Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?
Autor
Wiadomość
Prorok78
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 53
Miasto: Zawiercie

Post#1 Post autora tematu 27 Paź 2011 15:00   

Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?


Witam.
Szukałem odpowiedniego działu ale nie znalazłem lepszego, tak więc jeśli jest taki to proszę z góry o przeniesienie wątku.

Problem mam następujący - montuję podgrzewanie lusterek w samochodzie i chcę mieć możliwość ich niezależnego włączania.
Sprawa banalna prawda?. :) No tak - wyłącznik jaki mam to coś takiego:
Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?

Nie dokładnie ten ale wygląda tak samo (brak mu tylko opisów podłączenia).

No i teraz tak: jak bym nie podłączał, to w momencie kiedy wyłącznik świeci, na odbiorniku mam 0.5 V, natomiast, gdy pstryknę i zgaśnie podświetlenie, na odbiorniku mam 12V (tak ma być)...
Jak to cholerstwo podłączyć tak, by świeciło, gdy włączone?
Podłączenie wg takiego schematu: pominąłem na rysunku bezpiecznik.:)
Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?
Powrót do góry
   
gwarych
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Wrz 2005
Posty: 284
Miasto: Częstochowa

Post#2 27 Paź 2011 17:36   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


Jeżeli Twój wyłącznik ma trzy nóżki, to w takim układzie jak podłączysz tylko dwie tak będzie działał niestety :D

Żeby świecił, źródło światła musi dostawać i plus i minus, który dostaje przez obciążenie. Jeżeli zamykasz przełącznik podając pełny prąd na obciążenie, zwierasz końcówki źródła światła.

Ale można zakombinować inaczej :D - jeżeli źródło światła jest podłączone pomiędzy środek i masę:

Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Paź 2011 17:36   





Powrót do góry
   
daritos83
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 20
Miasto: Łapanów

Post#3 29 Paź 2011 19:37   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


Witam,

w podobnym temacie - bo takie samego nie odnalazłem- podłączyłem włącznik kołyskowy w samochodzie i wszystko działa i świeci, tylko że świeci za jasno. wieczorem aż kłuje w oczy. Ma ktoś jakiś pomysł jak go zciemnić? Myślełem o jakimś oporniku (jakim?) na masie...ale nie znam się dobrze na tym więc pytam uprzejmie:)

Dodam, że włącznik podłączony jest dokładnie tak samo jak na obrazku wyżej - prąd jest przerwany włącznikiem, a masa doprowadzona na stałe.
Powrót do góry
   
szod
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Kwi 2003
Posty: 1585

Post#4 29 Paź 2011 20:02   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


Poeksperymentować z rezystorem pomiędzy masą a przełącznikiem. Daj na początek np. 1kΩ. Potem sobie według niego dobierzesz właściwy. Oczywiście zakładam że we włączniku masz LED, bo jeśli to jakiś wynalazek z żaróweczką to rezystor musi być większej mocy niż do diody i sporo mniejszej rezystancji.
Powrót do góry
   
daritos83
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 20
Miasto: Łapanów

Post#5 30 Paź 2011 14:25   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


Dziękuję za odpowiedź. :D Myślę, że w środku raczej jest dioda bo sam włącznik jest małych rozmiarów.

Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?

Tylko ten z obrazka jest na 250V a mój na 12V.

Mam jeszcze pytania jak taki rezystor najlepiej umocować w instalacji tak żeby się nie wypiął, nie ukruszył, w samochodzie wiadomo trochę trzęsie zwłaszcza na naszych drogach.Nie wiem czy są jakieś specjalne obudowy lub gniazda pod taki rezystor?
Powrót do góry
   
jdubowski
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 10364
Miasto: JO90LH

Post#6 30 Paź 2011 15:12   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


daritos83 napisał:
Mam jeszcze pytania jak taki rezystor najlepiej umocować w instalacji tak żeby się nie wypiął, nie ukruszył, w samochodzie wiadomo trochę trzęsie zwłaszcza na naszych drogach.Nie wiem czy są jakieś specjalne obudowy lub gniazda pod taki rezystor?

Wlutować w przecięty przewód i zabezpieczyć koszulką termokurczliwą (można 2 warstwy) zachodzacą po 20mm na izolację przewodu z każdej strony.
Powrót do góry
   
daritos83
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 20
Miasto: Łapanów

Post#7 30 Paź 2011 15:22   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


Super bardzo dziękuję za pomoc :)
Powrót do góry
   
Prorok78
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 53
Miasto: Zawiercie

Post#8 Post autora tematu 30 Paź 2011 20:06   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


gwarych napisał:
Jeżeli Twój wyłącznik ma trzy nóżki, to w takim układzie jak podłączysz tylko dwie tak będzie działał niestety :D

Żeby świecił, źródło światła musi dostawać i plus i minus, który dostaje przez obciążenie. Jeżeli zamykasz przełącznik podając pełny prąd na obciążenie, zwierasz końcówki źródła światła.

