Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zakłócenia w radiu samochodowym


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RadiaSamochodowe Serwis -> Zakłócenia w radiu samochodowym
Autor
Wiadomość
kris3000
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 04 Cze 2004
Posty: 33

Post#1 Post autora tematu 05 Gru 2004 18:14   

Zakłócenia w radiu samochodowym


Witam. Otóż mam taki problem: Kupiłem sobie radio samochodowe UNIVERSUM na CD/MP3 wszystko ładnie pięknie gra, nie jest to jakis bubel, ale jak podlacze wzmacniacz do niego (do wyjscia na wzmacniacz) to w glosnikach przyłaczonych do wzmacniacza słychac "jak pracuje czytnik w radiu" i to tak glosno ze zagłusza muzyke. Jaka może byc tego przyczyna. POMOCY!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Gru 2004 18:14   





Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#2 05 Gru 2004 19:28   

Zakłócenia w radiu samochodowym


niestety ale to wygląda albo na zbyt dużą czułość wejścia wzmacniacza i niestety ale na tandetność tego radia. Ciekawe co rozumiesz przez "jak pracuje czytnik w radiu" ?

SławeK
Powrót do góry
   
axeland
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 02 Cze 2002
Posty: 300
Miasto: Bielsko-Biała

Post#3 05 Gru 2004 19:30   

Re: Zakłócenia w radiu samochodowym


Możliwe przyczyny :
Długie i nie ekranowane kable , brak filtra na zasilanu wzmacniacza , błędne prowadzenie masy .
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
kris3000
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 04 Cze 2004
Posty: 33

Post#4 Post autora tematu 08 Gru 2004 20:49   

Re: Zakłócenia w radiu samochodowym


No wiec kable maja okolo 5 m ale sa ekranowane, zaklocenia sa tego typu że np jesli przesuwa sie czytnik to slychac to we wzmacniaczu, ale we wzmacniaczu od radia jest ok. A o co dokładniej chodzi "że masa jest źle poprowadzona"?
Powrót do góry
   
axeland
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 02 Cze 2002
Posty: 300
Miasto: Bielsko-Biała

Post#5 09 Gru 2004 00:31   

Re: Zakłócenia w radiu samochodowym


A jak się zachowuje cd na krótrzym kabelku czy jest tak samo , filtr na zasilanu dodatkowego wzmacniacza jest nie napisałeś , u mnie np było podobnie "w brzęczku " no może nie aż tak bardzo mnie to denerwowało , pomogły dotakowe filtry i musiałem dodatkowo umasować cd ( kombinowałem jesze z masą kabelków sygnałowych wychodzocą z radia odlutowałem ekran od strony radia) . Problem jest nadal ale jest ledwo ledwo słyszalny i nie jest tak denerwujący jak był na początku .
Powrót do góry
   
TREQ
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 26 Lip 2003
Posty: 31

Post#6 09 Gru 2004 08:41   

Re: Zakłócenia w radiu samochodowym


witam,
a czy podczes pracy silnika nie wpływa on na zakłócenia??

pozdr.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Gru 2004 08:41   





Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#7 09 Gru 2004 16:02   

Zakłócenia w radiu samochodowym


Opisana usterka wyraźnie świadczy o tandetnej konstrukcji radia. Występuje efekt nazywany mikrofonowym. Jeden silnik który akurat pracuje emituje pole elektryczne które wyindukowuje się w innej cewce lub silniku dając zakłócenie które przedostaje przez masę lub zasilanie do układów przedwzmacniacza.


SławeK
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Gru 2004 16:02   





Powrót do góry
   
kris3000
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 04 Cze 2004
Posty: 33

Post#8 Post autora tematu 09 Gru 2004 20:10   

Re: Zakłócenia w radiu samochodowym


Do uzytkownika TREQ: tak to wlasnie są zakłocenia z czytnika.
A z kolei jesli to silnik robi zakłocenia to czemu nie ma ich we wzmacniaczu wbudowanym w radio, tylko na wyjsciu audio???
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#9 09 Gru 2004 20:22   

Zakłócenia w radiu samochodowym


Taki problem należało by dokładnie przestudiować. Np wyjęcie mechanizmu i uruchomienie go (jeśli jest na dłużesz taśmie) nieco wyżej nad płytą radia mogło by coś rozjaśnić. Mogą to być szczotki któregoś silnika albo akurat przedwzmacniacz do tych wyjść znajduje sie pod którym silnikiem mechanizmu. A dlaczego nie ma ich na wzmacniaczu radia ? Może wysterowanie koncówki mocy jest takie że tego nie słychać. W markowym radiu należało by szukać uszkodzenia ale w tandetnej konstrukcji trudno się połapać czy jest to taki urok, wada konstrukcyjna czy usterka. Ale komu by się chciało poprawiać fabrykę.

