Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy
Autor
Wiadomość
adrach
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Cze 2004
Posty: 78

Post#1 Post autora tematu 05 Gru 2004 23:03   

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Chodzi o pilot, którym otwieram bramę wjazdową do garażu.
W komplecie miałem dwa piloty i jeden niestety został zagubiony jakiś czas temu.
Czy mając sprawny jeden pilot mogę w jakiś sposób dorobić (w warunkach domowych) komplet zapasowy?
Jak do tego się zabrać?
P.S. Niestety nie ma już możliwości dokupienia kopii pilota od nieistniejącego producenta bramy!
Powrót do góry
   
bambo1
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 99

Post#2 05 Gru 2004 23:20   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Istnieje możliwość wykonania kopii pilota.Trzeba mieć tzw zerówkę czyli pilota więtego z półki producenta.Rejestracja odywa się w sterowniku (wszystkie piloty kolejno lub wpisujesz jednego a następne kopiujesz od zapisanego)
Niestety jest klika procedur zapisu w zależności od dostawcy.
Drugie rozwiązanie to podpięcie sterownika np. UMB 100 f-my ELMES do wejścia przycisku START-STOP bramy.
Zapewne to drugie rozwiązanie będzie szybsze i tańsze (2 piloty za ok 150 PLN).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Gru 2004 23:20   





Powrót do góry
   
RAFALN
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 50

Post#3 05 Gru 2004 23:21   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Napisz jak wygląda pilot. Kopi raczej nie da się zrobić. Musisz dokupić taki sam pilot i doprogramować go w odbiorniku bramy lub dokupić kompletną radiolinie razem z pilotami i wstawić ją w miejsce starej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Gru 2004 23:21   





Powrót do góry
   
adrach
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Cze 2004
Posty: 78

Post#4 Post autora tematu 07 Gru 2004 10:07   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Okazało się, że cała automatyka garażowa (zakupiona od nieistniejącego już na rynku prywaciarza) jest wyrobem włoskiej firmy CAME a pilot, to układ na kod stały (częst. 434MHz), który posiada funkcję tzw. "skanowania" kodu z alogicznego pilota tej samej serii.
Muszę więc tylko zdobyć za rozsadne pieniądze drugi pilot i zakodować go za pomocą tego, którego posiadam!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2004 10:07   





Powrót do góry
   
delta_110
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Wrz 2003
Posty: 293
Miasto: Warszawa

Post#5 07 Gru 2004 14:40   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


430-440 MHz to standardowa cz-ść pilotów zdalnego sterowania - jeżeli mieszkasz w Warszawie lub blisko to proponuję odwiedzić giełdę Wolumen - są tam ludzie którzy robią klony za niewielkie pieniądze 30-50zł o ile nie jest to pilot z jakimś nietypowym układem.
Firma nazywa się DRAGON - Jacek Okoń tel. 6473669, 503069921 - kierunek Wawa - dane z września ale chyba aktualne

pozdro
Powrót do góry
   
FXR
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 82

Post#6 07 Gru 2004 14:49   

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


skoro to na kod staly to nie ma problemu przeczytac ramke i to zaszyc w procku. Z nudow robilem klony pilotow IR - ale to sie nie oplaca przy dzisiejszych cenach. Jednak czasami nie podejda uniwers. Do rzeczy - sa na gieldach pilociki na kod staly - bez problemu dobierzesz - Krakow,W-wa
Powrót do góry
   
dedopl
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lut 2004
Posty: 869
Miasto: New Sącz

Post#7 05 Kwi 2006 14:23   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


A co do pytania
borykam sie od dluzszego czasu z tym samym problemem,
mieszkam w kamienicy w której brama jest otwierana pilotem
razem ze mna mieszka kilka rodzin kożytające z tej samej bramy
dostalem od wykonawcy tylko jednego pilota gdyz stwierdzil ze na wiecej nie potrzeba, ale nie pomyslal o żonie jezdzimy dwoma autami i tu zaczyna sie problem!
potyrzebujemy drugiego pilota a pan stwierdzil ze nie da sie zaprogramowac kolejnego bo "sie niedo" odburkną, skoro "sie niedo" to nie pytam wiecej
Wg mnie pan powinien zajac sie grabaniem lisci a nie zakladaniem bram i sterowania...ale

Pilot jest na ukladzie HCS301, albo MCS301
prosze o pomoc!??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Kwi 2006 14:23   





Powrót do góry
   
ctxpl
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 48
Miasto: chrzanoff

Post#8 05 Kwi 2006 17:58   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


dedopl napisał:
A co do pytania
borykam sie od dluzszego czasu z tym samym problemem,
mieszkam w kamienicy w której brama jest otwierana pilotem
razem ze mna mieszka kilka rodzin kożytające z tej samej bramy
dostalem od wykonawcy tylko jednego pilota gdyz stwierdzil ze na wiecej nie potrzeba, ale nie pomyslal o żonie jezdzimy dwoma autami i tu zaczyna sie problem!
potyrzebujemy drugiego pilota a pan stwierdzil ze nie da sie zaprogramowac kolejnego bo "sie niedo" odburkną, skoro "sie niedo" to nie pytam wiecej
Wg mnie pan powinien zajac sie grabaniem lisci a nie zakladaniem bram i sterowania...ale

Pilot jest na ukladzie HCS301, albo MCS301
prosze o pomoc!??


jeżeli on twierdzi że się nieda albo cos tam to możesz zawsze kupić radiolinie elmesu + zasilacz jakiś na 12 v rozebrać istniejący pilot i pod przyciski podłączyć nią i jak mieszkasz blisko bramy ( do 200 m) to zadziala pozd
Powrót do góry
   
ziomal
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 84
Miasto: Warszawa

Post#9 05 Kwi 2006 19:02   

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Układ HCS 301 to enkoder kodu zmiennego, dorobienie pilota jest niemożliwe. Chyba ze producent udostępni wszystkie potrzebne dane (kod producenta) w co wątpie!? Pomysł z radiolinią jest dobry radiolinia bedzie sterowała pilotem od bramy a do radiolini można wprogramować większą ilość pilotów. Zostaje kwestja odległości miejsca zamieszkania od bramy. A może dorobić wzmacniacz-nadajnik do pilota??
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Dorobienie pilota do bramy (6)
Dorobienie pilota (2)
ps2c/7 - dorobienie pilota (6)
Programowanie pilota do bramy (1)
bramy garażowe na pilota fotokomurki (9)
integracja alarmu i pilota od bramy (9)
kopiowanie pilota bramy garażowej (1)
Antena zew do pilota do bramy ogrodowej (2)
Odbiornik do pilota Cupido do bramy BENINCA (4)
Programowanie pilota do bramy z napędem Beninca (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl temat RSS