Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy
Author
Message
adrach
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 25 Jun 2004
Posts: 78

Post#1 Post from the author of the topic 05 Dec 2004 22:03   

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Chodzi o pilot, którym otwieram bramę wjazdową do garażu.
W komplecie miałem dwa piloty i jeden niestety został zagubiony jakiś czas temu.
Czy mając sprawny jeden pilot mogę w jakiś sposób dorobić (w warunkach domowych) komplet zapasowy?
Jak do tego się zabrać?
P.S. Niestety nie ma już możliwości dokupienia kopii pilota od nieistniejącego producenta bramy!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Dec 2004 22:03   





Back to top
   
bambo1
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 18 Apr 2003
Posts: 98

Post#2 05 Dec 2004 22:20   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Istnieje możliwość wykonania kopii pilota.Trzeba mieć tzw zerówkę czyli pilota więtego z półki producenta.Rejestracja odywa się w sterowniku (wszystkie piloty kolejno lub wpisujesz jednego a następne kopiujesz od zapisanego)
Niestety jest klika procedur zapisu w zależności od dostawcy.
Drugie rozwiązanie to podpięcie sterownika np. UMB 100 f-my ELMES do wejścia przycisku START-STOP bramy.
Zapewne to drugie rozwiązanie będzie szybsze i tańsze (2 piloty za ok 150 PLN).

Helpful message? + -

Back to top
   
RAFALN
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 Nov 2004
Posts: 50

Post#3 05 Dec 2004 22:21   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Napisz jak wygląda pilot. Kopi raczej nie da się zrobić. Musisz dokupić taki sam pilot i doprogramować go w odbiorniku bramy lub dokupić kompletną radiolinie razem z pilotami i wstawić ją w miejsce starej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Dec 2004 22:21   





Back to top
   
adrach
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 25 Jun 2004
Posts: 78

Post#4 Post from the author of the topic 07 Dec 2004 09:07   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Okazało się, że cała automatyka garażowa (zakupiona od nieistniejącego już na rynku prywaciarza) jest wyrobem włoskiej firmy CAME a pilot, to układ na kod stały (częst. 434MHz), który posiada funkcję tzw. "skanowania" kodu z alogicznego pilota tej samej serii.
Muszę więc tylko zdobyć za rozsadne pieniądze drugi pilot i zakodować go za pomocą tego, którego posiadam!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Dec 2004 09:07   





Back to top
   
delta_110
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 24 Sep 2003
Posts: 293
Location: Warszawa

Post#5 07 Dec 2004 13:40   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


430-440 MHz to standardowa cz-ść pilotów zdalnego sterowania - jeżeli mieszkasz w Warszawie lub blisko to proponuję odwiedzić giełdę Wolumen - są tam ludzie którzy robią klony za niewielkie pieniądze 30-50zł o ile nie jest to pilot z jakimś nietypowym układem.
Firma nazywa się DRAGON - Jacek Okoń tel. 6473669, 503069921 - kierunek Wawa - dane z września ale chyba aktualne

pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
FXR
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 82

Post#6 07 Dec 2004 13:49   

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


skoro to na kod staly to nie ma problemu przeczytac ramke i to zaszyc w procku. Z nudow robilem klony pilotow IR - ale to sie nie oplaca przy dzisiejszych cenach. Jednak czasami nie podejda uniwers. Do rzeczy - sa na gieldach pilociki na kod staly - bez problemu dobierzesz - Krakow,W-wa

Helpful message? + -

Back to top
   
dedopl
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 867
Location: New Sącz

Post#7 05 Apr 2006 14:23   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


A co do pytania
borykam sie od dluzszego czasu z tym samym problemem,
mieszkam w kamienicy w której brama jest otwierana pilotem
razem ze mna mieszka kilka rodzin kożytające z tej samej bramy
dostalem od wykonawcy tylko jednego pilota gdyz stwierdzil ze na wiecej nie potrzeba, ale nie pomyslal o żonie jezdzimy dwoma autami i tu zaczyna sie problem!
potyrzebujemy drugiego pilota a pan stwierdzil ze nie da sie zaprogramowac kolejnego bo "sie niedo" odburkną, skoro "sie niedo" to nie pytam wiecej
Wg mnie pan powinien zajac sie grabaniem lisci a nie zakladaniem bram i sterowania...ale

Pilot jest na ukladzie HCS301, albo MCS301
prosze o pomoc!??

Helpful message? + -

Back to top
   
ctxpl
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 Feb 2005
Posts: 48
Location: chrzanoff

Post#8 05 Apr 2006 17:58   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


dedopl wrote:
A co do pytania
borykam sie od dluzszego czasu z tym samym problemem,
mieszkam w kamienicy w której brama jest otwierana pilotem
razem ze mna mieszka kilka rodzin kożytające z tej samej bramy
dostalem od wykonawcy tylko jednego pilota gdyz stwierdzil ze na wiecej nie potrzeba, ale nie pomyslal o żonie jezdzimy dwoma autami i tu zaczyna sie problem!
potyrzebujemy drugiego pilota a pan stwierdzil ze nie da sie zaprogramowac kolejnego bo "sie niedo" odburkną, skoro "sie niedo" to nie pytam wiecej
Wg mnie pan powinien zajac sie grabaniem lisci a nie zakladaniem bram i sterowania...ale

Pilot jest na ukladzie HCS301, albo MCS301
prosze o pomoc!??


jeżeli on twierdzi że się nieda albo cos tam to możesz zawsze kupić radiolinie elmesu + zasilacz jakiś na 12 v rozebrać istniejący pilot i pod przyciski podłączyć nią i jak mieszkasz blisko bramy ( do 200 m) to zadziala pozd

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Apr 2006 17:58   





Back to top
   
ziomal
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 22 Mar 2003
Posts: 84
Location: Warszawa

Post#9 05 Apr 2006 19:02   

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Układ HCS 301 to enkoder kodu zmiennego, dorobienie pilota jest niemożliwe. Chyba ze producent udostępni wszystkie potrzebne dane (kod producenta) w co wątpie!? Pomysł z radiolinią jest dobry radiolinia bedzie sterowała pilotem od bramy a do radiolini można wprogramować większą ilość pilotów. Zostaje kwestja odległości miejsca zamieszkania od bramy. A może dorobić wzmacniacz-nadajnik do pilota??

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy
Page 1 of 1
Similar topics
Dorobienie pilota do bramy (6)
Dorobienie pilota do bramy parkingowej - NALAZEK (12)
Nieznany Model - Dorobienie pilota do bramy (7)
Klon pilota do bramy. Czy to jest możliwe? (8)
hormann promatic - Programowanie pilota od bramy wjazdowej dla bramy garażowej (1)
Pilot do bramy garażowej - kopia (5)
Dorobienie pilota (2)
Dorobienie pilota do szlabanu (9)
Nice ON2 - Dorobienie pilota (2)
Gdzie kopia pilota (Warszawa)? (HCS200) (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl topic RSS feed