FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

G³o¶ny komputer, pasta, procesor... ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer Cooling -> G³o¶ny komputer, pasta, procesor... ?
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 30 Oct 2011 23:12   

WItam wszystkich uzytkownikow tego forum.Od miesiaca zmagam sie z problemem warczacego komputera.Ma juz on 4 lata ale jest dobry

2GB ram
AND Athlon(tm) 64 X2 Dual
Core Processor 5200+ 2.61GHz

Okolo miesiaca temu komputer chodzil mi tak cicho ze go nie slyszalem a teraz warczy jak traktor.Przy wlaczeniu otworzylem blache boczna okazalo sie ze ten WIELKI wiatrak solidnie przymocowany do plyty glownej glosno chodzi probowalem go odczepic pierw zatrzask wlasciwie mala d¼wignia ale boje sie aby nic nie uszkodzic na plycie glownej gdyz nigdy nic sam nie wymienialem.Nigdy nie zmienialem pasty na procesorze ktory jest pod tym wiatrakiem jak myslicie to od tego? odczepic ten wiatrak pierw Ten zatrzask czarny pozniej srebrne klamry odczepic procka nasmarowac pasta i na nowo po oczyszczeniu go przykrecic czy to nie jest od tego?.Jestem bardzo malo doswiadczony w tych sprawach bo jedynie co umiem zrobic z tych trudniejszych rzeczy to wgrac system ale z wymiana 0 prosze o rady z gory bardzo dziekuje i czekam z niecierpliwoscia martwie sie zeby nic sie nie zepsulo plyta czy cos ://
Back to top

Kasek21
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 30 Oct 2011 23:15   

Re: GLOSNY KOMPUTER,PASTA,PROCEK

Wentylator - wiatraki s± w Holandii.

Na pewno ha³asuje wentylator na radiatorze CPU?
(zatrzymaj palcem na chwilkê to siê przekonasz).

Jak± temperaturê ma CPU?
Daj screen z programu HWMonitor.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Oct 2011 23:15   

Back to top

sztangar1997
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 Post from the author of the topic 30 Oct 2011 23:24   

a nie spali sie procek jak na chwile wiatracze3k zatrzymam? a screena juz wstawiam

http://www.speedyshare.com/files/30998226/hwww.bmp screen z tego programu podglad

Zmieñ sposób wklejania grafiki http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
[jankolo]

Back to top

Kasek21
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 30 Oct 2011 23:31   

Stosuj siê do:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

Nic siê nie stanie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Oct 2011 23:31   

Back to top

sztangar1997
Poziom 8
Poziom 8

Post#5 Post from the author of the topic 30 Oct 2011 23:33   

G³o¶ny komputer, pasta, procesor... ? zatrzymalem na chwile i jednak nie jego krecenie to powoduje obok jeszcze tego wiatraka znajduje mniejszy i to on chyba wydaje te dzwieki albo cos na plycie glownej.Tak !!! kiedy go zatrzymalem jak ten ktory mi kazales ucichlo znacznie!!! kiedys na tym wiatraczku malym wlasnie byla naklejka firmy zerwalem ja i przestalo wydawac dziweki ale widocznie teraz gdy jej nie ma znowu sie to pojawilo co zrobic wiatrak jest w bardzo dobrym stanie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Oct 2011 23:33   

Back to top

wariato
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 30 Oct 2011 23:38   

Temperatura ujdzie. Grafika za to ma do¶æ wysok± temperaturê. Czy przeczyszcza³e¶ wszystkie radiatory/wentylatory z kurzu w tym na grafice ? Chyba ¿e masz wersjê ch³odzon± pasywnie.

Zakup sobie pastê np Zalman STG2 kosztuje niewiele, zdemontuj ch³odzenie, wyczy¶æ star± pastê z procesora i radiatora, przemyj radiator w cie³ej wodzie (tylko bez wentylatora) nastêpnie na³ó¿ now± "porcjê" pasty najlepiej krzy¿yk na ¶rodku (nie za du¿y) i zamontuj ch³odzenie.