SławeK
Powrót do góry
   
kris3000
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 04 Cze 2004
Posty: 33

Post#10 Post autora tematu 09 Gru 2004 20:37   

Re: Zakłócenia w radiu samochodowym


Jeszcze jedno ostatnie pytanko do Sławka. Czy to co opisales moze byc mozliwe przy tym co opisalem ponizej dokladnie: Otóż sprawdzilem, we wzmacniaczu radia nie ma nawet jednego najcichszego szumu, a we wzmacniaczu zewnętrznym to zagłusza muzykę, jakwylącze filtr basowy we wzmacniaku tojuz wogole prawie nic nie slychac po za zakloceniami. Czy wiec mozliwe jest wywolanie takich zaklocen w jednym ukladzie, przy czym w drugim nie ma nawet najmniejszych?
Powrót do góry
   
JAFO
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Maj 2004
Posty: 700
Miasto: NLI

Post#11 09 Gru 2004 20:45   

Re: Zakłócenia w radiu samochodowym


Problem tych zakłóceń jest opisany na tej stronie:
http://www.cdincar.prv.pl/
na samym dole.
Jest też link do filtra na wyjścia kanałów.
Nie wiem, na ile skuteczny, ale jest.

Oczywiście nazwy źródeł są inne, bo jest to projekt autora, ale wiadomo, o co chodzi.

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#12 10 Gru 2004 00:25   

Zakłócenia w radiu samochodowym


Ta strona to amatorska "ośla łączka". Ale czasem takie farmazony się sprawdzają. co nie zmienia fakt że uważam to za zabawę dla początkujących elektroników niż poprawne i skuteczne rozwiązanie. Ja bym ten układ nazwał wycinaczem wysokich tonów.;-)

SławeK
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Gru 2004 00:25   





Powrót do góry
   
olecki
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 909
Miasto: Rzeszow

Post#13 10 Gru 2004 02:52   

Re: Zakłócenia w radiu samochodowym


A ja jestem ciekaw co by dało wymienienie optyki....objaw wskazuje na uszkodzony laser-jesli masz mozliwość to podstaw-zwłaszcza jesli w głosniku słychać trzask "analogowej płyty"
Powrót do góry
   
TREQ
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 26 Lip 2003
Posty: 31

Post#14 10 Gru 2004 07:57   

Re: Zakłócenia w radiu samochodowym


do kris3000
nie chodzi mi o wpływ silniczka mechaniki, bo to już wiem, ale o silnik samochodu (czyt.: motor)

pozdr.
Powrót do góry
   
kris3000
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 04 Cze 2004
Posty: 33

Post#15 Post autora tematu 10 Gru 2004 15:10   

Re: Zakłócenia w radiu samochodowym


No wiec pracujący silnik samochodu nie ma wpływu na zakłocenia, zakłócenia robi TYLKO I WYŁĄCZNIE silniczek w radiu, jesli tamto urządzenie to "wycinacz wysokich tonów" to nie wiem czy pomorze, bo zakłoceniami są tak wysokie jak i niskie tony, urządzenie spróbuję jednak zobic. Radio kosztowało 500PLN wiec wole go nie rozkrecać :-)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RadiaSamochodowe Serwis -> Zakłócenia w radiu samochodowym
Strona 1 z 1
Podobne tematy
pamięć w radiu samochodowym (4)
Słuchawki w radiu samochodowym (2)
AUX in w Radiu samochodowym (3)
Konwerter CB/MW w radiu samochodowym (7)
czerwony! radiator w radiu samochodowym (6)
Jak podłączyć CD w radiu samochodowym? (1)
Problem z wyświetlaczem w radiu samochodowym. (2)
komunikat safe w radiu samochodowym (6)
Wyjście słuchawkowe w radiu samochodowym...? (8)
Laser CD/MP3 w radiu samochodowym (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.106 seconds

elektroda.pl temat RSS