Ale można zakombinować inaczej :D - jeżeli źródło światła jest podłączone pomiędzy środek i masę:

Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?


dzieki za schemat :) - upewnie sie tylko - R wpiete pomiedzy srodkowy pin a mase to odbiornik - mam racje ?:)
Powrót do góry
   
luke666
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Kwi 2005
Posty: 2483
Miasto: Łódź

Post#9 30 Paź 2011 20:22   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


Prorok78 napisał:
upewnie sie tylko - R wpiete pomiedzy srodkowy pin a mase to odbiornik - mam racje ?

Tak, Ro to odbiornik.
Powrót do góry
   
daritos83
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 20
Miasto: Łapanów

Post#10 31 Paź 2011 19:02   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


Witam ,
zwracam się z ponownym pytaniem: jaki dobrać opornik do tego włącznika 12V aby świecił nieco ciemniej -tak o połowę jasności ?

Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?

Kolega już mi odpowiedział, ale podał rozwiązanie dla diody, a tam chyba jednak jest mała żarówka ponieważ włącznik mocno i szybko się nagrzewa.

Pytam ponownie ponieważ nie chce czegoś źle zrobić i uniknąć pożaru auta.

PS. czy opornik się nagrzewa podczas pracy?

Jeszcze raz dziękuję za udzielone porady:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Paź 2011 19:02   





Powrót do góry
   
szod
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Kwi 2003
Posty: 1585

Post#11 31 Paź 2011 21:35   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


To już musisz poeksperymentować. Nie wiadomo jaka żarówka tam jest. Jak masz miernik to możesz zmierzyć pobór prądu. Na początek weź jakiś rezystor o mocy minimum 1W i kilkanaście - kilkadziesiąt Ω i spróbuj jak to będzie działać i jak bardzo będzie się grzał.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Paź 2011 21:35   





Powrót do góry
   
trex64
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 4

Post#12 29 Gru 2011 15:36   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


Witam, mam problem, kupiłem przełącznik kołyskowy 250V. Jest podświetlany. Zamontowałem go w listwie zasiljącej gdyż stary się zepsół. Stary zapalał się jak go włączyłem na ON i prąd płyną w listwie. A ten nowy zamontowałem i listwa działa, z tym, że przełącznik świeci się cały czas, tzn. czy go dam na ON płynie prąd w listiwie i czy go dam na OFF nie płynie prąd w listwie, to i tak on się świeci. Czy da się jakoś go inaczej zamontować by świecił się tylko jak jest na ON ?? Bardzo prosze o pomoc. Może to wina samego przełącznika?.
Poniższe zdjęcie przedstawia ten przełącznik.
Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?
Powrót do góry
   
jdubowski
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 10364
Miasto: JO90LH

Post#13 29 Gru 2011 16:07   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


trex64 napisał:
Witam, mam problem, kupiłem przełącznik kołyskowy 250V. Jest podświetlany. Zamontowałem go w listwie zasiljącej gdyż stary się zepsół. Stary zapalał się jak go włączyłem na ON i prąd płyną w listwie. A ten nowy zamontowałem i listwa działa, z tym, że przełącznik świeci się cały czas, tzn. czy go dam na ON płynie prąd w listiwie i czy go dam na OFF nie płynie prąd w listwie, to i tak on się świeci. Czy da się jakoś go inaczej zamontować by świecił się tylko jak jest na ON ??


Da się - zamień przewód idący do gniazd z przewodem przychodzącym od wtyczki sieciowej.
Powrót do góry
   
trex64
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 4

Post#14 30 Gru 2011 15:44   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


dzięki za odpowiedź. Ciesze się, że da się to zrobić :) Ale niesty nie kapuje jeszcze do końca. Sorki, ale jestem troche w tym zielony, dlatego proszę się nie zrażać tylko dotłumaczyć. Zrobiłem schemat jak to mniej więcej podpiołem. Proszę doradzić według mojego schematu, które kable zamienić aby mogło to zadziałać, tzn. aby przełącznik świecił się tylko gdy jest na ON. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Mój schemat, jak to mniej więcej podpiołem:

Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?
Powrót do góry
   
Krzykku
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 19
Miasto: Krosno

Post#15 09 Mar 2012 14:17   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


Cześć

A ja zapytam o co innego mianowicie mam taki przełącznik jak autor ale chciałbym go podłączyć pod przekaźnik dodatkowych lamp w samochodzie ale tak aby podświetlał się wraz z zapaleniem świateł i świecił cały czas obojętnie czy jest na ON czy OFF - jest to do zrobienia?
Powrót do góry
   
jdubowski
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 10364
Miasto: JO90LH

Post#16 09 Mar 2012 15:39   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


Krzykku napisał:
A ja zapytam o co innego mianowicie mam taki przełącznik jak autor ale chciałbym go podłączyć pod przekaźnik dodatkowych lamp w samochodzie ale tak aby podświetlał się wraz z zapaleniem świateł i świecił cały czas obojętnie czy jest na ON czy OFF - jest to do zrobienia?