Poka¿ zdjêcie je¶li masz tak± mo¿liwo¶æ jakie masz tam dok³adnie ch³odzenie na tym CPU i jak wygl±da ca³a p³yta g³ówna.
Back to top

sztangar1997
Poziom 8
Poziom 8

Post#7 Post from the author of the topic 30 Oct 2011 23:41   

G³o¶ny komputer, pasta, procesor... ? takie cos mam a wentylatorki czyscilem wczoraj ale jak napisalem tego glownego na procku jeszcze nigdy

a karte graficzna odrazu gdy wstane jutro ogarne bo juz zmeczony jestem i czekam z niecierpliwoscia na wasze wskazówki bo jak do tej pory bardzo dobrze mi sie z wami pracuje
Back to top

wariato
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 30 Oct 2011 23:45   

Mo¿esz wykonaæ zdjêcie aparatem ? Tak aby by³o widaæ co masz konkretnie na p³ycie g³ównej. Je¶li nie ha³asuje wentylator od CPU to mo¿e to byæ tak jak piszesz ch³odzenie np chipsetu na p³ycie lub na grafice. Jakie masz ch³odzenie na grafice ?
Back to top

sztangar1997
Poziom 8
Poziom 8

Post#9 Post from the author of the topic 30 Oct 2011 23:48   

na grafike zbytnio nie ma zadnego chlodzenia takiego specjalnego tylko ten maly wiatraczek obok o jakies 5-10 cm co do zdiecia postaram sie cos skolowac ale nie jestem pewien w 100% czy dam rade
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Oct 2011 23:48   

Back to top

wariato
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 30 Oct 2011 23:52   

Wyjmij ostro¿nie kartê ze slotu, sprawd¼ "stan" zakurzenia w razie potrzeby odkurz, zdemontuj wentylatorek je¶li bêdzie mo¿liwo¶æ, nasmaruj o¶ wentylatorka. Co¶ mi siê zdaje ¿e to w³a¶nie on jest winnym. Czêsto takie ma³e wentylatorki potrafi± narobiæ ha³asu. Znam to po swoim starym 9800XT.
Back to top

sztangar1997
Poziom 8
Poziom 8

Post#11 Post from the author of the topic 30 Oct 2011 23:59   

sprawdzi³em kartê i zakurzona troche jest ale minimalnie a co do malego wentylatora wy³±czam kompa na pare min odkrece nasmaruje zamontujê na nowo i poinformuje w tym temacie dziêki za dotychczasowe wskazówki :)

Odkrêcilem wiatraczek ten maly oddalony o jakies 10 cm od karty graficznej i przykrecilem go o 1 wolne miejsce i teraz jest w odleglosci od karty graficznej o jakies 2 cm nasmarowalem troszke olejem roslinnym to pod reka mialem i znacznie ucich³o!!! jednak lekki ha³as nadal s³ysze ale nie ryczy jak traktor.Jutro kupie nowy.Serdecznie dziêkuje za pomoc!!! Pozdrawiam :D

Proszê poprawiæ b³êdy jêzykowe w swoich wypowiedziach! Dostêpny jest przycisk "Pisownia" G³o¶ny komputer, pasta, procesor... ? [DriverMSG]
Back to top

wariato
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 31 Oct 2011 10:10   

Re: G³o¶ny komputer, pasta, procesor... ?

Akurat olej ro¶linny nie jest dobry do tych spraw. Najlepiej stosowaæ olej maszynowy, tutaj masz to wszystko ³adnie opisane: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1176299.html
W ostateczno¶ci wentylatory mo¿na zmieniæ na nowe - kosztuj± niewiele.
Back to top

sad_madman
Poziom 18
Poziom 18

Post#13 01 Nov 2011 15:18   

Je¿eli chodzi o Twoje posty - tragedia ! Móg³by¶ ³askawie u¿ywaæ znaków interpunkcyjnych i wielkich liter ?

Je¿eli chodzi o g³o¶no¶æ komputera to niestety ale wentylatory po jakim¶ czasie zaczynaj± strasznie ha³asowaæ. Najlepiej kupiæ jakie¶ wiêksze i zamontowaæ je na dane podzespo³y. Nie jest to droga zabawa bo taka 120mm firmy Acutake kosztuje 15z³.

