004 02:23   

to chyba zbyt skomplikowane, szczegolnie ze w ten motor ma miec małe wymiary i musze w nim zmiescic jeszcze silnik pakiet odbiornik i regulator obrotow. A z tym podłaczeniem do serwa to by chyba nic nie dało, bo załozmy ze motor sie przechyla to wtedy ten zyroskop by skrecił w druga strone i motor by walnoł w kraweznik, a po za tym nie mógł bym nim sterowac. a co do wykrywania przechyłu to myslałem o czyms takim ze na osi byłby podpiety mały magnes a po bokach magnetrony czy jak to sie tam nazywało:) kiedy motor by sie przechylał to magnes by sie troche obkręcał i zmieniał pole magnetyczne. ale i tak wydaje mi sie ze lepszy by był ten zyroskop z metalowym kólkiem-maja takie na stacji kosmicznej:)

Pozdrawiam
Syntony
Back to top

lordac
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 05 Dec 2004 10:25   

Wczesniejsza propozycja żyroskopu, po przemyśleniu, wydaje mi się nie do zaakceptowania - Twój pomysł jest na to lepszy.
Odpowiedź na sygnał z tego żyroskopu mogła by sterować tylko w jakimś małym zakresie przednim kołem, w wiekszym natomiast nalezało by przesówac jakiś balast; motor powiedzmy przegina się w prawo, koła delikatnie reagują na to skręcając w tą samą i balast przejeżdza na lewo. Dodatkowo stabilizował by ten motor sam żyroskop, jezeli byłby odpowiednio duży.. Co do skręcania, to trzeba by było już tu tylko operowac balastem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Dec 2004 10:25   

Back to top

Xitami
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 05 Dec 2004 10:31   

Poszukaj modelarskich stron o helikopterach, tam też szybkie żyro jest podstawą. Osobna sprawa to masywne koło, samo z siebie stabilizowałoby zabawkę.
Back to top

Syntony
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 Post from the author of the topic 05 Dec 2004 14:10   

lordac, a jak proponujesz zrobic to przesowanie balastu bo nie mam cos na to pomysłu wydaje mi sie ze samo takie cos by wystarczyło ale by musiało byc dosc dokładne i wykrywac nawet mały przechył, wydaje mi sie to mało mozliwe.
Xitami-wiem o tych zyro bo sie troche interesuje modelarstwem tylko ze ich cena nie jest zbyt niska:) A nie chciał bym wydac tyle pieniedzy na darmo, bo moze okazac sie ze ten zyroskop bedzie za słaby zeby zrownowazyc taka siłe odsrodkowa. Aha i przetestowałem sposób z tym obracanym kołem przyczepiłem do płaskiego pudełka, podłaczyłem silnik i pudełko zaczeło powoli opadac na bok tak jak by była bardzo mała grawitacja, ale jednak sie przewróciło, a motoru to juz wogóle by nie utrzymało, chyba zeby zrobic tak ze ten zyroskop by tylko spowalniał przewrócenie i ja bym miał czas zeby odbic w druga strone. Moze ktos juz robił cos podobnego i doradzi na ten temat bo chciałbym zeby ten zyroskop był jak najmniej elektroniczny i jak najprostrzy. Zastanawiam sie jeszcze gdzie lepiej umiescic taki zyroskop na dole czy na gorze. Aha zapomniałem napisac ze ten motor ne bedzie mial wiecej jak 30cm długosci a wiec jakies tam duze przesuwane ciezary i duzo elektroniki tez trudno bedzie zmiescic, a chce zeby był tez jak najnizszyto wtedy bedzie łatwiej go stabilizowac.

Pozdrawiam
Syntony
Back to top

lordac
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 05 Dec 2004 19:14   

Myślę, że to przesuwanie balastu mogło by być brane pod uwagę jako ostateczne rozwiązanie, uzupełniające już te, w którym ewentualne przechyły, równoważyło by się delikatnymi skrętami kierownicy. Sam żyroskop, jako element trzymający całość w pionie, to też tylko dodatkowy stabilizator całości, zauważ, że same koła to są dwa żyroskopy i motor raczej będzie „chciał” jechać, niż leżeć.

Nie wiem jak są konstruowane te żyroskopy z modeli helikopterów, ale mam jeszcze taką propozycje; jest coś takiego jak czujnik nacisku wykonany chyba na jakieś ceramice z dwóch rezystorów po jednej i po drugiej stronie… w sumie to jest czujnik odkształceń, ale na pewno jest coś robione równie prosto i tanio jak to. Taki czujnik można sprząc z żyroskopem i już masz przetwornik przechył-napięcie.
Back to top

lordac
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 06 Dec 2004 04:09   

Wpadło mi jeszcze do głowy coś takiego:

Dobrze by było, żeby ten motorek miał dość nisko punkt ciężkości, wtedy, nie burząc bardzo wygladu całości, można ,niby to w miejscu kierowcy, osadzić balast w postaci "wahadła" z regulowanym promieniem - oczywiście "wahadła" z obciążeniem skierowanym do góry. Te wahadło sprzężone by zostało z mechanizmem skrętu kierownicy i gdy układ z żyroskopu wykona delikatne korekty kierownicą, próbując niwelowac przechyły, nasz balast dodatkowo wzmagał by ten efekt o ile sterowanie kierownicą ma dużą rozdzielczość. Także w zakrętach takie wahadło mogło by świetnie się sprawować. Nie jestem mechanikiem, ale i tak wątpie, że da się to w sposób wystarczająco dokładny policzyć dlatego trzeba by było trochę po eksperymentować.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Dec 2004 04:09   

Back to top

Syntony
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 Post from the author of the topic 12 Dec 2004 03:40   

długo nie odpowiadałem, ale juz jestem:) myslałem nad tym co napisałes i mysle ze najlepiej działał by taki zyroskop ze te masywne koło by spowalniało przewracanie i dawało czas aby wahadło ustabilizowało motor, tylko teraz jeszcze pozostaje złozenie tego wszystkiego i znalezienie jakiegos układu który by sie do tego nadwał, jezeli cos znajde to bede próbował. A co do niskiego punktu ciezkosci to starał bym sie aby byl on jak najnizej ale za nisko i tak sie nie uda, chyba ze podłoga była by 3mm od ziemi.

Pozdrawiam
Syntony
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Troche nietypowy temat:)- żyroskop do motoru rc
Page 1 of 1
Similar topics
Budowa urządzenia samopoziomującego żyroskop (6)
Żyroskop modelarski - sygnał na wyjściu (13)
Żyroskop i błąd całkowania (18)
Poszukuję żyroskop IDG300 (1)
Żyroskop XV-3500CB Gyroscope (2)
Żyroskop? szukam schematu (5)
Żyroskop vs enkoder (9)
Troche wiadomości na temat elektroniki!!! (3)

Page generation time: 0.131 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed