| Author |
irema Poziom 4

|
05 Dec 2004 12:43 urządzenie wielofunkcyjne HP d 125xi scanner parametr error |
|
|
|
Mam problem z kombajnem HP d 125xi. Po wyjęciu modułu lasera, który był sprawny i zamontowaniu z powrotem do maszyny na wyswietlaczu pojawia się informacja "scanner failure". Nic nie działa, ani ksero ani drukarka. Jeżeli możecie mi pomóc w rozwiązaniu problemu to będę wdzięczny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kazik Poziom 22

|
05 Dec 2004 23:43 Re: urządzenie wielofunkcyjne HP d 125xi scanner parametr er |
|
|
|
Powody mogą być dwa: albo "załatwiłeś" przez elektrostatykę któryś z modułów urządzenia albo coś źle poskładałeś.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Dec 2004 23:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
irema Poziom 4

|
06 Dec 2004 09:23 Re: urządzenie wielofunkcyjne HP d 125xi scanner parametr er |
|
|
|
Niby prawda, gdyby nie to , że składałem nie raz takie podzespoły. Co prawda w drukarkach laserowych, czy tez w kserokopiarkach.
Nie neguję mozliwości uszkodzenia elektrostatycznego, nie mniej jednak mam w naprawie drugie urządzenie wielofunkcyjne HP 7150, które ma taki sam objaw. Czy ma ktoś program diagnostyczny do w.w. urządzeń ?
Ponadto nie mogę za pomocą komputera ustawić żadnych parametrów dla skanera. Pracuję na ME. Sterowniki ściągnięte z Internetu ze strony oficjalnej HP.
Serwis HP proponuje na w.w. usterkę zamianę na nowy + spora gotówka.
Sądzę, że przesadzają, nawet gdyby był uszkodzony laser to i tak nie jest to warte tych pieniędzy, które miałbym im zapłacić.
Oczekuje nadal na pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Dec 2004 09:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kosmita Poziom 24

|
06 Dec 2004 12:07 urządzenie wielofunkcyjne HP d 125xi scanner parametr error |
|
|
|
Modóły laserów HP mają czujniki wiązki (do synchronizacji słóżą) i tego rodzaju komunikaty pojawiają się w momencie jak czunik nie "czuje" lasera... powodów sie domyśl rada kazika może być słuszna.. ty masz modół przed sobą więc moge gdybać: otóż w modółach owych diody laserowe zasłaniane są mechaniczną przesłoną (nie we wszystkich) , która współpracuje z na przykład klapą, pokrywa etc.... rada rozbierz, zobacz jak tam w środku jest to zrobione może coś trzeba naciągnąć żeby było dobrze złożone... no chyba że hp zaczeło montoać pasma, które bardzo łatwo uszkodzić.a jeszcze jedno może nie chodzi o laser scanner tylko o scanner :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Dec 2004 12:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Woter Poziom 16

|
06 Dec 2004 20:19 Re: urządzenie wielofunkcyjne HP d 125xi scanner parametr er |
|
|
|
Witam.
Wyczyść lustra tzn. całą optykę oraz sprawdz czy podłączyłeś dobrze lampe.
jest jeszcze czyjnik pozycji skanera, prawdopodobnie takie przeźroczyste kułeczko w czujniku optycznym, jak jest brudne to pokazuje się błąd skanera.
A może padła lampa??
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
irema Poziom 4

|
08 Dec 2004 09:31 Re: urządzenie wielofunkcyjne HP d 125xi scanner parametr er |
|
|
|
Dzięki za pomoc. Niestety zmuszony zostałem do oddania do serwisu HP.
Uszkodzony moduł scannera. Podobno jest to typowa usterka w tych urządzeniach.
|
|
| Back to top |
|
 |
kosmita Poziom 24

|
08 Dec 2004 09:51 urządzenie wielofunkcyjne HP d 125xi scanner parametr error |
|
|
|
Zaraz zaraz modół skanera który skanuje kartki czy lasera?? bo ja już z tej "angielszczyzny" nic nie rozymiem :|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Dec 2004 09:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
printers Poziom 12

|
08 Dec 2004 10:44 Re: urządzenie wielofunkcyjne HP d 125xi scanner parametr er |
|
|
|
Kosmita-jakiego lasera, przecież to atramentówka,tam jest tylko moduł kopiujący.
|
|
| Back to top |
|
 |
kosmita Poziom 24

|
08 Dec 2004 10:57 Re: urządzenie wielofunkcyjne HP d 125xi scanner parametr er |
|
|
|
| irema wrote: |
| Po wyjęciu modułu lasera |
OK moja wina :( ale użytkownik irema też ładnie napisał.. znam na pamięc ok setki sprzętów (nawet numery katalogowe podstawowych części) okazuje sie że to za mało ehhh człowiek uczy sie całe życie... następnym razem jak się okaże że trość postu jest wprowadzająca w błąd, niepoprawnie opisana, to będe ostrzeżenia dawał..
temat zamykam
|
|
| Back to top |
|
 |