Ps. Zabawa siê zacznie jak wentylator w zasilaczu siê zu¿yje...
Back to top

robus2000
Poziom 2
Poziom 2

Post#14 06 Jan 2012 02:04   

witam

W³a¶nie czyta³em ten post i potwierdzam, ¿e nieczyszczone coolery/wentylatory mog± byæ ¼ród³em nadmiernego ha³asu i wzrostu temeratury CPU.
Od d³u¿szego czasu mêczy³ mnie przede wszystkim ten ha³as, ale ju¿ przyzwyczai³em siê do niego. Gwoli wyja¶nienia, mój PC to: core2 duo 2Ghz, p³yta Asusa, 2GB ramu, itd. Sprzêt sam montowa³em ok 5 lat temu. Syn pracuje na laptopie i wiedzia³em, ¿e te mobilne ''maszynki'' s± z regu³y b.ciche. Jednak ostatnio znajomy kupi³ okazyjnie podobny sprzêt z komisu i poprosi³ mnie o pomoc w odinstalowaniu niepotrzebnych programów, i ogólnie o przyspieszenie kompa. Jakie¿ by³o moje zdziwienie gdy odpali³em Pc-eta kolegi. Pracowa³ b.cichutko. Zacz±³em my¶leæ, co by tu zrobiæ i wyciszyæ moj± ''maszynkê''. Nadmieniê, ¿e na pocz±tku eksploatacji komputer zachowywa³ siê pod tym wzglêdzie przeciêtnie, jak dla ''blaszaka''. Zacz±³em siê przys³uchiwaæ tym moim wentylatorkom, ale bez otwarcia nie mog³em dok³adnie zlokalizowaæ, sk±d pochodzi ten nadmierny ha³as. Po zdjêciu jednej bocznej pokrywy zobaczy³em zabrudzone wentylatorki (mam ich trzy), a najbardziej zakurzony by³ ten na procesorze. By³ tak brudny, ¿e ju¿ prawie ca³y radiator by³ tym kurzem oblepiony. ¯eby go dobrze wyczy¶ciæ to musia³em go ca³ego wyci±gn±æ. Wtedy dok³adnie odkurzy³em odkurzaczem ca³y ¶rodek, pozosta³e wentylatory i ten cooler z CPU. Po odkurzeniu wymieni³em oczywi¶cie pastê termo na now±. U¿y³em takiej zwyczajnej silikonowej (oznaczona H) bo tylko tak± mia³em w domu o godzinie 23.00. Po z³o¿eniu wszystkiego do kupy stwierdzam; komputer jest zdecydowanie cichszy (a ju¿ chcia³em kupiæ nowy i wymieniæ) i to najwa¿niejsze (nawet o tym nie my¶la³em), temperatura pracy CPU spad³a o ok. 10stC. Z uwagi na pó¼n± porê nie chce mi siê ju¿ dzisiaj zamieszczaæ zdjêæ, ale zrobiê to kiedy indziej. Je¿eli kto¶ chcia³by te zdjêcia zobaczyæ to postaram siê je opublikowaæ jak najszybciej.
pozdrawiam robus

witam ponownie

Oto przyobiecane zdjêcia:

A oto wyniki temperatur:

Przed czyszczeniem:

i po czyszczeniu:

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer Cooling -> G³o¶ny komputer, pasta, procesor... ?
Page 1 of 1
Similar topics
pasta pod procesor dziala jak klej? (10)
Jak odkleiæ procesor od radiatora - pasta termoprzewodz±ca (2)
Jaka jest najlepsza pasta termo na procesor ? (13)
Pasta termoprzewodz±ca na procesor -jaka najlepsza? (17)
Pasta termoprzewodz±ca na procesor. Jak± polecacie? (6)
Pasta pod procesor wlasny wyrob (7)
Pasta na procesor (5)
Pasta na procesor (47)
Procesor po kazdym wyjeciu pasta? Wychodzi z radiatorem? (9)
procesor i ch³odzenie box-fabryczne wype³nienie,czy pasta? (3)

Page generation time: 0.142 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed