Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


  Main Page -> Forum Index -> Stationary Security ->Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
adrach
Level 12
Joined: 25 Jun 2004
Posts: 82
Helped: 1
Post rating: 6
adrach
Level 12
Post#1 05 Dec 2004 22:03  Topic author   

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Chodzi o pilot, którym otwieram bramę wjazdową do garażu.
W komplecie miałem dwa piloty i jeden niestety został zagubiony jakiś czas temu.
Czy mając sprawny jeden pilot mogę w jakiś sposób dorobić (w warunkach domowych) komplet zapasowy?
Jak do tego się zabrać?
P.S. Niestety nie ma już możliwości dokupienia kopii pilota od nieistniejącego producenta bramy!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bambo1
Level 15
Joined: 18 Apr 2003
Posts: 98
Helped: 10
Post rating: 2
bambo1
Level 15
Post#2 05 Dec 2004 22:20    

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Istnieje możliwość wykonania kopii pilota.Trzeba mieć tzw zerówkę czyli pilota więtego z półki producenta.Rejestracja odywa się w sterowniku (wszystkie piloty kolejno lub wpisujesz jednego a następne kopiujesz od zapisanego)
Niestety jest klika procedur zapisu w zależności od dostawcy.
Drugie rozwiązanie to podpięcie sterownika np. UMB 100 f-my ELMES do wejścia przycisku START-STOP bramy.
Zapewne to drugie rozwiązanie będzie szybsze i tańsze (2 piloty za ok 150 PLN).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
RAFALN
Level 12
Joined: 07 Nov 2004
Posts: 50
Helped: 2
RAFALN
Level 12
Post#3 05 Dec 2004 22:21    

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Napisz jak wygląda pilot. Kopi raczej nie da się zrobić. Musisz dokupić taki sam pilot i doprogramować go w odbiorniku bramy lub dokupić kompletną radiolinie razem z pilotami i wstawić ją w miejsce starej.

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adrach
Level 12
Joined: 25 Jun 2004
Posts: 82
Helped: 1
Post rating: 6
adrach
Level 12
Post#4 07 Dec 2004 09:07  Topic author   

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Okazało się, że cała automatyka garażowa (zakupiona od nieistniejącego już na rynku prywaciarza) jest wyrobem włoskiej firmy CAME a pilot, to układ na kod stały (częst. 434MHz), który posiada funkcję tzw. "skanowania" kodu z alogicznego pilota tej samej serii.
Muszę więc tylko zdobyć za rozsadne pieniądze drugi pilot i zakodować go za pomocą tego, którego posiadam!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
delta_110
Level 19
Location: Warszawa
Joined: 24 Sep 2003
Posts: 293
Helped: 30
Post rating: 4
delta_110
Level 19
Post#5 07 Dec 2004 13:40    

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


430-440 MHz to standardowa cz-ść pilotów zdalnego sterowania - jeżeli mieszkasz w Warszawie lub blisko to proponuję odwiedzić giełdę Wolumen - są tam ludzie którzy robią klony za niewielkie pieniądze 30-50zł o ile nie jest to pilot z jakimś nietypowym układem.
Firma nazywa się DRAGON - Jacek Okoń tel. 6473669, 503069921 - kierunek Wawa - dane z września ale chyba aktualne

pozdro

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
FXR
Level 13
Joined: 27 Oct 2002
Posts: 82
FXR
Level 13
Post#6 07 Dec 2004 13:49    

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


skoro to na kod staly to nie ma problemu przeczytac ramke i to zaszyc w procku. Z nudow robilem klony pilotow IR - ale to sie nie oplaca przy dzisiejszych cenach. Jednak czasami nie podejda uniwers. Do rzeczy - sa na gieldach pilociki na kod staly - bez problemu dobierzesz - Krakow,W-wa

Helpful post? + 0
Back to top
dedopl
Level 26
Location: New Sącz
Joined: 28 Feb 2004
Posts: 870
Helped: 81
Post rating: 9
dedopl
Level 26
Post#7 05 Apr 2006 14:23    

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


A co do pytania
borykam sie od dluzszego czasu z tym samym problemem,
mieszkam w kamienicy w której brama jest otwierana pilotem
razem ze mna mieszka kilka rodzin kożytające z tej samej bramy
dostalem od wykonawcy tylko jednego pilota gdyz stwierdzil ze na wiecej nie potrzeba, ale nie pomyslal o żonie jezdzimy dwoma autami i tu zaczyna sie problem!
potyrzebujemy drugiego pilota a pan stwierdzil ze nie da sie zaprogramowac kolejnego bo "sie niedo" odburkną, skoro "sie niedo" to nie pytam wiecej
Wg mnie pan powinien zajac sie grabaniem lisci a nie zakladaniem bram i sterowania...ale

Pilot jest na ukladzie HCS301, albo MCS301
prosze o pomoc!??

Helpful post? + 0
Back to top
ctxpl
Level 10
Location: chrzanoff
Joined: 07 Feb 2005
Posts: 48
Helped: 1
ctxpl
Level 10
Post#8 05 Apr 2006 17:58    

Re: Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


dedopl wrote:
A co do pytania
borykam sie od dluzszego czasu z tym samym problemem,
mieszkam w kamienicy w której brama jest otwierana pilotem
razem ze mna mieszka kilka rodzin kożytające z tej samej bramy
dostalem od wykonawcy tylko jednego pilota gdyz stwierdzil ze na wiecej nie potrzeba, ale nie pomyslal o żonie jezdzimy dwoma autami i tu zaczyna sie problem!
potyrzebujemy drugiego pilota a pan stwierdzil ze nie da sie zaprogramowac kolejnego bo "sie niedo" odburkną, skoro "sie niedo" to nie pytam wiecej
Wg mnie pan powinien zajac sie grabaniem lisci a nie zakladaniem bram i sterowania...ale

Pilot jest na ukladzie HCS301, albo MCS301
prosze o pomoc!??


jeżeli on twierdzi że się nieda albo cos tam to możesz zawsze kupić radiolinie elmesu + zasilacz jakiś na 12 v rozebrać istniejący pilot i pod przyciski podłączyć nią i jak mieszkasz blisko bramy ( do 200 m) to zadziala pozd

Helpful post? + 0
Back to top
ziomal
Level 13
Location: Warszawa
Joined: 22 Mar 2003
Posts: 84
Helped: 3
ziomal
Level 13
Post#9 05 Apr 2006 19:02    

Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy


Układ HCS 301 to enkoder kodu zmiennego, dorobienie pilota jest niemożliwe. Chyba ze producent udostępni wszystkie potrzebne dane (kod producenta) w co wątpie!? Pomysł z radiolinią jest dobry radiolinia bedzie sterowała pilotem od bramy a do radiolini można wprogramować większą ilość pilotów. Zostaje kwestja odległości miejsca zamieszkania od bramy. A może dorobić wzmacniacz-nadajnik do pilota??

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy
Page 1 of 1

Similar topics to dorobienie (kopia, klon) pilota do bramy

Dorobienie pilota do bramy (6)
Dorobienie pilota do bramy parkingowej - NALAZEK (12)
Nieznany Model - Dorobienie pilota do bramy (7)
Klon pilota do bramy. Czy to jest możliwe? (8)
hormann promatic - Programowanie pilota od bramy wjazdowej dla bramy garażowej (1)
Pilot do bramy garażowej - kopia (5)
Dorobienie pilota (2)
Dorobienie pilota do szlabanu (9)
Nice ON2 - Dorobienie pilota (2)
Gdzie kopia pilota (Warszawa)? (HCS200) (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.056 seconds