Jest do zrobienia z tym że musisz ten wyłącznik umieścić od strony masy.
Powrót do góry
   
Krzykku
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 19
Miasto: Krosno

Post#17 09 Mar 2012 22:35   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć??


OK, dzięki ale czy mógłbyś bardziej rozwinąć temat? tzn. gdzie co podłączyć?
Sprawdziłem jak działa taki włącznik i jest tam w środku taka blaszka która przesuwając się zwiera odpowiednio piny 1 i 2 lub w drugiej pozycji 2 i 3. Zakładając że pod 1 i 2 jest podłączona żaróweczka to gdzie mam podłączyć zwieranie obwodu świateł tak aby niezależnie od pozycji włącznika świeciła żaróweczka ?
Powrót do góry
   
jdubowski
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 10364
Miasto: JO90LH

Post#18 09 Mar 2012 23:53   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?


Krzykku napisał:
Sprawdziłem jak działa taki włącznik i jest tam w środku taka blaszka która przesuwając się zwiera odpowiednio piny 1 i 2 lub w drugiej pozycji 2 i 3. Zakładając że pod 1 i 2 jest podłączona żaróweczka to gdzie mam podłączyć zwieranie obwodu świateł tak aby niezależnie od pozycji włącznika świeciła żaróweczka ?


Wyłącznik ze stykami zwierającymi żarówkę w twoim zastosowaniu nie moze być użyty.
Powrót do góry
   
burczynski82
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 2

Post#19 02 Lip 2013 23:44   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?


Witam, proszę o pomoc.
Oto mój włącznik od alarmu Vectra C.
Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?


Chciałbym móc włączać/wyłączać nim zestaw bluetooth przewodowy.
W zasadzie mam takie dwa, jeden jest oryginalnie zamontowany w desce i działa z alarmem a drugi chciałem właśnie wykorzystać jako przełącznik zasilania bluetooth w osobnej instalacji.

Moje pytanie brzmi czy ten przełącznik się nada do tego.
Oryginalny przełącznik alarmu działa z alarmem i mruga wolno/szybko w zależności od uzbrojenia alarmu.

Drugiego takiego przełącznika chcę użyć ze względu na estetykę.
Nie chciałbym wciskać w deskę jakiegoś zwykłego przełącznika z podświetlaniem -to ostateczna wersja.


Czy da się to podłączyć tak żeby świecił po załączeniu zasilana zestawu bluetooth.(rozumiem ze mrugał nie będzie bo sam alarm podaje mu sygnał i dlatego mruga).

Dziękuje
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lip 2013 23:44   





Powrót do góry
   
jdubowski
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 10364
Miasto: JO90LH

Post#20 03 Lip 2013 03:35   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?


burczynski82 napisał:
Chciałbym móc włączać/wyłączać nim zestaw bluetooth przewodowy.
W zasadzie mam takie dwa, jeden jest oryginalnie zamontowany w desce i działa z alarmem a drugi chciałem właśnie wykorzystać jako przełącznik zasilania bluetooth w osobnej instalacji.


Za mało informacji - jaki układ styków?
Wyłącznik jest bistabilny?
Powrót do góry
   
burczynski82
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 2

Post#21 03 Lip 2013 21:45   

Re: Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?


tak wygladaja styki
Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?



jeden przycisk już jest u góry, na dole wolne miejsce po zdjeciu zaślepki
Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?


a tak wyglada przycisk ALARM po zdjeciu frontu, są tam dwie diody nie wiem dlaczego, u mnie działa tylko ta pod spodem -czerwona
(być może w bogatszej wersji ta druga dioda zółta do czegoś słóży)
Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Włącznik podświetlany - jak to podłączyć?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
włącznik podświetlany 4 nóżki jak podłączyć ? (8)
Włącznik 250V podświetlany - jak podłączyć aby świecił? (7)
Włącznik podświetlany-jakie napięcie? (7)
Jak podłączyć włącznik kołyskowy? (15)
Jak podłączyć włącznik wiertarki. (4)
Lampa włącznik ! Jak podłączyć ? (4)
Jak podłączyć ten włącznik? (6)
Renault Clio 01 - jak podłączyć włącznik halogenów? (1)
Jak podłączyć dwa dzwonki pod jeden włącznik? (2)
Włącznik gwiazda trójkąt jak podłączyć do silnika 27kW (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.089 seconds

elektroda.pl temat RSS