Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy
Autor
Wiadomość
adrach
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Cze 2004
Posty: 78

Post#1 Post autora tematu 05 Gru 2004 22:03   

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Chodzi o pilot, którym otwieram bramę wjazdową do garażu.
W komplecie miałem dwa piloty i jeden niestety został zagubiony jakiś czas temu.
Czy mając sprawny jeden pilot mogę w jakiś sposób dorobić (w warunkach domowych) komplet zapasowy?
Jak do tego się zabrać?
P.S. Niestety nie ma już możliwości dokupienia kopii pilota od nieistniejącego producenta bramy!

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Gru 2004 22:03   





Powrót do góry
   
bambo1
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 98

Post#2 05 Gru 2004 22:20   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Istnieje możliwość wykonania kopii pilota.Trzeba mieć tzw zerówkę czyli pilota więtego z półki producenta.Rejestracja odywa się w sterowniku (wszystkie piloty kolejno lub wpisujesz jednego a następne kopiujesz od zapisanego)
Niestety jest klika procedur zapisu w zależności od dostawcy.
Drugie rozwiązanie to podpięcie sterownika np. UMB 100 f-my ELMES do wejścia przycisku START-STOP bramy.
Zapewne to drugie rozwiązanie będzie szybsze i tańsze (2 piloty za ok 150 PLN).

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
RAFALN
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 50

Post#3 05 Gru 2004 22:21   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Napisz jak wygląda pilot. Kopi raczej nie da się zrobić. Musisz dokupić taki sam pilot i doprogramować go w odbiorniku bramy lub dokupić kompletną radiolinie razem z pilotami i wstawić ją w miejsce starej.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
adrach
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Cze 2004
Posty: 78

Post#4 Post autora tematu 07 Gru 2004 09:07   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Okazało się, że cała automatyka garażowa (zakupiona od nieistniejącego już na rynku prywaciarza) jest wyrobem włoskiej firmy CAME a pilot, to układ na kod stały (częst. 434MHz), który posiada funkcję tzw. "skanowania" kodu z alogicznego pilota tej samej serii.
Muszę więc tylko zdobyć za rozsadne pieniądze drugi pilot i zakodować go za pomocą tego, którego posiadam!

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2004 09:07   





Powrót do góry
   
delta_110
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Wrz 2003
Posty: 293
Miasto: Warszawa

Post#5 07 Gru 2004 13:40   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


430-440 MHz to standardowa cz-ść pilotów zdalnego sterowania - jeżeli mieszkasz w Warszawie lub blisko to proponuję odwiedzić giełdę Wolumen - są tam ludzie którzy robią klony za niewielkie pieniądze 30-50zł o ile nie jest to pilot z jakimś nietypowym układem.
Firma nazywa się DRAGON - Jacek Okoń tel. 6473669, 503069921 - kierunek Wawa - dane z września ale chyba aktualne

pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
FXR
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 82

Post#6 07 Gru 2004 13:49   

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


skoro to na kod staly to nie ma problemu przeczytac ramke i to zaszyc w procku. Z nudow robilem klony pilotow IR - ale to sie nie oplaca przy dzisiejszych cenach. Jednak czasami nie podejda uniwers. Do rzeczy - sa na gieldach pilociki na kod staly - bez problemu dobierzesz - Krakow,W-wa

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
dedopl
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lut 2004
Posty: 867
Miasto: New Sącz

Post#7 05 Kwi 2006 14:23   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


A co do pytania
borykam sie od dluzszego czasu z tym samym problemem,
mieszkam w kamienicy w której brama jest otwierana pilotem
razem ze mna mieszka kilka rodzin kożytające z tej samej bramy
dostalem od wykonawcy tylko jednego pilota gdyz stwierdzil ze na wiecej nie potrzeba, ale nie pomyslal o żonie jezdzimy dwoma autami i tu zaczyna sie problem!
potyrzebujemy drugiego pilota a pan stwierdzil ze nie da sie zaprogramowac kolejnego bo "sie niedo" odburkną, skoro "sie niedo" to nie pytam wiecej
Wg mnie pan powinien zajac sie grabaniem lisci a nie zakladaniem bram i sterowania...ale

Pilot jest na ukladzie HCS301, albo MCS301
prosze o pomoc!??

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Kwi 2006 14:23   





Powrót do góry
   
ctxpl
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 48
Miasto: chrzanoff

Post#8 05 Kwi 2006 17:58   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


dedopl napisał:
A co do pytania
borykam sie od dluzszego czasu z tym samym problemem,
mieszkam w kamienicy w której brama jest otwierana pilotem
razem ze mna mieszka kilka rodzin kożytające z tej samej bramy
dostalem od wykonawcy tylko jednego pilota gdyz stwierdzil ze na wiecej nie potrzeba, ale nie pomyslal o żonie jezdzimy dwoma autami i tu zaczyna sie problem!
potyrzebujemy drugiego pilota a pan stwierdzil ze nie da sie zaprogramowac kolejnego bo "sie niedo" odburkną, skoro "sie niedo" to nie pytam wiecej
Wg mnie pan powinien zajac sie grabaniem lisci a nie zakladaniem bram i sterowania...ale

Pilot jest na ukladzie HCS301, albo MCS301
prosze o pomoc!??


jeżeli on twierdzi że się nieda albo cos tam to możesz zawsze kupić radiolinie elmesu + zasilacz jakiś na 12 v rozebrać istniejący pilot i pod przyciski podłączyć nią i jak mieszkasz blisko bramy ( do 200 m) to zadziala pozd

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
ziomal
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 84
Miasto: Warszawa

Post#9 05 Kwi 2006 19:02   

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Układ HCS 301 to enkoder kodu zmiennego, dorobienie pilota jest niemożliwe. Chyba ze producent udostępni wszystkie potrzebne dane (kod producenta) w co wątpie!? Pomysł z radiolinią jest dobry radiolinia bedzie sterowała pilotem od bramy a do radiolini można wprogramować większą ilość pilotów. Zostaje kwestja odległości miejsca zamieszkania od bramy. A może dorobić wzmacniacz-nadajnik do pilota??

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Dorobienie pilota do bramy (6)
Dorobienie pilota do bramy parkingowej - NALAZEK (12)
Nieznany Model - Dorobienie pilota do bramy (7)
Klon pilota do bramy. Czy to jest możliwe? (8)
hormann promatic - Programowanie pilota od bramy wjazdowej dla bramy garażowej (1)
Pilot do bramy garażowej - kopia (5)
Dorobienie pilota (2)
Dorobienie pilota do szlabanu (9)
Nice ON2 - Dorobienie pilota (2)
Gdzie kopia pilota (Warszawa)? (HCS200) (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.299 seconds

elektroda.pl temat RSS